نکته مهمی که برای بیشتر بیماری ها صدق می کند این است که بهتر است در مراحل مقدماتی شناخته شوند. در برخی موقعیت ها شناخت زودهنگام به معنای درمان آن بیماری است، در مواردی هم که بیماری لاعلاج است مثل اسکیزوفرنی ، شناخت زودهنگام بیماری، سرعت رشد آن را کند می کند و از شدت آن می کاهد.
حالا مسئله مهم این است که چگونه اسکیزوفرنی را بشناسیم؟ متد های جدیدی اختراع شده است که IBM اعتقاد دارد این متد ها بسیار موثر هستند که البته آزمایشات انجام شده IBM با دانشگاه آلبرتا بوده است، به گفته آنها به نظر می رسد هوش مصنوعی به تشخیص شروع بیماری کمک می کند.
شبکه عصبی که مورد آزمایش قرار گرفت بر روی تصویری از MRI مغز که مخلوطی از 2 مغز سالم و مبتلا به بیماری اسکیزوفرنی بود. تصاویر مبتنی بر صدا جریان خون را در نقاط مختلف مغز را نشان می دادند که وقتی آنها تصاویر این 2 مغز را در کنار هم قرار دادند از طریق این جریان خون متوجه شدند که آیا بیمار اسکیزوفرنی دارد یا نه.
در همین رابطه دکتر سردار دورسون استاد روانپزشکی و علوم اعصاب در دانشگاه آلبرتا گفت: ما ارتباطات غیر طبیعی در مغز مشاهده کردیم که می تواند در مطالعات آینده به ما کمک کند، همچنین هوش مصنوعی می تواند ما را یک گام به پیدا کردن الگوی مبتنی بر تصویر برداری عصبی که نشانگر تشخیص اسکیزوفرنی باشد کمک کند.