چهار تولید کننده گوشیهای آیفون در ابتدای سال جاری میلادی پرداخت حق امتیاز به کوالکام را با قطع بودجه از جانب اپل متوقف کردند. حال تعداد بیشتری به مبارزه قضایی اپل علیه این شرکت پیوستهاند.
طبق گزارش رویترز در روز چهارشنبه، این چهار تولیدکننده آیفون شکایتی را علیه شرکت آمریکایی تولیدی چیپ تنظیم کرده و ادعا میکنند که این شرکت از موقعیتش برای دریافت حق امتیاز بیشتر استفاده کرده است. این چهار شرکت با نامهای صنایع دقیق هان های، وینسترون، کامپال الکترونیکز و پگاترون از زیرمجموعههای شرکت مادر فاکسکان هستند.
این حرکت در پاسخ به دادخواهی کوالکام در ماه اسفند است که قصد داشت طرفین قرارداد را به پرداخت مبالغ حق امتیاز مجبور کند. تا اوایل سال جاری میلادی نیز اپل مبالغ حق امتیاز تولیدکنندگانش را میپرداخت ولی با تصمیم اپل برای قطع پرداخت این مبلغ، تولیدکنندگان نیز از پرداخت آن سر باز زدند. اپل اذعان داشت که تا زمانی که اختلافش با کوالکام برطرف نشده هزینه حق امتیاز را نخواهد پرداخت. اپل در ابتدای زمستان این شرکت را به ناعادلانه بودن شرایط حق امتیاز متهم کرد.
تئودور جی. بتروز وکیل این چهار شرکت در بیانیه که توسط رویترز منتشر شد گفت: « کوالکام به صورت علنی اعلام کرده است که پرونده دادخواهیاش متوجه شرکت اپل است و چهار شرکت دیگر به دلیل همکاری با اپل در زیر پا گذاشتن حقوق انحصاری شرکت مذکور تنبیه خواهند شد. این شرکتها نیز دعاوی و دفاعیههای خود را در برابر کوالکام ارائه خواهند داد».
در پاسخ به این اقدام دِرِک ابرل رئیس کمپانی کوالکام در کنفرانسی تلفنی اظهار داشت: «اپل در قرارداش با این چهار شرکت دخالت کرده و به آنها دستور داده تا مبلغ بدهی حق امتیازشان را برای فروش محصولات اپل نپردازند. واضح است که تمامی اظهارات و اعمال این چهار شرکت تحت کنترل اپل است. اگر اپل در پرداخت امتیازات دخالت نکرده بود و این چهار شرکت را مجبور به انجام چنین اقداماتی نمی کرد اکنون آنها با پرداخت حق امتیاز مشکلی نداشتند».
البته اپل تنها شرکتی نیست که مدعی است این غول تولید کننده چیپ رفتاری ضد رقابتی دارد. پیش از این هم چین و کره جنوبی با متهم کردن این شرکت به زیر پا گذاشتن مقررات ضدرقابتی، هر کدام کوالکام را وادار به پرداخت جریمهای ۱ میلیارد دلاری کردهاند. همانطور که ممکن است بدانید کمیسیون تجارت فدرال و کمیسیون اروپا نیز برای این شرکت در همین زمینه پروندهسازی کردهاند.
ولی کوالکام هم ساکت نبوده و اپل را متهم به زیر پا گذاشتن حقوق ثبت اختراع خود و بیشتر کردن عمر باتری با استفاده از اختراعات انحصاری ارسال اطلاعات کوالکام کرده است. طبق گفته ابرل، کوالکام اکنون در حال پروندهسازی علیه اپل در دادگاه آلمان است و این شکایت موضوعی مشابه پروندههای قضایی در ایالات متحده دارد. کوالکام قصد داشت از فروش آیفونهایی که دارای چیپهای این شرکت نیستند در این کشور جلوگیری کند.
