گوگل در پروژه هوش مصنوعی برای پهباد (Drone) با پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، در حال همکاری است. این موضوع باعث اعتراض و در پی آن استعفای تعدادی از کارکنان گوگل شد. اما مدیران گوگل هم چنان بر همکاریشان با پنتاگون اصرار دارند.
برخی از کارمندان گوگل از کار خود استعفا دادند، این حرکت آنان در اعتراض به حضور گوگل در پروژه Maven وزارت دفاع ایالات متحده صورت گرفته است، موضوعی که اخیرا بحث برانگیز بوده است. این برنامه به دنبال استفاده از هوش مصنوعی برای شناسایی عناصر در فیلم های گرفته شده توسط پهباد (هواپیماهای بدون سرنشین) خواهد بود.
نزدیک به یک دوجین از کارکنان گوگل به گفته وب سایت Gizmodo به خاطر مشارکت کمپانی در برنامه خلبانی نظامی مربوط به پروژه Maven از کار خود استعفا داده اند. این پروژه که توسط پنتاگون اداره میشود، قصد دارد تا با بهره گیری از فناوری یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی به تحلیل ویدیوهای ارسال شده توسط پهباد ها بپردازد.
کارکنان فناوری متحد می شوند
بیش از 4000 نفر از کارکنان گوگل هم اکنون طومار درون سازمانی را امضا کردهاند و طبق آن خواستار پایان یافتن مشارکت گوگل در پروژه Maven شدهاند، هم چنین خواستار تضمینی شدند که آن ها را مطمئن نماید که کمپانی در فناوری ساخت جنگ افزارها دخالتی ندارد. در این طومار آمده است که :
گوگل نباید در تجارت جنگ مشارکت داشته باشد.
ائتلاف کارکنان فناوری نیز در آوریل امسال هم منجر به تهیه طوماری شد که محتوای آن خواستار عدم همکاری غولهای فناوری با وزارت دفاع بود. به علاوه، این ماه بیش از 90 نفر از دانشگاهیان بخش فناوری نامه سرگشاده ای را امضا کردند که پایان یافتن مشارکت گوگل در پروژه Maven را درخواست می کرد و خواهان شکلگیری عهدنامهای بین المللی مبنی بر ممانعت از سیستم اسلحه و مهمات سازی خودمختار شدند.
پروژه ماون در سال 2017 درحالی آغاز شد که هدفش به کارگیری هوش مصنوعی برای تحلیل و نشانهگذاری عناصر جلب نظر کننده در ویدیوهای ارسالی از پهبادها بود تا در مرحله بعد توسط تحلیلگر انسانی، بازبینی بشوند. آقای Drew Cukor رئیس بخش جنگ افزارهای الگوریتمی چندمنظوره دفاعی طی بیانیهای اعلان کرد که: «افراد و کامپیوتر ها برای افزایش توانایی سیستم های تسلیحاتی برای تشخیص و شناسایی اشیا به شکلی نمادین کار خواهند کرد».
این بیانیه باعث جنجال و بلوایی شد و گوگل در پاسخ تلاش کرد تا مواضعش را در این پروژه شفاف کند. سخن گوی این شرکت به منبع خبری بلومبرگ (Bloomberg) گفت که: «این فناوری تصاویر را بازشناسی میکند تا توسط انسان بررسی شوند، و این عمل فقط در راستای کاربردهای غیر تهاجمی خواهد بود». وی افزود که:
استفاده نظامی از یادگیری ماشینی بهطور طبیعی حساسیت برانگیز و نگرانکننده است. ما فعالانه اهمیت این موضوع را درون گروه حاضر در پروژه و با دیگران به بحث می گذاریم و همزمان پیگیر سیاستگزاریها و ضمانتهایی پیرامون گسترش و استفاده صلحآمیز از فناوریهای مربوط به یادگیری ماشینی مان هستیم.
این اخبار برای سایر غول های فناوری شوکهکننده و عجیب بود تا مراقب باشند، در عملیات نظامی مشارکت نکنند. گوگل پیش از این هم یکی از رباتهای خود را از رقابت رباتیکی که پنتاگون برگزار بود، خارج کرد تا از هر گونه واکنش شدید جلوگیری کند.
رقابت فزاینده
تغییر دیدگاه گوگل نسبت به پروژههای نظامی احتمالا به خاطر رقابت تهدیدآمیز از طرف مایکروسافت و سایر رقبا است. دولت ایالات متحده و پنتاگون بزرگترین خریداران فناوری هستند، خریدارانی با تقاضای خرید روزافزون.
با وجود دلایل تغییر موضع ناگهانی گوگل، کارکنان این شرکت راضی نیستند. به گفته گیزمودو، « دامنه نارضایتی کارکنان استعفاداده گوگل فراتر از یک نگرانی اخلاقی ویژه در مورد استفاده از هوش مصنوعی در تسلیحات پهبادها است، آنها نگران تصمیمات سیاسی گوگل هستند و نابودی اعتماد کاربران که می تواند در نتیجه این تصمیمات حاصل شود.»
این کارکنان دلایل استعفای خود را با جزئیات به وب سایت گیزمودو از طریق چند منبع ارائه داده اند. دلایل ذکر شده شامل کاهش شفافیت از طرف دولت و نادیده گرفتن نگرانیهای کارکنان در خصوص شرکت در پروژه های بحث انگیز نظامی است.
بنابراین به نظر می رسد که تلاشهای این کارکنان بی فایده باشد. گوگل قراردادش در پروژه ماون را لغو نکرد و کارکنان گزارش داده اند که مدیران شرکت مصرانه از ادامه حضور در این برنامه حمایت می کنند.