فیلم رها یکی از جذابترین عناوین سال 1404 در سینماهای ایران است که این روزها توجهات زیادی را معطوف خود کرده و در ژانر خود یکهتازی میکند. در ادامه مقاله پیش رو نگاهی بر این اثر حسام فرهمند خواهیم داشت.
فیلم اولیها اصولا عناوین جذابی در جشنوارهها و سینما هستند. این آثار عمدتا به دست کارگردانان جوان ساخته میشوند و به نوعی میتوانند دیدگاههای جدید را نشان دهند. به همین دلیل است که در جشنواره فجر شاهد عناوین سیمرغ بلورین بهترین فیلم و کارگردانی اول هستیم. در ادامه به سراغ معرفی برنده سیمرغ بهترین فیلم اول چهل و سومین جشنواره فیلم فجر میرویم.
فیلم رها به کارگردانی حسام فرهمند و نویسندگی محمدعلی حسینی ساخته شد. سعید خانی تهییهکنندگی فیلم را برعهده داشت و رها توانست در جشنواره فجر خوش بدرخشد. یکی از اصلیترین دلایل توجه گرفتن فیلم رها، حضور شهاب حسینی به عنوان بازیگر نقش اول در آن بود. در ادامه مقاله پیش رو پلازا با معرفی فیلم رها شهاب حسینی همراه شما هستیم.
فهرست مطالب:
تاریخ اکران فیلم سینمایی رها
ژانر فیلم رها ملودرام اجتماعی است. این اثر در ابتدا بهمن ماه 1403 در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و در نهایت در تاریخ 9 اسفند 1403 برای اکران نوروزی 1404 به روی پرده سینماها رفت. مدت زمان فیلم 109 دقیقه است.
داستان فیلم رها
خلاصه فیلم سینمایی رها درباره مردی 55 ساله به اسم توحید است که تجربه تلخ وی در محل کارش باعث شده که او استعفا دهد و به شغل جمع کردن ضایعات و تعمیر آنها بپردازد. روزی لپ تاپ دختر توحید دزدیده میشود و باعث میشود که خانواده به ظاهر آرام آنها از هم بپاشد. آیا در شرایط اضطراری اخلاقیات زنده میمانند؟
بازیگران فیلم رها
رها یک فیلم پربازیگر نیست اما حضور بازیگر بزرگی همچون شهاب حسینی در آن مانند ستارهای میدرخشد. در ادامه نگاهی به بیوگرافی بازیگران و معرفی آنها میپردازیم.
شهاب حسینی در نقش توحید؛ بازیگر اصلی فیلم رها
شهاب حسینی از جمله بازیگران اهل ایران است که در 14 بهمن ماه 1352 چشم به جهان گشود. این هنرپیشه از زمان دانشجویی با تئاتر، گویندگی و اجرا وارد دنیای هنر شد. سپس در سال 1379 با سریال پس از باران مقابل دوربین قرار گرفت و با دو سریال تب سرد و پلیس جوان به شهرت خوبی رسید. آقای حسینی در سال 1380 با فیلم رخساره وارد سینما شد و بعد از آن بخاطر فیلمهای شمعی در باد و رستگاری توانست نامزد سیمرغ شود و در سینما نیز به شهرت برسد. این هنرپیشه سرانجام برای فیلم سوپر استار توانست برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر شود. سپس برای فیلمهای محیا، درباره الی و جدایی نادر از سیمین برنده دیپلم افتخار این جشنواره شد. آقای حسینی در سطح بینالمللی نیز پرافتخار است. او توانست خرس نقرهای بهترین بازیگر مرد از جشنواره بینالمللی فیلم برلین 2011، جایزه بهترین بازیگر مرد جشنواره فیلم کن سال 2016 برای فیلم فروشنده و نشان لژیون دونور دولت فرانسه را دریافت کند.
آقای حسینی موفق شد تا از سال 1392 با فیلم ساکن طبقه وسط کارگردانی را شروع کند. او همچنین اجرای موفقی با برنامه همرفیق داشت. شهاب حسینی سوپر استار ایران در همه ابعاد سینمایی است.
غزل شاکری در نقش ثریا
غزل شاکری بازیگر اهل ایران در 22 اسفند ماه سال 1356 به دنیا آمد. او علاوه بر هنر بازیگری صدای خوبی نیز دارد و در تصنیفهای بسیاری همکاری کرده است. این هنرپیشه به واسطه مادر هنرمندش، فرشته طائرپور، وارد دنیای بازیگری شد. در سال 1366 در فیلم ماهی حضور پیدا کرد و با فیلم گلنار کامبوزیا پرتوی درخشید. خانم شاکری در بزرگسالی با نقش آذر در سریال شهرزاد، ملکزاده در سریال جیران و فهیمه در سریال خاتون درخشید. او برای فیلم آینههای روبرو برنده سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول زن و فیلمهای سارا و آیدا و رها نامزد بهترین بازیگر نقش اول و مکمل زن شده است.
ضحا اسماعیلی فر در نقش رها
ضحا اسماعیلیفر بازیگر زن ایرانی است که کار خود را در عرصه هنر با تئاتر شروع کرد. این بازیگر تجربه چندانی در مقابل دوربین ندارد و در فیلم رها برای نخستین بار توانست دیده شود. امید است که وی در ادامه راه هنری خود بدرخشد. نمایش نامههایی بر دوش تندباد از جمله تئاترهای او است.
آرمان میرزایی در نقش سهیل
آرمان میرزایی بازیگر جوان ایرانی است که بازیگری را از سن هشت سالگی آغاز کرد. او مدتی در تئاتر حضور داشت تا اینکه سال 1398 بازی در سریالهای پیله آهنی و مامان مهشید تجربه کرد. او استعداد خوبی در بازیگری دارد و به همین علت برای نقش سهیل در رها انتخاب شد.
سایر هنرپیشه های فیلم رها عبارتند از:
- سپیده پهلوانزاده
- ماهنی مهرپرور
- محمدرضا سامیان
- بردیا دیانت
- محمد اشکانفر
- هادی افتخارزاده
نقد فیلم رها
رها یکی از فیلمهای امیدوارکننده جشنواره فجر 1403 بود که البته یک فیلم اولی محسوب میشد. حسام فرهمند کارگردانی فیلم را برعهده و البته در نگارش فیلمنامه نیز دستی داشت. البته نباید از مرضیه برومند که در مقام مشاور کارگردان حضور پیدا کرد، غافل شویم. حضور شهاب حسینی و غزل شاکری در فیلم و محمدعلی حسینی در مقام نویسنده سبب شد تا رها چند پله بالاتر از فیلمهای اول باشد. این فیلم در 7 رده جشنواره فیلم فجر نامزد سیمرغ شد و سیمرغ بهترین فیلم اول را از آن خود کرد.
اما ویژگیهای رها چه هستند؟ در وهله اول باید بگوییم رها در روایت قصه خصوصا ابتدا تا اواسط داستان ریتم خوبی دارد و فیلمنامه آن دقیق و حساب شده عمل میکند. این اثر میداند داستان را چگونه به مخاطب خود بگوید که با تعلیق همراه شود و حس کنجکاوی در آن برانگیخته شود. البته در قسمتهایی از قصه شاهد سیاهنمایی و اغراق نیز هستیم. به عنوان مثال چرا پدر خانواده که صانحه اتفاق افتاده در شغل وی ربطی به او نداشت، با وجود دو فرزند از آن استعفا داد؟ این اتفاق معمولا در یک خانواده از طبقه کارگر معمولی و منطقی نیست. مخصوصا که افراد خانواده به شدت اخلاقگرا هستند اما به یکباره تمام ارزشهای خود را زیر پا گذاشته و همگی عکس چیزی که هستند عمل میکنند. این مسائل باعث میشود که فضا گاها خارج از واقعیت به تصویر کشیده شود.
باید اعتراف کنیم که بازی بازیگران از نقاط قوت فیلم نیست و البته نقطه ضعف آن نیز محسوب نمیشود. بازی شهاب حسینی چندان تفاوتی با کارهای پیشین او ندارد و به جز صحنه دادگاه، نقطه اوجی در آن نمیبینیم. خانم شاکری نیز بسیار عادی و معمولی شسته و رفته نقشآفرینی میکند. بازیگران جوان نیز درخشان ظاهر نشدهاند اما بازی بدی ندارند.
به علاوه میزانسنها و زوایای دوربین کاملا حرفهای و منظم بودند. البته در تدوین اشکالاتی دیده میشود که قابل چشم پوشی هستند. در مجموع رها یک اثر تمیز در میان وضعیت آشفته سینمای ایران است که با وجود سخت بودن، ارزش تماشا دارد.
سخن نهایی
در این مطلب با بررسی فیلم سینمایی رها همراه شما بودیم. این فیلم در جشنواره فیلم فجر سال 1403 توانست دیده شود و فروش خوبی نیز در گیشه داشت. منتقدان نظرات متفاوتی درباره این فیلم داشتند. برخی از آنها فیلم را اثری قوی برای یک کارگردان اول دانستند و برخی دیگر معتقد بودند رها یک سیاهنمایی پر از اندوه است. نظر شما درباره فیلم چیست؟ لطفا دیدگاههای خود را با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.
