دانشمندان دانشگاه هاروارد معتقدند که تغییر رژیم غذایی بیشتر از یک سوم مرگهای زودهنگام را به تعویق خواهد انداخت. به گفته این دانشمندان یکی از راههای این تغییر استفاده از سبزیها و پرهیز از خوردن غذاهای فست فود خواهد بود.
ممکن است همه ما تمام مزایای گوشت را ندانیم اما مطالبی که در ادامه میآید، آخرین دستاورد دانشمندان از بررسی این ماده غذایی را نشان خواهد داد. تحقیق حاضر در چهارمین کنفرانس بینالمللی Unite در شهر واتیکان ارائه شد. زمان این کنفرانس هفته گذشته بود. البته از آنجایی که تحقیق موردنظر هنوز در مجلهای منتشر نشده است ما نمیتوانیم صددرصد درباره صحت آن نظر دهیم، اما به هر حال نتایج جالبی دارد که شما را دعوت به خواندن آن میکنیم.
برآوردهای غذایی و همچنین آمار مرگومیر در کشورهای مختلف متفاوت است، اما میتوان بیان کرد که هر ساله 30 میلیون نفر میتوانند با اصلاح رژیم غذایی از مرگ زودهنگام در امان باشند. چراکه امروزه تعداد زیادی از مردم رژیم غذایی سالمی ندارند و در این میان بیشترین خطر، افراد سیگاری، چاق و همچنین افرادی با رژیم غذایی ناسالم را تهدید میکند. با توجه به این مطلب، پس میتوانیم بگوییم که اگر یک سوم مردم جهان رژیم غذایی خود را اصلاح کنند، عمر طولانیتری خواهند داشت که این خود میتواند دستاورد بزرگی باشد. همچنین مطابق تحقیقات انجام شده در هاروارد ثابت شده است که بهرهمندی از رژیم غذایی گیاهی و روی آوردن به گیاهخواری شاید بتواند نقش مؤثری در این زمینه ایفا کند.
والتر وایلت (Walter Willett) یکی از اعضای تیم تحقیقاتی در این زمینه به خبرگزاری تلگراف چنین گفته است:
در این تحقیق ما تنها به مواردی پرداختیم که میتواند میزان مرگومیر زودهنگام را کاهش دهد. در این میان به رژیم غذایی گیاهی رسیدیم که البته گفتنی است نمیگوییم صددرصد رژیم غذایی گیاهخواری را در برنامه بگنجانید بلکه وارد کردن سبزیجات به رژیم غذایی روزانه نیز خود کمک کننده خواهد بود. همچنین ما فقط در مورد ترک سیگار و یا کنترل چاقی با ورزش صحبت نمیکنیم با اینکه میدانیم کنترل چاقی نیز میتواند نقش مهمی را در این زمینه بازی کنید.
البته همانطور که میدانید این فقط گزارشی از کنفرانس است و سایر دانشمندان نظر خود را در این باره گفتههای وایلت و همکارانش اعلام نکردهاند. اما بهطورکلی بر کسی پوشیده نیست که رژیم غذایی سالم تا میزان زیادی متضمن سلامتی جسمی و همینطور سلامتی روحی خواهد بود. در این زمینه دیوید جنکیز (David Jenkins) از دنشگاه تورنتوی کانادا نیز در این کنفرانس تحقیقات خود را درباره رژیم غذایی غنی از مواد ارگانیک، سبزیجات، برگ مو و میوه ارائه داد. او همچنین معتقد است که با این رژیم غذایی به مدت دو هفته میتوان تا 35 درصد میزان کلسترول خون را کاهش داد. بنابراین با این گفتهها درمییابیم که علاوه بر کنترل چاقی رژیم غذایی گیاهی و مصرف سبزی بهصورت مدیریت شده میتواند به کاهش فشارخون کمک کند و خطر ابتلا به حملات قلبی را کاهش دهد. همچنین این روند به کاهش چاقی نیز کمک خواهد کرد.
همچنین تحقیقات دیگری نشان داده است که خوردن گوشت قرمز به افزایش خطر ابتلا به سرطان نیز کمک میکند. درواقع نمیتوان گوشت را به طورکلی از رژیم غذایی حذف کرد اما میتوان مصرف آن را کنترل کرد و در کنار آن مواد غذایی دیگری را گنجاند. این درحالی است که گیاهخواران نیز باید مواد غذایی مصرفی خود را کنترل کنند. مخصوصاً اینکه این افراد باید نسبت به میزان پروتئین، کلسیم، آهن و ویتامین B12 در بدن خود آگاه باشند که اگر گوشت را در رژیم غذایی خود ندارند با سایر مواد کمبود ویتامینها جبران کنند. بنابراین میتوان گفت که تنها یک استفاده از یک گروه از مواد غذایی برای انسانها کافی و مناسب نیست.
آنچه که دریافتیم این است که کاهش مصرف گوشت میتواند تأثیر زیادی در کاهش مرگومیر داشته باشد که این موضوع به اصلاح مواد غذایی مصرفی نیز مربوط خواهدشد. رژیم غذایی مناسب نیز در کنار سالم بودن باید شامل همه مواد موردنیاز بدن انسان باشند.
همچنین نیل بارنارد (Neal Barnard) رئیس انجمن پزشکان در این کنفرانس به خبرگزاری تلگراف گفته است:
من فکر میکنم که تصوری که مردم از رژیم غذایی سالم دارند، فقط غذاهای مبتنی بر یک گروه از مواد غذایی بوده که البته این عقاید کاملاً اشتباه است. روی آوردن صرف به گیاهخواری نیز تنها شاید اندکی به کاهش وزن کمک کند و دلیلی بر سلامتی نباشد. اما اگر مردم مواد غذایی سالم و متنوع را به اندازه و درکنار هم مصرف کنند، میتوانند درباره بهرهمندی از رژیم غذایی سالم مطمئن باشند.