مناطق جنوبی ایران سرشار است از دیدنیهای کمتر شناخته شده است. یکی از این مناطق دیدنی و نسبتا مهجور، لار در استان فارس است که با ویژگیهای بینظیر شهرسازی و تاریخی، مقصدی ویژه برای مسافران بهشمار میآید. با سفر به جنوب استان فارس و شهر لار میتوانید بهصورت همزمان از یک ساختار شهری مدرن و مجموعهای از دیدنیهای تاریخی چند هزار ساله بازدید کنید و تجربه ایرانگردی متفاوتی برای خودتان بسازید. تنها کافیست تا بلیط هواپیما لار را تهیه کنید، باروبندیلتان را جمع کنید و راهی یک سفر متفاوت شوید.
لار کجاست؟
در جنوب شرقی استان فارس، شهری قرار دارد که با یکی از عجیبترین ویژگیهای شهرسازی شناخته میشود. لار مرکز شهرستان لارستان است که و تنها شهری است که در بافت شهری آن هیچ کوچهای نمیببینید. این شهر که در 330 کیلومتری شیراز قرار دارد، یکی از قدیمیترین شهرهای ایران است و قدمت آن به دوران ساسانیان برمیگردد. در لار آثار تاریخی زیادی مربوط به دورههای مختلف تاریخی را میتوان دید. در برهههایی از تاریخ این شهر، بهدلیل داشتن بزرگترین آتشکدهها مورد توجه موبدان زرتشتی قرار داشته و در زمانهایی از مراکز مهم ضرب سکه بوده است. در ادامه با این شهر و ویژگیهای منحصربهفردش بیشتر آشنا میشویم.
دیدنیهای لار را بشناسیم
لار بهسبب قدمت تاریخی طولانی و گذشته پربارش، جاذبههای تاریخی دیدنی و جذابی را در دل خود پنهان کرده است. ضمن اینکه موقعیت جغرافیایی ویژهاش و قرار داشتن در مسیر بندر معروف سیراف، باعث شده تا در دورههایی از تاریخ رونق زیادی داشته باشد. بخشی از این نشانههای تاریخی همچنان در چهره این شهر مشخص است و با سفر به لار میتوان آنها را دید.
آبانبارهای هفت برکه
لار، شهر آبانبارهاست. این شهر بهدلیل قرار داشتن در منطقه کویری و کمآب، همیشه با مشکل تامین آب شرب مواجه بوده است و مانند تمام شهرهای کویری این مشکل را با احداث آبانبار حل کرده است. اگرچه این روزها این آبانبارها کارایی خاصی ندارند، ولی تعدادی از آنها را با شمایل بازسازیشده میتوان در شهر دید. آبانبارهای هفت برکه از این دسته هستند که از هفت حلقه آبانبار نزدیک هم تشکیل شدهاند و امکان بازدید از آنها برای گردشگران وجود دارد.
باغ نشاط
این باغ یک هکتاری که در پیشانی شهر لار و بهیادگار از دوران افشاریان خودنمایی میکند، از دیدنیهای تاریخی و زیبای شهر است. باغ نشاط در تاریخ لار نقش مهمی داشته و در دوران صفویه مرکز حکومت بوده است. در میانه باغ، عمارت اعیانی سه طبقهای وجود دارد که در کنار حوض و درختان چنار، محیطی دیدنی و کاملا ایرانی را بهوجود آورده است.
آتشکده آذرفرنبغ
این آتشکده که در گویش مردم محلی منطقه به آن قلعه تشی میگویند، از مهمترین آتشکدههای موبدان زرتشتی در زمان حکومت ساسانیان بوده است. درواقع از این آتشکده تنها مکانی برای نگهداری از آتش مقدس نبوده است و از آن برای تربیت موبدان و سکونت زائران استفاده میشده است. هماکنون بخشهایی از این آتشکده همچنان پابرجاست و برای بازدید از آن باید به 42 کیلومتری جنوب لار سری بزنید.
بازار قیصریه
بازار قیصریه لار قلب تپنده بافت قدیمی شهر است و با 1300 سال قدمت از قدیمیترین بازارهای سنتی ایران محسوب میشود. گفته میشود که معماری زیبا و طاقهای بلند این بازار منبع الهامی برای ساخت بازارهای شیراز و اصفهان بوده است و از ویژگیهای کمنظیر آن میتوان به طرح چهارسوق و پلان متقارن بازار اشاره کرد.
قلعه اژدها پیکر
روی تپه بلدی در شمال شهر لار، بقایای قلعهای دیده میشود که بهدلیل استحکام به آن طلسم کیانی گفته میشود. سابقه تاریخی این قلعه به دوران ساسانیان بازمیگردد و افسانههای زیادی درباره آن میان مردم محلی نقل میشود. در جوار این قلعه، بنای سنگی دیگری با نام آرامگاه مادر نادرشاه وجود دارد که تاریخچه آن را به دوران تیموری و صفوی نسبت میدهند و البته ارتباطی به مادر نادرشاه افشار ندارد.
اما چرا لار شهر بدون کوچه نامیده میشود؟
این ویژگی خاص و منحصربهفرد لار، یک دلیل تلخ و غمانگیز دارد. در اردیبهشت سال 1339 یک زلزله ویرانگر به شدت 6.7 ریشتر شهر لار را لرزاند و بخشهای زیادی از آن را با خاک یکسان کرد. درنتیجه این زلزله، حدود چهارصد نفر از اهالی شهر جانشان را از دست دادند، حدود 75 درصد خانههای شهر بهطورکلی ویران شد و صدها خانواده بیخانمان شدند.
در پی این اتفاق تلخ، بافت شهری باید بازسازی میشد و سیستم شهرسازی جدیدی برای سکونت مردم لار ایجاد میشد. درنتیجه شهر جدیدی با وسعت صد هکتار در فاصله چهار کیلومتری از بافت قدیم و با ساختاری نوین ساخته شد. از آنجاییکه لار روی گسل قرار داشت، مقاومسازی شهر در برابر زلزله ضروری بهنظر میرسید؛ پس برای بافت شهری جدید مدل ویژهای در نظر گرفته شد که لار را به دو بخش بافت قدیم و بافت جدید تقسیم کرد.
با الگوی تازهای که برای بافت جدید بهکار رفت، لار به شهری با ساختار شهرسازی شطرنجی تبدیل شد که حداقل عرض معابر در آن 12 متر است و تمام خیابانها در آن متقاطعاند. یعنی خیابانها یکدیگر را قطع میکنند و جایی برای کوچه در آن وجود ندارد. اگر چرخی در خیابانهای بافت جدید لار بزنید، خیابانهای پهن و موازی و منازل بزرگ و ویلایی را میبینید که بهشکل منظمی در کنار هم قرار گرفتهاند و شکل مدرنی به شهر دادهاند. همین مسئله ایمنی منطقه را در برابر زلزلههای احتمالی بعدی بالا برده و از تلفات احتمالی جلوگیری میکند.
در فاصله چهار کیلومتری بافت جدید، همچنان ساختار قدیمی و سنتی لار را میتوانید ببینید که با ساختار کلاسیکش پابرجاست. بافت قدیم لار درواقع بخشی از شهر است که از زمان ساسانیان ساخته شده و جاذبههای تاریخی زیادی را در دل خود جا داده است و پیشتر از نقاط تاریخی آن گفتیم.
با فلای تودی سفری آسوده به لار داشته باشید
گفتیم که لار تنها شهر بدون کوچه خاورمیانه و یکی از مهمترین شهرهای تاریخی در مسیر تمدن ایران است. دیدیم که با سفر به این شهر به دل تاریخ سفر میکنید، ویژگیهای خاص معماری شهری آن را میبینید و با فرهنگ مردم منطقه برای شنیدن داستانها و افسانهها همراه میشوید. اگر برای سفر به لار و دیدن این زیباییها مشتاق بودید، باید بدانید که فلای تودی برای تهیه بلیط و اقامتگاه در کنار شماست. میتوانید با مراجعه به وبسایت مجموعه، بلیط هواپیما لار را جستوجو، جزئیات و قیمتها را مقایسه کنید و در نهایت مناسبترین بلیط را خریداری کنید. مطمئن باشید که فلای تودی با تضمین ارزانترین قیمت و خدمات و پشتیبانی 24 ساعته، برای تجربه یک سفر بهیادماندنی تا انتها یاریتان میکند.