شما با مطالعه این مطلب از مجله پلازا میتوانید با استفاده از 10 راهکار تخصصی، به راحتی تصاویر ساخته شده با هوش مصنوعی را شناسایی کنید!
این روزها با پیشرفت علم و تکنولوژی حتی دیگر نمیتوان به عکسها هم اعتماد کرد؛ چرا که بسیاری از تصاویر به ظاهر واقعی توسط تکنولوژی هوش مصنوعی (AI) ساخته میشوند. تشخیص دادن این تصاویر از تصاویر واقعی کمی دشوار و حتی در برخی موارد ناممکن است! البته برای تشخیص تصویر در هوش مصنوعی بایستی از برخی راهکارهای تخصصی و نسبتا حرفهای کمک گرفت. در حقیقت اکثر تصاویر تولید شده توسط هوش مصنوعی چندین مولفه دارند که با بررسی آنها میتوان به غیر واقعی بودن این تصاویر پی برد!
فهرست مطالب
روش اول: بررسی خطوط و متون عکس
تسلط به خط کشیها در تصاویر و همچنین درج متون، یکی از سختترین مهارتها در دنیا است. خوشبختانه تکنولوژی هوش مصنوعی هنوز نتوانسته به این مهارت چیره شود! به همین خاطر تشخیص تصویر در هوش مصنوعی با توجه به خطوط کشیده شده میتواند تا حد زیادی کار را آسانتر کند.
شمار زیادی از تصاویر خلق شده توسط این تکنولوژی اشکال نافرمی از خطوط را به اشتراک میگذارند! برای مثال اگر به تصاویر حاوی دست انسان که توسط AI ساخته شدهاند توجه کنید، میبینید که اشکال این اجزا فرم طبیعی ندارند!
حتی در برخی تصاویر، هوش مصنوعی نتوانسته خطوط ترسیمی را به صورت دقیق و با زاویه درست خلق کند؛ به همین دلیل شما با دقت کردن به این المانها میتوانید به راحتی تصاویر واقعی را از تصاویر هوش مصنوعی تشخیص دهید.
روش دوم: تصاویر خیلی بینقص مشکوک هستند!
دومین روش برای تشخیص تصاویر در هوش مصنوعی، توجه به بینقص بودن جزئیات است! هر چقدر تصاویر صیقل بیشتری داشته و به اصطلاح بینقصتر باشند، احتمال اینکه با تکنولوژی هوش مصنوعی ساخته شوند بیشتر است!
البته منظور از تصاویر بینقص تصاویری است که برخی جزئیات در آنها همچون منافذ پوست، لکههای روی صورت، آثار زخمها و… به خوبی توسط این تکنولوژی پوشانده شده باشند. البته با دقت کردن به ساختار و رنگ دندانها هم میتوانید مجازی یا واقعی بودن عکسها را تشخیص دهید.
روش سوم: توجه به پس زمینه تصاویر
یکی از بارزترین مواردی که میتواند به شما در تشخیص تصاویر در هوش مصنوعی کمک شایانی کند، پس زمینه یا همان بک گراند است. در بسیاری از تصاویر ساخته شده توسط AI پس زمینه تار بوده و وضوح کافی ندارد. هدف از به کارگیری این ترفند توسط هوش مصنوعی این است تا جزئیات تصویر چندان واضح و گویا نباشد. توجه داشته باشید که تصاویر با پس زمینه کاملا تار و محو به احتمال خیلی زیاد توسط هوش مصنوعی خلق شدهاند!
همان طور که در مطالب بالاتر گفتیم، جزئیات در تصاویر هوش مصنوعی ممکن است ایرادات آشکاری اشته باشند، پس این طبیعی است که در اکثر موارد پس زمینه کاملا محو شود!
روش چهارم: براق بودن بیش از حد تصویر
تصاویر براق با جلای زیاد آیا توجه شما را به خود جلب میکنند؟ خالق این دسته از تصاویر اغلب هوش مصنوعی است! در مقابل تصاویر واقعی به علت داشتن بافت طبیعی براقیت بیش از حد را نداشته و به همین دلیل تشخیص آنها از تصاویر هوش مصنوعی سادهتر است.
در واقع تصاویر AI عمدتا دارای کنتراست صاف و واضح هستند؛ به همین دلیل براق و درخشنده به نظر میرسند.
روش پنجم: واترمارکها را پیدا کنید!
از جمله رایجترین سرنخها برای تشخیص تصویر در هوش مصنوعی، توجه به واترمارکها است. منظور از واترمارک در اصل همان نوشتههایی است که هوش مصنوعی بعد از خلق هر تصویر آنها را درج میکند. البته در برخی موارد ممکن است این واترمارکها وضوح چندان زیادی نداشته باشند، اما حتما در قسمتی از عکس حضور دارند!
روش ششم: توجه به تناسب اجزای صورت و بدن
یکی از شاخصترین مواردی که در بحث تشخیص تصاویر در هوش مصنوعی باید به آن توجه کنید، تناسب اجزا و اعضای بدن و صورت است. بیش از 70 درصد تصاویر ساخته شده توسط هوش مصنوعی از نظر سایز و ابعاد اندام و اجزای صورت تناسب کافی ندارند.
برای نمونه در تصویر پایینی سایز و شکل گوش شخصی که زانو زده است کاملا غیر متعارف و غیر واقعی است. حتی اگر به انحنای کفش این شخص دقت کنید، متوجه میشوید که قسمت انحنا غیر طبیعی به نظر میرسد.
روش هفتم: به آثار قلم مو در نقاشیها توجه کنید!
اگر قصد دارید یک تصویر مربوط به نقاشی را بررسی کنید، حتما در مرحله اول به آثار و ردپای قلم مو در آن توجه کنید. برای اینکار ابتدا باید تصویر مورد نظرتان را بزرگتر کرده و به دنبال آثار ضربههای قلم مو بگردید. حتی وجود برخی لکههای عجیب و غریب در نقاشی ممکن است شما را به شک فرو ببرد؛ در چنین مواقعی باید بدانید که تصویر به احتمال خیلی زیاد با هوش مصنوعی خلق شده است.
روش هشتم: منبع تصویر را پیدا کنید!
اگر حتی با وجود چنین راهکارهایی نتوانستید از تشخیص تصویر در هوش مصنوعی مطمعن شوید، پیشنهاد میکنیم منبع آن را پیدا کنید. در صورتیکه تصویر مورد نظر شما توسط منابع رسمی منتشر شده باشد، آنگاه میتوان گفت که از نوع واقعی است. اما اگر صرفا توسط افراد و اشخاص مختلف در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شده باشد، ممکن است از نوع مجازی بوده و ساخته هوش مصنوعی باشد!
روش نهم: جستجوی معکوس برای تشخیص تصویر
برخی از ابزارهای کاربردی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان مجازی یا واقعی بودن عکسها را بررسی کرد. برای مثال افزونه Hive Ai Detector یکی از بهترین ابزارها برای بررسیو تشخیص تصویر در هوش مصنوعی است. همچنین ابزارهای Google Images و TinEyes میتوانند اطلاعات نسبتا دقیقی در رابطه با تصاویر واقعی در اختیار شما قرار دهند.
روش دهم: به دنبال تناقضات زیبایی باشید!
شاید اغلب تصاویر خلق شده توسط هوش مصنوعی در نگاه اول خیلی زیبا به نظر برسند، اما با کمی دقت بیشتر میتوان متوجه تناقضات زیبایی شد! برای مثال اگر به تصویر زیر نگاه کنید، متوجه میشوید که نور از زاویههای خاص و عجیبی به سطح سوژه تابانده شده است؛ به همین دلیل تصویر دست چندان واقعی به نظر نمیرسد.
البته در بسیاری از تصاویری که دارای محتوای قرینه هستند، این فاکتور بیشتر صدق میکند. حتی در برخی از این تصاویر، شکل قرینه ممکن است از نظر ابعاد و مواردی از این قبیل با شکل در طرف دیگر در تناسب نباشد.
سخن پایانی
برای تشخیص تصویر در هوش مصنوعی باید چه کارهایی انجام دهیم؟ امروزه برای تشخیص دادن تصاویر واقعی از تصاویر مجازی و ساخته دست فناوری AI باید به مواردی همچون تناسب اجزا، پس زمینه، بینقص بودن المانها، خطوط و متون موجود روی عکس و موارد این چنینی توجه کرد.