حتما شما نیز شنیده اید که امواج وای فای برای سلامتی انسان مضر هستند. اما این گزاره تا چه حد درست است؟ در ادامه مطلب با خطرات وای فای برای سلامتی آشنا خواهید شد.
Wi-Fi یک فناوری بی سیم است و برای اتصال لپ تاپها، گوشیهای هوشمند و سایر دستگاههای الکترونیکی به اینترنت استفاده میشود. در واقع، احتمالاً در حال خواندن این مقاله دستگاه شما در حال حاضر به Wi-Fi متصل است. Wi-Fi دادهها را از طریق تشعشعات الکترومغناطیسی، ارسال می کند. این نگرانی وجود دارد که تشعشعات وای فای باعث مشکلات سلامتی مانند سرطان شود. اما در واقع هیچ خطری برای سلامتی انسان وجود ندارد. بیایید بررسی کنیم که علم تاکنون در مورد Wi-Fi و سرطان چه گفته است. با پلازا همراه باشید.
فهرست مطالب:
آیا وای فای باعث سرطان می شود؟
در حال حاضر، هیچ پاسخ قطعی برای این سوال وجود ندارد. دلیلش این است که هیچ مدرک محکمی وجود ندارد که نشان دهد Wi-Fi یا به طور کلی EMF ها، مستقیماً باعث سرطان میشوند.
در سال ۲۰۱۱، آژانس بین المللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی (IARC) اعلام کرد که EMF ها “احتمالاً برای انسان سرطان زا هستند.” این ادعا توسط ۳۰ دانشمند که مطالعات روی EMF و سرطان را ارزیابی کردند، ایجاد شد.
مطالعات مربوط به EMF و سرطان متناقض هستند. به عنوان مثال، طبق یک بررسی تحقیقاتی در سال ۲۰۱۷، EMFهای دستگاههای بی سیم، خطر گلیوما، نوعی تومور مغزی را افزایش میدهند. اما یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ بیان می کند که هیچ ارتباط واضحی بین EMF و تومورهای مغزی وجود ندارد.
مطالعات حیوانی
علاوه بر این، بیشتر مطالعاتی که ارتباط بین Wi-Fi و سرطان را مورد بررسی قرار داده اند، حیوانات را شامل میشوند. البته آن نتایج نیز بی نتیجه بوده است.
شناخته شده است که استرس اکسیداتیو در ایجاد سرطان نقش دارد. در یک مطالعه حیوانی در سال ۲۰۱۵، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض Wi-Fi باعث ایجاد استرس اکسیداتیو در رحم موشها شد. علاوه بر این، یک مطالعه حیوانی در سال ۲۰۱۸ نشان داد که Wi-Fi فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی را کاهش میدهد که با استرس اکسیداتیو مبارزه میکنند.
مکانیسمهای پشت این اثرات نامشخص است. علاوه بر این، این یافتهها به صراحت تایید نمیکند که Wi-Fi باعث سرطان در انسان میشود. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا تشعشعات وای فای میتواند منجر به سرطان شود، مورد نیاز است.
خطرات دیگر وای فای
مشخص نیست که آیا Wi-Fi خطرات دیگری برای سلامتی دارد یا خیر. باز هم، بیشتر مطالعات موجود شامل حیوانات است و نتایج قطعی نیستند.
ناباروری مردان
طبق یک مطالعه حیوانی در سال ۲۰۱۴، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض تشعشعات Wi-Fi عملکرد تولید مثل موشهای نر را کاهش میدهد. یک مطالعه حیوانی در سال ۲۰۱۶ نشان داد که تشعشعات ساطع شده از Wi-Fi باعث آسیب DNA در بیضه موشها میشود.
در مطالعه ای در سال ۲۰۱۵، محققان حرکت اسپرم بیش از ۱۰۰۰ مرد را بررسی کردند. این مردان به سوالاتی در مورد استفاده از وای فای و تلفن همراه خود پاسخ دادند. محققان دریافتند در مردانی که از اینترنت بی سیم استفاده میکنند، در مقایسه با مردانی که از اینترنت سیمی استفاده میکنند، تحرک اسپرم کاهش یافته است.
اما محققان مکانیسمهای احتمالی پشت این نتایج را بیان نکردند. آنها همچنین خاطرنشان کردند که پرسشنامه سیگاری بودن شرکت کنندگان را در نظر نگرفته است. سیگار نیز ممکن است بر تحرک اسپرم تأثیر بگذارد.
عملکرد شناختی
یک مطالعه حیوانی در سال ۲۰۱۷ نشان داد که تشعشعات وای فای، تشخیص را در موشها مختل میکند. بر اساس یک منبع مورد اعتماد دیگر مطالعه حیوانی در سال ۲۰۱۷، تشعشعات ساطع شده از وای فای همچنین ممکن است به بیماریهای عصبی و اختلال عملکرد مغز در موشها منجر شود.
اما باز هم، این نتایج حاکی از تأثیرات مشابه در انسان نیست و تحقیقات بیشتری لازم است.
سلامت قلب
در یک مطالعه بر روی حیوانات در سال ۲۰۱۵، قرار گرفتن در معرض Wi-Fi ریتم قلب و فشار خون خرگوشها را تغییر داد. به گفته محققان، این نشان میدهد که Wi-Fi بر قلب تأثیر میگذارد. اما مکانیسمها نامشخص است و مطالعات انسانی بیشتری مورد نیاز است.
ادعاهای نادرست در مورد خطرات وای فای
با افزایش نگرانی ها در مورد Wi-Fi، شایعات متعددی در مورد اثرات آن بر سلامتی وجود دارد. طبق این ادعاها، Wi-Fi باعث ایجاد شرایطی مانند:
- اوتیسم
- مشکلات پوستی
- سردرد
- سرگیجه
- حالت تهوع
- خستگی
- تپش قلب
میشود ولی هیچ مدرک محکمی مبنی بر ارتباط Wi-Fi با این شرایط وجود ندارد.
5G و ویروس کرونا
5G یا نسل پنجم، نوع دیگری از فناوری بی سیم است. این یک شبکه تلفن همراه است که برای اولین بار در سال ۲۰۱۹ در دسترس قرار گرفت. از زمان انتشار آن، شایعاتی در مورد 5G و خطرات سلامتی آن وجود دارد. اما زمانی که همهگیری COVID-19 در سال 2020 شروع شد، بسیاری آن را به شیوع کرونا ربط دادند.
این شامل شایعات اثبات نشده مانند شایعات زیر است:
- 5G مستقیماً SARS CoV-2 را منتشر میکند، ویروسی که باعث COVID-19 میشود
- 5G سیستم ایمنی بدن شما را مختل میکند و خطر ابتلا به SARS CoV-2 را افزایش میدهد
- 5G پوششی برای همه گیری COVID-19 است
- واکسنهای COVID-19 حاوی ریزتراشههای 5G هستند
- COVID-19 اولین بار در ووهان چین ظاهر شد، زیرا اولین شهری بود که از 5G استفاده کرد
این گزارهها فقط شایعه هستند. ویروس ها از طریق قطرات تنفسی از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند و از طریق فناوری بی سیم پخش نمیشوند. همچنین، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه 5G و EMF حساسیت شما را به عفونتهای ویروسی افزایش میدهند، وجود ندارد.
جمع بندی
Wi-Fi از تشعشعات الکترومغناطیسی برای اتصال دستگاههای الکترونیکی به اینترنت استفاده میکند. برخی از افراد معتقدند که میتواند در ایجاد سرطان نقش داشته باشد. اما هیچ مدرک محکمی مبنی بر اینکه Wi-Fi باعث ایجاد خطرات سلامتی در انسان میشود، وجود ندارد.
بیشتر تحقیقات موجود شامل حیوانات است. حتی در حیوانات نیز نتایج قطعی نبود. تحقیقات بیشتری برای تعیین خطرات وای فای و ارتباط آن با سرطان، لازم است.