Mary Lou Jepsen سرپرست پیشین بخش فناوری نمایشی کمپانی Oculus استارت آپی به نام Openwater تاسیس کرده که امیدوار است « گجت پوشیدنی بسازد که مشاهده آنچه در بدن و ذهن می گذرد را با رزولوشن امکان پذیر سازد »
MRI پوشیدنی
آیا این امکان وجود دارد که مستقیما درون مغز انسان دیگری را ببینیم؟ توانایی ذهن خوانی که با عنوان تله پاتی از آن نام می برند از جمله مفاهیمی است که در حوزه ی علمی تخیلی بسیار بدان پرداخته شده است. اکنون یکی از کارکنان اجرایی پیشین فیسبوک گفته است که همه ما می توانیم دسته کم درون ذهن افراد را ببینیم. تنها کافیست تجهیزات لازم را در اختیار داشته باشیم.
مری لو جسپن (Mary Lou Jepsen) سرپرست بخش فناوری نمایش در Oculus بود و پس از خارج شدن از این مجموعه استارت آپی را آغاز کرد که چندی بعد Openwater نام گرفت. هدف این پروژه که البته بلندپروازانه نیز هست، به لحاظ تئوری کاملا ساده است: « ساخت نوعی دستگاه پوشیدنی که ما را قادر می سازد اتفاقات و کارکرد درون بدن و ذهن افراد مختلف را با رزولوشن بالا تماشا نماییم ». به بیان دیگر، این طرح قصد ساخت ابزاری را دارد که نوعی رابط مغز – کامپیوتر (brain-computer interface) با کارکرد تله پاتی است؛ دستگاهی پوشیدنی که مانند ماشین تصویر برداری رزونانس مغناطیسی یا همان MRI کار می کند.
جسپن خود در مصاحبه با شبکه ی CNBC می گوید: « من فکر نمی کند ساخت این دستگاه چند دهه طول بکشد. من فکر می کنم رسیدن به چنین هدفی کمتر از یک دهه زمان می برد، حتمالا 8 سال دیگر به توانایی تله پاتی خواهیم رسید ». شرکت تاسیس شده برای این پروژه قصد دارد سال آینده چند نمونه ی اولیه از این دستگاه را در اختیار همکاران خود قرار دهد.
انسان + ماشین
فناوری MRI پوشیدنی در حوزه ی تشخیص و درمان بیماری یک تحول بزرگ به حساب می آید. پزشک تنها با یک نگاه سریع می تواند بفهمد در درون ذهن مراجعه کننده یا هر قسمت از بدن وی چه می گذرد. البته این مساله اما و اگر های زیادی را در ارتباط با حفظ حریم خصوصی افراد ایجاد می کند که به گفته ی جسپن شرکت در حال کار روی این موضوع است. وی اظهار می کند: « در حال حاضر در تلاش هستیم تا کلاه را طوری بسازیم که فعال شدن آن بسته به خواست فرد استفاده کننده باشد. همچنین نوعی فیلتر برای آن طراحی کرده ایم که قسمت هایی را که فرد نمی خواهد به اشتراک بگذارد حذف کند ».
Openwater تنها پروژه ای نیست که می خواهد توانایی های ماشینی به مغز انسان بدهد. در واقع، کمپانی فیسبوک نیز به دنبال ساخت دستگاهی شبیه دستگاه پروژه ی جسپن است. دستگاه های BCI که هم اکنون در زمینه ی پروتز کاربردهای مهمی دارند می توانند بشر را برای ماشین های هوشمند آینده آماده سازند.
ایده ی این پروژه همان چیزی است که رئیس کمپانی های Tesla و SpaceX قصد دارد در طرح ادغام ماشین و ذهن پیاده سازی کند. افزون بر این، بازوی پژوهشی وزارت دفاع امریکا DARPA در حال کار روی پروژه هایی است که حاصل کار آن ها ترکیبی از ماشین و انسان است. شرکت دیگری که در این زمینه در حال فعالیت است Kernel نام دارید. این شرکت روی نوعی پروتز عصبی (neuroprosthesis) کار می کند که قادر است امکان کد نویسی برای دستورات عصبی مغز را فراهم سازد.