در گذشته نمای تلفن های هوشمند بسیار با امروز تفاوت داشت. آن روزهای میشد از فاصله ی دور اندروید و iOS را از یکدیگر تشخیص داد. امروزه این کار کاملا ساده نیست چراکه این دو سیستم عامل بزرگ دنیای فناوری در طی سالیان تکامل خود ویژگی های مختلفی را از روی یکدیگر برداشته اند. با این وجود هنوز هم چند تفاوت اساسی میان این دو سیستم عامل وجود دارد.
در ادامه برخی از این تفاوت ها را خواهیم دید. در اینجا زیاد وارد جزییات بده بستان های این دو پلتفرم در طول سالیان گذشته نمی شویم اما ممکن است برخی از ویژگی هایی که مطرح می کنیم را به خاطر آورید.
اخیرا iOS یک دکمه مشکی برای دسته بندی را پس از سال ها اجتناب از این کار به خود افزوده است. البته این دکمه هنوز هم به خوبی اندروید کار نمی کند.
Siri (سخنگوی هوشمند iOS) تصمیم گرفت به پیشنهادها و هشدارها توجه بیشتری نشان دهد؛ این تصمیم پس از آن گرفته شد که این رویکرد توجه به نظرات در گوگل بسیار موفقیت آمیز عمل کرد. در مقابل، iOS خود به تنهایی اجازه ی برنامه ها را تایید می کند و این روش آشکارا بسیار خوب است و باعث شد گوگل از آن در انتشار Android Marshmallow استفاده کند. با این تفاسیر وقتی از ایده ی دستیار صوتی سخن به میان می آید، اپل یک سر و گردن از بقیه ی رقبا بالاتر است.
اکنون به برخی از تفاوت ها می پردازیم:
- برنامه های پیش فرض (اندروید)
از انتشار نخستین سری آیفون ده سال می گذرد و کاربران هنوز به طور پیش فرض نمی توانند لینک های اینترنتی را در هیچ برنامه ای به جز Safari باز کنند. ایمیل ها در برنامه ای به جز Mail باز نمی شوند و عکس های روی تلفن های همراه اپل را به صورت پیش فرض تنها روی Photos می توان مشاهده کرد. در عین حال اندروید نه تنها امکان استفاده از مرورگر، SMS یا دیگر اجرا کننده ها را به صورت پیش فرض فراهم ساخته بلکه انجام این کار برای کاربران سیستم عامل اندروید بسیار آسان است. در حال حاضر به نظر نمی رسد اپل به این زودی ها تغییر عقیده دهد iOS را عرصه ی تاخت و تاز برنامه های دیگر سازد، البته انسان هرگز نباید امیدش را از دست بدهد! البته تقریبا در تمامی موارد می توان برنامه های جایگزین نصب و از آن ها استفاده کرد. همچنین می توان برخی از مشکلات را دور زد، مثلا با نصب برخی برنامه های گوگل مانند Gmail امکان باز کردن برنامه های دیگر مانند کروم وجود دارد.
- Spotlight )iOS)
در زمینه ی جستجو، گوگل مسلما استاد است، به همین خاطر جای تعجت دارد که ابزار جستجوی iOS یعنی Spotlight از تمام ابزارهایی که می توان در اندروید داشت بهتر عمل می کند. با این ابزار تنها کافی است چند حرف را وارد کنید تا به سرعت نتایجی را در وب، دفتر تلفن، مکان های نزدیک، فایل ها و غیره مشاهده نمایید. اخیرا گوگل اندکی در این زمینه بهتر شده است اما هنوز به سطح اپل نرسیده است. دستگاه های کمپانی اپل به راستی از قابلیت «جستجوی جهانی» برخوردارند. اپل در جریان شکایت از سامسونگ از این ابزار خود استفاده کرد و احتمالا دلیل اصلی عقب افتادن گوگل نیز همین است.
- برنامه های راه انداز (اندروید)
به لطف پشتیبانی از ابزارهای راه انداز شما می توانید رابط کاربری دستگاه های اندروید را به سلیقه ی خود تغییر دهید و تا آخرین پیکسل، آنچه را که خود می خواهید به رابط اعمال نمایید. این در حالی است که کاربران iOS مجبورند با شکل یکنواخت رابط کاربری دستگاه های اپل خود کنار بیایند چرا که امکان تغییر آن ها وجود ندارد و از آغاز کار تاکنون همان شکل ردیفی و ستونی آیکون ها بدون تغییر باقی مانده است.
- پیوستگی (iOS)
هر چقدر هم که نظرات در مورد گرایش یک طرفه ی اپل به نرم افزارها و سخت افزارهای ساخت خودش منفی باشد، این مساله مسلما باعث شده میان دستگاه ها و پلتفرم های این کمپانی پیوند بسیار نزدیکی برقرار شود که امکان محقق شدن آن برای گوگل در حال حاضر به هیچ عنوان مهیا نیست. این روزها حتا می توان فایل های آیفون و مک بوک را روی یکدیگر کپی و پیست کرد، البته به شرط اینکه این دستگاه ها مجهز به آخرین ورژن سیستم عامل اپل باشند.
- گشودن قفل هوشمند (اندروید)
کسانی که می خواهند از محتویات تلفن هوشمند خود محافظت نمایند از پین کد یا قفل طرح انگشت روی صفحه ی اصلی تلفن خود استفاده می کنند. این ویژگی اختیاری است و می توان آن را در تنظیمات خاموش کرد. البته بهتر آن است که این کار با هدف حفاظت از اطلاعات کاربران اجباری شود. البته در تلفن های هوشمند امکان قراردادن رمز برای قسمت های مختلف وجود دارد اما در زمینه ی امنیت و حفاظت از تلفن همراه، اندروید مسلما از رقیب خود پیش است (دسته کم تا زمانی که آیفون بعدی به بازار بیاید).
اگر به بخش Security and Smart Lock section تنظیمات اندروید تلفن هوشمند خود سری بزنید مشاهده خواهید کرد که می توان پین کد روی صفحه ی آن را غیرفعال نمود و این عمل از طریق یک مکان خاص، اتصال به دستگاه خاص، تصویر مشکل، صدای مشخص یا قرار داشتن تلفن در اختیار صاحب اصلی خود امکان پذیر است.
- iMessage )iOS)
iMessage لزوما برنامه ی پیام رسان مورد علاقه ی تمامی دارندگان آیفون نیست. اما اگر بخواهیم عدالت را در مورد iMessage رعایت کنیم باید بگوییم که کار این برنامه در همسان سازی ارتباطات میان محصولات مختلف کمپانی اپل عالی است. البته باید این را هم در نظر داشت که iMessage با سیستم عامل دیگری ارتباط برقرار نمی کند و کاربران را به iOS محدود می سازد. شیوه ی رمزگذاری ارتباطات در این برنامه ی پیام رسانی عالی است و در سال گذشته با رونمایی از iMessage app store جان تازه ای گرفته است.
تا مدت ها به نظر می رسید که کمپانی گوگل با پلتفرم Google Hangout در زمینه ی پیام رسانی حرف اول را می زند و چیزی روی دست آن نخواهد آمد اما انتشار Google Allo روی این پلتفرم این باور را باطل کرد. Allo که در حال حاضر تنها منحصر به تلفن همراه است پیام های SMS را پشتیبانی نمی کند و رمزگذاری پایانه به پایانه (end-to-end encryption) در آن در حالت پیش فرض غیرفعال است. این مساله انتقادات بسیاری را از سوی کارشناسان امنیت فناوری به دنبال داشته است. Allo قطعا پتانسیل خوبی دارد اما در حال حاضر شرایط آن اصلا مساعد نیست و داشتن یک سرویس منحصر به فرد مانند iMessage اپل در حال حاضر بسیار به درد گوگل می خورد.