تولید آنزیم تجزیه‌کننده پلاستیک در آزمایشگاه

آنزیم
  • twiter
  • linked-in
  • whatsapp

محققان موفق به تولید آنزیم آزمایشگاهی شده‌اند که قادر به تجزیه پلاستیک است. این آنزیم توسط تیم محققان دانشگاه پورتس موث و طی آزمایش‌هایی به صورت اتفاقی تهیه شده و می‌تواند راه‌حل بالقوه‌ای برای حل مسئله آلاینده‌های پلاستیکی در جهان باشد.

دانشمندان به تازگی به صورت اتفاقی آنزیم خاصی را تولید کرده‌اند که قادر به خوردن و تجزیه پلاستیک است. تیم‌های تحقیقاتی زیادی در دنیا وجود دارند که هدفشان یافتن راه‌حلی برای بحران حجم فزاینده پلاستیک‌ها است ولی اکنون به نظر می‌رسد که یکی از این تیم‌های تحقیقاتی متشکل از چند دانشمند راه‌حلی عملی برای این معضل یافته‌اند، البته راه‌حلی که به صورت اتفاقی به دست آمده است. این محققان که در حال مطالعه باکتریوم جدیدی بودند دریافتند که با انجام یک سری بهینه‌سازی‌ها قادر خواهند بود آن را به آنزیم جهش یافته‌ای تبدیل کنند که طی تنها چند روز پلاستیک را خواهد خورد و این در مقایسه با قرن‌ها زمان لازم برای تجزیه پلاستیک در اقیانوس پیشرفت بسیار بزرگی است. 


این کشف شگفت‌انگیز زمانی میسر شد که دانشمندان مشغول مطالعه ساختار باکتریوم یافت شده در زباله‌های دور ریخته شده در ژاپن بودند. باکتریوم آزمایشگاهی، آنزیمی را تولید کرد که تیم دانشمندان آن را با استفاده از تکنولوژی منبع نوری الماسی مورد مطالعه قرار داد؛ این منبع نوری در واقع اشعه ایکس قدرتمندی است که نور آن 10 میلیارد بار بیشتر از خورشید است. در ابتدا این آنزیم مشابه آنزیمی بود که از جهش یافتن تعداد زیادی از باکتری‌ها به وجود آمده که برای تجزیه کیوتین (پلیمری در غشاء خارجی گیاهان برای حفاظت از آن) ساخته می‌شود. ولی بعد از اعمال تغییراتی اندک در این آنزیم، تیم تحقیقاتی توانست آن را قادر سازد تا ترپتالیت پولی اتیلن یا PET را که نوعی پلاستیک مورد استفاده در بطری‌ها است، تجزیه کند.

آنزیم

پروفسور جان مک گیهان که رهبری این تیم تحقیقاتی را در دانشگاه پورتسموث بر عهده دارد، در مصاحبه‌ای با گاردین اظهار داشت که این کشفی شوکه کننده است و تأثیری شگرف بر بحران پلاستیک در دنیا خواهد گذاشت. بطری‌های حاوی PET که در حال حاضر بازیافت می‌شوند را تنها می‌توان به رشته‌هایی تبدیل کرد که در ساخت البسه و زیرانداز مورد استفاده قرار می‌گیرد. آنزیم جهش‌یافته می‌تواند پلاستیک‌ها را به اجزاي اصلی اولیه تجزیه کند. مک گیهان در این باره می‌گوید: «این بدین معناست که دیگر لازم نیست نفت بیشتری برای تولید پلاستیک استخراج کنیم و به طور کلی میزان پلاستیک را در طبیعت کاهش خواهد داد». 


تعدادی از آنزیم‌های صنعتی موجود مانند آن‌هایی که در مواد شوینده و زیست‌سوخت‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند دستکاری شده‌اند تا تنها طی چند سال، سرعت عملکردشان 1000 برابر بیشتر شود. مک‌گیهان بر این باور است که این در مورد آنزیم جدید نیز صدق می‌کند. وی می‌گوید: «تکنولوژی مورد استفاده در توسعه دیگر آنزیم‌ها در چند سال گذشته، به ما کمک می‌کند تا آنزیمی فوق سریع بسازیم». طبق اظهارات تیم تحقیقاتی، موارد استفاده از این آنزیم در آینده شامل اسپری کردن آن روی مقادیر زیادی از پلاستیک‌های شناور در سطح اقیانوس‌ها خواهد بود.

۵
۴
۳
۲
۱
مقالات مرتبط
دیدگاه شما
captcha
جدول فروش فیلم ها
  • 2 میلیارد دلار
    فیلم Ne Zha
    اکران: 14 فوریه 2025
  • 389 میلیون دلار
    فیلم Captain America: Brave New World
    اکران: 14 فوریه 2025
  • 125 میلیون دلار
    فیلم Dog Man
    اکران: 13 فوریه 2025
  • 113 میلیون دلار
    فیلم Bridget Jones: Mad About the Boy
    اکران: 13 فوریه 2025
  • 90 میلیون دلار
    فیلم Mickey 17
    اکران: 07 مارس 2025