فیلم شیهه یک فیلم کوتاه ایرانی است که در سال 1402 شاهد انتشار آن بودیم و روایتی تکاندهنده از مسئلهای که این روزها مورد توجه قرار گرفته را نشان میدهد. در ادامه با معرفی این اثر همراه شما میشویم.
ساخت یک فیلم کوتاه بسیار دشوارتر از فیلمهای بلند است. زیرا در تولید آثار بلند، نویسنده و کارگردان فرصت کافی برای بیان اتفاقات و یک سیر طولانی برای رسیدن به نتیجه دارند. اما فیلمهای کوتاه در مدت زمانی کم باید بیشتر متکی به نمادها و عناصر برای رساندن مفهوم واقعی خود شوند.
فیلم ایرانی شیهه به کارگردانی پویا سعیدی و تهیهکنندگی سولماز وزیرزاده در سال 1401 ساخته شد. نفیسه زارع و عاطفه صالحی نیز فیلمنامه این اثر را به رشته تحریر درآوردند. این اثر در جشنواره فیلم تهران به نمایش درآمد و برنده جوایزی نیز شد. در ادامه مقاله پیش رو پلازا با معرفی فیلم شیهه و بررسی آن همراه شما خواهیم شد.
فهرست مطالب:
تاریخ اکران فیلم شیهه
ژانر فیلم شیهه درام است. این اثر ابتدا در جشنواره فیلم کوتاه تهران به نمایش در آمد و سپس در شهریور 1402 شاهد انتشار آن بودیم. اگر درباره مدت زمان فیلم شیهه کنجکاو هستید، باید بگوییم این فیلم حدودا 20 دقیقه طول میکشد.
داستان فیلم شیهه
خلاصه فیلم شیهه درباره زنی جوان به نام لیلاست که در محوطه آپارتمان خود پسری کوچک را پیدا میکند که اسب شکستهای دارد. او پسرک را که از خانواده خود چیزی نمیگوید را برای مدتی در خانه نگه میدارد تا اینکه اتفاقات دیگری برای او میافتد…
بازیگران فیلم شیهه
مانند اکثر فیلمهای کوتاه، محوریت این اثر نیز بر روی یک شخصیت میگردد و قرار نیست با فیلمی پربازیگر روبهرو شویم.
در ابتدا نگار جواهریان را با نقش زنی جوان و حاضر جواب به نام لیلا میبینیم. خانم جواهریان متولد 22 دی 1361 است که فعالیت بازیگری خود را از سال 1377 شروع کرد و سرانجام در سال 1380 با فیلم من ترانه 15 سال دارم رسما جلوی دوربین رفت. نگار جواهریان برای بازی در فیلم طلا و مس برنده جایزه سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن جشنواره فیلم فجر شود. از جمله آثار مشهور او باید به اینجا بدون من، یه حبه قند، حوض نقاشی، قندون جهیزیه، دوئت و فیلم مجبوریم اشاره کنیم.
از دیگر هنرپیشه های فیلم سینمایی کوتاه شیهه فیلم امیرسام موسوی است. او بازیگری را از سنین پایین و آموزشگاه بازیگری بارانا شروع کرده و تا کنون در سریال آزادی مشروط سریال خونسرد، سریال بازپرس و فیلم کوتاه رعنا حضور پیدا کرده است. همچنین هادی شیخالاسلامی که نقش بسیار کوتاه نگهبان برج را در فیلم دارد، یک بازیگر، مدیر تولید و برنامهریز ایرانی است که تا کنون در چند اثر توانسته بازی کند.
نقد فیلم شیهه
توجه: در ادامه داستان فیلم برای شما لو میرود!
شیهه فیلمی است که در نگاه اول بسیار گنگ و نامفهوم به نظر میرسد و دقیقا مانند پازلی بدون نقشه که نمیدانیم اصلا با چه تصویری روبهرو هستیم، است.
عناصر داستان
در ابتدا تصویری از دو ساختمان بلند روبهروی هم را میبینیم که شباهت زیادی به یکدیگر دارند و پس از آن با زنی به نام لیلا آشنا میشویم که علیرغم گرفتگی و بیحوصلگی در احوالش روحیه کودکانه خود را حفظ کرد و به کودکی که اسبی اسباببازی در دست دارد و ادعا میکند اسب از طبقه بالا افتاده و مرده، کمک میکند.
کودک مانند اکثر بچهها شیرین زبان است و ظاهرا علاقه زیادی به ابرقهرمان بود و شگفتیهای آنان دارد. رفتهرفته میبینیم که لیلا دعوایی تلفنی با فردی که ظاهرا همسر اوست دارد و از سقط جنین (با لفظ انداختن بچه) صحبت میکند. زنی که علیرغم داشتن روحیهای پرجنب و جوش مانند کودکان، علاقمندی به بچهها (بر اساس رفتارش با کودک) و همچنین داشتن اسباببازیهای فراوان، به دلیل نالایق بودن همسرش، قصد دارد چشم بر عاطفه مادری ببندد.
کودک که امیر نام دارد، به طرز مرموزی نمیخواهد به خانه برگردد و دائم از اینکه مورد توجه نیست و خواهر کوچکترش در مرکز توجه قرار دارد میگوید. سرانجام میبینیم که امیر به خانهاش برمیگردد اما داستان قرار نیست تمام شود.
روند داستانی فیلم ایرانی شیهه
لیلا با دیدن امیر دو دل شده و دوست ندارد از کودکش دست بکشد. او خانهای شاد با رنگ آمیزی زنده دارد که نوای موسیقی و همچنین تختی درست در وسط آن قرار دارد، خانه را به چشم مخاطب زنده نشان میدهد. همینطور که در حال دیدن شک کردن لیلا به درست بودن کارش هستیم، صدای امیر را میشنویم که قصد دارد کودکی را از پنجره پرت کند (یا به زبان خودش بیاندازد!) و لیلا نیز قصد دارد مانع او شود. در همین دقایق در حالی که امیر احتمال زیاد کودک را انداخته، داستان به پایان میرسد.
نتیجه گیری
همانطور که گفتیم فیلم هم گنگ است و هم نیست. این ساخته پویا سعیدی گویا قصد دارد قضیه از سقط جنین را نکوهش کند که با پایانبندی خود نیز همین کار را میکند. او با نشان دادن پایان، قصد دارد به مخاطب هشدار بدهد که تصمیم آنها اگرچه ممکن است ظاهری متفاوت داشته باشد اما نفس عمل یکی است. اما در این میان به درستی نمیفهمیم چرا انقدر تاکید بر ایجاد حس زندگی در خانه بود و چرا موضوع حسادت فرزند بزرگتر به خواهر و برادر کوچکتر خود در فیلم مطرح شد اما چندان به آن پرداخته نشد؟ به هر حال این اثر خوشساخت است و به همین دلیل نمرات فیلم سینمایی کوتاه شیهه بالاست.
سخن نهایی
با معرفی و بررسی فیلم سینمایی کوتاه شیهه همراه شما بودیم و سعی کردیم یک تعریف کامل از فیلم برای شما داشته باشیم. این اثر برنده دو جایزه دیپلم افتخار بهترین طراحی صحنه و لباس و برگ زرین بهترین فیلمنامه از سی و نهمین دوره جشنواره فیلم کوتاه تهران شد. آیا شما تریلر فیلم سینمایی کوتاه شیهه را تماشا کردهاید؟ نظر شما درباره این اثر چیست؟ لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید. از همراهی شما متشکریم.