Safe Mode در ویندوز 10 چیست و چه تفاوتی با حالت S mode در ویندوز 10 دارد؟ Safe Mode در ویندوز 10 برای پیدا کردن مشکلات سیستم عامل است. درحالی که S mode در ویندوز 10 یک حالت پیش فرض پیشرفتهتر با امنیت بیشتر است؟ با این مطلب به شما میگوییم اس مود ویندوز 10 را فعال کنید یا سیف مود؟
دو روش برای افزایش امنیت در سیستمهای کامپیوتری وجود دارد: حالت Safe Mode در ویندوز 10 و حالت S mode در ویندوز 10. Safe Mode در ویندوز 10 یا همان حالت ایمن درواقع یک میان بر برای عیب زدایی و پیدا کردن اشکال در سیستم عامل ویندوز 10 است. با سیف مود ویندوز 10 میتوانیم افزایش امنیت را بالا ببریم. اس مود ویندوز 10 یک حالت پیش فرض است روی ویندوز 10 که وظیفه افزایش امنیت سیستم را بر عهده دارد. اما اینکه این دو حالت رایج ویندوز 10 باهم چه تفاوتی دارند را در ادامه بررسی میکنیم.
حالت Safe Mode در ویندوز 10 چیست؟
Safe Mode در ویندوز 10 یکی از روش های رایج در ویندوز است. از سیف مود در ویندوز 10 برای باز کردن ویندوز استفاده میشود و فوایدی از قبیل دور زدن باگها، پیشگیری از ویروس، برطرف کردن خطاها و همچنین پیدا کردن راه حل برای مشکلات سیستم عامل استفاده میشود. در گذشته برای استفاده از Safe Mode باید هنگام بالا آمدن ویندوز کلید F8 را فشار میدادیم. اما این رویه در آخرین نسخه از سیستم عامل مایکروسافت (ویندوز 10) کاربرد ندارد. در ادامه نحوهی استفاده از Safe Mode در ویندوز 10 را آموزش میدهیم.
حالت های مختلف Safe Mode در ویندوز 10
پیش از پرداختن به نحوهی کار جا دارد اشاره کنیم که چند حالت Safe Mode در ویندوز 10 وجود دارد و باید توجه داشت که به کدامیک از آنها نیاز داریم.
- Safe Mode: حالت اصلی Safe Mode است که در آن تمامی برنامههای غیرضروری بسته میشوند و تنها چند فایل و درایور محدود خود به خود به کار میافتند تا سیستم بتواند کار کند. هنگامی که در این حالت وارد ویندوز میشویم به تنظیمات پیشرفته دسترسی نداریم، مثلا نمیتوانیم کامپیوتر خود را به دستگاههای دیگر متصل کنیم. این ویژگی باعث میشود کامپیوتر مورد نظر از تمامی بدافزارهایی که ممکن است از راه شبکههای محلی وارد سیستم شوند در امان بماند.
- Safe Mode مجهز به شبکه: در این حالت چند درایور و ویژگی خاص در ویندوز فعال میشود که امکان متصل شدن به شبکه فراهم گردد. این حالت همانند حالت پایه ی Safe Mode کاملا ایمن نیست اما زمانی کاربرد دارد که قصد دارید کامپیوتر خود را برای کمک گرفتن به اینترنت وصل کنید یا بررسی کنید آیا کامپیوتر شما هنوز هم قابلیت وصل شدن به سیستمهای دیگر را دارد یا خیر.
- Safe Mode همراه با Command Prompt : این حالت در تمام نسخههای ویندوز 10 وجود ندارد. اگر از این حالت استفاده کنید یک Command Prompt بزرگ در صفحه ظاهر میشود. این حالت زمانی به درد میخورد که آسیبهای شدیدی به سیستم عامل وارد شده و یا شما برای پیدا کردن مشکل و راه اندازی سرویسهای لازم به خطوط دستوری مشخصی نیاز دارید.
رفتن به safe mode در ویندوز 10
برای رفتن به Safe Mode در ویندوز 10، اگر در قسمت Login باشید و مشکلی برای سیستم شما پیش بیاید یکی از راههای موثر این است که سیستم خود را مجددا راه اندازی کنید و به حالت سیف مود در ویندوز 10 بروید. همچنین هنگامی که ویندوز شما ناگهان هنگ میکند یا برنامه هایی مانند Outlook گیر میکنند، استفاده از Safe Mode یک روش مناسب برای حل مشکل است.
گام 1 : هنگامی که در صفحهی Login هستید، کلید Shift را نگه دارید و سپس روی دکمه ی Power کلیک کنید (دکمه ی Power کامپیوتر یا لپ تاپ خود را فشار ندهید). پنجرهی کوچکی روی صفحه میآید و در آن روشهای مختلف برای خاموش کردن سیستم نوشته شده است. Restart را انتخاب کنید.
گام 2 : سپس ویندوز به شما می گوید «یک روش را انتخاب کنید». از اینجا شما باید با طی کردن چند منو روش درست ری استارت کردن سیستم خود را اعمال کنید. این مسیر به صورت زیر است.
Troubleshoot> Advanced options > Startup Settings > Restart.
گام 3 : اکنون ویندوز وارد صفحهی تازهای میشود که در آن تنظیمات Startup فهرست شدهاند. حالت اول Safe Mode در ویندوز 10، شماره ی 4 از این فهرست است و حالتهای دیگر پس از آن آمده است. هر حالتی را که نیاز دارید، عدد مربوط به آن را فشار دهید.
البته رفتن به حالت Safe Mode در ویندوز 10 از درون خود ویندوز 10 راحتتر است. این حالت زمانی کاربرد دارد که شما میخواهید ویندوز شما به صورت ایمن ری استارت شود و در عین حال تا آنجا که ممکن است دادههای خود را حفظ کند (و البته مجبور نباشید از دستورات پیچیده برای این کار استفاده کنید).
ادامه راه اندازی Safe Mode در ویندوز 10
پس از رفتن مراحل فوق ویندوز ری استارت میشود. حالا گامهای زیر را دنبال کنید:
مرحله 1 : به منوی استارت بروید و از آن جا وارد قسمت تنظیمات شوید.
مرحله 2 : در قسمت Settings به دنبال Update & Security باشید و آن را انتخاب کنید. یک پنجره باز میشود که در سمت چپ آن نواری وجود دارد. در این نوار گزینهی Recovery را انتخاب کنید.
مرحله 3 : اگر تنظیمات startup در ویندوز فعال باشد دکمه ری استارت ظاهر میشود. روی آن کلیک کنید. با این کار به همان صفحهای میروید که در آن نوع Safe Mode را انتخاب کردید و به آن وارد شدید.
مرحله 4 : یک بار دیگر مراحل زیر را طی کنید:
Troubleshoot > Advanced options > Startup > Settings > Restart
مر حله 5 : صبر کنید تا ویندوز وارد حالت Startup انتخاب شده از سوی شما شود. حالت Safe Mode مورد نظر خود را انتخاب کنید.
باز گرداندن سیف مود ویندوز 10 به حالت اصلی
پس از آنکه با استفاده از Safe Mode در ویندوز 10 مشکل ویندوز خود را حل کردید باید ویندوز را به حالت اصلی بازگردانید. این کار در ویندوز 10 اندکی پیچیده است. برای راه اندازی ویندوز 10 در حالت اصلی مراحل زیر را انجام دهید:
گام 1 : به منوی استارت بروید. در قسمت جستجو عبارت msconfig را بدون هیچ کاراکتر اضافی وارد کنید. اینتر را بزنید. صفحه ی System Configuration ظاهر می شود.
گام 2 : به تب Boot بروید. در سمت راست قسمت پایین زیر Boot options چند حالت برای ری استارت کردن به صورت ایمن وجود دارد که باید آنها را انتخاب کنید (این خود یکی از روش های رفتن به Safe Mode در ویندوز 10 است). حتما تیک گزینه Safe Boot را بگذارید.
گام 3 : روی OK کلیک کنید. سپس ویندوز خود را به صورت عادی ری استارت کنید. ویندوز در حالت عادی بالا میآید.
S mode در ویندوز 10 چیست؟
سال 2017، مایکروسافت یک ویژگی جدیدی به نام s mode در ویندوز 10 خود افزود. این اس مود ویندوز 10 یک حالت محدود و قفل شده برای ویندوز 10 است. این حالت s mode در ویندوز 10 ویژگیهای مثبت و منفی خود را دارد که در ادامه به آنها میپردازیم. به طور خلاصه اس مود ویندوز 10 نسخهای است که در آن دسترسی محدودی به برنامههای لپ تاپ خواهید داشت و تنها میتوانید از فروشگاه مایکروسافت برنامه مورد نظر را نصب کنید. این حالت امنیت را بالا میبرد اما به هرحال ویژگیهای منفی خود را هم دارد.
دلایل زیادی وجود دارد که باعث میشود کاربران مایل به استفاده از S modeدر ویندوز 10 باشند. از جمله:
- امنیت بالا به علت محدودیت در نصب برنامهها تنها از Windows Store.
- استفاده محدود از RAM و CPU.
- ذخیره اتوماتیک کارها بر روی OneDrive برای کاهش فضای ذخیره سازی لپ تاپ.
اگر فکر میکنید این ویژگیها شبیه سیسم عامل دیگری است، درست فکر کردهاید. حالت اس مود ویندوز 10 کاملا شبیه ChromeOs برای Chromebook است. مایکروسافت حتی یک اس مود ویندوز 10 برای اجرای پردازشگر ARM ایجاد کرده است تا به خوبی روی سخت افزارهایی هم کار کند که نمیتوانند به راحتی ویندوز 10 را اجرا کنند.
البته این را هم در نظر داشته باشید که افزایش عملکرد و امنیت همیشه بهایی دارد و اس مود ویندوز 10 هم از این قاعده مستثنی نیست. اگر در نظر دارید یک کامپیوتر ویندوز 10 جدید بخرید، پس قبل از اینکه سوپرایز شوید از قیمت آن مطمئن شوید.
ویندوزی امن تر با S mode در ویندوز 10
یک دلیل بزرگ وجود دارد که میگوید چرا حالت S mode در ویندوز 10 امنتر است: شما فقط میتوانید اپلیکیشنها و برنامه های مورد نیازتان را از فروشگاه مایکروسافت خریداری کنید. همانند کروم اس وب استور، اپ استور iOS و گوگل پلی. و همین موضوع امنیت سیستم شما به شدت افزایش مییابد. چرا که برنامه های مضر و مخرب رو سیستم کامپیوتری شما نصب نمیشود. و البته نتیجه بعدی آن هم علاوه بر افزایش امنیت، افزایش سرعت نیز هست.
مایکروسافت همچنین خرید آنتی ویروس را محدود به مرکز امنیت Defener داخلی ویندوز خود کرده است. و آن را به گونهای طراحی کرده است که تنها با همان نسخه ویندوز 10 اس مورد مطابقت دارد.
ویژگی های منفی اس مود ویندوز 10
لازم به ذکر است اس مود ویندوز 10 در کنار سرعت و امنیتی که دارد، نقصهایی نیز دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
همانطور که در بالا هم گفتیم کاربران S mode در ویندوز 10 تنها برنامههایی را میتوانند نصب کنند که روی ویندوز استور وجود داشته باشد. اما این ویژگی امنیتی، بدیهایی هم دارد. برنامه های بسیاری وجود دارد که کاربران حرفهای باید از پلت فرمی غیر از مایکروسافت دانلود کنند. که البته این کار با اس مود ویندوز 10 امکان پذیر نیست.
S mode در ویندوز 10 یعنی نه برنامه Adobe، نه برنامههای اپل، نه برنامههای ویدئو کنفرانس غیر مایکروسافتی و نه هیچ برنامه امنیتی سوم شخص دیگری را پشتیبانی نخواهد کرد.
این نکات منفی شامل مرورگر وب هم میشود. که برای خیلی از کاربران گران تمام شده است. کاربران اس مود ویندوز 10 تنها میتوانند از مرورگر Edge برای اینترنت گردی و از Bing به عنوان موتور جستجو استفاده کنند. این حالت S mode در ویندوز 10 حتی یک محدودیت دیگر هم در این مورد اجرا کرده است. حتی اگر کروم یا فایرفاکس روی یک کامپیتر اس مود نصب کنید، سیستم آن را به عنوان مرورگر پیش فرض قبول نمیکند و یا اینکه موتور جستجو قابل تغییر نیست.
S mode در ویندوز 10 ، ایده آل بری شرکتهای بزرگ و آموزش
مایکروسافت هنگام ارائه اس مود ویندوز 10 سعی کرده است بیشتر دو گروه را در نظر بگیرد: دانش آموزان و شرکتهای بزرگ با تعداد کامپیوتر زیاد.
مدارس و شرکتهای بزرگ سخت افزاری معمولی نیاز دارند، با تعداد زیادی کامپیوتر برای دانش آموزان یا کارکنان. آنها کامپیوترهایی نیازدارند که بتوانند آنها را قفل کنند تا کاربران نتوانند آنها را با ویروس آلوده کنند، بدافزاری روی آن نصب کنند و یا با اطلاعات حساس آن را پر کنند. و البته در کنار تمامی اینها ارزان هم باشد.
S mode در ویندوز 10 به گونهای طراحی شده است که تمامی نیازهای بالا را بتواند پاسخگو باشد. و البته محیط آن هم باید به گونهای طراحی میشد که با بقیه کامپیوترها و سیستم عاملها تفاوتی نداشته باشد و کاربر با محیط آن آشنا باشد. ویندوز 10 اس مود از نظر ظاهری هیچ تفاوتی با ویندوز 10 معمولی و ویندوز 10 پرو ندارد. اما از طرفی به مدیران اجازه میدهد که دسترسی به سیستم را برای کاربران محدود کنند.
اس مود ویندوز 10 همچنین به گونهای طراحی شده است که بتواند روی سیستمهای ارزان تر هم اجرا شود بدون آنکه تغییری در سخت افزار آن ایجاد شود. یعنی یک کامپیوتر یا لپ تاپ برای کاربری که تنها به برنامههای آفیس نیاز و یک مرورگر وب نیاز دارد. و این برای دانش آموزان و کارکنان شرکتها گزینه خوبی است.
چگونه اس مود ویندوز 10 به نسخه کامل ویندوز 10 تغییر دهیم؟
اگر یک ویندوز 10 با S mode نصب شده خرید کرده باشید، ازینکه نمیتوانید هیچکاری! با آن بکنید متعجب شدهاید. اما نا امید نشوید! با اس مود ویندوز 10 گیر نیافتاده اید. شما میتوانید S mode در ویندوز 10 را به نسخه کامل ویندوز 10 تغییر دهید.
برای تغییر اس مود به ویندوز 10 کامل که درواقع پشت آن پنهان شده است از روش زیر استفاده کنید:
به بخش تنظیمات> Update and Security> Activation بروید.
در منوی activation، روی switch To Windows 10 Pro (یا Home) کلیک کنید. در آنجا میبینید که چند نسخه ویندوز 10 روی سیستمتان نصب شده است.
با کلیک بر روی Switch فروشگاه مایکروسافت باز میشود و به شما پیشنهاد میدهد که نسخه کامل را همانند نصب یک اپلیکیشن، خریداری کنید. با نصب ویندوز 10 دیگه آزادید هر برنامهای خواستید نصب کنید.
تذکر مهم: تغییر اس مود ویندوز 10 به ویندوز 10 کامل یک خیابان یک طرفه است. یعنی اگر S mode در ویندوز 10 را خاموش کنید دیگه نمیتوانید آن را برگردانید. این تغییر به کسانی که کامپیوتر ضعیفی با اس مود ویندوز 10 خریداری کردهاند پیشنهاد نمیشود. چرا که برای اجرای نسخه کامل ویندوز 10 به مشکل برمیخورند. البته این را هم در نظر بگیرید با تغییر نسخه S mode در ویندوز به نسخه کامل، امنیت سیستم شما هم به خطر میافتد. در واقع امنیت سابق را نخواهید داشت.
از کجا بفهمیم از S mode در ویندوز 10 استفاده می کنیم؟
برای اینکه متوجه بشیم کامپیوتر ما از نسخه اس مود ویندوز 10 استفاده میکند یا خیر، کافی است مراحل زیر را انجام دهید:
- به بخش تنظیمات بروید.
- در قسمت System روی کلمه about کلیک کنید.
- در صفحه باز شده در سمت راست اطلاعات ویندوزتان را میبینید (همانند تصویر بالا). میبینید که نوشته شده in S mode. یعنی شما از ویندوز اس مود استفاده میکنید. و اگر این عبارت را نمیبینید یعنی لپ تاپ شما از این نسخه استفاده نمیکند.
در این مطلب ما دو حالت رایج Safe Mode در ویندوز 10 و S mode در ویندوز 10 که برای افزایش امنیت و پیدا کردن باگ های سیستم عامل به کار میروند را به صورت گام به گام آموزش دادیم. و البته متوجه شدیم که این دوحالت با همدیگر متفاوت هستند. و البته هرکدام مزایا و معایب خود را دارند. شما تا به حال از این حالتها استفاده کردهاید؟ اگر بله کدام را ترجیح میدهید؟ نظرات خود را با ما و خوانندههای دیگر در میان بگذارید.