اگر اخبار سلامت را دنبال کرده باشید، قطعا شنیدهاید که بازیهای رایانهای چه عوارض مخربی میتوانند بر سلامت جسمی شما و کودکانتان داشته باشند.
باید بگوییم برای انجام این بازیها باید با توجه به سن خود، میزان خشونت و ساعات بازی را کنترل و رعایت کنید. چراکه بیدقتی در این موضوع میتواند بعدها برای شما تاثیرات منفیای بههمراه داشته باشد.
در واقع مسئلهای که با پیشرفت تکنولوژی و آمدن بازیهای رایانهای با آنها درگیر هستیم، میتوانند اثرات مخرب و جبرانناپذیری بهدنبال داشته باشند. برای تشریح آنها تا آخر مقاله همراه ما بمانید.
کمی درباره بازیهای رایانهای
بازیهای رایانهای مجموعه بازیهای ویدئویی هستند که بهجای کنسول بازی، روی رایانههای شخصی اجرا میشوند. این بازیهای رایگان بهعنوان یک محصول تجاری معرفی میشوند و معمولا بهصورت DVD یا بهصورت فشرده در اینترنت قابل دسترسی هستند.
اما به گفته اخبار حوزه پزشکی و سلامت و اخبار سلامت بهتر است از بازیهای رایانهای زیاد استفاده نکنید. زیرا میتواند تاثیراتی مخرب بر سلامت جسم و روح شما بگذارند.
تاثیرات مخرب بازیهای رایانهای
از بیشترین آسیبهایی که این بازیها به افراد میزنند میتوان کاهش مهارتهای فردی، اهمالکاری و پرخاشگری را نام برد. همچنین به گفته اخبار سلامت، اگر زمان زیادی را صرف این بازیها کنید، قطعا در آینده با مشکلات زیادی روبهرو خواهید شد.
از جمله مشکلاتی که در اثر زیاد بازیکردن برای افراد رخ میدهد، میتوان به فشار عصبی، ایجاد تیک، چاقی، کمردرد، سردرد، دردهای مفصلی انگشتها و مچ و در نهایت چشمدرد اشاره کرد.
از دیگر مشکلات این بازیها باید مواردی مثل کمخوابی، بیاشتها شدن نسبت به همه چیز و خارجشدن ستون فقرات از حالت طبیعی و ایجاد قوز را نام برد.
یکی از بدترین حالتهایی که یک فرد معتاد به بازیهای رایانهای میتواند داشته باشد این است که در هر کجا که هست، همانند یک معتاد رفتار میکند و حس میکند که چیزی از وجود آن کم شده است.
این عوارض تنها برای یک قشر خاص نیستند و تمامی افراد از کودکان تا بزرگسالان و میانسالان میتوانند عوارض روحی و جسمی گفتهشده را با شدت کم یا زیاد تجربه کنند.
تاثیر بازیهای رایانهای روی سبک زندگی افراد
با شیوع ویروس کرونا و خانهماندن افراد، میتوان گفت که بازیهای رایانهای به یکی از بزرگترین سرگرمیها در منزل تبدیل شدند. از همین رو بزرگسالان و کودکان به این بازیها جهت سرگرمی خود روی آوردهاند و بیتوجه به عوارض آنها، به کار خود ادامه دادند.
متاسفانه نتیجه این بیدقتی منجر به اعتیاد آنها به این بازیها شد. باید گفت که در ادامه این اعتیاد، شاهد مشکلات زیادی مثل عدم کنترل اعصاب، درگیرشدن با دردهای گردن و شانهها، همچنین مچ دست و آسیبهای چشمی در این افراد شدیم.
تاثیرات مثبت بازیهای رایانهای
تحقیقات نشان میدهند که بازیهای رایانهای تنها عوارض مخرب را بهدنبال ندارند و گاهی تاثیرات مثبتی نیز برای ما بهوجود میآورند. از جمله مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدیریت برنامه و انجام برنامهریزی: یکی از خوبیهای بازیهای رایانهای این است که به شما یاد میدهد چگونه از منابع کم و محدود خود بهدرستی استفاده کنید و برای آنها برنامهریزی داشته باشید.
- افزایش قدرت ذهنی و هوش: بعضی از بازیها مانند انجام پازل هستند و این کار باعث میشود افراد قدرت ذهنی خود را بالا برده و برای حل پازل از هوش خود استفاده کنند.
- هماهنگبودن دستها و چشمها: افرادی که بازیهای رایانهای انجام میدهند، به دست و چشمهای خود هماهنگی میبخشند. همچنین مهارتهای بصری آنها افزایش پیدا میکند.
- همکاری تیمی: برخی از بازیهای رایانهای بهصورت تیمی انجام میشوند. همین امر باعث شده که افراد بتوانند مهارتهای گروهی خود را افزایش دهند.
با این حال دقت داشته باشید که با وجود تمام موارد گفتهشده، باز هم اخبار سلامت تاکید میکند که معایب و عارضههای جسمی و روحی که از طریق این بازیها در انسان ایجاد میشود، بسیار زیاد هستند و بهترین کار، فاصلهگرفتن از آنها است.
بروز مشکلات جسمی در اثر انجام بازیهای رایانهای
همانطور که اخبار سلامت تاکید کرده، اعتیاد پیداکردن به بازیهای رایانهای مشکلات جسمی و فیزیکی خیلی زیاد و جدی را بهدنبال دارد.
برای مثال بهدلیل نشستن زیاد، ممکن است ستون فقرات شما دچار مشکل شود و قوز پیدا کنید. همچنین در این شرایط، مفاصل انگشتان و مچ دست نیز تحت تعقیب آسیبهای جدی خواهند بود.
از دیگر عوارض جسمی بازیهای رایانهای میتوان به زلزدن به مانیتور اشاره کرد. زیرا اشعههای مضر آن به صورت، چشم و پوست برخورد میکند و موجب بیماریهایی مانند سرگیجه، تهوع و سردرد میشود.
درمان بیماریها در اثر بازیهای رایانهای
برای درمان اعتیاد به بازیهای رایانهای راههای زیادی وجود دارد. اما بهترین کاری که میتوانید انجام دهید مراجعه به روانپزشک است. در ادامه چند راه درمان اعتیاد به بازیهای رایانهای را به شما معرفی کردهایم.
سرگرمکردن خود به بازیهای فکری
یکی از کارهایی که میتوانید برای درمان اعتیاد بازیهای رایانهای و دوری از آنها انجام دهید، سرگرمکردن خود با بازیهای دیگر است. برای مثال بازیهای فکری میتوانند حواس شما از بازیهای رایانهای پرت کنند و مغز شما را به جهت تازهای هدایت کنند.
زمان خوابیدن
اگر تحرک بالایی داشته باشید با خستگی و بدون فکرکردن به بازیهای رایانهای میتوانید به رختخواب رفته و بهراحتی و با آرامش بخوابید.
میتوانید اخبار سلامت را دنبال کرده و از معایب بازیهای رایانهای باخبر شوید، انجام ورزش موردعلاقه و خرید کردن از جمله کارهایی هستند که میتوانید برای تحرک بالا و خستگی خود انجام دهید.
مراجعه به مشاور
اگر با انجام کارهایی که گفته شد و کارهایی که با تجربیات خود انجام دادهاید، نتوانستید میزان استفاده از بازیهای رایانهای را کاهش دهید، تنها راهی که باقی میماند رفتن به مشاوره است. برای پیداکردن راه های بهبود سبک زندگی و درمان اعتیاد به بازیهای رایانهای بهتر است که با یک تراپیست حرفهای صحبت کنید. مشاور با کمک شما الگوهای رفتاری مضر شما را تشخیص داده و به شما کمک میکند تا درمان شوید.
جمعبندی
به گفته اخبار سلامت بازیهای رایانهای عوارض مخربی را برای همه سنین از کودکان تا بزرگسالان بهدنبال دارند. این عوارض شامل مشکلات ذهنی، جسمی و مفصلی میشود که اثرات جبرانناپذیری را به زندگی افراد تحمیل میکنند. برای بهبود اعتیاد به بازیهای رایانهای بهترین راه مراجعهکردن به مشاور و پیروی از دستورالعملهای او جهت درمان بهصورت بلندمدت است.