بهترین کاخهای تهران برای بازدید کدامند؟ قدیمیترین کاخ تاریخی تهران کدام کاخ است؟ تهران پایتخت قدیمی ایران است که سالهای سال شاهان و حکومتهای زیادی در آن حکمرانی میکردند و هر یک از آنها برای خودشان قصرها و کاخهای زیبایی بنا کرده بودند که امروزه از این کاخها به عنوان محلی برای گردش مردم استفاده میشود. مجموعه کاخهای تاریخی و قدیمی ایران با معماری اصیل ایرانی طراحی شدند که در تمامی این کاخها اشیا با ارزشی نگهداری میشود. وقتی صحبت از تاریخ یک کشور به میان میآید همه درباره آنچه در کتابهای تاریخ خواندهایم صحبت میکنیم. اما، برای شناخت تاریخ ایران معرفی بهترین کاخ های تهران برای بازدید گویای بسیاری از سوالات تاریخی است.
اکثریت کاخهایی که در تهران بنا شدهاند مربوط به دوره قاجار و پهلوی است که در طی سالها با وجود اتفاقاتی که در ایران افتاده دچار تغییرات زیادی شدند اما همچنان شکوه خود را حفظ کردند.کاخهای تهران علاوه بر اینکه که از بهترین جاهای دیدنی تهران به شمار میآیند دارای معماری و طرحهای متفاوتی هستند که هر کدام بخشی از تاریخ تهران را بازگو میکنند. اگر علاقمند به تاریخ تهران هستید در این مقاله همراه ما باشید تا لیستی از بهترین کاخهای تهران را همراه آدرس در اختیارتان قرار داده و شما را با گذشته هر یک از این کاخها بیشتر آشنا کنیم.
فهرست مطالب
لیست بهترین کاخ های تهران
انتخاب تهران به عنوان پایتخت ایران از دوره شاهان قاجار به بعد باعث ایجاد جایگاه سیاسی و اهمیت بسیار زیاد برای این شهر شد و همین مسئله باعث شد تا کاخهای زیادی در تهران ساخته شود. این کاخها در واقع مکانی برای پذیرایی از مهمانهای ویژه پادشاهان قاجار بود که در مناطق خوش آب و هوای تهران بنا شدهاند.
بعد از آن هم شاهان پهلوی که به مراودتهای سیاسی با کشورهای خارجی و بازگشت به حکومتهای سیاسی بسیار اهمیت میدادند بسیاری از کاخهای دوران قاجار را ویران کرده و به جای آنها کاخهای باشکوه دیگری را بنا کردند. به همین خاطر بسیاری از کاخهایی که در ایران بنا شده متعلق به دوره قاجار و پهلوی است.
به خاطر معماری که کاخهای تهران دارند و نزدیکی آنها به تاریخ معاصر باعث شده تا گردشگران ایرانی و خارجی از این مکانها به عنوان اولین جاذبه دیدنی پایتخت دیدن کنند. در ادامه جزئیات بیشتری در رابطه با بهترین کاخ های تهران را مورد بررسی قرار دادهایم.
1- کاخ گلستان
از جمله مکانهای تاریخی تهران کاخ گلستان است که زیبایی، شکوه و ارزش تاریخ آن باعث شده گردشگران زیادی به بازدید آن علاقمند شوند. بنای این کاخ تاریخی ۴۴۰ سال قدمت دارد و از شاهکارهای معماری دوران صفویه است.
کاخ گلستان دارای بخشهای متعددی از ايوان تخت مرمر، تالار سلام، تالار آينه، تالار سفرهخانه، خلوت كريمخانی، تالار برليان، عمارت بادگير، كاخ شمس العماره، تالار الماس و كاخ ابيض میباشد.
مجموعه فرهنگی تاریخی کاخ گلستان به غیر از ساختمانهای اصلی از بخشهای مختلفی همچون: کتابخانه، نسخ خطی، مرکز اسناد تصویری، مرکز اسناد خطی، دفتر فنی، امور بین الملل، کتابخانه چاپی، امور فرهنگی، واحد کودک و نوجوان و واحد دفتر حقوقی تشکیل شده است.
کاخ گلستان که یک مجموعه تاریخی است دارای معماری ایرانی است که با مراودتهای تجاری، سیاسی و فرهنگی که با کشورهای اروپایی داشته است دچار تغییر و تحولاتی مبنی بر معماری نیوکالاسیک اروپا شده است. به همین خاطر است که امروزه شاهد تلفیق سبک معماری ایرانی و اروپایی در این بنای تاریخی هستیم.
آنچه بد نیست در رابطه با تاریخ کاخ گلستان بدانید این است که وقایع مهمی همچون تاجگذاری آقا محمد خان قاجار، احمد شاه، مظفرالدین شاه و رضا شاه در این کاخ تاریخی رخ داده است.
این بنای تاریخی که از جمله مهمترین کاخ موزههای تهران نیز شناخته شده است کاخ ابیض یا موزه مردم شناسی را در دل خود جای داده است.
- ساعت کاری: از ساعت ۹ تا ۱۹ به غیر از ایام سوگواری
- تلفن: ۰۲۱۳۳۹۵۶۶۶۲
- آدرس: تهران، خیابان پانزده خرداد، ضلع شمالی میدان ارگ، کاخ گلستان
2- کاخ شهربانی
از دیگر کاخهای قدیمی و تاریخی تهران کاخ شعبانی است که در میدان مشق قرار گرفته است این کاخ سه طبقه در سال ۱۳۱۵ و در دوران رضا شاه پهلوی ساخته شده است. معماری که برای ساخت و طراحی این کاخ تاریخی مورد استفاده قرار گرفته است معماری نئوکلاسیک ایران است. ترکیبی از معماری اروپایی و نمادها و معیارهای معماری سنتی ایران.
فضای درونی این کاخ با گچبری و آینه کاری کار شده و فضای برونی آن دارای نقشهای برجسته روی بدنه، ستونها و تندیسها میباشد که الهام گرفته از معماری دوران هخامنشی است.
کاخ شهربانی در سال ۱۳۸۰ توسط وزارت امور خارجه خریداری شد و مورد بازسازی و بهرهبری قرار گرفت. از آنجایی که این کاخ فاصله چندان زیادی با کاخ گلستان ندارد همزمان در یک روز میتوانید از هر دو کاخ تاریخی تهران دیدن کنید.
- آدرس: تهران، ضلع شمالی خیابان امام خمینی(ره)
3- کاخ نیاوران
یکی دیگر از دیدنیهای معروف تهران کاخ نیاوران است که در شمال شرقی باغ نیاوران قرار گرفته است. این کاخ یکی از سه مجموعه کاخهای تاریخی تهران است که در منطقه خوش آب و هوا و در باغی با مساحت ۱۱ هکتار در جوار کوههای البرز بنا شده است.
این کاخ که ییلاق خانواده محمدرضا شاه پهلوی بوده بعد از انقلاب در سال ۵۷ تغییر کاربری داده و به موزه تاریخی تهران تبدیل شده است.
کاخ نیاوران که دارای معماری ساده اما در عین حال مدرنی است با گچبریهای زیبا، آیینهکاری و کاشیکاریهای برجستهای که در بنای این ساختمان استفاده شده است زیبایی خاصی پیدا کرده است.
در این کاخ میتوانید شاهد تابلوهای نفیس اثر نقاشان معروف داخلی و خارجی و فرشهای دستبافت ارزشمند و ظروف و وسایل تزیینی گرانبها باشید.
قدمت کاخ نیاوران به دوره پهلوی میرسد که پیش از آنها پادشاهان قاجار از این باغ به عنوان ییلاق تابستانی خود استفاده میکردند. کاخ نیاوران از دو طبقه و نیم تشکیل شده است که طبقه اول آن اتاق پذیرایی اصلی و سالن سینمای اختصاصی را در بر دارد که در این بخش محمدرضا شاه پهلوی از مهمترین مهمانهای خارجی خود پذیرایی میکرده است.
نیم طبقه دوم که متعلق به کوچکترین عضو خانواده پهلوی بوده و از آن به عنوان اتاق لیلا پهلوی یاد میشود اتاق کار فرح دیبا و مجموعه لباسهای نظامی و شخصی محمدرضا شاه پهلوی در آن قرار داده شده است. همچنین در این طبقه آثار ارزشمند تاریخی از کشور هند همچون مجسمه بودا و آثار آج هندی به چشم میخورد.
اما، طبقه دوم این کاخ اتاقهای خواب، اتاقهای شخصی و اتاق استراحتهای نیمروزی قرار گرفتهاند.
کاخ نیاوران به جز ساختمان اصلی دارای بخشها و موزههای دیگری نیز میباشد که بیشتر این بخش را در حال حاضر موزههایی برجسته با آثار شاخص فرهنگی و تاریخی دربر گرفتهاند.
- ساعت بازدید: بهار و تابستان ۹ تا ۱۹ و پاییز و زمستان ۸ تا ۱۷
- تلفن: ۱۵-۰۲۱۲۲۲۸۲۰۱۲
- آدرس: تهران، میدان شهید باهنر (نیاوران)، مجموعه تاریخی فرهنگی نیاوران
4- کاخ سعدآباد
یکی از برجستهترین مکانهای تاریخ معاصر ایران مجموعه تاریخی فرهنگی سعدآباد است که آخرین پادشاهان ایران در دوره قاجار و پهلوی در این کاخ زندگی میکردند. کاخ سعدآباد در واقع یکی از اقامتگاههای ییلاقی پادشاهان قاجار و پهلوی بود و همچنین یکی از سه مجموعه کاخهای زیبا و تاریخی در منطقه شمیرانات تهران به شمار میآید.
بنای این کاخ تاریخی در زمان حکومت قاجار پایه گذاری شد و بعد از کودتای ۱۲۹۹ توسط رضاخان و با به قدرت رسیدن پهلوی مورد بازسازی قرار گرفت.
مجموعه تاریخی سعدآباد در زمینی به مساحت ۳۰۰ هکتار قرار دارد که ۱۱۰ هکتار آن را عمارت و کاخ و ۱۸۰ هکتار آن را باغ و قنات و گلخانههای مجموعه تشکیل دادند که امروزه به عنوان بزرگترین مجموعه تاریخی به جا مانده از دوره پهلوی و قاجار در تهران شناخته شده است.
مجموعه تاریخی فرهنگی سعدآباد از موزهها و بخشهای مختلفی تشکیل شده است که برای بازدید از هر کدام از این قسمتها باید بلیط جداگانهای تهیه کنید از جمله بخشهای تشکیل شده در این مجموعه تاریخی میتوان به کاخ موزه ملت، موزه هنر ملل، کاخ موزه سبز، موزه ظروف سلطنتی، موزه پوشاک سلطنتی، موزه اتومبیلهای سلطنتی، موزه خط و کتابت میرداماد، موزه آب، موزه آلبومهای سلطنتی و اسناد تاریخی سعد آباد و… اشاره کرد.
- ساعت بازدید: نیمه اول سال از ساعت 9 الی 18:45 و در نیمه دوم سال از ساعت 8:30 الی 17
- تلفن: ۹-۰۲۱۲۲۷۵۲۰۳۱
- آدرس: تهران، خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهری
5- کاخ فرح آباد
ساختمان این کاخ تاریخی متعلق به دوره قاجار است که به دستور مظفرالدین شاه قاجار در سال ۱۲۸۱ خورشیدی در شرق تهران ساخته شد. این کاخ که الگوی گرفته از طرح کاخ تروکادرو پاریس است به شکل نیم دایرهای و با چند ردیف ایوانهای روباز دور تا دور ساختمان ساخته شدند.
معماری کاخ فرح آباد سراسر اروپایی است و از جمله کاخهایی بود که در دوران رضا شاه پهلوی چندان اهمیتی به آن داده نشد اما در دوره محمدرضا شاه بازسازی و با نام قصر فیروزه شناخته شده است.
بعد از انقلاب اسلامی کاخ فرح آباد کاربری نظامی پیدا کرد و به موزه نیروی دریایی سپاه پاسداران تبدیل شد. این بنای تاریخی در ۲۰ بهمن ۱۳۵۵ با شماره ثبت ۱۳۳۱ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
- آدرس: تهران، بزرگراه شهید یاسینی، شهید دورا
6- کاخ سلطنت آباد
این بنای سلطنتی در سال ۱۲۶۵ شمسی به فرمان ناصرالدین شاه قاجار در رستم آباد احداث شد.کاخ سلطنت آباد بزرگترین کاخ ییلاقی ناصرالدین شاه میباشد که در آن وقایع زیادی همچون تاجگذاری احمد شاه و محاکمه مصدق اتفاق افتاده است.
این کاخ قدیمی در زمان رضاخان تبدیل به کارخانه مهمات سازی شد و اکنون در دست وزارت دفاع میباشد. از بخشهای باقیمانده کاخ سلطنت آباد میتوان به تالار آیینه حوضخانه و برج سلطنت آباد اشاره کرد.
- ساعت بازدید: ساعت 9 تا 17
- آدرس: تهران، خیابان پاسداران، نرسیده به میدان نوبنیاد
7- کاخ مرمر
این کاخ یکی دیگر از کاخهای دوره پهلوی است و شاید بتوان گفت از برجستهترین آثار معماری و بناهای آن دوره بعد از کاخ نیاوران میباشد. کاخ مرمر دارای ویژگیها و عناصر معماری دوران قاجار است و از آنجایی که این کاخ در پایان دوران قاجار و اوایل دوران پهلوی ساخته شده از عناصر معماری مدرن دوران قاجار برای ساخت این کاخ استفاده شده است.
کاخ مرمر در سال ۱۳۵۶ با شماره ۱۶۰۶ به ثبت آثار ملی رسیده است و همچنین مدت زمان کوتاهی در دوران پهلوی تبدیل به موزهای با نام موزه پهلوی شد و بعد از انقلاب نهادهای مختلفی در آن مستقر شدند تا آنکه مجدد در سال ۱۳۹۸ تبدیل به موزه شد.
این کاخ که از جمله بزرگترین و برجستهترین کاخهای دوره پهلوی است به دلیل موقعیت مکانی خاص خود هر روز بازدید کنندگان فراوانی را میزبان است. کاخ مرمر که امروزه به عنوان موزه هنر ایران از آن یاد میشود دارای بخشهای مختلفی است.
ساختمان این بنا دو طبقه است که هر طبقه چندین تالار مجزا دارد و هر کدام از طبقات و تالارها دارای موزههای خاص خود میباشند.
- آدرس: تهران، خیابان ولیعصر، تقاطع خیابان امام خمینی
8- عمارت مسعودیه
از جمله بناهای تاریخی به جا مانده از تهران قدیم و دوره قاجار میتوان به کاخ عمارت مسعودیه اشاره کرد. این بنای تاریخی از لحاظ معماری و رویدادهای تاریخی که در آن اتفاق افتاده از اهمیت و ارزش بالایی برخوردار است.
این عمارت که به دستور مسعود میرزا ساخته شد دارای بخشهای اصلی همچون: دیوانخانه، سفرهخانه و حوضخانه، حیاط سیدجوادی، عمارت سیدجوادی، حیاط مشیری، عمارت مشیری، حیاط خلوت، عمارت حیاطخلوت، عمارت سردر (پیاده)، عمارت سردر کالسکهرو، باغ دیوانخانه، عمارت دیوانخانه و بنای یکطبقه با زیرزمین میباشد.
از جمله اتفاقات مهمی که در این کاخ رخ داده است، تاسیس اولین کتابخانه ملی می باشد.
- ساعات بازدید: یکشنبه تا جمعه از ۹ صبح الی ۸ شب
- شماره تلفن: ۰۲۱۳۳۹۹۲۰۱۲
- آدرس: تهران، خیابان جمهوری، نرسیده به بهارستان، خیابان ملت، تقاطع خیابان اکباتان
9- کاخ نگارستان تهران
یکی از جاهای دیدنی تهران و تفرجگاههای خوش آبوهوای پایتخت، کاخ نگارستان است. این کاخ که در دوره قاجار و به دستور فتحعلی شاه ساخته شد در زمان خود از عظمت و اهمیت بالایی برخوردار بوده است.
در کاخ نگارستان رویدادهای مهمی رخ داده است که از مهمترین آنها می توان به جشن عروسی ناصرالدین شاه در سال 1258، قتل قائم مقام فراهانی و جشن ولیعهدی محمد میرزا اشاره کرد.
در این کاخ تاریخی بخشهای مختلفی همچون: موزه کمال الملک، دیوار نگاره صف سلام، مجسمه های مینیاتوری جهانگیر ارجمند، تالارها و بخش های مختلف بسیاری قرار گرفته است.
- ساعت بازدید: ساعت 10 تا 19
- آدرس: تهران، میدان بهارستان، خیابان دانشسرا، خیابان شریعتمدار
10- کاخ دادگستری
کاخ دادگستری یکی دیگر از کاخ های تهران است که در سال 1317ساخت آن آغاز شد و 12 سال بعد یعنی در سال 1325 افتتاح شد. معماری کاخ دادگستری تهران به سبک نئوکلاسیک است که توسط گابریل گورکیان طراحی شده است.
در کاخ دادگستری تهران مجسمهای بزرگی مانند بانوی عدالت از ابوالحسن صدیقی و نقش برجسته انوشیروان دادگر از رحیم زاده ارژنگ وجود دارد.
- ساعت بازدید: ساعت 8 تا 18
- آدرس: تهران، خیابان خیام، روبروی خیابان بهشت
سوالات متداول معرفی بهترین کاخ های تهران برای بازدید
بهترین کاخ های تهران برای بازدید کدامند؟
کاخ گلستان، کاخ شهربانی، کاخ نیاوران، کاخ سعدآباد، کاخ فرح آباد، کاخ سلطنت آباد،کاخ مرمر، عمارت مسعودیه و کاخ نگارستان
در کدامیک از کاخهای تهران موزه مردم شناسی قرار دارد؟
کاخ گلستان که از جمله مهمترین کاخ موزههای تهران نیز شناخته شده است کاخ ابیض یا موزه مردم شناسی را در دل خود جای داده است.
کاخ مرمر در چه سالی به ثبت آثار ملی رسید؟
کاخ مرمر در سال ۱۳۵۶ با شماره ۱۶۰۶ به ثبت آثار ملی رسیده است.
جمع بندی
کاخهای قدیمی و تاریخی تهران همچون: کاخ گلستان، کاخ شهربانی، کاخ نیاوران، کاخ سعدآباد، کاخ فرح آباد، کاخ سلطنت آباد،کاخ مرمر، عمارت مسعودیه، کاخ نگارستان و کاخ دادگستری و… که برخی از آنها قدمتی ۱۰۰ ساله دارند در حقیقت عمارتهایی هستند که تا ۵۰ سال پیش خانهای بوده که دیگران در آن زندگی میکردند. بازدید از بهترین کاخ های تهران در واقع بهترین راه برای آشنایی بیشتر با تاریخ معاصر ایران میباشد تاریخی که نگاه کردن و آشنا شدن با آنها میتواند در زندگی امروز ما را تغییراتی را ایجاد کند.
راهنمای امروز هم به پایان رسید و سعی کردیم تا چند مورد از کاخهای تاریخی و قدیمی ایران که در پایتخت قرار دارند را به شما معرفی کنیم، کاخها و عمارتهایی که هر یک شاهد رخ دادن وقایع مهمی در دل تاریخ مختلف بودهاند. امیدواریم که با معرفی این بناهای تاریخی به عنوان بخشی از جاذبههای دیدنی تهران کمک کرده باشیم تا در سفر خود به پایتخت برای بازدید از آنها زمان گذاشته و کمی بیشتر با تاریخ و فرهنگ گذشته ایران آشنا شوید.
از میان کاخهای معرفی شده شما بیشتر علاقهمند به بازدید از کدامیک هستید؟