آیا تا به حال به کرستان سفر کردهاید؟ این شهر جذاب را چقدر میشناسید؟ همراه ما در راهنمای سفر به کردستان همراه باشید تا شما را با بهترینهای این استان آشنا کنیم!
استان کردستان به دلیل داشتن جاذبههای طبیعی فراوان و فضایی جذاب به یکی از مناطق پرطرفدار گردشگری در ایران تبدیل شدهاست. این منطقه سالانه تعداد زیادی گردشگر را از جای جای کشور به خصوص در فصل بهار به خود جذب میکند. همانطور که میدانید سنندج نیز مرکز استان کردستان است.
در ادامه قرار است تمامی جاذبهها و مناطق دیدنی و تفریحی این استان و همچنین هتلها، رستورانها و غذاهای محلی، سوغاتیهای این استان را مورد بررسی قرار داده و اطلاعات کاملی را در اختیارتان قراردهیم. علاوه بر این از جمله مباحث دیگری که در این مطلب به آن پرداخته میشود، مراکز خرید و راههای دسترسی مناسبی هستند که در نهایت این مقاله به عنوان یک راهنمای سفر کامل و بی نقصی برای شما عزیزان واقع شود. بنابراین اگر قصد سفر به این منطقه را دارید یا به دنبال آشنایی با آن هستید، با ما همراه باشید تا در این راهنمای سفر به کردستان شما را به طور کامل همراهی کنیم.
فهرست مطالب
راهنمای کامل سفر به کردستان
استان کردستان در غرب کشور و هممرز با استانهای آذربایجان غربی، زنجان، همدان و کرمانشاه واقع شدهاست و یک منطقهای با موقعیت جغرافیایی جالب است؛ چراکه این استان از سوی غربی به کشور عراق و استان کردنشین سلیمانیه نیز محدود میشود. با توجه به تنوع اقلیمی مناظر طبیعی کردستان با دشتهای مرتفع، درههای پهن و کوهستانهای زیبا زیبایی فراوانی دارد. این سرزمین به لحاظ فرهنگی نیز متنوع و پرافتخار است؛ جاذبههای فرهنگی و مذهبی نظیر زبان، موسیقی، رقص، جشنها و صنایع دستی زیبای آن هر گردشگری را به سوی خود جذب میکنند. به همین دلیل به کردستان دیار فرهنگ و هنر نیز گفته میشود.
آب و هوای کردستان
کردستان در منطقهای کوهستانی واقع شدهاست و به عنوان یکی از مناطق مرتفع ایران شناخته میشود. مرکز این استان یعنی شهر سنندج در فاصله حدود ۵۱۲ کیلومتری از تهران قرار دارد و یکی از شهرهای سردسیر کشور میباشد که در دامنههای کوه آبیدر قرار گرفتهاست که همین امر سبب میشود آب و هوای این شهر سرد و نیمه خشک باشد.
بهترین فصل برای سفر به کردستان
همچنین در نظر داشته باشید که با توجه به ویژگیهای آب و هوایی کردستان، اگر علاقهمند به سفرهای پرماجرا به طبیعت زمستانی نیستید بهترین زمان برای سفر به این استان اواسط اردیبهشت تا اواسط مهر میباشد. اما برای علاقهمندان به تماشای طبیعت بارانی و سبز منطقه، فصل بهار به خصوص ماههای فروردین و اردیبهشت مناسب است.
همچنین دوستداران اسکی و برفبازی نیز میتوانند در فصل زمستان به کردستان سفر کرده و از تجربه اسکی در این منطقه لذت ببرند. در کل با توجه به تنوع آب و هوا در فصول مختلف کردستان، شما میتوانید زمان مناسب برای سفر خود را با توجه به سلیقه و علایقتان انتخاب نمایید.
چگونه به کردستان سفر کنیم؟
اگر تصمیم دارید به صورت زمینی به کردستان سفر کنید، میتوانید از مسیر تهران به سنندج استفاده کنید که این مسیر تقریباً ۵۰۰ کیلومتر است. همچنین در این مسیر میتوانید از اتوبوس یا اتومبیل شخصی خود استفاده نمایید اما اگر ترجیح میدهید به صورت هوایی سفر کنید میتوانید از فرودگاه شهر خودتان بلیط مربوطه به مقصد کردستان را تهیه نمایید تا در مدت زمان کوتاهتری به این استان برسید.
در نتیجه دسترسی به استان کردستان به دو صورت زمینی و هوایی امکانپذیر است که بسته به ترجیح و شرایط شما میتوانید بهترین راه را برای سفرتان انتخاب کنید.
اقامت در کردستان
در ادامه راهنمای سفر به استان کردستان به سراغ هتل های این استان میرویم. بسته به شهری که در کردستان برای اقامت انتخاب میکنید شرایط اقامتی و فرهنگی ممکن است متفاوت باشد اما به طور کلی مردم کردستان به عنوان مردمانی مهمان نواز، مهربان و خونگرم شناخته میشوند و در همه شهرهای این استان احترام به مهمان و ترتیبات مربوط به مهماننوازی بسیار حائز اهمیت است. کردها معمولاً با حسن اخلاق و صداقت با مهمانان خود برخورد مینمایند هستند. بنابراین با توجه به توضیحات شما در نهایت در اقامت خود آرامشخاطر خواهید داشت و روزهای دلانگیزی را تجربه خواهید نمود.
1. هتل پنج ستاره هاله بانه
- آدرس: بانه، خیابان مطهری، میدان فرمانداری
- شماره تماس: 0873425701118
2. هتل چهار ستاره شادی سنندج
- آدرس: سنندج، بلوار پاسداران، رو به روی دانشگاه علوم پزشکی
- شماره تماس: 08733629200
3. هتل چهار ستاره کورد سقز
- آدرس: سقز، بین میدان مادر و خلیفی
- شماره تماس: 08736279212
4. هتل سه ستاره زریوار مریوان
- آدرس: کردستان، مریوان، بلوار دریاچه
- شماره تماس: 08788972910
رستورانهای کردستان
غذاهای متنوع و خوشمزه کردستان نیز در بین گردشگران بسیار محبوب هستند. این غذاها با استفاده از مواد غذایی طبیعی و تازهای که در این منطقه تولید میشوند، تهیه شده و دارای طعم و عطری منحصربهفرد هستند؛ از جمله این غذاها میتوان به آبگوشت کردی، قورمهسبزی کردی، دلمه، دیزی، کله پاچه و ماستهای محلی اشاره کرد که با استفاده از مواد اولیه تازه و سبزیجات گیاهی تهیه میشوند که هیچگونه افزودنی مصنوعی ندارند.
1. رستوران جهاننما در تعریف غذاهای ایرانی و فرنگی
- آدرس: سنندج، خیابان طالقانی
- شماره تماس: 08733164212
2. رستوران شیدا در تعریف کبابهای خوشمزه
- آدرس: سنندج، خیابان شهید
- شماره تماس: 08733232707
3. رستوران خانسالار در تعریف کباب و دیزیهای منحصر به فرد
- آدرس: سنندج، خیابان پاسداران، روبه رو دانشگاه آزاد
4. رستوران «ژ مه ن»
- آدرس: مریوان، بالاتر از میدان سپاه
- شماره تماس: 08734521707
درنهایت اگر به زریوار کردستان نیز سر زدید، نیز توصیه میکنیم تا تازهترین ماهیهای دریاچه آن امتحان کنید.
جاهای دیدنی در راهنمای سفر کردستان
طبیعت بکر و زیبا، آب و هوای عالی، منظرههای طبیعی منحصر به فرد و جاذبههای تاریخی با ارزش از جمله قلعهها و مساجد موجب شده که گردشگران داخلی و خارجی برای تماشای این جاذبههای دیدنی به کردستان سفر کنند. استان کردستان در دامنه رشتهکوههای زاگرس قرار گرفته و میانگین ارتفاع آن از سطح دریا حدود یک هزار و ۴۸۰ متر است؛ به همین دلیل، همانطور که بالاتر نیز اشاره شد کردستان به عنوان یک منطقه معتدل و کوهستانی شناخته میشود.
1. دریاچه سد قشلاق
- آدرس: کردستان، سنندج، 12 کیلومتری شمال شهر سنندج
2. چهل چشمه
- آدرس: کردستان، سقز، 53 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان سقز
3. آبشار گویله
- آدرس: کردستان، 20 کیلومتری شهر مریوان، روستای گویله
4. آبشار بل
- آدرس: کردستان، سنندج، به سمت جاده مریوان، سه راه حزب الله، مسیر دزلی
5. منطقه اورامانات
- آدرس: کردستان، مریوان، جنوب شرقی شهر مریوان، هورامات تخت
6. غار باستانی کرفتو
- آدرس: کردستان، شهرستان دیواندره، نزدیک روستای یوزش باش کندی
7. کوه آوالان
- آدرس: کردستان، سنندج، شهر کامیاران
8. کوه آربابا
- آدرس: کرستان، بانه، جاده کوهستانی آربابا
9. عمارت آصف
- آدرس: کردستان، سنندج، خیابان شاپور (خیابان امام)
10. مسجد جامع سنندج
- آدرس: کردستان، سنندج، ضلع شمالی خیابان امام
11. پل تاریخی گاران
- آدرس: کردستان، مریوان، کنار جاده مریوان به سقز، کیلومتری 12 جاده گاران
12. روستای طبقاتی پالنگان
- آدرس: کردستان، 48 کیلومتری شمال غرب کامیاران، دهستان ژاورود
13. روستای پلکانی گلین
- آدرس: کردستان، سنندج، سیروان
14. عمارت سالار سعید
- آدرس: کردستان، سنندج، خیابان امام، کوچه جیبی
15. سنگ نبشته اورامان
- آدرس: کردستان، شهرستان کامیاران، روستای تنگی ور
16. دریاچه زریوار
- آدرس: کردستان، مریوان، 3 کیلومتری غرب مریوان
17. بیجار بام
- آدرس: کردستان، شهرستان بیجار
جاهای تفریحی در راهنمای سفر به کردستان
همچنین لازم به ذکر است که استان کردستان نیز مانند تمامی شهرهای توریستی ایران دارای امکانات تفریحی جذابی نیز میباشد که بتواند پاسخگو نیازها و خواستههای افرادی که به دنبال تجربه تفریح و هیجانات هستند نیز باشد؛ بنابراین در ادامه به چهار مورد از مکانهای تفریحی کردستان میپردازیم:
1. مجموعه تفریحی و فرهنگی آبیدر
- آدرس: کردستان، سنندج، خیابان آبیدر
2. پیست بینالمللی نسار
- آدرس: کردستان، شهرستان بیجار، حیابان طالقانی، شهرک مهدیه
3. پارک جنگلی امیریه سنندج
- آدرس: کردستان، سنندج، پارک جنگلی امیریه
4. پارک دیدگاه سنندج
- آدرس: کردستان، سنندج، بلوار پاسداران، خیابان دیدگاه
بازارها و مراکز خرید کردستان
جدا از تمامی این جذابیتهای دیدنی و تفریحی اخیرا بازارها و مراکز خرید کردستان نیز برای عموم مردم شناخته شدهاند که در نتیجه خرید از این مراکز نیز دلیلی دیگر برای مسافرت به این استان شدهاست. اگر با مراکز خرید و بازارهای کردستان هیچ آشنایی ندارید میتوانید در ادامه راهنمای سفر به کردستان لیستی از مراکز خرید مهم در این استان را تهیه نمایید.
1. بازار سنندج
- آدرس: کردستان، سنندج، مرکز شهر، دو طرف خیابان انقلاب (بهارمست، سیروس سابق)
2. مجتمع تجاری کردستان
- آدرس: کردستان، سنندج، مجتمع تجاری کردستان
3. بازار سر پوشیده سنندج
- آدرس: کردستان، سنندج ،میدان انقلاب، ابتدای خیابان فردوسی
4. مرکز تجاری صدف
- آدرس: کردستان، سنندج، بلوار پاسداران
5. پاساژ پاسارگاد
- آدرس: بلوار سقز، پایین تر از بلوار توحید
6. مرکز خرید طنین
- آدرس: بلوار ورزش، بالاتر از پاساژ عزیزی، کوچه پشت پاساژ گلستان
7. بازار سقز
- آدرس: کردستان، مرکز سقز
8. بازارچه مرزی مریوان
- آدرس: کردستان، ۱۵ کیلومتری مریوان
سوغات کردستان
قالی و گلیمهای کردستان به دلیل تنوع رنگ، گیاهی بودن مواد اولیه، اصالت طرح و کیفیت بالا حتی در سطح جهانی شهرت دارند. این محصولات دستساختههای خلاقانهای هستند که نمایانگر فرهنگ و هنر محلی این منطقه میباشند. مخصوصاً قالیها و گلیمهای سنندج و بیجار به عنوان مشهورترین مثالها در این زمینه شناخته میشوند. فرش سنندج که با نام “سنه” هم شناخته میشود که از کیفیت بالا و طرحهای منحصر به فرد برخوردار است و در سطح جهانی نیز مشهور است. همچنین محصولات نازککاری و کلاش نیز بخشی از هنرهای دستی کردستان هستند که میتوانید در بازارها و فروشگاههای سنندج آنها را تهیه نمایید.
“کلاش” در واقع نوعی گیوه است که با پنبه بافته میشود و بسیار نرم و سبک است. این محصول در اصل مختص منطقه اورامان بوده اما اکنون نیز در اکثر شهرهای کردستان تولید میشود. علاوه بر این تخته نرد و شطرنجهای دستساز این منطقه نیز جزو سوغاتیهای این استان محسوب میشوند.
درکل در کردستان بهخصوص در شهر سنندج سوغاتیهای خوراکی متنوعی وجود دارند؛ مانند شیرینی کنجدی در دو نوع شکری و گزانگبین (کنجی گزو)، نان برنجی، بادام سوخته و باسلق. برای تهیه این شیرینیهای جذاب میتوانید به خیابان فردوسی سنندج مراجعه کنید و همچنین لازم به ذکر است بیشتر موزهها و بازارهای این منطقه سوغات کردستان را به فروش میرسانند.
غذاهای محلی کردستان
1. آش دوینه:
آش دوینه یا ترخینه از آشهای مشهور و محبوب استان کردستان است که برای تهیه آن از سبزیجات تازه و ترخینه استفاده میشود. ترخینهها در فصل بهار و تابستان خشک میشوند تا در فصول سرد سال برای طبخ این غذاهای گرم آماده باشند. درنتیجه روغن کرمانشاهی و ترخینه اجزای اصلی این غذا را تشکیل میدهند.
2. آش سه نگه سیر:
در بین خوراکهای سنتی استان کردستان آش سه نگه سیر جایگاه ویژهای دارد. در تهیه این غذا از مواد غذایی تازه و طبیعی مانند عدس، برنج، مرغ، سیر، نعنا و پیاز استفاده میشود. این غذا با عطر و طعم منحصر به فردش تجربه خوشایندی را برای مسافرانی که به استان کردستان سفر میکنند رقم میزنند.
3. دلمه سنندجی:
یکی از غذاهای رسمی و مهم در استان کردستان دلمه سنندجی است. این غذا با دستور پختهای مختلفی مانند دلمه کلم، دلمه چغندر، دلمه گوجه و یا دلمه پیاز تهیه میشود که هر کدام دارای طعم و مزههای متفاوتی هستند. مواد اصلی این غذا شامل گوشت چرخکرده، برنج، سبزی دلمه و ادویه میباشد.
4. کوفته شوربا:
کوفته شوربا نیز بهعنوان یکی از غذاهای محبوب و معروف در استان کردستان شناخته میشود و با طعم منحصربهفردی که دارد هر نوع ذائقهای را به سمت خود جذب میکند. برای تهیه این غذا از موادی چون برنج، تخممرغ، پیاز، آرد نخودچی، سبزی خشک شده و ادویه استفاده میشود.
5. آبگوشت آبغوره:
آبگوشت آبغوره که در زبان محلی به نام هالاو نیز شناخته میشود، یکی دیگر از غذاهای سنتی کردستان است که با طعم، عطر و رنگ خاصی طبخ میشود. در طبغ این غذا از موادی مثل گوشت گوسفندی، سیبزمینی، پیاز، آبغوره، برنج، لوبیا، نخود، بادمجان، سبزی خشک شده و ادویه استفاده میکنند.
آداب و رسوم کردستان
در منطقه هورامان کردستان مراسم پیر شالیار به عنوان یکی از مراسم ویژه و فرهنگی این منطقه برگزار میشود. این مراسم که با نام “عروسی پیر شالیار” نیز شناخته میشود یک آیین چندهزار ساله است که هر سال دو بار در تاریخ ۱۵ بهمن و ۱۵ اردیبهشت در کردستان برپا میشود.
مراسم کومسای که به آن مراسم شکستن سنگ مقدس نیز گفته میشود مانند پیر شالیار در همان منطقه هورامان برگزار میشود اما با مراسم پیر شالیار تفاوت بسیاری دارد. این مراسم در آخرین جمعه قبل از نیمه اردیبهشت ماه برگزار میشود و با فاتحهخوانی، دف نوازی و اجرای تلیلهخوانی همراه است که در پایان هر مراسم سنگی را میشکنند که به باور مردم دوباره تا سال بعد رشد میکند.
این مراسمها که هر بهار تعداد زیادی گردشگر را از کشورهای مختلف به منطقه هورامان جذب میکنند را میتوان به عنوان بخشی از فرهنگ و تاریخ این منطقه دانست مورد توجه علاقهمندان به میراثهای فرهنگی و جاذبههای تاریخی نیز میباشد. همچنین جالب توجه است که بدانید در سال ۱۳۹۵ بیش از هشت هزار نفر به هورامان سفر کردند تا این مراسمها را تماشا کنند و از فرهنگ و آیینهای این منطقه زیبا استفاده نمایند.
شماره تلفنهای ضروری
در اینجا ما تمامی شماره تماسهای ضروری و شماره تماسهایی ممکن است در استان کردستان به آن نیاز داشته باشید را برای شما گردآوری نمودیم:
پلیس: 110
اورژانس: 115
پلیسراه: 120
آتشنشانی: 125
تاکسی برونشهری: 133
هواشناسی: 134
فرودگاه سنندج: 23435
نیروی انتظامی: 36145
هلالاحمر: 22554
مرکز بهداشت و درمان: 35901
البته لازم به ذکر است که کد پیششماره این استان ۰۸۷ بوده که میتوانید از آن برای برقراری تماس با شمارههای غیرضروری استفاده نمایید.
مراکز درمانی
برای سفر به هر شهری بهتر است با بیمارستانها و مراکز درمانی بزرگ آن آشنا باشیم و یا حداقل آدرس چند مورد از آنها را همراه خود داشته باشیم تا اگر مشکلی پیش آمد بتوانیم خودمان را به نزدیکترین بیمارستان برسانیم. بنابراین در ادامه چند مورد از بیمارستانهای کردستان را برای شما آوردهایم.
1. بیمارستان کوثر
آدرس: کردستان، سنندج، بلوار پاسداران، پایینتر از دانشگاه علوم پزشکی، بلوار محوی
2. بیمارستان شهدا دهگلان
آدرس: کردستان، شهر دهگلان، بلوار پیشمرگه
3. بیمارستان صلاح الدین ایوبی بانه
آدرس: کردستان، خیابان صلاح الدین ایوبی، خیابان پرستار
4. بیمارستان تامین اجتماعی
آدرس: کردستان، سقز، انتهای خیابان معلم
5. بیمارستان بوعلی مریوان
آدرس: کردستان، مریوان، بلوار کردستان
سوالات متداول درباره راهنمای سفر به کردستان
• بهترین مکانهای دیدنی در فصل زمستان کردستان کدام مکان ها هستند؟
ما برای سفر به کردستان در فصل زمستان بازدید از عمارت آصف، مسجد جامع سنندج، عمارت سالار سعید را پیشنهاد میکنیم.
• بهترین مکانهای دیدنی در فصل تابستان این استان کدام است؟
ما برای سفر به کردستان در فصل تابستان بازدید از دریاچه سد قشقاق، چهل چشمه، آبشار گویله، آبشار بل، غار باستانی کرفتو، روستای پلکانی پالنگان و گلین، رود سیران و دریاچه زریوار را پیشنهاد میکنیم.
• سفر از تهران به سنندج چقدر طول میکشد؟
سفر از تهران به سنندج ممکن است ۵ تا ۷ ساعت طول بکشد.
• فاصله تهران تا سنندج با اتوبوس چند کیلومتر است و چند ساعت طول میکشد؟
فاصله سنندج تا تهران حدودا ۴۸۸ کیلومتر است که تقریبا 6 ساعت طول میکشد.
جمعبندی
درنهایت ما در این مقاله تلاش نمودیم در ابتدا توضیحی درباره استان کردستان، موقعیت جغرافیایی و آب و هوای آن ارائه دهیم و سپس معروفترین هتلها و اقامتگاهها، جاهای دینی و تفریحی، بازارها و مراکز خرید، سوغاتی، غذاهای محلی و آداب و رسوم این استان صحبت کنیم. همچنین مراکز درمانی و تلفنهای ضروری این استان را برای شما جمعآوری نمودیم تا این مقاله یک راهنمای سفر به کردستان کاملی باشد تا بتوانید با آگاهی کامل سفری لذتبخشی را برای خود و عزیزانتان رقم بزنید.
حالا شما به ما بگویید آیا تا به حال به این استان سفر کردهاید؟ بسیار خوشحال میشویم تجربه خودتان را با ما درمیان بگذارید.