به نظر شما کوچکترین کامپیوتر جهان چه ابعادی می تواند داشته باشد؟ IBM اعلام کرده که در حال تحقیق و توسعه روی کوچکترین کامپیوتر جهان است و مدل اولیه آن را ساخته که کوچکتر از دانه نمک می باشد. شاید یکی از مشکلات رایانه های قدرتمند امروزی ابعاد بزرگ آنها باشد و IBM قصد دارد این مساله را حل کند.
19 مارس برابر با 28 اسفندماه در اولین روز کنفرانس IBM Think 2018، این کمپانی اولین محصول عجیب و خارق العاده خود را رونمایی نمود. این محصول جدید IBM چیزی نیست جز یک کامپیوتر در ابعاد دانه نمک! این رایانه کوچکترین رایانه جهان است که تاکنون ساخته شده است به همین دلیل به آن اصطلاحا گفته می شود، رایانه ای کوچکتر از دانه های نمک ولی در واقعیت آنقدر کوچک نیست که از دانه های نمک هم کوچکتر باشد!
اما باید بگوییم که تصور نکنید اگر اندازه این رایانه کوچک می باشد به معنی این است که قدرت کمی دارد. قدرت این رایانه که مجهز به تراشه x86 می باشد در حد رایانه های سال 1990 است. این رایانه ابعاد خوبی دارد و خیلی خوب طراحی شده و در مقایسه با آنچه که تا به امروز دیده ایم سیستم قوی است. اما برای کار کردن با آن نیاز به میکروسکوپ دارید!
طبق گفته شرکت IBM، برای تولید این کامپیوتر کمتر از ده سنت هزینه شده ولی حاوی چند صد هزار ترانزیستور در یک فضای محدود است. این فناوری در حوزه نظارت، تجزیه و تحلیل، ارتباطات و حتی بر روی انتقال داده ها عملکرد بسیار خوبی دارد.
نگران نباشید، این سیستم به خوبی با blockchain کار می کند. به طور خاص، این رایانه می تواند در حوزه داده ها و blockchain عملکرد خوبی داشته باشد. این سیستم برای پیگیری محموله های حمل و نقل کالا و تشخیص سرقت، تقلب و عدم انطباق بسیار مناسب است. همچنین این سیستم می تواند مبتنی بر هوش مصنوعی در ساماندهی داده ها بسیار عملکرد خوبی داشته باشد.
به گفته کمپانی IBM، طراحی این محصول تنها نقطه آغاز کار است. مدیر بخش آی بی ام، آروید کریشنا ( Arvind Krishna ) اعلام کرد: «در پنج سال آینده، فناوری سیستم های کامپیوتری به سمت کوچک و کوچک تر شدن پیش می روند و در آینده شاهد رونمایی از سیستم هایی واقعا کوچکتر از دانه نمک خواهیم بود. این سیستم ها می توانند در اشیا و وسایل روزمره تعبیه و جاسازی شوند.» اگر گفته وی صحیح باشد، در سالهای آینده شاهد رونمایی از محصولاتی بسیار کوچک خواهیم بود.
هنوز مشخص نشده که این کمپانی قصد دارد این سیستم را به بازار عرضه کند یا خیر. ولی ظاهرا خبرها در مورد ساخت نمونه اولیه این سیستم می باشد و هنوز آماده عرضه به بازار نیست. آیا واقعا در آینده برای کار کردن با این سیستم ها نیاز به میکروسکوپ داریم؟