شرکت برودکام که در سنگاپور مستقر است بعد از دستور دونالد ترامپ رییس جمهور ایالات متحده در اوایل هفته، مبنی بر منع خرید کوالکام به دلایل امنیتی، از ادامه تلاش برای خرید کوالکام صرف نظر خواهد کرد. اگرچه به گفته منابع مطلع، این شرکت برنامه اش برای انتقال شرکت به آمریکا را ادامه خواهد داد.
دو منبع آگاه اضافه کردند که هیات مدیره برودکام سه شنبه شب جلسه ای برای تصمیم گیری درباره برنامه های شرکت برگزار کردند و این می تواند منجر به صدور یک بیانیه در چهارشنبه شود. همچنین این دو منبع اعلام داشتند که کمپانی از تصمیم خرید کوالکام صرف نظر خواهد کرد. برودکام به برنامه اش برای بازگشت دوباره به ایالت متحده ادامه خواهد داد، انتقالی که به دلیل میزان مالیات بالاتر، سالانه چیزی حدود 500 میلیون دلار خرج روی دستش خواهد گذاشت.
اما استقرار در آمریکا، برخلاف سنگاپور، برودکام را قادر می سازد تا خرید شرکت های آمریکایی توسط آن در حوزه مسئولیت کمیسیون نظارت بر سرمایه گذاری خارجی در ایالات متحده (CFIUS) قرار نگیرد، نهادی که قراردادهایی که ممکن است برای امنیت ملی آمریکا نگران کننده باشد را به دقت بررسی می کند.
معامله مرده
دونالد ترامپ روز دوشنبه دستور توقف بزرگترین معامله تکنولوژی تاریخ را صادر کرد. از نظر دولت آمریکا تصاحب کوالکام توسط یک شرکت مستقر در سنگاپور می تواند باعث از دست رفتن برتری آمریکا در تکنولوژی شبکه های موبایل شده و دست بالا را در این زمینه به چین بدهد. این معامله که به وسیله آقای هاک تان مدیرعامل برودکام رهبری می شد، می توانست منجر به ایجاد سومین شرکت بزرگ در زمینه نیمرسانا ها با بیشترین سهم از بازار گوشی های هوشمند، سیستم های اکترونیکی خودرو و دستگاههای اینترنتی صنعتی شود.
تحلیل گران می گویند برودکام همچنان می تواند معامله هایی کوچکتر برای افزایش وزن خود در بازار صورت دهد. و در صورتی که برنامه شرکت برای بازگشت به ایالت متحده عملی شود، آنوقت خرید اهداف آمریکایی آسان تر خواهد شد. تان قبلا هم شرکت کوچک سازنده تراشه آواگو با بازاری به ارزش 3.5 میلیارد دلار در سال 2009 را به شرکتی بیش از 100 میلیارد دلاری تبدیل کرد. آقای تان کمپانی برودکام را بصورت استقراضی و به قیمت 37 میلیارد دلار در سال 2015 و نیز کمپانی بروکید (Brocade Communications) را به قیمت 5.5 میلیارد دلار دوسال بعدتر خریداری کرد.
شرکت کوالکام که در شهر سن دیگو (کالیفرنیا) مستقر است طی دو دهه از یک پیمانکار هوافضا ی نظامی به بازیگر مسلط درفناوری بیسیم رادیویی تحول پیدا کرد، آن هم به لطف تراشه هایش که در نیمی از گوشی های هوشمند دنیا استفاده شد. این شرکت در مورد راهبردهای مالکیت فکری اش، از خود در برابر قوانین ضد انحصار در سراسر جهان دفاع کرد و بیشترین سهم بهره مالکانه (مبلغی که به منظور بهره برداری از امتیاز به مالک آن پرداخت میشود) را از تکنولوژی های 3G و 4G نصیب خود کرد و این فرصت را دارد که در زمینه 5G نیز این برتری را حفظ کند، تکنولوژی ای که تجهیز اتومبیل ها، کارخانه ها، منازل و شهرها را به اتصال بیسیم نوید می دهد.
لقمه های کوچک تر
برودکام به لطف 11 میلیارد دلاری که هم اکنون در اختیار دارد و پتانسیل دستیابی به 9 میلیارد دلار در جریان نقدی آزاد سالانه اش (این ها ارقامیست که تحلیل گران برآورد می کنند)، حالا توان فوق العاده ای برای انجام معاملات کوچک تر دارد. کمیسیون نظارت بر سرمایه گذاری خارجی در ایالات متحده (CFIUS)، نهادی که نگرانی اش را درباره معامله کوالکام به ترامپ ابراز کرده بود، از اینکه عمده مبلغی که برودکام قصد دارد برای خرید رقیب بزرگترش صرف کند و نیز خطر اینکه ایالات متحده، رهبری خود در تکنولوژی موبایل را از دست بدهد به عنوان نگرانی های اصلی خودش از این معامله نام برده است. برودکام از سال گذشته قصد انتقال ادارات مرکزی خود به ایالات متحده را داشته است تا از زیر سایه سنگین کمیسیون نظارت بر سرمایه گذاری خارجی در ایالات متحده خارج شود.
در پایان اظهارات گیلرمو کریستنسن، که به عنوان وکیل برروی مسائل CFIUS در Brown Rudnick واشنگتن کار می کند را در همین رابطه بخوانید:
«اگر برودکام بازگشتش به ایالات متحده را عملی کند و در صورتی که هر مالکیت یا کنترلی که غیرآمریکایی باشد را از میان ببرد، آنوقت فکر می کنم آن ها اجازه خواهند یافت حق مالکیت شرکت های زیادی را بدست بیاورند … آن ها به طرز موثری دیگر تحت نظارت یا تحقیق توسط CFIUS قرار نخواهند گرفت. اما این واقعا منوط به این است که مالکیت خارجی بر شرکت برودکام بطور کامل از بین برود.»