با وجود آن که این روزها طیف گستردهای از افراد پا به دنیای معاملات فارکس میگذارند، تنها آنهایی موفق خواهند شد که همه چیز را متکی به شانس نمیدانند. زمانی که از بیرون به ماجرای تریدینگ نگاه میکنید، ممکن است آن را به کلی مبتنی بر احتمالات بدانید؛ اما در حقیقت کسانی که با این دید وارد بازار شوند، نتیجه خوبی نخواهند گرفت؛ بنابراین اگر قصد ورود به دنیای معاملات را دارید، بهتر است روشی اصولی و مطمئن را انتخاب کنید. در این مقاله به مدیریت سرمایه در فارکس خواهیم پرداخت تا درستترین روش انجام معاملات را بیاموزید.
مدیریت سرمایه در فارکس چیست؟
پیش از آشنایی با مدیریت سرمایه در بازار مالی جهانی فارکس بهتر است که با اصول اولیه بازارا فارکس بیشتر آشنا شوید. برای درک بهتر موضوع، باید مفهوم مدیریت سرمایه را بررسی کنیم. مدیریت سرمایه عموما در تمام بازارهای مالی همچون بازار سنتی و بازار کریپتو، مفهوم مشابهی با فارکس دارد. در هر صورت مدیریت سرمایه به داشتن برنامههایی برای مدیریت درست پول و سرمایه در حال معامله برای باقیماندن در بازار و جلوگیری از از دست دادن کل سرمایه اطلاق میشود. به عبارتی با بهرهگیری از پلنهای مدیریت سرمایه میتوان میزان ضرر را به حداقل و میزان سوددهی را به حداکثر رساند. ممکن است به این فکر کنید که داشتن یک استراتژی قوی برای دریافت سود زیاد و ضرر حداقلی کافی است؛ اما باید بدانید که قویترین استراتژیها هم ممکن است سیگنال درستی را صادر نکنند. مهم این است که در صورت بروز ضرر و زیان، بتوانید آن را در حداقل مقدار نگه دارید. در واقع مدیریت سرمایه همیشه به معنای جلوگیری از بروز ضرر نیست؛ بلکه با بالا بردن توان مدیریتی شما میتواند در کاهش قابل توجه ضرر در صورت بروز وقایع غیرمنتظره نقش داشته باشد.
ضرورت آگاهی از قوانین مدیریت سرمایه
برای آن که ضرورت آگاهی از قوانین مدیریت سرمایه در فارکس به شما اثبات شود، کافی است از یک تریدر قدیمی در بازار فارکس سوال کنید. او حتما به شما خواهد گفت که تریدرها بدون داشتن یک سیستم مدیریت سرمایه، جایی در فارکس نخواهند داشت. بسیاری از تریدرها در همان ابتدای ورود به معاملات با انجام چند معامله کوچک و سودآور، چنین فکر میکنند که تمام معاملات به همین ترتیب پیش خواهند رفت؛ اما حقیقت این است که در چند معامله بعدی که از قضا معاملات بزرگتری هم هستند، بازار تمام سود را از شما پس خواهد گرفت. این الگوریتم تقریبا در کارنامه تمام آنهایی که بدون دانش کافی از مدیریت سرمایه معاملات را آغاز کردهاند، دیده میشود. از آنجایی که این دانش وجود ندارد، زمان خروج از ضرر برای آنها آشکار نیست و به همین دلیل ممکن است تمام سرمایه از دست برود. چند سوال مهمی که در پلن های مدیریت سرمایه به آنها پاسخ داده میشود به شرح زیر هستند:
• برای ورود به بازار جهانی به چه میزان سرمایه نیاز است؟
• چه مقدار از سرمایه اولیهتان را باید در هر معامله درگیر کنید؟
• کدام دسته از معاملات سوددهی بیشتری دارند؟
• در صورت بروز ضرر و زیان تا چه مدت باید در ضرر بمانیم؟
• حداکثر میزان ضرری که میتوانیم تحمل کنیم چقدر است؟
پاسخ به این سوالات مسیر شما را برای انجام معاملات روشن خواهند کرد. به این ترتیب تا حد امکان وارد ضرر نمیشوید و در صورت وقوع آن، ضرر را به حداقل مقدار آن کاهش میدهید. در ادامه با روشهای مدیریت سرمایه در فارکس آشنا میشوید.
اصول مدیریت سرمایه در فارکس
حال در این بخش به اصلیترین قسمت مقاله یعنی بیان اصول مدیریت سرمایه در فارکس رسیدهایم. با وجود آن که افراد از تکنیکهای مختلف برای مدیریت سرمایه خود استفاده میکنند، اما اصولی میان آنها مشترک است که موفقیت در مسیر، وابسته به رعایت آنها است. مهمترین این اصول را در ادامه بررسی کردهایم.
آشنایی با استراتژیهای معاملاتی در فارکس
حفظ سرمایه اولیه
یکی از مهمترین نکاتی که بسیاری از تریدرها آن را نادیده میگیرند، حفظ سرمایه اولیه است. وقتی که وارد بازار فارکس میشوید، باید بدانید که مهمترین نکته، تلاش برای حفظ سرمایه اولیه است. حال نگاهی به بازار فارکس بیندازید. آیا تریدرها بر اساس همین اصل پیش میروند؟ خیر. اغلب آنها در همان ابتدای راه با ریسکهای سنگین روی سرمایه اولیه خود، به دنبال سودهای کلان هستند. در حالی که بر اساس اصول مدیریت سرمایه در فارکس، باید سرمایه اولیه خود را با سودهای کوچک افزایش دهید و سپس، با سود حاصل از معاملات میتوانید معاملات بزرگتر و با ریسک بیشتر را انجام دهید. اگر میبینید که بسیاری از افراد در بازار فارکس، بورس، کریپتو و … از ضرر و زیانهای غیرمعقول شکایت میکنند، به دلیل عدم بهرهمندی از پلن های مدیریت سرمایه و آگاه نبودن از این اصول است.
مدیریت سرمایه نوین در بازار فارکس
وارد کردن سرمایه قابل بازگشت
نکته بسیار مهم دیگری که در مدیریت سرمایه در فارکس باید به آن توجه داشته باشید، استفاده از سرمایه مازاد و قابل بازگشت برای تریدینگ است. در واقع همان طور که در قسمت قبل گفته شد، سرمایهای که وارد بازار معاملات میکنید نباید به سرمایه اولیه شما ضرر زیادی وارد کند. علاوه بر آن، حتی سرمایه اولیه شما نیز نباید از سرمایه اصلی زندگیتان باشد. متاسفانه همواره عدهای از افراد هستند که به جای استفاده از سرمایه مازاد، با فروش خانه و ماشین و مواردی از این دست، تمام سرمایه زندگی خود را وارد بازار میکنند. باید بدانید که این مسئله به هیچ عنوان منطقی نیست و توسط هیچ تریدر حرفهای به شما پیشنهاد نخواهد شد. از آنجایی که بازارهای مالی تا حد زیادی هم میتوانند متاثر از وضعیت اقتصادی و سیاسی جهانی باشند، گاهی با یک اتفاق کوچک همه چیز برخلاف تصورات شما پیش خواهد رفت. در این شرایط اگر از سرمایه مازاد برای تریدینگ استفاده کرده باشید، آسیبی به روند زندگی شما وارد نمیشود؛ اما اگر سرمایهای که در گذران زندگیتان نقش دارد را وارد بازار کنید، عاقبت خوبی پیش رویتان نخواهد بود؛ بنابراین به هیچ عنوان از سرمایهای استفاده نکنید که از دست دادن آن زندگیتان را با بحران مواجه خواهد کرد.
مشخص کردن حداکثر ریسک
یکی از نکات مهم دیگری که در فارکس باید به آن توجه داشته باشید، مشخص کردن حداکثر ریسک در هر ماه است. برای این کار لازم است ابتدا برای تک تک معاملات و در آخر برای مجموع معاملاتتان حداکثر ریسک تعیین کنید. برای مثال شما قصد دارید در هر معاملهای که انجام خواهید داد، پنج درصد از سرمایهتان را درگیر کنید. در این صورت در بدترین حالت شما با هر معامله، 5 درصد از سرمایهتان از بین میرود. حال فرض کنید که 20 معامله 5 درصدی را شروع کردهاید. اگر تمام معاملاتتان با شکست مواجه شوند، عملا همه سرمایه شما از بین خواهد رفت؛ بنابراین، این روش اصلا منطقی نیست. بهتر است تعداد مشخص و محدودی معامله با درصد معقولی از سرمایه را آغاز کنید تا حداکثر ریسک، مقداری منطقی داشته باشد. اگر در شرایطی قرار گرفتید که چند معامله متوالی شما با شکست مواجه شد و به حداکثر ریسک ماه رسیدید، بهتر است تا آغاز ماه بعد معاملهای را آغاز نکنید. به این ترتیب، امکان بازیابی روحیه، انرژی و توان تحلیل برایتان فراهم خواهد شد. این روش به شما کمک میکند تا در باتلاق ضرر گیر نیفتید.
قرار ندادن جفت ارزهای همسو در یک سبد
همان طور که میدانید در بازار فارکس جفتارزهایی وجود دارند که همبستگی زیادی میان آنها دیده میشود. این جفتارزها همزمان با هم روند صعودی پیدا میکنند و نزول ارزش آنها نیز همزمان با یکدیگر اتفاق میافتد. به همین خاطر اگر جفتارزها در مسیر افزایش قیمت باشند، احتمالا سود زیادی عایدتان میشود؛ اما شرایطی را در نظر بگیرید که بازار خلاف میل شما حرکت کند. به این ترتیب در تمام معاملاتتان وارد مسیر ضرر و زیان شده و ممکن است تمام سرمایهتان را از دست بدهید. یکی دیگر از اصول مدیریت سرمایه در فارکس نیز دقیقا مرتبط با همین مسئله است. برای آن که بتوانید سرمایه خود را به بهترین نحو مدیریت کنید، نباید در آن واحد جفت ارزهای همسو را معامله کنید. اگر چه در صورت رشد و افزایش قیمت میتوانید سود خوبی داشته باشید؛ اما بروز ضرر نیز در این شرایط آسیب دوچندانی را به شما وارد خواهد کرد.
داشتن استراتژی معاملاتی
یکی دیگر از اصولی که اغلب افراد تازه وارد به دنیای فارکس آن را در نظر نمیگیرند، داشتن استراتژی معاملاتی است. در حقیقت ورود به فارکس بدون داشتن استراتژی معاملاتی یک اشتباه بزرگ است که شما را به نتیجه نمیرساند. در صورت نداشتن استراتژی معاملاتی، عملا پیادهسازی اصول مدیریت سرمایه در فارکس نیز ناممکن است. در این حالت نه تنها برنامهای برای معاملاتتان ندارید، بلکه روحیه و انگیزه هم برای انجام معاملات نخواهید داشت.
مشخص کردن حد ضرر
استفاده از حد ضرر یکی از مهمترین کارهایی است که به شما در تسلط بر شرایط و بحرانها کمک میکند. شما باید محدودهای را برای بروز ضرر و زیان مشخص کنید و در صورتی که میزان ضرر شما به حد مشخصی رسید، نباید از این حد فراتر بروید. گذر از حد ضرر و نادیده گرفتن آن یک رفتار غیرحرفهای در مدیریت سرمایه در فارکس است که شما را به نتیجه مطلوبی نمیرساند.
کلام آخر
هر یک از این اصول و روشها برای رسیدن به نتیجه دلخواه در معاملات، ضروری هستند و نباید آنها را نادیده گرفت. پیش از آن که قدم به بازار فارکس بگذارید، به خوبی تمام جوانب آن را بررسی کنید و با یادگیری پلن های مدیریت سرمایه، تجربه خوبی از تردینیگ را کسب کنید.
