به عنوان سرمایه گذار پروژههای بلاک چین، چگونه متوجه شویم که معامله خوبی انجام دادهایم؟ چگونه میتوان ارزش یک پلتفرم را درک و چگونه میتوان آن را با سایر پلتفرمها مقایسه کرد؟ سر جان هارگریو، سرمایهگذار معروف بلاک چین و نویسنده چهار کتاب، در مقالهای که در وبلاگش منتشر شده است، با بررسی ارزش اتریوم تلاش میکند به این سوالات پاسخ دهد.
اتریوم در درازمدت ارزشمندتر میشود. اتریوم «ماشین بینهایت» است که برنامههای بلاک چین جدید روی آن ساخته میشوند. مانند ویندوز و اندروید، اتریوم یک سیستم عامل برای دنیای پول جدید بوده و این همان چیزی است که واقعا اتریوم را بسیار ارزشمند میکند.
وب سایت CoinDesk که یکی از معروفترین وب سایتها در زمینه ارز دیجیتال به حساب میآید و یک سری وبینار برای پاسخ به این سوال که ارزش اتریوم چگونه تعیین میشود، آماده کرده است. از آنجایی که وقت صرف دو ساعت برای تماشای این ویدیوها ندارید، در این مقاله از پلازا آنها را خلاصه کرده و نکات مهمی را برای شما بیان کردهایم.
تعیین ارزش واقعی هر پلتفرم و مقایسه آن با سایر پلتفرمها برای موفقیت در بازار ارزهای دیجیتال ضروری است. به گفته تحلیلگران و سرمایه گذاران معروف بلاک چین، اتریوم مانند یک سیستم عامل برای دنیای پولی مدرن عمل میکند و نرم افزار بلاک چین جدید بر اساس اتریوم طراحی و پیاده سازی شده است.
یک ارز دیجیتال چگونه ارزش گذاری می شود؟
برای سرمایه گذاریهای متعارف در بازار سهام یا املاک، یک تحلیل اساسی را میتوان به عنوان ارزیابی سلامت مالی و سودآوری یک شرکت با توجه به صورتهای مالی آن در نظر گرفت. با ارزیابی صحیح افراد میتوانند با اطمینان از اعتبار مالی یک شرکت قابل اعتماد در آن شرکت سرمایه گذاری کنند. انجام یک تحلیل بنیادی برای ارزهای دیجیتال بسیار متفاوت است. زیرا هیچ صورت مالی برای تجزیه و تحلیل وجود ندارد. اما چرا؟
ارزهای دیجیتال شخصیت حقوقی ندارند. اما ارزش و سود آنها در یک شبکه نمایش داده میشود. این سودآوری مبتنی بر یک منبع درآمد نیست؛ بلکه مستقیماً به مشارکت افراد (کاربرانی که از این سرویس استفاده کرده و ماینرهایی که امنیت شبکه را تامین میکنند و همچنین برنامه نویسان) وابسته است. هر ارز دیجیتال نشانهای از کاربردهای مختلف فناوری بلاک چین است. این برنامهها اغلب غیرمتمرکز هستند.
فضای ارزهای دیجیتال در مراحل اولیه خود است و تقریباً تمامی ارزهای دیجیتال در مراحل توسعه هستند. این بدان معناست که معمولاً محدودیتی برای استفاده از موقعیتهای واقعی وجود دارد و سابقه کاری موسسات نشان داده نمیشود.
بنابراین، این تحلیل بنیادی روی ارزهای دیجیتال باید با روشی متفاوت اجرا شود. ماهیت پیچیده ارزهای دیجیتال و فناوری زیربنایی آنها، تحقیق در مورد کاربرد و قدرت سکهها را مهمتر میکند. این تجزیه و تحلیل منجر به تصمیمات بهتر سرمایه گذاری میشود.
اتریوم چیست؟
پس از بیت کوین، اتریوم محبوبترین و با ارزشترین ارز دیجیتال در بازار است. برخلاف بیت کوین که هدف اصلی خود را ایجاد یک سیستم پرداخت همتا به همتا، غیرمتمرکز و توزیع شده معرفی میکند، اتریوم به دنبال تمرکززدایی از سایر جنبههای زندگی با استفاده از فناوریهای ارائه شده در بیت کوین است.
اتریوم یک پلتفرم مبتنی بر فناوری بلاک چین است که برای حذف واسطهها از موارد مختلفی مانند خدمات مالی، شبکههای اجتماعی و حتی بازیهای رایانهای ایجاد شده است. بر خلاف بیت کوین که فقط برای انتقال پول همتا به همتا استفاده میشود، اتریوم پلتفرمی است که انواع برنامهها را میتوان بر روی آن ساخت. تفاوت بین این دو ارز دیجیتال را میتوان با استفاده از تفاوت بین یک سیستم عامل و یک برنامه مدل سازی کرد. در حالی که بیت کوین یک برنامه کاربردی برای انتقال پول است، اتریوم یک سیستم عامل بوده که در آن امکان ایجاد “برنامههای غیرمتمرکز” (DApps) وجود دارد.
به همین دلیل، اتریوم به عنوان نسل دوم ارزهای دیجیتال شناخته میشود. تمرکز نسل اول ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین، لایت کوین و بیت کوین کش بر روی پرداختهای همتا به همتا است، در حالی که نسل دوم ارزهای دیجیتال به دنبال ایجاد بستری برای تمرکززدایی سایر فعالیتهای انسانی نیز هستند. در اتریوم، “قراردادهای هوشمند” برای تعریف شرایط مختلف یک قرارداد استفاده میشود. قراردادهای هوشمند برنامههایی هستند که بر روی بلاک چین اتریوم اجرا میشوند و هر کدام مجموعهای از دادهها و کدهای ذخیره شده در یک آدرس اتریوم هستند.
عوامل موثر بر ارزش اتریوم
برای ارزش گذاری اتریوم، باید به عواملی مانند کل ارزش قفل شده، کل کاربران، کیف پولهای فعال منحصر به فرد و مجموعه گس مصرفی توجه کنید. در ادامه هر یک از این عوامل به اختصار معرفی خواهند شد.
ارزش کل قفل شده
ارزش کل قفل شده برابر است با حاصلضرب مجموع داراییهای دیجیتالی که در قراردادهای هوشمند نگهداری میشوند با ارزش فعلی این داراییها به دلار. جالب است بدانید که ارزش قفل شده یک شاخص بازاریابی نیز محسوب میشود.
این شاخص تیتر همه اخبار را به خود اختصاص داده است. این شاخص تا حدودی تحت تأثیر نمودار وب سایت DeFi Pulse است که بیش از حد اغراق شده بود. ارزش کل قفل شده با ضرب تعداد کل داراییهای دیجیتالی که در قراردادهای هوشمند در حوزه مالی غیرمتمرکز (DeFi) نگهداری میشود در ارزش دلاری فعلی این داراییها به دست میآید.
به عنوان مثال، اگر 100 دلار به پلتفرم UniSwap اختصاص دهید تا نقدینگی داشته باشید و از کارمزد تراکنش بهره مند شوید، در واقع 100 دلار را در دامنه DeFi قفل کردهاید. وبینار Ilya Abugov از DappRadar، مجموع ارزش قفل شده را به عنوان یک “متریک بازاریابی” توصیف کرد. منظور او این بود که کل ارزش قفل شده به درک تبلیغات پیرامون صنعت کمک میکند، اما به عنوان معیار ارزش چندان مفید نیست.
این ارزش کل به دلار آمریکا تعریف شده است. بنابراین، با افزایش قیمت اتریوم، ارزش قفل شده افزایش مییابد، حتی اگر موارد استفاده از آن افزایش پیدا نکند. کاربران واقعی ارزش واقعی در بلاک چین هستند. یک نشانگر ارزش قفل شده، کاربران واقعی را با نوسانات قیمت اشتباه میگیرد.
استفاده از وب سایت DappRadar
برای حل این مشکل، وب سایت DappRadar همچنین یک مقدار کل قفل تنظیم شده را محاسبه کرده و سعی میکند قیمتها را با استفاده از میانگین متحرک 30 روزه صاف کند. این مدل یک نسخه بهبود یافته از Total Locked Value است، اما هنوز با مدل ایده آل فاصله دارد.
شاخص بهتر تعداد کاربران واقعی کیف پولهای فعال منحصر به فرد است. این شاخص شبیه به شاخص کاربران فعال ماهانه در یک شرکت فناوری سنتی مانند فیس بوک است. شاخص Unique Active Wallets ساده به نظر میرسد، اما پیچیده است. فعالیت کیف پول را در چه بازه زمانی اندازه گیری میکنیم؟ روزانه؟ ماهانه؟ سالانه؟ اگر کسی کیف پولی داشته باشد و فقط از آن برای نگهداری طولانی مدت اتریوم استفاده کند، نباید حساب شود؟
یافتن دادههای مرتبط و مفید در کیف پولهای فعال منحصر به فرد بسیار دشوار است. وب سایت DappRadar کیف پولهای فعال منحصر به فرد را در صفحه Diff خود فهرست میکند، اما اعداد ارائه شده به سختی قابل باور هستند. به عنوان مثال، DappRadar گزارش داد که در 24 ساعت گذشته تنها 931 کیف پول فعال منحصر به فرد برای ارز دیجیتال کامپوند وجود داشته است، در حالی که طبق دادههای وب سایت Dune Analytics، ارز دیجیتال کامپوند بیش از 250000 کاربر دارد.
تعداد کل کاربران
تعداد کل کاربران در واقع نشان دهنده ارزش واقعی بلاک چین است. برای تعیین دقیق تعداد کاربران واقعی، باید تعداد کیف پولهای فعال منحصر به فرد را بررسی کرد و این بسیار پیچیده است. تعیین کیف پولهای منحصر به فرد شبیه به شمارش تعداد حسابهای بانکی فعال با دانستن ارزش یک بانک است. همین امر را میتوان به حوزه ارزهای دیجیتال نیز تعمیم داد، یعنی تعداد اکانتهای فعال اتریوم راهی برای تعیین ارزش آن است.
بیایید تصور کنیم که اتریوم یک بانک جهانی است. اگر تعداد حسابهای مشتریانی که هر ماه از این بانک استفاده میکنند را بشماریم، تصوری از ارزش بانک به ما نمیدهد؟ اولین مشکل این است که حسابهای بانکی میتوانند پول بسیار کم یا بیش از حد را در خود نگه دارند. بنابراین اگر یک بانک 100 مشتری بسیار ثروتمند داشته باشد، به طور بالقوه بیش از 1000 مشتری که به طور مداوم چکهای برگشتی دارند، ارزش خواهند داشت. بنابراین، تعداد حسابها برای نشان دادن مقدار مطلق به ما چندان مفید نیست.
موضوع دوم این است که برخی از حسابها توسط انسانها و برخی از حسابها توسط قراردادهای هوشمند نگهداری میشوند. وقتی افراد یک قرارداد هوشمند منعقد میکنند (که پایه و اساس بلاک چین است) گاهی اوقات خود این قراردادهای هوشمند حسابهای خود را ایجاد خواهند کرد.
به عبارت دیگر، اگر من و شما هر کدام یک حساب کاربری داشته باشیم و یک قرارداد هوشمند ببندیم که یک حساب سوم ایجاد میکند، به نوعی حسابهای خود را دو بار شمردهایم. این در حالی است که اگر من و شما هر کدام یک حساب بانکی سنتی داشته باشیم و مقداری پول در یک حساب امانی بگذاریم، هیچکس این حساب امانی را به عنوان یک مشتری جدید در نظر نخواهد گرفت.
حجم تراکنش ها
با اندازه گیری حجم تراکنشها میتوان نقدینگی ارز دیجیتال اتریوم را بررسی کرد. هزینههای گس یا سوخت در اتریوم نیز اصطلاحی است که برای کارمزد تراکنش در تراکنشهای این ارز دیجیتال استفاده میشود. گسها زنگ خطری برای سرمایه گذاران هستند و قیمت بالای گس نشان دهنده حباب در معاملات است.
بنابراین به طور کلی میتوان گفت که اتریوم مانند یک سیستم عامل برای DeFi رفتار میکند و این امر باعث ارزشمند شدن ارز دیجیتال اتریوم میشود. توجه داشته باشید که استفاده از کل ارزش قفل شده برای اندازه گیری ارزش واقعی اتریوم کارآمد نیست و مهمترین عامل برای ارزش گذاری این ارز دیجیتال تعداد افرادی است که از بلاک چین اتریوم استفاده میکنند. به همین دلیل میتوان گفت که شاخص کل کاربران برای ارزش گذاری اتریوم مفید خواهد بود.
کیف پولهای فعال منحصربفرد نیز تعداد افراد فعال در بلاک چین اتریوم را نشان میدهند، اما متأسفانه محاسبه آنها دشوار است. اگرچه این یک شاخص عالی برای تعیین ارزش اتریوم در نظر گرفته میشود، مجموعه گس مصرفی به دلیل پیچیدگی محاسبات به ندرت استفاده میشود. بنابراین در نهایت میتوان گفت که بهترین ارزش گذاری را میتوان با در نظر گرفتن افراد فعال در سرمایه گذاری اتریوم ارائه داد.
نقدینگی
همانطور که اشاره کردیم حجم تراکنشها شاخصی برای اندازه گیری نقدینگی است. هرچه تراکنشهای بیشتری در شبکه اتریوم جریان داشته باشد، نقدینگی بیشتر میشود. در اینجا میتوان از تشبیهی که با بانک داشتیم استفاده کرد: اگر به تعداد تراکنشهای انجام شده در یک بانک نگاه کنیم، نسبت به اینکه بخواهیم تعداد حسابها را بشماریم، شاخص بهتری برای سنجش سلامت بانک خواهیم داشت. ممکن است حسابها راکد باشند.
اتریوم بیت کوین را در حجم تراکنشها خرد میکند. با این نرخ، اتریوم تا پایان سال 2020 به بیش از 1 تریلیون دلار حجم معاملات رسید و اولین دارایی دیجیتالی بود که به چنین رکوردی میرسد.
به یاد داشته باشید که اتریوم و بیت کوین دو ارز متفاوت هستند. بیت کوین فقط یک دارایی مانند طلا است. اتریوم یک کلاس دارایی کامل است. اتریوم اولین انتخاب سیستم عامل برای پروژه بلاک چین است، جایی که تمام فعالیتها انجام میشود. به همین دلیل است که اتریوم از نظر تراکنش بسیار کاربردی تر است. پس چرا در اتریوم سرمایه گذاری کنیم؟ زیرا پول در آن جریان دارد.
هزینه های گس
سادهترین راه برای درک اصطلاح گس، کارمزد تراکنش برای استفاده از اتریوم است. ایده اصلی این بود که گس سوختی است که دستگاه اتریوم را راه اندازی میکند. برای روشن کردن خودرو باید هزینه بنزین (سوخت) را با استفاده از اتر بپردازید. این کارمزد معامله است. اگر شخصی بخواهد بلافاصله از دستگاه استفاده کند، قیمت گس (کارمزد تراکنش) افزایش مییابد و باید اتر بیشتری برای کارمزد بپردازید. اگر کارمزد کافی را پرداخت نکنید، سوخت معامله شما تمام خواهد شد.
به یاد داشته باشید: گس = کارمزد تراکنش. این دقیقاً مانند پرداخت هزینه برای برداشت پول از دستگاه خودپرداز است. اگر دستگاه خودپرداز در حالت عادی 2 دلار از شما شارژ کرده و زمانی که افراد زیادی میخواهند از دستگاه خودپرداز پول برداشت کنند، 10 دلار از شما دریافت کند، دقیقاً مکانیسم گس را در اتریوم انجام داده است.
مکانیسم گس
برای سرمایه گذاران باهوش بلاک چین، گس یک مکانیسم هشدار دهنده است. وقتی قیمت گس بالاست، نشانه این است که با احساسات سرمایه گذاری میکنید. اما همیشه هم این موضوع درست نیست. اگر سود کنید، کارمزدهای بالای تراکنش باعث سود شما میشود و اگر ضرر کنید، کارمزد تراکنشهای بالا ضرر شما را افزایش میدهد. از آنجایی که کارمزد تراکنشها توسط gwei تعیین میشود، محاسبه آن به دلار دشوار است. زمانی که کارمزدهای معاملاتی بالاست از سرمایه گذاری خودداری کنید.
توجه داشته باشید که این کل هزینه گس نیست، بلکه کل گس مصرف شده است. به عبارت دیگر، قیمت از این معادله حذف میشود. بنابراین ما تمام FUD (ترس، عدم اطمینان و شک) و FOMO (ترس از دست دادن) را از نمودار حذف میکنیم.
برای مقایسه، تصور کنید که ما در حال اندازه گیری تقاضا برای خودرو در ابتدای صنعت خودرو هستیم. ما هزینه بنزین مصرفی خودروها را محاسبه نمیکنیم (چون ناپایدار است)، اما کل مسافت طی شده برای ما مهم است. فاصله بیشتر = استفاده بیشتر از خودرو = تقاضای بیشتر برای خودرو.
به طور کلی، تقاضای بیشتر به معنای ایجاد ارزش بیشتر است. اتریوم به طور فزایندهای برای اجرای برنامههای کاربردی با ارزش بالا استفاده میشود. از این نظر، شبیه اندازهگیری تقاضای نفت و بنزین است. مقدار کل گس مصرفی میتواند تقاضا برای برنامههای منحصر به فرد DeFi را اندازه گیری کند.
عرضه و تقاضا
مبنای دیگری که برای ارزش گذاری اتریوم استفاده میشود، عرضه و تقاضای بازار ارز دیجیتال است. افزایش تقاضا برای ارز دیجیتال اتریوم برابر با افزایش قیمت این ارز دیجیتال و در مقابل افزایش عرضه است و فروش نیز به معنای کاهش قیمت اتریوم خواهد بود.
عوامل زیادی بر عرضه و تقاضای بازار اتریوم تأثیر میگذارند، از جمله پوشش رسانهای. رسانهها همیشه میتوانند با تحریک احساسات عمومی تقاضا یا عرضه را در بازار ارزهای دیجیتال افزایش دهند.
نرخ جستجو در گوگل
علاوه بر معیارهایی که تاکنون ذکر شد، معیارهایی مانند نسبت ارزش شبکه به تراکنشها و نرخ جستجوی گوگل نیز در ارزش گذاری اتریوم نقش دارند. معاملات و ارزش شبکه با دلار آمریکا سنجیده میشود و چون نرخ دلار آمریکا در کشور دائما در حال تغییر است، از این معیار چندان استفاده نمیشود.
در مورد جستجوی اتریوم در گوگل نیز میتوان گفت که اگر تعداد افرادی که قیمت اتریوم را به دلار جستجو میکنند و به دنبال خرید آن هستند بیشتر از افرادی است که نحوه فروش اتریوم را جستجو میکنند، به این معنی خواهد بود که تقاضا برای خرید اتریوم وجود دارد و بنابراین ارزش این ارز بالاتر است.
آینده اتریوم چیست؟
اتریوم دومین ارز دیجیتال بزرگ از نظر ارزش بازار است. بسیاری از پروژههای ارز دیجیتال بزرگ نیز بر روی پلت فرم بلاک چین اتریوم توسعه یافتهاند. با افزایش تعداد تراکنشها در شبکه اتریوم، سرعت پاسخگویی شبکه کاهش و هزینههای ثبت تراکنش بسیار افزایش یافته است. از سوی دیگر، ظهور رقبای قدرتمند با مقیاس پذیری بیشتر، کار را برای اتریوم سخت کرده است، اما پروژه اتریوم 2 میتواند پایانی بر همه این مسائل باشد. با اجرای اتریوم 2، شبکه اتریوم به یکی از مقیاس پذیرترین و امنترین شبکههای بلاک چین تبدیل میشود که تمرکززدایی آن نیز در مقایسه با بسیاری از پروژهها بالاست.
در کنار پروژه اتریوم 2، بسیاری از پروژههای لایه دوم نیز به مقیاس و کاهش هزینه تراکنشهای اتریوم کمک کردهاند. اتریوم دارای یک جامعه پشتیبانی و توسعه بسیار قوی از سراسر جهان بوده و تیم مدیریت آن نیز بسیار فعال است. این موضوع سرمایه گذاران را نسبت به آینده این پروژه امیدوار نگه داشته است. اگر اتریوم بتواند همزمان با حفظ امنیت و تمرکززدایی شبکه، مقیاس پذیری خود را افزایش دهد، پروژههای کمتری قادر به رقابت با آن خواهند بود.
آیا سرمایه گذاری در اتریوم خطرناک است؟
سرمایه گذاری در تمامی ارزهای دیجیتال پر از ریسک است. بازار ارزهای دیجیتال هنوز به طور رسمی مورد تایید مراجع قانونی و دولتی قرار نگرفته است و به دلیل غیرمتمرکز بودن، احتمالا به زودی مورد تایید قرار نخواهند گرفت. علاوه بر این، مفاهیم و اصطلاحات مختلفی که در بازار ارزهای دیجیتال استفاده میشود، درک آن را برای بسیاری از فعالان بازار مالی دشوار میکند. بنابراین، فعالیت در این بازار به طور کلی دارای ریسک است و فعالیت در آن بدون کسب آموزش ارزهای دیجیتال امکان پذیر نیست.
اتریوم با توجه به ارزش بالای بازار، نوآوریهایی که در سالهای گذشته داشته و همچنین تیم مدیریت قوی، یکی از کم ریسکترین ارزهای موجود است. میزان سرمایه قفل شده در پروژههای اتریوم بسیار زیاد است و سرمایه گذاران نهادی زیادی روی آن سرمایه گذاری کردهاند. مجموع این متغیرها نشان میدهد که اتریوم نسبت به بسیاری از ارزهای دیجیتال ریسک کمتری دارد. نتیجه این بحثها این است که سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال بسیار پر ریسک است، اما در خود بازار، اتریوم یکی از گزینههای کم ریسک در نظر گرفته میشود.
سخن پایانی
اگرچه بیت کوین از نظر ارزش بازار همچنان ارز دیجیتال پیشرو است، اتریوم به طور بالقوه با ارزشترین دارایی دیجیتال در بازار محسوب میشود. اتریوم به عنوان یک سیستم عامل جدید برای برنامههای DeFi استفاده میشود؛ جایی که بیت کوین صرفا یک ناظر است و هیچ نقشی در این زمینه ندارد. پس احتمالا اتریوم کمتر از ارزش واقعی خود ارزش گذاری شده است.
مقدار کل قفل شده شاخصی است که مشاهده تبلیغات پیرامون پروژههای اتریوم مفید خواهد بود، اما از در نظر گرفتن آن برای تصمیمات سرمایه گذاری خودداری کنید. تعداد افرادی که از بلاک چین استفاده میکنند، مهمترین محرک ارزش است. به همین دلیل است که تعداد کل کاربران شاخص خوبی خواهد بود، زیرا کاربران واقعی یک بلاک چین را نشان میدهد. اما این شاخص به شما نمیگوید که چند نفر به طور فعال از آن استفاده میکنند.
کیف پولهای فعال منحصربهفرد تعداد افرادی را نشان میدهند که به طور فعال از یک بلاک چین استفاده میکنند، اما تعیین کمیت آن دشوار است. زیرا تفسیرهای مختلفی از آنچه یک کاربر «فعال» باید داشته باشد وجود دارد. کل گس مصرفی یک شاخص عالی است زیرا میزان “سوخت” مصرف شده برای تامین انرژی اتریوم (یا هر dApp دیگری) را نشان میدهد و قیمت را از معادله حذف میکند، اما محاسبه آن دشوار است.
در نهایت، بلاک چین درباره مردم است. اگر تعداد واقعی افرادی که از بلاک چین استفاده میکنند به سرعت در حال افزایش باشد و ارزش واقعی از بلاک چین دریافت کنند، میتوانیم آن را یک سرمایه گذاری خوب در نظر بگیریم. ارزش بیشتر = ارزش بیشتر. این معادلهای است که همه ما میتوانیم در مورد آن توافق داشته باشیم.