احتمالاً شما هم مانند کسانی هستید که برایتان این سئوال پیش آمده که اگر در قالب هدست های واقعیت مجازی از دنیای واقعی فاصله بگیرید و ساعت های بیشتری در این دنیای دیجیتال سپری کنید، چه اتفاقی برایتان می افتد. پاسخ ساده به این سئوال بدین شکل است: به ترتیب، زمان طولانی نمی توانید در این وضعیت بمانید و مدت طولانی تجربه ناخوشایندی خواهد بود.
پاسخ پیچیده به این سئوال آن است که هر کسی به صورت متفاوت دنیای واقعیت مجازی را تجربه می کند و تمامی هدست های واقعیت مجازی و یا بسترهای این موقعیت شرایط یکسانی ندارند، بنابراین، بازی های خاصی در هدست هایی متفاوت برای آدم های مختلف ممکن است مشکلات متفاوتی ایجاد نماید و برای برخی بیشتر از دیگران مشکل به وجود آید. سازندگان هدست های واقعیت مجازی محبوبی مانندآکیلوس ریفت و یا HTC Vive به مشتریان خود توصیه می کنند که هر 30 دقیقه یک استراحت 10 الی 15 دقیقه ای داشته باشند، حتی اگر تصور می کنند که نیازی به استراحت ندارند.
در ادامه به مشکلاتی اشاره می کنیم که بعد از سپری کردن مدت زمانی زیاد در واقعیت مجازی ممکن است برای شما ایجاد شود.
عدم آگاهی از فضای محیط
در هر دستورالعملی در رابطه با واقعیت مجازی، قدم شماره یک همیشه آن است که از شما می خواهد تا فضای اتاق را از هر گونه مبلمان، کابل، حیوان، بچه های کوچک و یا اشیای دیگری که ممکن است با آنها برخوردی داشته باشید، خالی کنید.
این امر به خصوص برای نمونه هایی همچون HTC Vive که تجربه واقعیت مجازی کامل در اتاق را فراهم می کنند، صدق می کند، اما برای کسانی که به صورت ثابت در یک جا ایستاده و یا نشسته اند نیز صادق است. سپری کردن مدت زمان بیش از 30 دقیقه در دنیای واقعیت مجازی در بسیاری از موارد باعث می شود که آگاهی خود را از فضای اتاق و محیط اطراف از دست بدهید و با داشتن هدست روی چشمان خود به سختی موقعیت اشیای اطراف را تشخیص دهید.
سرگیجه و سردرگمی
سردرگمی در میان کاربران واقعیت مجازی به شدت متفاوت است. آنهایی که هنگام حرکت های سریع حالشان بد می شود و یا سرگیجه می گیرند بیشتر ممکن است هنگام کار با هدست های واقعیت مجازی دچار سردرگمی گردند، اما این احساس برای هر کسی که بیش از حد وقت خود را در واقعیت مجازی سپری کند، ممکن است اتفاق بیفتد.
بازی هایی دارای پرواز، حرکت های سریع، ارتفاع و یا افتادنی سردرگمی زیادی برای کاربر ایجاد می کنند و هر کسی که با این موارد ممکن است مشکل داشته باشد، باید از این نوع بازی ها اجتناب کند.
تشنج
بسیاری از سازندگان بازی های واقعیت مجازی به افراد مبتلا به بیماری صرع و یا حساسیت های خاص به تغییر میزان نور توصیه می نمایند که این بازی ها را تجربه نکنند، اما این مشکلات حتی برای کاربرانی که هرگز دچار تشنج نشده اند نیز ممکن است اتفاق بیفتد.
در دفترچه راهنمایی که همراه با تجهیزات شرکت آکیلوس ریفت عرضه می شود، آمده:
برخی افراد (یک نفر در هر 4 هزار نفر) ممکن است هنگام تماشای تلویزیون، بازی های کامپیوتری و یا تجربه واقعیت مجازی دچار سرگیجه، تشنج، گرفتگی عضلات و یا غش کردن شوند که این امر می تواند با نور شدید و یا الگوهای دیگر تشدید شود و حتی برای افرادی که هیچ گاه پیش از این تشنج و یا صرع را تجربه نکرده اند نیز پیش بیاید. احتمال مشکل داشتن هنگام استفاده از تجهیزات واقعیت مجازی تا حد زیادی به میزان ساعت هایی بستگی دارد که بدون استراحت از این هدست ها استفاده می کنید، بنابراین، یک قانون ساده می گوید که از تجهیزات واقعیت مجازی همچون ورزش کردن استفاده کنید. هراز گاهی مدتی را استراحت کنید و نفس تازه نمایید.
حالت تهوع
سیستم های واقعیت مجازی تا حد زیادی ممکن است باعث حالت تهوع شوند و این امر می تواند به خاطر حرکت زیاد و سرعت اشیایی که در بازی از کنار شما رد می شوند، رخ دهد.
تحقیقاتی در حوزه شرایط خاص این چنینی تحت عنوان بیماری سایبری و یا مریضی دنیای مجازی صورت گرفته که به خاطر غلبه یافتن واقعیت شبیه سازی شده ممکن است برای افراد ایجاد شود. در دنیای واقعی، تمامی حواس شما منطبق با یکدیگر و با توجه به فضای اطراف شما کار می کنند و از یکدیگر تأثیر می پذیرند. اما در دنیای واقعیت مجازی و یا هنگامی که یک فیلم سه بعدی تماشا می کنید، چشمان و گوش های شما چیزهایی را تجربه می کنند که با دیگر حواس شما همخوانی ندارد.
بر اساس این فرضیه، فقدان وجود یک انطباق بین حواس مختلف در مدت زمانی طولانی، می تواند باعث حالت ناخوشی شود. باز هم باید گفت که بهترین راه حل برای این مشکل آن است که هر زمان حالتان بد شد، فوراً هدست را از روی سر بردارید. در یک ویدئو که توسط HTC Vive تهیه شد، بسیاری از کاربران متوجه شدند این که می گویند بعد از مدتی به این وضعیت عادت می کنید، افسانه ای بیش نیست و حالت تهوع ناشی از واقعیت مجازی به مرور زمان بدتر می شود، بنابراین، اصلاً توجیهی ندارد که بخواهیم بعد از آن نیز کاربری این تجهیزات را ادامه دهیم.
قرمزی چشم و مشکل هنگام تمرکز کردن
آیا تا به حال پیش آمده که عینک یکی از دوستان خود را به چشم بزنید؟ دقت کرده اید که چطور چشمان شما تلاش می کند تا از طریق این عینک فوکوس دوباره ای داشته باشد؟ بسته به میزان شماره عینک دوست تان ممکن است بعد از برداشتن عینک دچار سردرد هم بشوید.
این امر دقیقاً ممکن است هنگام استفاده از هدست های واقعیت مجازی و یا بعد از برداشتن آنها اتفاق بیفتد. فشار به چشم ها به صورت کوتاه مدت در هنگام استفاده از واقعیت مجازی امری کاملاً معمول است و این امر دقیقاً مشابه با تجربه تماشای تلویزیون و یا کار پشت مانیتور کامپیوتر است. این مشکل را می توان با تغییر دادن تنظیمات هدست و همچنین استراحت کردن بعد از مدت زمانی خاص رفع کرد. برخی از کارشناسان اعتقاد دارند که سیستم های واقعیت مجازی همچنین در طولانی مدت برای چشمان افراد مشکل ایجاد می نمایند و امکان دارد که آنها نتوانند میان اشیای دور و نزدیک فوکوس مناسبی داشته باشند، اما اتفاقات پیش آمده برای مصرف کنندگان بعد از استفاده از واقعیت مجازی آن قدرها کافی نیست که کارشناسان بتوانند در مورد تأثیرات بلندمدت این فناوری نتیجه ثابتی بگیرند.
با توجه به این موارد، باید در نظر داشت که از سیستم های واقعیت مجازی نباید به صورت طولانی مدت در خانه استفاده کرد، چرا که می تواند در درازمدت باعث مشکلات بسیاری شود.