شرکت ساختمانی سومیتومو (Sumitomo Forestry) از برنامه خود برای احداث یک آسمان خراش 70 طبقه و 350 متری در توکیو خبر داد. این سازه W350 نام دارد و کاربری چندگانه خواهد داشت؛ به طوری که تعداد زیادی آپارتمان مسکونی، فضای عمومی در بین طبقات، هتل، دفاتر اداری و مراکز خرید را شامل خواهد شد.
طبق گزارش روزنامهی گاردین ساخت این آسمان خراش چوبی، صرف هزینهای بالغ بر 5.6 میلیارد دلار را میطلبد که این رقم دو برابر هزینهی ساخت یک آسمان خراش متداول (ساخته شده از فولاد و شیشه) با تعداد طبقات یکسان است. البته شرکت سازنده اظهار امیدواری کرده که با پیشرفت تکنولوژی طی سالهای آینده هزینهی اجرای این پروژه کاهش یابد؛ چرا که عملیات احداث این آسمان خراش در سال 2041 پایان خواهد یافت.
به گفتهی مقامات شرکت سومیتومو 90 درصد مصالح لازم برای اجرای پروژه W350، چوبی خواهد بود که البته در بدنهی این سازه تعدادی سیم فولادی به صورت مورب نیز تعبیه خواهد شد تا با توجه به زلزلهخیز بودن ژاپن، مقاومت آسمان خراش در برابر زمین لرزه تامین گردد.
گفتنی است که در سال 2010 قانونی در ژاپن به تصویب رسید که شرکتهای ساختمانی را موظف به استفاده از مقداری مصالح چوبی برای احداث ساختمانهای عمومی میکرد. شرکت سومیتومو اما قصد دارد پا را فراتر بگذارد و با ساخت چنین آسمانخراشی چهره شهر را دگرگون سازد.
البته ساختمانهای بلند چوبی این روزها کم طرفدار هم نیستند؛ اخیراً مقامات شهر پرتلند امریکا با احداث بلندترین ساختمان چوبی ایالات متحده در شهر خود که یک سازه 11 طبقه خواهد بود موافقت کردهاند.
در حال حاضر بلندترین ساختمان چوبی دنیا، یک خوابگاه دانشجویی متعلق به دانشگاه بریتیش کلمبیا واقع در شهر ونکوور کانادا است که حدود 53 متر ارتفاع دارد. چیزی که شهرت این سازه را دوچندان کرد سرعت بالای احداث آن بوده است.
«جان متراس» یکی از مسئولان دانشگاه بریتیش کلمبیا نیز در این خصوص گفته:
استفاده از مصالح چوبی در این پروژه، سرعت کار را به نحو چشمگیری بالا برد و سبب شد این آپارتمان زودتر از آنچه که انتظارش را داشتیم به مرحلهی بهرهبرداری برسد.
البته احتمالاً ونکوور مدت زیادی در این زمینه رکورددار نخواهد بود و پیش از سال 2041 نیز ساختمانهای چوبی دیگری روی دست خوابگاه دانشگاه بریتیش کلمبیا بلند خواهند شد؛ از جمله پروژهی بلندپروازانهای که به منظور احداث یک آسمان خراش چوبی 80 طبقه و 243 متری در شهر شیکاگو طرحریزی شده است.
اما به پروژهی W350 برگردیم که به بهرهبرداری رسیدن آن با سیصد و پنجاهمین سالگرد تاسیس کمپانی سومیتومو همزمان خواهد شد. از ویژگیهای این بنا باید به وجود بالکنهایی در هر چهار سمت و همه طبقات آن جهت پرورش گیاهان مختلف اشاره کرد. مقامات این شرکت امیدوارند با بالارفتن شمار ساختمانهای چوبی و پوشیده از گل و گیاه، شهرها چهره طبیعیتر و جنگل مانندی به خود بگیرند.