پس از فرستادن موفقیت آمیز فضاپیما به سوی مریخ و ماه توسط سازمان تحقیقات فضایی هند (ISRO) در گذشته، حالا این سازمان در تدارک آغاز دومین عملیات اکتشافی خود در کره ماه است.
این عملیات با نام چاندرایان-2 (Chandrayaan-2) از حدود دو ماه آینده (آوریل) با هدف کشف اسرار قطب جنوب کره ماه آغاز خواهد شد. در این قسمت از قمر سیاره زمین تاکنون هیچ عملیات اکتشافی صورت نگرفته و همین امر در صورت انجام موفقیت آمیز پروژهی چاندرایان-2 میتواند اعتبار دوچندانی به سازمان تحقیقات فضایی هند ببخشد.
بر اساس برآوردهای صورت گرفته، این پروژهی بلندپروازانه هزینهای بالغ بر 124 میلیون دلار خواهد داشت و نسبت به ماموریتهای پیشین ISRO بسیار پرخرجتر خواهد بود. البته دلیل این افزایش هزینه از سوی مقامات مسئول اینگونه بیان شده که در عملیات چاندرایان-2 برای اولین بار کشور هند به صورت توأمان یک مدارگرد، یک سفینه برای فرود امن و یک ربات کاوشگر به ماه اعزام خواهد کرد. تاکنون تنها کشورهای ایالات متحده امریکا، روسیه و چین (البته با هزینهای به مراتب بیشتر) توانستهاند به این مهم دست یابند.
اگرچه تاکنون گذر کاوشگرها و رباتهای ساخت دست بشر به قطب جنوب کره ماه نیفتاده اما از آن همواره به عنوان هدفی جذاب برای اکتشافات فضایی یاد میشد. این قسمت از ماه، نور خورشید بسیار کمی در طول سال دریافت میکند و میزبان کوههایی با دهانههای تو خالی و حفرههایی ژرف است که ابداً نور خورشید راهی به درون آنها پیدا نمیکند.
انتظار میرود این حفرههای بیانتها، شواهدی فسیل شده از رازهای سر به مهر ماه و حتی منظومه شمسی را در خود جای داده باشند و با دسترسی به آنها بتوان از برخی معماهای مربوط به شکل گیری اجرام آسمانی و یا چگونگی قرار گرفتن ماه در مدارش به دور زمین رمزگشایی کرد.
همچنین در این پروژه امکان احداث پایگاههایی در سطح ماه جهت قابل سکونت کردن آن برای فضانوردان بررسی خواهد شد. گفتنی است که در ماموریت پیشین ISRO که چاندرایان-1 نام داشت شواهدی از وجود مولکولهای آب در سطح ماه به دست آمد.
به گفتهی دستاندرکاران این پروژهی جدید، اکتشافات کاوشگر اعزامی به ماه حداقل 14 روز زمینی به طول خواهد انجامید و علاوه بر موارد ذکر شده، به بررسی خصوصیات خاک کره ماه و زلزلههای آن نیز خواهد پرداخت.