همواره بین دولت روسیه و اپلیکیشن پیامرسان تلگرام که موسسی روسی دارد روابط متزلزلی برقرار بوده است و حالا این اختلافات در اثر حمله تروریستی فروردین ماه گذشته در سن پترزبورگ که منجر به کشته شدن 15 نفر شد بالا گرفته، زیرا FSB مهمترین نهاد امنیتی روسیه معتقد است بمبگذار انتحاری برای برنامهریزی عملیات از این اپلیکیشن استفاده کرده است.
پیشتر نیز پس از اینکه پاول دوروف موسس تلگرام، از همکاری با دولت روسیه در خصوص قانون جدیداً وضع شده در این کشور سر باز زد، مسکو تهدید کرد که تلگرام را در روسیه مسدود خواهد کرد. بر اساس این قانون تمام اطلاعاتی که شهروندان روسی در اینترنت ارسال میکنند میبایست در سرورهای موجود در داخل روسیه ذخیره گردد و کلیه شرکتهایی که از این قانون تخطی نمایند در لیست سیاه نهاد نظارت بر فضای مجازی این کشور قرار خواهند گرفت. حال FSB ادعا میکند که “اکبرجان جیلوف” عامل انتحاری که در تاریخ 3 آوریل خود را در متروی سن پترزبورگ منفجر کرد برای ارتباط با همدستان خود و تدارک مقدمات این حمله از اپلیکیشن پیامرسان تلگرام استفاده کرده بود.
بر اساس اظهارات دوروف، این نهاد امنیتی از تلگرام خواسته تا در رمزگشایی اطلاعات رد و بدل شدهی کاربران با آنها همکاری نماید تا بدین صورت از وقوع حملات تروریستی مشابه جلوگیری بعمل آید. اما ظاهراً دوروف از این کار امتناع ورزیده و آن را مغایر با قانون اساسی کشور روسیه خوانده است. ضمن اینکه عنوان کرده هیچکس در تلگرام از هیچ طریقی به کلیدهای رمزگشایی اطلاعات رد و بدل شده کاربران دسترسی ندارد.
تلگرام بیش از 100 میلیون کاربر در سراسر دنیا دارد و به دلیل رمزنگاری سطح بالای آن، اپپلیکیشن ایدهآلی برای سازمانهای تروریستی به شمار میرود و اعضای این گروهکها جهت برقراری ارتباط با یکدیگر غالباً از این پیامرسان استفاده مینمایند. در حمله تروریستی ماه گذشته به پل لندن نیز عاملان حمله جهت برنامه ریزی عملیات از تلگرام بهره برده بودند.
البته واکنش پاول دوروف به این وقایع اینچنین بوده است:
اگر میخواهید تروریسم را با مسدود کردن چیزی شکست دهید، میبایست کل اینترنت را مسدود نمایید.