بخشی از کدهای منبع سیستم عامل ویندوز 10 مایکروسافت این هفته در اینترنت منتشر شده است. فایل های مربوط به ذخیره سازی USB مایکروسافت و درایو های Wi-Fi در ویندوز 10 در این هفته به سایت “آرشیو بتا” ارسال شدند. آرشیو بتا (www.betaarchive.com) یک سایت هواداری است که زمان انتشار نسخه های جدید ویندوز را دنبال می کند و از اعضای خود می خواهد در صورت داشتنِ دسترسی کامل به پروتکل انتقال فایل های (FTP) خصوصی تمام بیلد های ویندوز های آرشیو شده، به صورت نقدی و یا به هر نحو دیگری برای ارتقاء و بهبود ویندوز کمک کنند. این کد های فاش شده در بخش پروتکل انتقال فایل های وب سایت “آرشیو بتا” منتشر شدند و بخشی از کیت منابع مشترک مایکروسافت می باشند.
سخنگوی مایکروسافت در ایمیلی به سایت theverge گفت: ” بررسی های ما تایید می کند که این فایل ها در واقع بخشی از کد های منابع مشترک مقدماتی است و توسط تولید کنندگان تجهیزات اصلی (OEM) و شرکای آنها مورد استفاده قرار می گیرند.”
این در حالی است که وبگاه بریتانیایی رجیستر (The Register) ادعا می کند که 32 ترابایت اطلاعات از جمله تعدادی از بیلد های منتشر نشدهی ویندوز فاش شده اند. Theverge دریافته است که بیشتر این اطلاعات برای ماه ها و حتی سال ها در دسترس قرار گرفته اند. The Register همچنین مدعی است که انتشار این کد های منبع حتی از انتشار کدهای Windows 2000 در سال 2004 هم بزرگ تر بوده است، اما Theverge اینگونه فکر نمی کند و می گوید این موضوع نادرست بوده و این فاش شدنِ کد های منبعِ ویندوز 10 نسبتاً جزئی است.
این موضوع می تواند برای مایکروسافت خجالت آور باشد، اما این کدهای منبع قبل از فاش شدن، با شرکا، سازمان ها، دولت ها و سایر مشتریانی که می خواهند آن را از طریق منابع مشترک مقدماتی لایسنس کنند، به اشتراک گذاشته شده بودند. حتی کدهای منبع ویندوز موبایل مایکروسافت همراه با برخی از بروز رسانی های نسخهی Creators ویندوز 10 و برخی از نسخه های مبتنی بر ARM هم فاش شده اند.
“آندرو ویمن” مالک وب سایت “آرشیو بتا” عنوان کرده است که حجم این کد منبع فقط 1.2 گیگابایت بود و حذف شده است. آندرو ویمن در ایمیلی به Theverge گفته است که مایکروسافت هیچ گونه فشاری به ما برای حذف این کد ها از روی سایت مان وارد نکرده است و ما این فایل ها را با تصمیم خودمان حذف کردیم.
انتشار این کدها زمانی اتفاق افتاد که دو نفر در انگلستان به جُرم دسترسی غیرمجاز به شبکه مایکروسافت دستگیر شدند. پلیس انگلستان حکم بازداشت یک جوان 22 ساله به نام لینکلنشر و فرد 25 ساله دیگری به نام برکنل را که در این پرونده دست داشتند صادر کرد. هر دوی این افراد در جمع آوری اطلاعات بیلد های محرمانه ویندوز 10 دست داشته اند و حداقل یکی از آن ها از کمک کنندگان سایت “آرشیو بتا” بوده اند. سخنگوی اداره پلیس انگلستان حاضر به ارائه اطلاعات بیشتری در مورد دستگیری آنها نشد و هویت این افراد را تأیید نکرد.
هنوز مشخص نیست که آیا این دستگیری ها به طور مستقیم با انتشار کدهای منبع مایکروسافت مرتبط هستند یا خیر، اما مایکروسافت آشکارا نگران برخی از نفوذ های بالقوه در شبکه های خود توسط هوادارانِ ویندوز است. این جرایم بین ماه های ژانویه و مارس اتفاق افتادند و انبوهی از اطلاعات بیلدهای محرمانه ویندوز 10 در تاریخ 24 مارس در سایت “آرشیو بتا” منتشر شد. سرپرست سایت “آرشیو بتا” که با نام مستعار mrpijey شناخته می شود، گفته است که در زمان انتشار این کدها با کمک تعدادی از اعضای سایت (که اسامی آنها هرگز ذکر نخواهد شد) موفق به دانلود بسیاری از بیلد های ویندوز 10 به طور مستقیم از سرور مایکروسافت شده است. وب سایت Ars Technica نیز همچنین اعلام کرده است که سیستم های مایکروسافت ممکن است در ماه مارس هک شده باشند.
مایکروسافت توانسته است به لطف برنامه Windows Insider program خود که به اعضای این برنامه اجازه دسترسی به نسخه های اولیه سیستم عامل را می دهد، جلوی انتشار بسیاری از بیلدهای دیگر خود را بگیرد. در گذشته، این غول نرم افزاری به شدت دنبال فاش کنندگان بیلدهای ویندوز بوده است و این شرکت حتی یک حساب کاربری Hotmail برای وبلاگ نویسان آماده کرده بود تا انتشار کدهای ویندوز 8 را ردیابی کند.
The Verge برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بازداشت های صورت گرفته در این پرونده با مایکروسافت تماس گرفته است. منتظر خبرهای بعدی ما باشید.
منبع: theverge