صبحانه مهمترین وعده غذایی است و به همین دلیل باید توجه ویژهای به آن داشته باشیم. معمولا صبحانهای که عنوان بهترین صبحانه سنتی ایرانی را به خود اختصاص میدهد، باید علاوه بر طعم خوب، مقوی نیز باشد. صبحانههای محلی از جمله انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی، بهخاطر ارزش غذایی بالا، انتخاب مناسبی برای این وعده مهم به شمار میآیند. با ما همراه باشید تا فهرست خوشمزه ترین صبحانه سنتی ایران را به شما معرفی کنیم.
حتما شما هم از فواید مهم و ضروری صبحانه خوردن بسیار شنیدهاید. این وعده غذایی دلنشین باعث شروع فعالیت مغز ما شده و روند کاری آن را تسریع میکند. ما در این مقاله قصد نداریم که به نکات پزشکی در خصوص صبحانه خوردن بپردازیم. بلکه هدف ما آشنایی شما با فهرست بهترین صبحانه سنتی ایرانی است. فرهنگ و آداب و رسوم در هر گوشه از کشور ما متفاوت بوده و تنوع زیادی دارد. همین مسئله باعث میشود تا فرهنگ غذایی هر خطه با خطههای دیگر فرق داشته باشد. اقوام ایرانی به تهیه خوشمزه ترین صبحانه سنتی ایران که مقوی هم باشد، اهمیت زیادی میدهند و تدارک زیادی برایش میبینند. بههمین منظور ما در این مقاله از پلازا شما را با مواردی از بهترین صبحانه سنتی ایرانی آشنا میکنیم.
آنچه در ادامه میخوانید
صبحانه سنتی در شهرهای شمالی ایران
شهرهای شمالی ایران در بیشتر ماههای سال پذیرای مهمانان زیادی از نقاط مختلف کشورمان هستند. بههمین دلیل میتوان گفت وعده صبحانه یکی از اصلیترین وعدههای غذایی در این شهرها بهشمار میآید. معمولا هتلها و خانههای بومگردی با بهترین صبحانه شمالی از مهمانان پذیرایی میکنند.
1. صبحانه محلی در رشت
حتما شما هم شنیدهاید که استان گیلان تنوع غذایی بالایی دارد. این استان و بهخصوص شهر رشت به «بهشت شکموها» معروف شده است. صبحانههای استان گیلان همچون دیگر وعدههای اصلی در این استان بسیار متنوع و خوشمزه هستند. از پنیرهای لذیذ و خوشطعم این استان برای صبحانه نیز نباید غافل شد. ترکیب لذیذ «پنیر برشته» یکی از انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی در رشت است که شاید بتوان به آن لقب خوشمزه ترین صبحانه محلی گیلان را داد. این صبحانه سنتی و معروف گیلانی از ترکیب پنیر، تخممرغ، کره و شوید خشک یا تازه درست میشود. جالب است بدانید اهالی استان گیلان این غذا را در وعده ناهار همراه با برنج هم میل میکنند.
از دیگر انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی که در استان گیلان و شهر رشت پرطرفدار است باید به «لوبیاکباب» و «شاپوری» اشاره کرد. لوبیا کباب از ترکیب کباب چنجه و لوبیا پخته شده درست میشود. شاپوری دیگر صبحانه سنتی رشت بهشمار میآید که برگرفته از نام فردی به همین اسم است. آقای شاپور در لاهیجان قهوهخانهای داشت که برای وعده عصرانه و شام لوبیا پخته سرو میکرد. او لوبیاهای اضافه آمده را در وعده صبحانه به همراه املت یا نیمرو برای مشتری آماده میکرد. بعد از مدتی آوازه این غذای لذیذ در همه جای گیلان پیچید و شاپوری نیز عنوان خوشمزه ترین صبحانه سنتی ایران در گیلان را به خود اختصاص داد.
2. صبحانه محلی سایر شهرهای گیلان
از دیگر صبحانه های محلی ایرانی در استان گیلان میتوان به «کنالکی» اشاره کرد. این صبحانه سنتی در برخی از روستاهای گیلان برای مهمانان سرو میشود. برای تهیه کنالکی، پنیر را به همراه سبزی خرد شده درون خمیر نان قرار داده و درون تنوری میپزند.
اگر مسیر رودسر تا رامسر را با ماشین طی میکنید، حتما از زنان محلی آن بخش که کنار جاده نشسته و مشغول پخت نانهای محلی هستند، نان «کولاس» بخرید. این نان لقب سالمترین نان ایرانی را به خود اختصاص داده و طعم بسیار خوبی دارد.
3. صبحانه محلی ترکمن صحرا
مردم ترکمن صحرا به پخت انواع نانهای سنتی که از صبحانه های محلی ایران بهشمار میآیند، معروف هستند. یکی از این نانها، نان روغنی «پیشمه» است. این نان شباهت زیادی به بامیه و گوشفیل دارد. بههمین دلیل برخی آن را نوعی شیرینی برای عصرانه در نظر میگیرند.
بورک، دیگر صبحانه مشهور این خطه است. بورکها در این منطقه معمولا با پنیر، اسفناج و یا گوشت پر شده بههمین دلیل بهترین صبحانه محلی در ایران و این منطقه محسوب میشوند. از دیگر صبحانه های سنتی این شهر میتوان از «قاتلمه» که نانی شبیه به نان تافتون است و چورک که نوعی نان فطیر است نام برد.
صبحانه سنتی در شهرهای جنوبی ایران
شهرهای جنوبی کشورمان متنوعترین غذاها را برای سرو بهترین صبحانه سنتی ایرانی دارند. اکثر غذاهای محلی این بخش از کشورمان در شهرهای مختلف آن مشترک است و ممکن است یک غذا با همان نام و با تغییرات جزئی در دستورپخت، در شهرهای مختلف درست شود. در این بخش، فهرست خوشمزه ترین صبحانه سنتی ایران در شهرهای جنوبی کشورمان را معرفی میکنیم.
1. صبحانه محلی اهواز
«بحتیه» یا «پهتیه» یک صبحانه اصیل ایرانی در اهواز است که طرفداران زیادی دارد. این صبحانه درواقع همان شیربرنج است که با مربا سرو میشود. «توموشی» نان سنتی جنوبی است که اهالی اهواز آن را برای وعده صبحانه پخته و با مربا نوش جان میکنند.
2. صبحانه محلی شوشتر
صبحانه محلی در شوشتر نوعی آش است که به آن «آش شوشتری» میگویند.آش غلغل یا قلقل شوشتری، آشی مقوی است که در آن از حبوبات مختلف مانند لوبیا چشم بلبلی، لوبیا قرمز، عدس، نخود، و همچنین گوشت، برنج، گندم و پیاز استفاده میشود.
همچنین بهدلیل وجود نخل خرما در این شهر انواع کلوچهها که مغر خرمایی دارند برای وعده صبحانه پخته میشوند. کلوچه خرمایی شوشتر علاوه بر صبحانه، برای مراسم مختلفی مثل عروسی و تولد نیز پخته میشود و طرفداران زیادی دارد.
3. صبحانه محلی آبادان
اهالی آبادان برای صبحانه نوعی آش محلی خوزستانی میپزند. این آش در ایام زمستان بسیار پرطرفدار بوده و یکی از صبحانه های محلی ایرانی در شهر آبادان محسوب میشود. «آش خوزستانی» را میتوان با گوشت یا عصاره قلم پخت.
4. صبحانه محلی اندیمشک و دزفول
لبنیات از دستآوردهای اصلی مردم اندیمشک و دزفول است. بههمین دلیل آنها در وعده صبحانه اکثرا «شیربرنج» یا «سرشیر» میل میکنند.
5. صبحانه محلی بندرعباس
صبحانه محلی در بندرعباس نوعی صبحانه شیرین به اسم «بلالیت» است. بلالیت رشته بلندی شبیه به ماکارونی بوده که آن را در روغن سرخ میکنند. سپس درون شیرینکننده و زعفران فراوان میخوابانند تا مزهدار شود. این صبحانه سنتی شیرین در بندرعباس بسیار پرطرفدار است.
6. صبحانه محلی قشم
صبحانه محلی در قشم «نان تموشی» یکی از نانهای محلی و سنتی استان هرمزگان است. شبیه به آن را در اهواز هم میتوان پیدا کرد. با این تفاوت که نان محلی تموشی صبحانه سنتی قشم، شور مزه بوده و با چای شیرین میل میشود.
7. صبحانه محلی بوشهر
لذیذترین صبحانه محلی بوشهر یک نوع آش محبوب به نام «آش بوشهری» است. این آش که از انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی به حساب میآید، با گوشت، لوبیا قرمز، برنج، شوید و تره و ترخون و ادویه فراوان درست میشود و هرچه تندتر باشد، خوشطعمتر خواهد بود.
از دیگر صبحانه های محلی ایران در استان بوشهر میتوان به «پاکورا» اشاره کرد. پاکورا یک صبحانه تند است که اصالت آن به هندوستان برمیگردد. اهوازیها مشابه این غذا را با نام «پاکوره» میپزند. با این تفاوت که پاکورا از صبحانه های محلی ایران در استان بوشهر است.
8. صبحانه محلی شیراز
«آش سبزی» شیرازی یکی از پرطرفدارترین صبحانه های این شهر است. اهالی شیراز معتقدند آش سبزی سنتی شیراز را در هیچ کجای دیگر به لذیذی این شهر نمیتوانید پیدا کنید. آش سبزی را میتوان خوشمزه ترین صبحانه سنتی ایران در شیراز نامید.
9. صبحانه محلی کازرون
«گبوله» صبحانه سنتی کازرون است. این صبحانه در شهر کازرون بسیار پرطرفدار بوده و بهدلیل مقوی بودنش برای کودکان و افراد کهنسال توصیه میشود. گبوله را میتوانید از ترکیب آرد گندم، شکر، روغن، گل بابونه و زردچوبه درست کنید.
صبحانه سنتی در شهرهای شمال غربی ایران
بهترین صبحانه سنتی ایرانی بهخصوص در شهرهای شمال غرب، از دل طبیعت میآیند. دامداری در استانهای این ناحیه از کشورمان رونق داشته بههمین دلیل میتوان انواع مختلفی از خوشمزه ترین صبحانه سنتی ایران را در اینجا پیدا کرد.
1. صبحانه محلی اردبیل
احتمالا شما هم با شنیدن نام اردبیل به یاد صبحانه سنتی سرعین میافتید. سرشیر، عسل و خامه این منطقه در ایران شهرت زیادی دارد. اهالی سرعین به سرشیر «قیماق» میگویند که میتوانید آن را بهراحتی از اکثر مغازههای این شهر خریداری کنید.
قیساوا نیز از انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی در اردبیل میباشد که به خصوص در صبحهای سرد زمستانی بسیار لذیذ است. البته لازم به ذکر است که این غذا علاوه بر اردبیل، در بقیه شهرهای آذریزبان ایران نیز سرو میشود و از صبحانههای محلی این نواحی محسوب میشود. برای تهیه قیساوا به خرما، گردو و تخم مرغ نیاز دارید.
2. صبحانه محلی ارومیه
یکی از صبحانه های محلی ایران در ارومیه «گوزلمه» نام دارد. این صبحانه همچون معنی اسمش «منتظر نشو» بسیار سریع آماده شده و طرفداران زیادی دارد. گوزلمه از ترکیب تخممرغ سرخ شده، ماست و سیر درست میشود.
از دیگر صبحانههای معروف این استان و شهر ارومیه میتوان به نان «سومون» و «یاغلی چورک» اشاره کرد.
3. صبحانه سنتی در تبریز
لبنیات از اساسیترین بخشهای صبحانه محلی در تبریز بهشمار میآید. اکثر اهالی این شهر صبح خود را با نوشیدن یک لیوان شیر گرم یا خوردن سرشیر و عسل شروع میکنند.
«دویماج» دیگر صبحانه محلی تبریز و روستاهای آذربایجان شرقی است. این صبحانه سنتی از ترکیب نان لواش خشک، گردو، پیازچه، پنیر، خیار، خامه، سبزی خوردن و دوغ تهیه میشود.
صبحانه سنتی در شهرهای غربی ایران
شهرهای غرب ایران با صبحانه های سنتی خود شهرت زیادی دارند. خوردن بهترین صبحانه سنتی ایرانی در این شهرهای کوهستانی صفای دیگری دارد. در ادامه با پرطرفدارترین صبحانه های محلی این خطه آشنا میشوید.
1. صبحانه محلی همدان
در همدان معمولا برای وعده صبحانه از نانهای روغنی متفاوت استفاده میشود. از انواع صبحانه ایرانی معروف در استان همدان میتوان به «نان گرده»، «نان روغنی» و «کماج» اشاره کرد. نان گرده معمولا با سرشیر و عسل خورده میشود.
2. صبحانه محلی کردستان
«کلانه» یکی از صبحانه های سنتی در ایران است که میتوانید آن را در استان کردستان پیدا کنید. جالب است بدانید که این نان سنتی با آرد، روغن و سبزی پخته میشود و باید آن را با دوغ نوش جان کنید.
3. صبحانه محلی کرمانشاه
«آش اوسی» یا «آش اوسعلی» یکی از صبحانههای محبوب استان کرمانشاه محسوب میشود. این آش صبحها در اکثر مغازههای آش فروشی فروخته خواهد شد. از دیگر صبحانههای سنتی این استان میتوان به «بژی» اشاره کرد. بژی نوعی شیرینی است که از ترکیب آرد، رازیانه، روغن، شکر و شیر درست میشود.
صبحانه سنتی در شهرهای مرکزی ایران
صبحانه های محلی ایرانی در شهرهای مرکزی کشورمان بسیار معروفند. برخی از این صبحانههای سنتی را در شهرهای دیگر هم میتوان پیدا کرد. اما طبخ آنها به سنتیترین شکل فقط در شهرهای مرکزی ممکن است.
1. صبحانه محلی سمنان
خوشمزه ترین صبحانه سنتی ایران در سمنان، آبگوشت خربزه است. آبگوشت خربزه یا کالک قلیه، از صبحانههای سنتی سمنان و روستای لاسجرد است. این صبحانه لذیذ هم بهصورت سرد سرو میشود و هم از انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی محسوب میشود. آبگوشت خربزه با استفاده از خربزه، پیاز، گوشت و نخود تهیه میشود و غذایی بسیار مقوی است.
2. صبحانه محلی اصفهان
از انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی در اصفهان میتوان به «حلیم و عدسی» اشاره کرد. تفاوت این صبحانه سنتی در اصفهان با شهرهای دیگر در آن است که عدسی پس از پخت چرخ میشود و هنگام سرو آن را روی حلیم میریزند.
3. صبحانه محلی یزد
«آش ماش» از انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی است که میتوانید آن را در یزد نوش جان کنید. این آش نسبتا سبک بوده و زمان کمی برای طبخ آن لازم است. بههمین دلیل در روزهای سرد زمستان از آش ماش میتوان بهعنوان صبحانه محلی یزد نام برد.
صبحانه سنتی در شهرهای شرقی کشور
صبحانه سنتی در شهرهای شرقی کشورمان نسبت به سایر نقاط ایران مفصلتر هستند. در ادامه با برخی از آنها آشنا خواهید شد.
1. صبحانه محلی مشهد
معروفترین صبحانه سنتی مشهد «شله مشهدی» است. شله درواقع از خانواده آشها بوده و بهدلیل مقوی بودن در وعده صبحانه طرفداران زیادی دارد. امروزه شله را در شهرهای مختلفی میپزند اما لذیدترین و سنتیترین شله را فقط میتوانید در مشهد میل کنید.
2. صبحانه سنتی گناباد
یکی انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی که از قدیم الایام در شهرستان گناباد در خراسان رضوی میل میشد، توگی بود. این صبحانه قدیمی مانند نوعی سوپ غلیظ است و به روشهای مختلفی تهیه میشود. برای مثاله در تهیه توگی گوشت از پیاز داغ، مغز ارزن و گوشت قرمز استفاده میشود و در تهیه توگی شیر، از مغز ارزن، پیاز داغ و شیر استفاده میشود.
3. صبحانه محلی کرمان
لذیذترین غذای سنتی کرمان بزقرمه است. تاجاییکه اهالی این استان قرمه را با نیمرو در وعده صبحانه سرو میکنند. «قرمه نیمرو» از ترکیب گوشت گوسفند و نیمرو درست میشود. این ترکیب جذاب و لذیذ را میتوانید در قهوه خانههای کرمان پیدا کنید.
4. صبحانه محلی چابهار
«دودپتی» یا «شیرچای» از انواع صبحانه گرم سنتی ایرانی است که در استان سیستان و بلوچستان به خصوص چابهار سرو میشود. شیرچای صبحانه محلی چابهار از مخلوط شیر و چای درست شده که آن را همراه با نوعی نان محلی روغنی به اسم «پراتا» میخورند. شیرچای یک نوشیدنی گرم بوده که مانند چای ماسالا از انواع ادویه در آن استفاده میشود.
5. صبحانه محلی زابل
اهالی استان سیستان و بلوچستان به وعده صبحانه اهمیت زیادی میدهند. بهعنوان مثال زابلیها «کشک زرد» را برای صبحانه پخته و همراه با نوعی نان محلی میل میکنند. کشک زرد از ترکیب بلغور گندم، سیر، پیاز، نعنا و کشک زرد مخصوص تهیه میشود.
کلام آخر
صبحانه های محلی ایرانی بهدلیل وجود فرهنگ و آداب و رسوم مختلف بسیار متنوع هستند. از صبحانه سنتی تهران گرفته که شامل انواع صبحانه های محلی ایران و سبکهای مختلف صبحانه در دنیا میشود تا صبحانههای سنتی شهرستانهای کوچک و بزرگ در نواحی مختلف کشورمان. امروزه همه ما از فواید صبحانه و تاثیر آن بر مغز و سلامتی باخبریم. بههمین منظور بهتر است برای ایجاد تنوع در صبحانه و رغبت برای خوردن آن با انواع صبحانههای محلی و سنتی کشورمان در این مقاله آشنا شویم. شما کدام یک از این صبحانهها را امتحان کردهاید؟ نظرات خود را در قسمت دیدگاههای پلازا با ما به اشتراک بگذارید.