تصور کنید پزشکان بدون متوسل شدن به تیغ جراحی قادر به مشاهده و معاینهی اعضای داخلی بدن بیماران باشند. این هدفی است که محققین دانشگاه آلبرتا با استفاده از تکنولوژی واقعیت افزوده و در قالب پروژهی ProjectDR در پی رسیدن به آن هستند.
در این پروژه با بهرهگیری از واقعیت افزوده (AR) اطلاعات حاصل از آزمایشات سیتی اسکن، اشعه ایکس، سونوگرافی و MRI به شکل مصور سه-بعدی در آمده و تصویر حاصل روی بدن فرد بیمار انداخته میشود. بدین ترتیب پزشکان قادر خواهند بود به شکلی دقیق اعضای داخلی بدن بیمار را در ابعاد واقعی و بدون نیاز به تیغ جراحی مشاهده کنند.
به گفتهی پروفسور پیئر بولانگر (Pierre Boulanger) استاد گروه آموزشی علوم کامپیوتر در دانشگاه آلبرتا:
با استفاده از این سیستم، بدن بیمار دیجیتالیزه میشود و میتوان اطلاعات حاصل را در مقاصد مختلفی از جمله به عنوان راهنما برای انجام عملهای جراحی مورد استفاده قرار داد. این سیستم همانند آنچه که در جراحیهای آندوسکوپی رخ میدهد قادر است تصاویری از اعضای داخلی بدن بیمار را به نمایش درآورد ضمن اینکه این تصاویر قابلیت انطباق یافتن با حرکات بدن بیمار را نیز دارند.
بولانگر اضافه کرده که سخت افزار لازم برای بهرهگیری از سیستم ProjectDR آنچنان پیچیده نیست و شامل یک سیستم ردیاب سه بعدی اپتیکال و یک سنسور موقعیت یاب (همانند مایکروسافت کینکت) و همچنین یک پروژکتور لیزری برای به نمایش درآوردن تصاویر بدون افت فوکوس میشود.
عمل پردازش اطلاعات توسط کامپیوتر انجام میگیرد و بر اساس الگوریتمهای توسعه یافته توسط محققین، تصاویر واقعیت افزوده ایجاد میگردد. پزشکان برای مشاهدهی این تصاویر نیازی به دستگاههایی چون تلفن هوشمند یا تبلت ندارند و همانطور که گفته شد پروژکتور لیزری تصاویر را روی بدن بیمار میتاباند.
در نظر است به صورت پایلوت تعدادی از جراحان ابتدا در شرایط شبیه سازی شده و سپس در عملهای جراحی واقعی ProjectDR را مورد استفاده قرار دهند. همچنین به گفتهی طراحان این سیستم میتوان در امور آموزشی آناتومی بدن نیز آن را به کارگیری کرد.
ظاهراً چند کمپانی برای تجاری ساختن این تکنولوژی اظهار علاقمندی کردهاند و اقدامات قانونی و حقوقی لازم نیز در حال انجام است.