فیس بوک در ماه دسامبر سال گذشته میلادی مسنجر کودکان (Messenger Kids) را کلید زد که یک سرویس جدید پیامرسانی برای کودکان ۶ ساله و این حدود سنی است. اکنون تعدادی از گروه های حمایت از کودکان، حذف این اپ را از زاکربرگ خواستاراند.
این کمپین که به منظور جلوگیری از سوءاستفاده تبلیغاتی از کودکان به راه افتاده است نامهای را به زاکربرگ در روز سهشنبه ارسال کرده مبنی بر آنکه این شبکه اجتماعی برای رشد و سلامتی کودکان کم سن و سال مضر است. این نامه که توسط حدود ۱۰۰ حامی سلامت کودکان امضا شده مطالعات زیادی را پیرامون استفاده از رسانههای اجتماعی و تأثیر آنها بر افسردگی، تصور منفی نسبت به اندام خویش، کسری خواب، و افزایش استرس نام برده است. جدای از مضرات شبکه های اجتماعی برای کودکان، بحث حریم خصوصی نیز در میان است. کودکان به فیس بوک وابسته خواهند شد که سابقه خوبی در تعدیل محتوای منتشر شده ندارد و با اذیت و آزار اینترنتی و محتوای نامناسب مواجه خواهند شد. مسنجر کودکان در واقع نیاز هیچ کودکی را بر طرف نمیکند بلکه خود نیازی را در کودک برمیانگیزد.
طبق آمار منتشر شده توسط اپ آنی (App Annie) کمپانی ارائه دهنده اطلاعات اپها، مسنجر کودکان رتبه ۳۶ جدول ردهبندی اپها را در اپ استور اپل در کشور ایالات متحده به خود اختصاص داده است. در بین اپهای رده سنی ۹ تا ۱۱ سال iOS در ایالات متحده نیز این اپ رتبه پنجم را کسب کرده است. در حالی که مسنجر کودکان به اندازه مسنجر اصلی فیس بوک طرفدار ندارد ولی کسب چنین رتبههایی نشان دهنده آن است که این اپ توجه زیادی را به خود جلب کرده است.
فیس بوک در جواب به این نامه در بیانیه در مجله وایرد (WIRED) گفته است: «از زمان انتشار مسنجر کودکان در ماه دسامبر، والدین کودکان در سراسر کشور به ما اطلاع دادهاند که مسنجر کودکان به آنها کمک کرده تا با کودکانشان در ارتباط باشند و کودکان را نیز قادر ساخته تا با اعضای خانواده دور و نزدیک در ارتباط باشند. برای مثال برخی از والدین که مجبور به کار شیفت شب هستند با استفاده از مسنجر کودکان برای فرزندانشان و پیش از خواب قصه میگویند. مادرانی نیز که در طول روز مجبور به مسافرت هستند از طریق مسنجر از احوالات فرزندانشان باخبر میشوند».
این اولین باری نیست که فیس بوک به خاطر مضراتش برای کاربران، نامه های انتقادی دریافت میکند. شون پارکر اولین مدیر فیس بوک سال گذشته در مورد این شبکه اجتماعی چنین گفت: «فقط خدا میداند که این شبکه اجتماعی چه تأثیری بر ذهن فرزندانمان میگذارد». یکی از معاونین سابق فیس بوک نیز سال گذشته گفت: «در فیسبوک ابزارهای را قرار داده ایم که ساختار جامعه را از هم میپاشد». البته وی مدتی بعد اظهار داشت که فیس بوک در حال بهتر کردن اوضاع است.
فیس بوک نیز برای بهتر کردن اوضاع در ماه دسامبر اعلام کرد که در حال همکاری با متخصصان است تا دریابد که آیا زمان سپری شده در شبکههای اجتماعی تأثیری سوء بر کاربرها دارد یا خیر. خوشبختانه فیس بوک نیز جوابش را در نامهای از سوی ۹۷ متخصص دریافت کرد. در این نامه آمده است که:
«برای بهتر کردن اوضاع بهتر است کودکان را به حال خوشان بگذارید و به آنها اجازه دهید تا بدون فشارهایی که با شبکه های اجتماعی همراه است رشد کنند. پرورش کودکان در عصر دیجیتال به خودی خود دشوار است. از شما خواستاریم که از قدرت و نفوذ خود برای بدتر کردن اوضاع استفاده نکنید. از شما میخواهیم که نشان دهید سلامت کودکان و جامعه برای فیس بوک حائز اهمیت است و مسنجر کودکان را برای همیشه حذف کنید».