هفت سال از معرفی اولین تلفن هوشمند ساخت شیائومی در آگوست 2011 می گذرد. این شرکت که مرکزیت آن در پکن است، حالا آماده شده تا عرضه ی اولیه ی چشمگیر سهام فناوری های خود به ارزش 50 میلیارد دلار را داشته باشد که انتظار می رود بزرگ ترین عرضه ی سهامی باشد که تاکنون در دنیا ثبت شده است. این مورد دو برابر رکورد سایت علی بابا است که سه سال قبل شکسته شد.
شیائومی که به طور تقریبی بعد از سال مالی 2014، 46 میلیارد دلار ارزش داشت، در آن زمان، به ارزشمندترین شرکت عرضه کننده ی فناوری تبدیل شده بود. بر اساس اطلاعات CB، این تولیدکننده ی تلفن های هوشمند چینی، با کمک حراج و کمپین های رسانه های اجتماعی، به سومین شرکت یونیکورن بعد از Didi Chuxing و اوبر تبدیل شده است. در حالی که این تولیدکننده ی سخت افزار هنوز خبر از زمان انجام معامله نداده، اما لی جون، مؤسس و عضو هیئت مدیره ی شیائومی در کنفرانس اینترنت جهانی در شهر ووژن گفت که به دنبال وارد کردن ایده های تجاری چین به کشورهای دیگر است. عرضه ی موفقیت آمیز و به موقع سهام می تواند باعث گسترش کسب و کار گردد.
بازگشت بزرگ در 2017
این شرکت که در زبان چینی به معنای برنج کوچک است، بعد از فرازو نشیب هایی که در چند سال گذشته داشت، در سال 2017 به ناگهان چندین جهش بزرگ را تجربه کرد. در سه ماهه ی دوم سال گذشته، فروش تلفن های هوشمند این کمپانی در بازار چین به لطف مدل های جدید و روش فروش مستقیم به مشتری از اپل پیشی گرفت.
در حالی که بسیاری از تلفن های شیائومی از طریق فروشگاه اینترنتی و با راهکار کانال فروشی که این شرکت از ابتدا به کار گرفت، به فروش می رسند، افتتاح فروشگاه های فیزیکی این شرکت امسال سرعت گرفت. موقعیت های فروش دسترسی بیشتری برای مشتریان فراهم می کنند و آنها می توانند محصول را بهتر بشناسند و از خدمات پس از فروش بهره ببرند. این شرکت در نظر دارد هزار فروشگاه مخصوص محصولات خود را تا سال 2019 افتتاح کند که دو برابر فروشگاه های جهانی اپل است. آقای لی معتقد است که این نوع فروش جدید در کنار فروش اینترنتی می تواند هدف شرکت را برای فروختن یکصد میلیون گوشی هوشمند تا سال 2018 عملی نماید، هدفی که مدیران این شرکت برای عملکرد خود در نظر گرفته اند.
اگرچه رقابت شدید داخلی میان کمپانی های معتبرتری همچون هوآوی و تولیدکنندگان درجه دومی همچون Vivo و Oppo باقی می ماند. با تمام اینها، آقای هانس تانگ از شرکت GGV Capital، به دلیل مدل اکوسیستم شیائومی برای افزایش اعتبار برند نگرانی ندارد. او در مصاحبه ای با CNBC گفت: آنها اجرای خوبی داشته اند و در چین فوق العاده عمل کرده اند.
رشد فوق العاده در هندوستان
شیائومی صادرات قابل توجهی به هندوستان داشته و میزان فروش این شرکت در سه ماهه ی سوم 2017 به میزان 290 درصد افزایش یافته است. محققان بازار، این رشد فروش را به خاطر گسترش زیرساخت های شرکت در فروشگاه ها و همین طور شراکت با فروشندگان بزرگ می دانند. این سازنده ی گوشی با هدف قرار دادن هوشمندانه ی مشتریان به صورت آنلاین با «روش ارزش به جای پول» توانسته به موفقیت های بسیاری برسد. این شرکت تا سه ماهه سوم 2017 دومین فروشنده ی گوشی های هوشمند بعد از سامسونگ در شبه قاره هند به شمار می رفت. در حالی که سه مورد از پنج مدل گوشی پرفروش در هندوستان ساخت شیائومی است، محققان احتمال آن که این فروشنده ی چینی در آینده پیشتاز شود را غیرمحتمل نمی دانند.
«روشاب دوشی» آنالیزور سخت گیر چند وقت پیش چنین پیش بینی ای کرده بود:
ما پیش بینی می کنیم که شیائومی به نوآوری های خود در بازار ادامه می دهد و چند وقت دیگر جایگاه سامسونگ را می گیرد. آمارها نشان می دهند که شیائومی 17 درصد از بازار گوشی های همراه هندوستان را در اختیار دارد و تنها چند درصد مانده تا به شرکتی پیشتاز تبدیل شود.
دیروز طبق آماری که موسسه کانالیس منتشر کرد، شیائومی در سه ماهه پایانی سال 2017، در فروش تلفن هوشمند در هند، با میزان فروش 25 درصد، از سامسونگ پیشی گرفت. شیائومی به لطف تجربه ی خوب خود در هندوستان، از ماه نوامبر به صورت رسمی در اسپانیا شروع به کار کرد. این برند مادرید را به عنوان دروازه ی خود برای ورود به اروپا در نظر گرفته، با توجه به اینکه یکی از هواداران این شرکت از خانواده سلطنتی است و از قدیم به صورت انحصاری آنلاین خرید می کرده است. این شرکت دو فروشگاه رسمی خود را در این کشور راه اندازی خواهد کرد و همکاری هایش را با فروشندگان محلی افزایش خواهد داد تا به توزیع محصولات و ارائه ی خدمات به مشتریان بپردازد.
عرضه ی محصولات بیشتر
علاوه بر گسترش محدوده ی جغرافیایی، بخشی از موفقیت های این شرکت به خاطر گسترش محصولات ارائه شده است که بیش از هشتاد مدل بوده است. آقای تانگ می گوید:
اثر تبلیغ دهان به دهان که کاربران دارند و تبدیل به هواداران ما شده اند، تنها برای محصولاتی از قبیل گوشی نیست، بلکه همچنین برای تلویزیون ها و بسیاری از دستگاه های خانگی نیز تأثیرگذار بوده است.
بر اساس پیش بینی های IDC برای فناوری های پوشیدنی، شیائومی توانسته از نظر حجم فروش با شرکت آمریکایی Fitbit برابری کند که هر دو از ساعت اپل پیشی گرفته اند. این شرکت همچنین کفش های هوشمند را اوایل امسال معرفی کرده که البته ابتدا بازار چین را هدف قرار داده است. اگرچه، آخرین پیشرفت های این شرکت به خاطر شراکت با موتور جستجوی بیدو در زمینه هوش مصنوعی و اینترنت اشیا است. این شراکت توانسته تجربه ی کاربری تجهیزات هوشمند و الکترونیک شیائومی را افزایش دهد.
ارزش عرضه ی سهام
با تمام این اوصاف و با توجه به پیشرفت هایی که این شرکت در سال گذشته کسب کرده، ارزش این عرضه ی سهام از سوی آقای سایمون لی، استاد دانشگاه CUHK در حوزه ی کسب و کار با تردید روبرو است. وی چنین نظر می دهد:
فکر می کنم که 50 میلیارد دلار با توجه به عملکرد و سودآوری این شرکت خیلی زیاد است.
این استاد دانشگاه، در حوزه ی حسابداری همچنین می گوید:
با مقایسه ی میزان سرمایه و درآمدها این عدد اصلاً توجیه پذیر نیست. بازارها همچنان در بالاترین سطح خود قرار دارند. در حالی که هدف اصلی عرضه ی سهام کسب درآمد است.
