در حالی که روز به روز ربات های سخنگو (chatbots) با هوش مصنوعی در حال توسعه می باشند، اخیراً محققان شرکت فیس بوک متوجه شدند که این ربات ها به خودیِ خود زبان غیر انسانی خودشان را توسعه داده اند. این بدان معناست که ما هنوز خیلی از مسائل مربوط به هوش های مصنوعی را نمی دانیم.
آیندهی زبان
گزارش اخیر شرکت فیس بوک مبنی بر چگونگی گفتگوی chatbot ها با یکدیگر باعث جلب توجه مردم سراسر دنیا به آیندهی زبان شده است.
در این گزارش، محققان از آزمایشگاه تحقیقاتی هوش مصنوعی فیس بوک (FAIR) به تشریح چگونگی آموزش ربات های خود با استفاده از یادگیریِ ماشینی پرداخته اند. این ربات ها دانش آموزان بسیار موفق و مشتاقی از آب در آمدند، اما محققان در نهایت متوجه شدند که نیاز است تا مدل آنها را تغییر دهند، چرا که ربات ها کم کم در حال ایجاد یک نوع زبانِ مذاکره ای مخصوص به خودشان بودند که هیچ شباهتی به زبان انسان نداشت.
به عبارت دیگر، وقتی آنها از مدلی استفاده کردند که به این ربات ها اجازه می داد تا آزادانه گفتگو کنند، ربات ها در نهایت زبان خاصِ خودشان را خلق کردند و از این زبانِ غیر انسانی برای گفتگو و ارتباط استفاده نمودند. محققان به این ربات ها اجازه داده بودند تا با استفاده از یادگیریِ ماشینی به طور تدریجی استراتژی های مذاکره و ارتباط خود را در هنگام گفتگو بهبود ببخشند.
توسعهی خود به خودی و منحصر به فرد یک زبانِ غیر انسانی برای محققان بسیار گیج کننده و هیجان انگیز بود، اما این پایان کار نبود. این ربات ها همچنین ثابت کردند انقدر باهوش هستند که با استفاده از مذاکرات و گفتگوهای شان باعث بهبود نتایج عملکرد خود شوند. به عنوان مثال یک ربات می تواند وانمود کند که به موضوع خاصی علاقه مند است و در مورد آن صحبت کند، در حالی که شاید این موضوع هیچ ارزشی برایش نداشته باشد. او در واقع با این کار مخاطب را فریب می دهد و برای رسیدن به هدف خاصی این کار را انجام می دهد.
اگرچه این ربات های خلاقِ شرکتِ فیس بوک یک شگفتیِ قریب الوقوع به حساب نمی آیند، اما با این حال قابل توجه می باشند. چرا که بار دیگر اثبات کرده اند تصوری که ما انسان ها از انحصاری بودنِ زبان خود داشتیم، خواب و خیالی بیش نبوده است. یعنی نمی توان ادعا کرد که زبان فعلی ما انسان ها کامل ترین و پیچیده ترین زبان دنیا است و این احتمال وجود دارد که همین حالا هم زبان های ناشناخته دیگری وجود داشته باشند که پیچیدگی آنها از زبان انسان بسیار بیشتر باشد. زبان هایی هم که در آینده ممکن است به وجود بیایند که دیگر جای خود دارد. این اکستشاف همچنین به ما نشان داد که ما هنوز خیلی از راه های فکر کردن و یاد گرفتنِ هوش مصنوعی را نمی دانیم. حتی اگر خودمان این مدل ها را ساخته باشیم!