سال گذشته اِلون ماسک ، بنیانگذار میلیاردر شرکت فضایی SpaceX در یک سخنرانی طولانی یکساعته نقشه بلندپروازانهاش را برای فرستادن انسانها به سیاره سرخ ارائه داد. ماسک اخیراً مقالهای را برگرفته از آن سخنرانی به نام «انسانها را به موجودی چندسیارهای تبدیل کنیم» منتشر کرده است.
این مقاله 15 صفحهای که در مجله New Space منتشر شده و تا پایان ماه جولای در دسترس همگان است اطلاعات جدیدی را اضافه بر اطلاعات سال گذشته ارائه نمیکند ولی مطمئناً رنگ و بوی مقالهای جدی توسط مردی با ارادهای قوی را دارد که میخواهد منظومه شمسی را به مستعمرات بشریت اضافه کند.
ماسک میگوید: «چگونه میتوان انسان را به مریخ فرستاد و شهری خودکفا در آنجا ساخت؟ شهری که تنها یک پایگاه زمینی نیست بلکه توانایی تبدیل شدن به سیارهای مستقل را دارد که ما را به معنای واقعی به موجودی مستقر در چندسیاره تبدیل میکند».
با اطمینان میتوان گفت که در این مقاله نکات جالبتوجهی وجود دارد، مقالهای که با دقت موشکافانه و منطقی چالشهای مهندسی برای رسیدن به مریخ و هزینه سفر هر فرد را پوشش میدهد. ماسک همچنین الگوهایی جالبی را از تقویم زمانی خود ارائه میکند که در آن موعد فرستادن اولین محموله ارسالی به مریخ طی دوسال آینده ذکر شده است.
ماسک میگوید: «قصد داریم تا از این لحظه به بعد هر بار که مریخ و زمین در یک راستا قرار میگیرند چیزی به مریخ بفرستیم. طی دوسال آینده دراگون 2 را که وسیله دارای نیروی پیشران است ارسال خواهیم کرد و ممکن است مأموریت دراگون دیگری را هم در سال 2020 به انجام برسانیم».
اگر ماسک بلندپرواز نباشد که دیگر ماسک نیست. مقاله او حتی پا را فراتر از مریخ گذاشته و امکان سفر به سیارههای آنسوی مریخ را هم بررسی کرده است. او در خیالپردازیهایش مخازن پرتابههایی را در کمربند سیارکهای برای سفر به اروپا قمر مشتری و تایتان قمر کیوان در نظر گرفته که دسترسی انسال به بخش بزرگتری از منظومه شمسی را میسر میکند.
ماسک نوشته است: «بنابراین، قادر خواهیم بود تا به کمربند کوییپر و آنسوی منظومه شمسی به توده اُورت سفر کنیم. اگرچه این کار را برای سفرهای بینستارهای پیشنهاد نمیکنم ولی این سیستم ساده با درنظر گرفتن اینکه در مسیرمان ایستگاههای تقویتی وجود دارد، به معنای دسترسی کامل به بخش بزرگی از منظومه شمسی است».
جالب اینجاست که در مقاله ماسک اشارهای به مکان شروع اسکان انسانها نشده است. با در نظر گرفتن اینکه وی ممکن است تنها چند سال دیگر ارسال محموله به سطح مریخ را آغاز کند، جزئیات مکان اولیه اسکان بهنظر مسئله مهمی است که باید درنظر گرفته شود. تحقیقات سال گذشته سه نقطه امیدوارکننده را نشان داد که ممکن است برای اسکان بشریت در این سیاره مطلوب باشد.
اگرچه مقاله ارائه شده توسط ماسک ممکن است بیشتر آرمانی باشد تا علمی ولی شامل جزئیات بیشتری از توییتهای 140 کلمهای او است. تنها زمان میتواند مشخص کند که آیا ماسک واقعاً قادر به رسیدن به مریخ هست یا نه، ولی مسئله روشن این است که وقتی پای صحبت از سفر انسان به ماورای مرزهای زمین درمیان باشد، این مرد حرفهای هیجانانگیزی برای گفتن دارد.