در طول تاریخ بناهای شاهکار دست انسان بسیار بودهاست. در این مقاله از پلازا با بلندترین ساختمان های جهان و شاهکارهای معماری آشنا خواهیم شد.
آسمانخراشها همواره نماد قدرت و شگفتآفرینی آدمی در عرصهی معماری بوده و هستند. رقابت بر سر این قدرتنمایی همچنان در میان شهرها و کشورهای ثروتمند و خلاق جهان ادامه دارد. حاصل این تلاشها ساختمانها و برجهای شگفتانگیز ساخت بشر است. مقالهی پیش رو به 15 مورد از بلندترین ساختمان های جهان طبق جدیدترین ردهبندی پرداخته است.
در ادامه میخوانید:
بلندترین ساختمان های جهان
تا حدود نیم قرن، از سال 1931 تا 1972، ساختمان 381 متری امپایر استیت نیویورک عنوان بلندترین ساختمان جهان را داشت. از آن سالها مدت بسیاری گذشته و حالا نام این برج حتی در بین 40 ساختمان بلند جهان هم دیدهنمیشود. تعداد آسمانخراشها در هر گوشهی جهان همچنان در حال افزایش است. همراه پلازا شوید تا به بررسی تعدادی از بلندترین ساختمان های جهان بپردازیم.
1. برج خلیفه (برج دبی)
- مکان: دبی، امارات
- ارتفاع: 828 متر
- تعداد طبقات: 163
- سال ساخت: 2004 تا 2009
رتبهی نخست بلندترین ساختمان های جهان از آن آسمانخراش مشهور دبی است. از سال 2009 برج خلیفه که پیش از بازگشایی به برج دبی معروف بود، با ارتفاع 828 متر بلندترین سازه و ساختمان ساختهی بشر در جهان است. ساخت این برج تصمیمی از سوی دولت امارات بود تا با تغییر اقتصاد نفتی این کشور به اقتصاد توریستی شهرت و اعتبار جهانی بهدست آورد.
برج خلیفه را آدریان اسمیت و شرکت آمریکایی اسکیدمور، اویینگز و مریل (SOM) در مقیاسی بسیار بزرگ و برای کاربردهای گوناگون طراحی کردهاند. این برج از بتن و فولاد ساخته شده و ساخت آن پنج سال به طول انجامید. برج خلیفه با الهام از معماری اسلامی از جمله معماری مسجد جامع سامرا و با هزینهی 1.5 میلیارد دلاری ساختهشدهاست. این برج دارای یک پارک و یک آبنما در محوطهی بیرونی، دو سکوی مشاهدهی بیرون در طبقات 124 و 148، 57 آسانسور و 8 پلهبرقی است. نقدها و نظرات وارد بر این آسمانخراش بهطورکلی مثبت بوده و جوایز و رکوردهای بسیاری نیز بهنام آن ثبت شدهاست.
2. برج شانگهای
- مکان: شانگهای، چین
- ارتفاع: 632 متر
- تعداد طبقات: 128
- سال ساخت: 2008 تا 2015
ردهی دوم فهرست بلندترین ساختمان های جهان باز هم به آسیا و اینبار به چین تعلق دارد. برج شانگهای بلندترین ساختمان پیچوتابدار دنیاست که مرتفعترین سکوی مشاهدهی جهان را هم دارد. رکورد دومین آسانسور سریع جهان تا سال 2017 نیز از آن این برج است. برج شانگهای را شرکت بینالمللی طراحی گنسلر آمریکا طراحی کرده و 2.2 میلیارد دلار هزینهی ساخت آن است. این برج پیچی خوشمنظره در سال 2018 برندهی جایزهی مهندسی عمران Tien-yow Jeme شد.
3. برج ساعت ابراج البیت
- مکان: مکه، عربستان
- ارتفاع: 601 متر
- تعداد طبقات: 120
- سال ساخت: 2004 تا 2012
و اما سومین ساختمان بلند دنیا، برج ساعت ابراج البیت، در کشور عربستان قرار دارد. ابراج البیت مجموعهای دولتی در مکه و شامل هفت آسمانخراش با کاربری هتل است که در مجاورت مسجدالحرام قرار دارد. این برجها بخشی از پروژهی اوقاف پادشاه عبدالعزیز است که با هدف نوسازی شهر بهمنظور پذیرایی از زائرین اجرا شدهاست. برج هتل مرکزی این مجموعه به نام برج ساعت سلطنتی مکه، بزرگترین ساعت جهان را دارد. قطر این ساعت 43 متر است و 2 میلیون لامپ LED در آن به کاررفتهاست.
برج رویال کلاک سومین برج بلند جهان و پنجمین ساختمان بلند مستقل در جهان است. این برج یک موزه دارد که چهار طبقهی بالایی برج را دربرگرفتهاست. طراح، سازنده و پیمانکار این مجموعه گروه سعودی بنلادن، بزرگترین شرکت ساختوساز سلطنت عربستان است. برج ساعت با هزینهی ساخت 15 میلیارد دلاری پس از مسجدالحرام دومین ساختمان گرانقیمت جهان است.
4. مرکز مالی پینگآن
- مکان: شنزن، چین
- ارتفاع: 599 متر
- تعداد طبقات: 115
- سال ساخت: 2010 تا 2017
رتبهی چهارم لیست بلندترین ساختمان های جهان همچنان از آن آسیاییهاست. مرکز مالی بینالمللی پینگآن آسمانخراشی سوپرتال در گوانگدونگ چین است. این برج به سفارش شرکت بیمهی پینگآن چین و با طراحی شرکت معماری آمریکایی Kohn Pedersen Fox Associates بنا شدهاست. برج پینگآن دومین ساختمان بلند چین و چهارمین ساختمان بلند جهان است که حدود 1.5 میلیارد دلار صرف ساخت آن شد. این آسمانخراش رکورد مرتفعترین سکوی مشاهده را بهطور مشترک با برج شانگهای در اختیار دارد.
5. برج جهانی لوته
- مکان: سئول، کرهی جنوبی
- ارتفاع: 555 متر
- تعداد طبقات: 123
- سال ساخت: 2011 تا 2016
قارهی آسیا پنجمین ساختمان بلند جهان را هم به نام خود ثبت کردهاست. برج جهانی لوته با 123 طبقه و 555.7 متر ارتفاع در سئول واقعشدهاست. این آسمان خراش علاوهبر 123 طبقهی روی زمین، 6 طبقهی زیرزمینی هم دارد. برنامهریزی و آمادهسازی شرایط ساخت این برج 13 سال به طول انجامید. ساختار برج بهگونهایست که میتواند وزن خود را بدون ستونهای تقویتکننده تحمل و در برابر زمینلرزهی 9 ریشتری و بادهایی با سرعت 80 متر بر ثانیه مقاومت کند.
6. مرکز تجارت جهانی یک
- مکان: نیویورکسیتی، آمریکا
- ارتفاع: 541 متر
- تعداد طبقات: 104
- سال ساخت: 2006 تا 2013
حالا نوبت به آمریکا و ردهی ششم بلندترین ساختمان های جهان میرسد. مرکز تجارت جهانی یک (One WTC) که به برج آزادی هم مشهور است، ساختمان اصلی مجموعهی مرکز تجارت جهانی و ششمین ساختمان بلند جهان در منهتن نیویورک است. این برج نهتنها در ایالات متحدهی آمریکا بلکه در کل نیمکرهی غربی به عنوان بلندترین ساختمان شناخته میشود.
برج One WTC به یاد مرکز تجارت جهانی اصلی که در حملهی تروریستی 11 سپتامبر تخریب شد نامگذاری شدهاست. دیوید چایلدز از شرکت اسکیدمور، اویینگز و مریل (SOM) طراح و معمار این آسمانخراش بود. ارتفاع برج در مقیاس پا (یعنی 1776 پا) برابر با سال امضای اعلامیه استقلال ایالات متحده آمریکا در نظر گرفتهشدهاست. مجموعهی جدید مرکز تجارت جهانی دارای پنج ساختمان اداری بلندمرتبه و بنای یادبود و موزهی ملی 11 سپتامبر است.
7. مرکز مالی CTF گوانگجو
- مکان: گوانگجو، چین
- ارتفاع: 530 متر
- تعداد طبقات: 111
- سال ساخت: 2009 تا 2016
هفتمین ساختمان بلند جهان هم در چین و در شهر گوانگجو بنا شدهاست. برج مرکز مالی CTF گوانگجو آسمانخراشی اداری و مسکونی و سومین ساختمان بلند چین است. این برج علاوهبر 111 طبقه روی سطح زمین، دارای پنج طبقه در زیرزمین، یک مرکز خرید، دفاتر اداری، آپارتمان و هتل است. برج CTF یکی از برجهای دوقلوی گوانگجو در کنار رودخانهی مروارید و متعلق به شرکتهای چو تای فوک است. این بنا سریعترین آسانسور جهان است که سرعت آن به 21 متربرثانیه میرسد.
8. مرکز مالی CTF تیانجین
- مکان: تیانجین، چین
- ارتفاع: 530 متر
- تعداد طبقات: 98
- سال ساخت: 2009 تا 2019
در جمع بلندترین ساختمان های جهان مرکز مالی CTF تیانجین در ردهی هشتم قرارگرفته و یکی از جدیدترین اعضای این فهرست است. برج مرکز مالی CTF تیانجین بلندترین ساختمانِ کمتر از 100 طبقه در جهان است که در محوطهی بیرونی منطقهی توسعهی اقتصادی-فناوری تیانجین واقع شدهاست. این برج را شرکت اسکیدمور، اویینگز و مریل با همکاری رونالد لو و همکاران طراحی کردهاست.
برج CTF دارای هتل، آپارتمان و دفاتر اداری است. نمای زیبای این برج از پوستهی شیشهای انحنادار است و شکل مخروطی و آیرودینامیکی این آسمانخراش آن را در برابر وزش بادهای پرسرعت تیانجین در امان میدارد.
9. برج چاینا زون
- مکان: پکن، چین
- ارتفاع: 528 متر
- تعداد طبقات: 108
- سال ساخت: 2011 تا 2018
نهمین ساختمان بلند جهان باز هم در سرزمین آسمانخراشهای چین و اینبار در شهر پکن بنا شده. برج CITIC که در میان مردم با نام چاینا زون شناختهمیشود با 108 طبقهی بر روی زمین و 8 طبقهی زیرزمینی بلندترین برج شهر است. این برج دارای 60 طبقه مختص دفاتر اداری، 20 طبقه آپارتمان لوکس، 20 طبقه هتل و یک بامباغ (روفگاردن) در طبقهی آخر است. نام چاینا زون از جام شراب چینی قدیمی و در طراحی برج نیز از همان الهام گرفته شدهاست. به دلیل محدود شدن ساخت پروژههای جدید با ارتفاع بیش از 180 متر در منطقهی تجاری مرکزی، برج چاینا زون احتمالاً بلندترین ساختمان پکن باقی خواهد ماند.
10. برج تایپه 101
- مکان: تایپه، تایوان
- ارتفاع: 508 متر
- تعداد طبقات: 101
- سال ساخت: 1999 تا 2004
و اما حالا نوبت به تایوان و جایگاه دهم بلندترین ساختمان های جهان میرسد. برج تایپه 101، که پیشتر با نام مرکز مالی جهانی تایپه شناخته میشد، دهمین آسمانخراش بلند جهان با طراحی چو یوان لی و ونگ چانگ پینگ در تایپه است. این برج از سال 2004 تا 2009، پیش از ساخت برج خلیفهی دبی، بلندترین ساختمان جهان بود. آسانسورهای این برج با پیمودن 60.6 کیلومتربرساعت و انتقال مسافران از طبقهی 5 تا طبقهی 89 در عرض 37 ثانیه رکوردهای جدیدی را به ثبت رساندند.
تایپه101 در سال 2011 موفق به دریافت گواهینامهی پلاتینی LEED (یا همان استاندارد پیشرو در طراحی محیطی و انرژی) و عنوان بلندترین و بزرگترین ساختمان سبز جهان شد. این سازه که بر اساس ساقهی درخت بامبو طراحی شده، معمولاً بهعنوان نمادی از تایپه در رسانههای بینالمللی نشان دادهمیشود. نمایش آتشبازیهای زیبای تایپه 101 از برنامههای همیشگی شب سال نوست. آسمانخراش سبزرنگ و منحصربهفرد تایپه 101 در یکی از زلزلهخیزترین مناطق بناشدهاست. بههمیندلیل و بهمنظور مقاومت در برابر طوفانها و زلزلههای همیشگی این منطقه، مجهز به یک دمپر جرمی تنظیمشده به وزن 660 تن در فاصلهی بین طبقات 87 تا 92 است. این پاندول فولادی غولپیکر طلاییرنگ بزرگترین دمپر کروی جهان است.
11. مرکز مالی جهانی شانگهای
- مکان: شانگهای، چین
- ارتفاع: 492 متر
- تعداد طبقات: 101
- سال ساخت: 1997 تا 2008
قدرتنمایی چین با آسمانخراشها همچنان ادامه دارد. یازدهمین ساختمان بلند جهان هم در چین و در پودانگ شانگهای جای گزیدهاست. شرکت آمریکایی کون پدرسون فاکس این برج را طراحی کرده که دارای دفاتر اداری، هتلها، سالنهای کنفرانس، سکوی دید و مراکز خرید است. مرکز مالی جهانی شانگهای (معروف به SWFC) تا پیش از ساخت برج شانگهای، بلندترین برج چین بود. هتل پارک حیات شانگهای (Park Hyatt Shanghai) که طبقات 79 تا 93 را اشغال کرده، سومین هتل مرتفع جهان است. این برج در سال 2008 تحسینشد و عنوان بهترین آسمانخراش تکمیلشدهی سال را از سوی معماران دریافت کرد. مرکز مالی جهانی شانگهای، برج شانگهای و برج جینمائو اولین گروه سه برج مجاور جهان را تشکیل دادند.
12. مرکز تجارت بینالملل
- مکان: هنگکنگ، چین
- ارتفاع: 484 متر
- تعداد طبقات: 118
- سال ساخت: 2002 تا 2010
تا اینجا کشور چین با شش آسمانخراش در فهرست بلندترین ساختمان های جهان خودنمایی کرده و حالا با هفتمین برج قدرتش را به رخ میکشد. برج مرکز تجارت بینالملل (ICC) واقع در هنگکنگ چین دوازدهمین ساختمان بلند جهان است.
این برج تجاری پس از اتمام ساخت در سال 2010 چهارمین ساختمان بلند جهان و سومین ساختمان بلند آسیا بود. از جمله امکانات ICC هتل ریتزکارلتون هنگکنگ و رصدخانهای به نام Sky100 است. این برج از سوی شرکت معماری آمریکایی کون پدرسون فاکس و با همکاری شرکت وونگ و اویانگ طراحی شدهاست.
13. برج سنترال پارک
- مکان: نیویورکسیتی، آمریکا
- ارتفاع: 472 متر
- تعداد طبقات: 98
- سال ساخت: 2014 تا 2021
رتبهی سیزدهم بلندترین ساختمان های جهان به آمریکا و برج سنترال پارک اختصاص دارد. این برج را که با نام نوردستروم (Nordstrom Tower) هم شناختهمیشود، شرکت معماری گوردن گیل و آدریان اسمیت طراحی کردهاست. برج در حال ساخت سنترال پارک دومین برج بلند آمریکا و نیمکرهی غربی و بلندترین ساختمان مسکونی در جهان است. هزینهی ساخت این برج در مجموع سه میلیارد دلار برآورد شدهاست.
14. برج لاختا سنتر
- مکان: سن پترزبورگ، روسیه
- ارتفاع: 462 متر
- تعداد طبقات: 86
- سال ساخت: 2012 تا 2019
بالاخره نوبت به اروپا هم رسید تا از بلندترین ساختمان های جهان بینصیب نماند. نمایندهی اروپایی آسمانخراشهای بلند دنیا لاختا سنتر نام دارد و در سنپترزبورگ روسیه بناشدهاست. این برج بلندترین ساختمان اروپا، چهاردهمین ساختمان بلند جهان، دومین ساختمان بلند پیچوتابدار جهان و شمالیترین آسمانخراش جهان است.
در سال 2018، لاختاسنتر براساس معیارهای بهرهوری زیستمحیطی گواهی پلاتینی لید را دریافت کرد و یکی از پنج آسمانخراش سازگار با محیط زیست در جهان شد. بتنریزی این برج با مقدار 19624 مترمکعب در 49 ساعت در رکوردهای گینس ثبت شد. برج لاختا سنتر دارای آسماننمای گنبدی، دفاتر اداری، مراکز پزشکی و ورزشی، مراکز آموزشی کودکان، فضاهای نمایشگاهی و سکوی بازدید است. هزینهی ساخت این برج 1.77 میلیارد دلار محاسبه شدهاست.
15. برج لندمارک 81
- مکان: هوشی مین، ویتنام
- ارتفاع: 461 متر
- تعداد طبقات: 81
- سال ساخت: 2015 تا 2018
و در آخر میرسیم به پانزدهمین ساختمان بلند جهان که در شهر هوشیمین ویتنام قراردارد. برج لندمارک 81 در ساحل غربی رود سایگون و در جنوبیترین نقطهی پل سایگون واقع شده. سرمایهگذار و مجری اصلی پروژهی لندمارک 81 شرکت ویتنامی Vinhomes بود. این برج 81 طبقه دارای امکانات مخصوص هتل و کنفرانس، آپارتمانهای لوکس، رستوران و سکوی مشاهدهی چندطبقه است.
کلام آخر
فهرست بلندترین ساختمان های جهان به همینجا ختم نمیشود و با ادامهی ساختوسازهای جدید و تمایل بشر به قدرتنماییِ هرچه بیشتر شاهد عجایب و شاهکارهای نوظهور خواهیمبود.
