امسال بعد از معرفی اپلیکیشن سلامت دیجیتال (Digital Wellbeing) در اندروید 9، گوگل نسخه 10 اندروید را با ویژگی جدیدی به نام حالت تمرکز یا فوکوس مد (Focus Mode) توسعه داده است. حالت فوکوس مد در گوشی چیست؟
حالت تمرکز ( Focus Mode ) بخشی از ابزار سلامت دیجیتال اندروید است و در گوشیهای گلکسی اندروید 10 به صورت پیشفرض تعریف شده است. به کمک این ابزار، کاربر میتواند برنامههایی که موجب حواس پرتی او میشوند را کنترل کند. با پلازا همراه باشید تا در مورد قابلیت حالت تمرکز در گوشی های اندروید، کاربرد و نحوه استفاده از آن در اندروید آشنا شوید.
آنچه در ادامه میخوانید:
حالت تمرکز چیست؟
همانطور که میدانید گوگل همواره ویژگیها و اپلیکیشنهای جدیدی را به اندروید اضافه میکند و با هر بار به روز رسانی اندروید مجموعه این ویژگیها به اندروید شما اضافه میشوند. ورود این ویژگیها به اپلیکیشنهای گوشی شما و دریافت مداوم اعلان از این برنامهها زمانی که مشغول کار خاصی در گوشی خود هستید، میتواند برای شما مزاحمت ایجاد کند. در این هنگام است که قابلیت حالت تمرکز یا فوکوس مد در گوشی راهگشای مشکل شماست.
این برنامه یکی از کاربردیترین ویژگیهای اندروید 10 است. در واقع در دنیای امروز که گوشیهای هوشمند جزء لاینفک زندگی ما شدهاند و هر بار که آنها را در دست میگیریم با حجم زیادی از اعلانها و نوتیفیکیشنها از انواع اپلیکیشنهای مختلف روبهرو میشویم، قابلیت حالت فوکوس مد این امکان را فراهم میکند که برای مدتی از برنامههای مزاحم دور شویم و بر روی کار دلخواه خود تمرکز کنیم.
شما با فعال کردن حالت فوکوس مد در گوشی میتوانید زمانی که مشغول فعالیت خاصی هستید، برنامههای مزاحم را کنترل و تمام اعلانهای مربوط به آن برنامهها را به طور موقت متوقف کنید. البته نگران نباشید، با خاموش کردن حالت فوکوس در گوشی، اعلانهایی که در طول حالت فوکوس مد غیرفعال شده بودند، دوباره بازیابی میشوند.
تفاوت قابلیت Do not disturb و قابلیت Focus Mode چیست؟
در گوشیهای اندروید نسخههای پایینتر قابلیتی با عنوان عدم مزاحمت (Do Not Disturb) وجود دارد که به لحاظ کارایی شبیه قابلیت حالت تمرکز در اندروید 10 است. گزینه Focus Mode در اندروید و حالت عدم مزاحمت (Do Not Disturb) در یک چیز مشترک هستند و آن این است که هر دو با هدف متوقف کردن برنامههای مزاحم برای کاربر طراحی شدهاند. تفاوت این دو در قابلیت استفاده از آنهاست.
حالت Do Not Disturb تمام نوتیفیکیشنها و اعلانها را متوقف و یا به عبارتی مسدود میکند؛ از جمله پیامها و تماسها. در مقابل، قابلیت حالت تمرکز این برتری را دارد که ابتدا برنامههای مورد نظر را میتوان انتخاب کرد و سپس با فعالسازی قابلیت Focus Mode اندروید دسترسی و اعلانهای مربوط به این برنامهها را مسدود کرد. در واقع حالت فوکوس مد در گوشی انعطاف پذیری بیشتری دارد، به این معنا که شما میتوانید برنامه موردنظر را انتخاب کرده و آن را از دسترس خارج کنید.
نحوه ثبت نام برای بتا (Beta)
با توجه به اینکه قابلیت حالت تمرکز در گوشیهای اندروید در مرحله آزمایشی به سر میبرد، برای دسترسی به این قابلیت باید برای نسخه بتا ثبت نام کرد. انجام این کار بسیار ساده است. کافی است مراحل زیر را طی کنید:
- وارد صفحه بتای گوگل شوید.
- ورود به بتا را تایید کنید.
- به صفحه برنامه سلامت دیجیتال گوگل (Digital Wellbeing Google) در پلیاستور بروید.
- پس از انجام مراحل فوق، شما به قابلیت حالت تمرکز (Focus Mode) از طریق اپلیکیشن سلامت دیجیتال (Digital Wellbeing) دسترسی پیدا میکنید.
نحوه دسترسی به ابزار سلامت دیجیتال اندروید
از آنجا که حالت فوکوس در گوشی های اندروید تنها از طریق اپلیکیشن سلامت دیجیتال قابل دسترسی است، لازم است بدانید چطور به این اپلیکیش دسترسی پیدا کنید. برای انجام این کار مراحل زیر را طی کنید:
- به قسمت تنظیمات (Setting) گوشی خود بروید.
- تب Digital Wellbeing & Parental Controls را پیدا کنید.
- برای دسترسی آسان به این اپلیکیشن، در منوی اصلی Digital Wellbeing & Parental Controls، گزینه Show icon in the app list را انتخاب کنید. با انتخاب این گزینه، اپلیکیشن سلامت دیجیتال در فهرست برنامهها به راحتی قابل دسترس خواهد بود.
چطور حالت فوکوس در گوشی را فعال کنیم؟
برای فعال کردن حالت فوکوس در گوشی، کافی است وارد برنامه Digital Wellbeing شوید که از مسیر تنظیمات و یا فهرست برنامهها قابل دسترسی است. سپس، مراحل زیر را طی کنید.
در منوی Ways to disconnect وارد قسمت حالت تمرکز (Focus Mode) شوید.
زمانی که حالت تمرکز را انتخاب میکنید، به صورت پیشفرض دو پروفایل برای آن تعریف شده است شامل: وقت کار (Work time) و وقت من (Me time). هر کدام از آنها را که انتخاب کنید، فهرستی از برنامهها را نشان میدهند. شما میتوانید برنامههایی را به این فهرست اضافه و یا از آن حذف کنید. به عنوان مثال، در حالت وقت کار میتوانید برنامههایی که هنگام کار کردن به آنها نیاز دارید به این فهرست اضافه کنید؛ مانند تلفن، ماشین حساب و یا غیره. برنامههایی که در این فهرست نیستند از دسترس خارج میشوند و به رنگ خاکستری درمیآیند. این حالت تا زمانی که فوکوس مد در گوشی روشن است، ادامه دارد.
به طور کلی، شما باید هر کدام از برنامههایی را که قصد دارید به طور موقت از دسترس خارج کنید، تیک بزنید. در این صورت، برنامههای انتخاب شده به صورت خاکستری رنگ درمیآیند.
چنانچه بخواهید برنامهای را از این فهرست حذف کنید، تیک کنار آن برنامه را بردارید.
نکتهای که لازم است به آن توجه کنید این است که در زمانی که حالت فوکوس در گوشی روشن است، ویجتهایی که به برخی از برنامههای مسدود شده وابسته هستند نیز از دسترس خارج میشوند. به عنوان مثال، اگر برنامه تقویم در فهرست برنامههای مسدود شده در فوکوس مد شما باشد، ویجت مربوط به آن نیز در صفحه گوشی شما غیرفعال میشود.
برای خاموش کردن حالت تمرکز (Focus Mode) دو گزینه پیش روی شماست: Turn off now و Take a break. اگر گزینه Turn off now را انتخاب کنید، فوکوس مد در گوشی به طور دائمی خاموش میشود. اما اگر گزینه Take a break را انتخاب کنید، میتوانید مدت زمانی را مشخص کنید تا بعد از آن زمان، قابلیت فوکوس مد دوباره روشن شود.
چگونه اپلیکیشن ها را در منوی فوکوس مد اضافه و یا از آن حذف کنیم؟
درنظر داشته باشید که تنها با روشن کردن قابلیت حالت تمرکز در گوشی، برنامه خاصی از دسترس خارج نمیشود. به عبارت دیگر، فوکوس مد به طور پیش فرض برنامهای را از دسترس خارج نمیکند.
شما باید برنامههایی را که تمایل دارید برای مدت زمان مشخصی از دسترس خارج شوند، به فهرست برنامهها در منوی حالت تمرکز (Focus Mode) اضافه کنید. برای این منظور، در منوی اصلی حالت تمرکز، باید کادر مربوط به هر برنامهای را که تمایل دارید از دسترس خارج شود، تیک بزنید. اگر برنامهای را تیک نزنید، یعنی شما میخواهید این برنامه با توجه به روشن بودن حالت فوکوس مد همچنان فعال باشد و اعلانهای مربوط به آن را دریافت کنید.
ایجاد دکمه میانبر حالت تمرکز در نوتیفیکیشن بار گوشی
مسلما برای هر بار روشن کردن حالت تمرکز، رفتن به اپلیکیشن سلامت دیجیتال و انتخاب حالت فوکوس مد کار زمانبری است. به همین منظور، شما میتوانید یک میانبر در نوار نوتیفیکیشنبار گوشی ایجاد کنید. برای اینکار مراحل زیر را طی کنید:
- نوار نوتیفیکیشن یا اعلانبار صفحه نمایش گوشی را پایین بکشید.
- بخش Quick Settings را باز کنید.
- در انتهای سمت چپ زیر منوی Quick Settings آیکون مداد را مشاهده میکنید. روی این آیکون کلیک کنید و آن را به سمت پایین پیمایش کنید تا گزینه Hold and drag to add tiles submenu را ببینید.
- در آنجا حالت تمرکز یا فوکوس مد را پیدا کنید. آیکون آن را نگه دارید و به سمت منوی بالا بکشید تا به بخش Quick Settings اضافه شود.
حال کار شما راحت شده است. هر زمان که قصد دارید حالت تمرکز را روشن کنید، به بخش Quick Settings بروید و حالت تمرکز را فعال کنید.
در مطلب فوق، در مورد استفاده از Focus Mode در اندروید 10، کارایی و نحوه فعال کردن آن صحبت کردیم. امیدواریم رضایت خاطر شما را فراهم کرده باشیم. نظرات خود را در مورد مطلب فوق با ما در میان بگذارید.