از مدتها پیش باور عمومی این بوده که سیاره مریخ میزان قابل توجهی آب (یا یخ) را در خود جای داده است اما حجم این منابع آب یا موقعیت مکانی آنها بر ما پوشیده بود و در هیچ یک از ماموریتهای تحقیقاتی شواهد مستحکمی دال بر وجود آب در سطح سیاره سرخ یافت نشده بود؛ تا هفته گذشته!
به تازگی با آنالیز سه بعدی تصاویر مخابره شده از مدارگرد اکتشافی مریخ (MRO) توسط محققین، حداقل در هشت نقطهی این سیاره صخرههای عظیم و طویل یخی کشف شده است. این صخرههای یخی در مناطق شیبدار مریخ واقع شدهاند و در برخی موارد ارتفاع آنها به 100 متر هم میرسد.
دانشمندان معتقدند که این یخها در ابتدای تشکیل به صورت برف درآمدهاند که این موضوع به سالیان بسیار بسیار دوری برمیگردد. البته با وجود چنین قدمتی خلوص آنها حفظ شده و میتوان این منابع را آب نسبتاً خالص پنداشت چرا که طی این مدت با لایهای سیمانی شده از یخ و خاک به ارتفاع 1 الی 2 متر پوشیده شده بودند.
این اکتشاف تاریخی بسیار حائز اهمیت است نه تنها به این دلیل که امکان اعزام انسان به این همسایه زمین را فراهم میکند بلکه به این علت که الگوی اقلیمی مریخ را هم به تصویر میکشد. این صخرههای یخی شاهدی زنده از سیر تحولات اقلیمی شکل گرفته در مریخ هستند و با نمونهبرداری از سطح آنها میتوان به اطلاعات ارزندهای در خصوص زمان و چگونگی تشکیل و تجمع یخ در این سیاره منظومه شمسی دست یافت؛ درست همانند حلقههای قطری موجود در تنه درختان که دربردارندهی اطلاعاتی در خصوص سن این موجودات زندهی چوبی هستند.
همانطور که گفته شد وجود منابع عظیم آب در سطح سیاره سرخ راه انجام ماموریتهای انسانمحور در این همسایه زمین را نیز هموار میسازد چرا که فضانوردان اعزامی میتوانند بسیار سبکبار سفر کرده و تمامی آب مورد نیاز خود و یا هیدروژن و اکسیژن مورد نیاز برای سوخت راکتها و تجهیزات رباتیک را از همان جا استخراج نمایند.