شرکت بزرگ اینتل هم اکنون 0.0049 درصد از یک کامپیوتر قابل قبول کوانتوم را در دست دارد.
حدود سه ماه از زمانی که تراشه ابررسانای 17 کیوبیت به طور رسمی توسط اینتل معرفی شد میگذرد؛ تراشهای که قرار است راه را برای کامپیوترهای کوانتومی آینده هموار کند. اکنون که نمایشگاه بزرگ CES از راه رسیده است، مدیر عامل اینتل از جدیدترین تراشه آزمایشی ابررسانای 49 کیوبیت خود به نام تَنگِل لِیک (Tangle Lake) پرده برداشت.
قبل از هر چیز لازم است این حقیقت را کاملاً درک کنیم که کامپیوترهای کوانتومی هنوز در طفولیت خود و در مرحله تئوری هستند و به عقیده کارشناسان علم و فناوری برای ساخت یک نمونه واقعی با قابلیتهای کامل دست کم به یک میلیون کیوبیت نیاز داریم. طبق پیشبینیهای انجام شده توسط معاون ارشد سازمانی و مدیر عامل آزمایشگاههای علوم اینتل، طی 5 تا 7 سال آینده، تازه به مرحله برطرف کردن مشکلات عمده مهندسی در ساخت این تراشههای پیچیده خواهیم رسید. شرکت اینتل افزون بر ساخت کیوبیتهای ابررسانا، روی پروژه جدید «spin qubits» نیز در حال کار است. این فناوری نسبتاً جدید به کنترل کوانتومی الکترون و اسپین هسته یک اتم منفرد در تراشههای سیلیکونی مربوط میشود. محاسن تراشههای کیوبیتی اسپین در این است که ابعاد بسیار کمتری نسبت به تراشههای ابر رسانا خواهند داشت. در حال حاضر، اینتل یک نمونه اولیه از تراشههای کیوبیتی اسپین را با فرایند 300 نانومتر ساخته است که البته نسبت به فناوری تراشههای معمول امروز بسیار ابتدایی به نظر میرسد.
تمامی تلاشهایی که یاد کردیم را میتوان اولین گامها در جهت دستیابی به کامپیوتر کوانتومی واقعی دانست. خبر خوش این است که اینتل در این مسیر تنها نیست و شرکت IBM هم توانسته یک کامپیوتر کوانتومی 50 کیوبیت عظیمالجثه را برای شرکت در نمایشگاه CES 2018 به شهر لاس وگاس امریکا بیاورد و به رقبا و بزرگان صنعت نشان دهد که مسابقه نفسگیر این دو غول باسابقه خط پایانی ندارد.