در اغلب موارد با بروز علائمی چون سرفه، عطسه یا آبریزش بینی در یک شخص به راحتی میتوان گفت که او بیمار است اما در پارهای از اوقات علائم بیماری تا بدین حد آشکارا ظاهر نمیشوند. با این وجود یک مطالعهی جدید نشان میدهد که به طور کل انسانها توانایی خوبی در تشخیص بیمار بودن افراد دارند حتی اگر علائم بیماری چندان مشهود نباشد.
تحقیقات جدید حاکی از آن است که تغییرات اندک در چهرهی فرد بیمار (از جمله تغییر رنگ لب یا افتادگی جزئی پلکها) کافیست تا دیگران از مریض بودن او باخبر شوند. چنین موضوعی سبب ایجاد این سوال در ذهن دانشمندان شده که آیا توانایی ما در تشخیص بیمار بودن افراد چیزی است که به مرور یاد میگیریم و یا این یکی از تواناییهای ذاتی مغز آدمیست و از بدو تولد همراه ماست.در مطالعهای که به تازگی نتایج آن منتشر شده محققین با رویکردی نوین به بررسی تغییراتی پرداختند که در اثر بیماری در ظاهر افراد بروز پیدا میکند. بدین صورت که 16 داوطلب سالم و تندرست انتخاب شدند و از چهرهی آنها عکسهایی گرفته شد، سپس این افراد در معرض پاتوژنهای خاصی قرار گرفتند تا بیماری خفیفی در آنها ایجاد شود.
ورود این پاتوژنها به بدن با واکنش سیستم ایمنی همراه است و هرچند که منجر به بروز علائم بیماری نمیشود اما تغییرات جزئی در ظاهر افراد را در پی دارد، لذا هنگامی که داوطلبان به چنین مرحلهای رسیدند عکس دوم از آنها گرفته شد. در نهایت این دو سری عکس در معرض دید 100 نفر از مخاطبین عادی قرار گرفت و از آنها خواسته شد تا با مشاهدهی عکسها تشخیص دهند که آیا این افراد بیمار هستند یا خیر.
این تشخیص بیماری میبایست تنها با دیدن رنگ رخسار داوطلبین صورت میگرفت و مخاطبین تنها 5 ثانیه فرصت برای مشاهدهی هر عکس و اعلام نظر خود داشتند.
پس از بررسی تمامی عکسها توسط مخاطبین مشخص شد که در 70 درصد موارد، تشخیص سالم یا مریض بودن افراد صحیح بوده که رقم قابل توجهی است. هر چند جامعه آماری این مطالعه چندان وسیع نبوده اما همین برای نتیجه گیری محققین در خصوص قدرت بالای تشخیص مریضی توسط افراد عادی آن هم بدون بروز علائم بیماری کافی بود.
این تیم تحقیقاتی گام بعدی خود را انجام آزمایشی مشابه توصیف کرده اما این بار مخاطبین عکسها نه مردم عادی بلکه پزشکان خواهند بود تا قدرت تشخیص بیماری این افراد حرفهای مورد سنجش قرار گیرد.