بر اساس گزارش تازهی نیویورک تایمز صدها اپلیکیشن موبایل با اهداف تبلیغاتی اقدام به استراق سمع از کاربران میکنند و اطلاعات جمعآوری شده در خصوص علایق افراد را به کمپانیهای دیگر میفروشند.
نزد افکار عمومی همواره سوء ظنهایی نسبت به عملکرد شرکتهای بزرگ اینترنتی در مورد حفظ حریم خصوص کاربران وجود داشته است. از جمله اینکه برخی معتقدند کمپانیهای بزرگی نظیر فیسبوک با میکروفون گوشیهای هوشمند اقدام به استراق سمع از کاربران میکنند تا بدین صورت علایق افراد را شناسایی کرده و تبلیغات مرتبط را در معرض دید آنها قرار دهند. این تئوری توطئه زمانی باورپذیرتر جلوه میکند که برخی ادعا کردهاند به محض صحبت با اطرافیان خود در مورد موضوعی خاص، تبلیغات مرتبط با آن را در صفحه اینستاگرام یا فیسبوک خود مشاهده کردهاند. البته فیسبوک چنین ادعاهایی را قویاً تکذیب کرده است اما ظاهراً این مسأله حداقل در مورد برخی کمپانیها صحت دارد.
به تازگی نیویورک تایمز با انتشار گزارشی فاش ساخته که صدها اپلیکیشن با استفاده از نرمافزار شرکت Alphonso (آلفونسو) از طریق میکروفون گوشیهای هوشمند علایق کاربران و به طور خاص برنامههای تلویزیونی مورد علاقه آنها را رصد میکنند.
اگر با Alphonso آشنا نیستید باید گفت که نرمافزار توسعه یافته توسط این شرکت قادر است بر اساس صدای خروجی از تلویزیون، برنامهی در حال پخش را شناسایی کند؛ دقیقاً مشابه آنچه که اپلیکیشن موزیکیاب Shazam انجام میدهد.
البته آنطور که عنوان شده این نرمافزار به مکالمات کاربران موبایل و گفتگوی آنها با اطرافیان خود گوشی نمیدهد و تنها سیگنالهای صوتی ساطع شده از تلویزیون را جمعآوری میکند تا با شناسایی برنامههای مورد علاقه کاربران، این اطلاعات ارزشمند به فروش سایر کمپانیها برسد. چرا که کمپانیها با داشتن چنین اطلاعاتی میتوانند تبلیغات هدفمندی را برای فروش محصولات و خدمات خود به سمع و نظر مشتریان بلقوه برسانند.
البته تنها نقطه ابهام در گزارش نیویورک تایمز به لیست اپلیکیشنهایی مربوط میشود که ادعا شده از نرمافزار آلفونسو برای استراق سمع از کاربران استفاده میکنند، زیرا برخی از آنها اپلیکیشن بازی مخصوص کودکان هستند و Alphonso تاکید کرده که به چنین اپلیکیشنهایی اجازه بهره بردن از تکنولوژی خود را نمیدهد.
البته این مورد را هم باید در نظر گرفت که هم گوگل و هم اپل در سیستم عامل خود تنظیماتی را قرار دادهاند تا صدور یا عدم صدور مجوز برای دسترسی اپلیکیشنها به قسمتهای مختلف دستگاه (از جمله گالری عکس، میکروفون یا لوکیشن) به عهدهی خود کاربران باشد. اما ظاهراً بسیاری از افراد چنین مجوزهایی را صادر میکنند بدون اینکه اطلاعات به نمایش درآمده هنگام نصب یا استفاده از اپلیکیشنها را به طور دقیق مطالعه نمایند.
بر اساس این گزارش بیش از 250 اپلیکیشن موجود در «گوگل پلی استور» و چندین اپلیکیشن موجود در «اپ استور» از این طریق اقدام به استراق سمع از کاربران گوشیهای هوشمند میکنند.
