بعد از ماهها افزایش قیمت در بازار طلا، ارز، خودرو و مسکن، اکنون شاهد اتفاق غیرمنتظرهای هستیم که حتی بسیاری از کارشناسان را هم مبهوت کرده است: کاهش قیمت روز خودرو به دنبال کاهش نرخ ارز. زمانی که دلار مرز مقاومتی 30 هزار تومان را رد کرد، زمزمههایی از دلار صدهزار تومانی و پراید چند صد میلیونی هم به گوش میرسید. اما در هفته آخر مهرماه تمام پیشبینیها نقش بر آب شد و دلار با بازگشت به کانال 27 هزار تومان اندکی تعدیل قیمت را به بازارها بازگرداند. به دنبال آن قیمت هر گرم طلا 18عیار نیز از یک میلیون و 480 هزارتومان تا قیمت یک میلیون و 260 هزار تومان نیز سقوط کرد. با اندکی تاخیر قیمت بازار خودرو نیز کاهش چشمگیری پیدا کرد. به طوری که پراید 128 میلیون تومانی تا قیمت 110 میلیون تومان سقوط کرد. سمند ال ایکس نیز با کاهش 7 درصدی قیمت، از 230 به 214 میلیون تومان رسید. تغییر قیمت عمده دیگر مربوط به خودروی پژو 206 تیپ 2 بود که از خودروهای محبوب در بازار کشورمان محسوب میشود. قیمت این خودرو با کاهش 12.8 درصدی از 250 به 218 میلیون تومان تقلیل رسید.
کاهش قیمت بازار خودرو چگونه اتفاق افتاد؟
بازار سرمایه، طلا و ارز در کشور ما به دلیل عدم ثبات، همواره با کوچکترین تلنگری این پتانسیل را داشته است که به هم بریزد. به عنوان مثال، نظرسنجیهای انتخاباتی در آمریکا نیز به طور مستقیم در بازار ایران دخالت داشته و هر چه به انتخابات نزدیکتر میشویم، این حساسیت بالاتر هم میرود. در هفته اخیر، خبرهای مربوط به پیشی گرفتن بایدن از ترامپ در نظرسنجیها، این سیگنال را به بازار مخابره میکرد که با حضور بایدن قرار است بخشی از تحریمها برداشته شده و جان تازهای به برجام و تعهدات آن دمیده شود. بنابراین ارزش ریال در برابر دلار توانست کمی قد علم کند و با کاهش قیمت دلار، کمی از التهابات افسارگسیخته بازار کاسته شد.
با این حال هنوز مشخص نیست که تا چه میزان میتوان روی نتایج این نظرسنجیها تکیه کرد. خصوصاً آن که تجربیات پیشین مانند انتخابات دوره گذشته ریاست جمهوری آمریکا، نشان داد که نتیجه انتخابات میتواند کاملا برعکس پیشبینیها باشد. بنابراین هنوز زود است که در مورد کاهش بیشتر قیمت بازار خودرو قضاوت کنیم. خصوصاً آن که به اعتقاد کارشناسان، احتمالا این کاهش قیمت موقتی است و با شوک بعدی که میتواند یک خبر پیش پا افتاده از کشور آمریکا باشد (!) دوباره قیمتها سر به فلک بکشند.
دولت تا چه حد در کاهش قیمت بازار خودرو مؤثر بوده است؟
با توجه به توضیحات بالا باید گفت که تا حد زیادی کاهش قیمت بازار خودرو با توجه به سیگنالهای خارجی تعیین میشود و نه سیاستهای داخلی. هر چند که سیاستهای بانک مرکزی گاهی در مهار نرخ ارز مؤثر بوده و این امر میتواند به طور غیرمستقیم روی قیمت روز خودرو هم تاثیر بگذارد. البته ناگفته نماند که تلاشهای دولت برای فروش نفت مؤثر بوده و بنابر اخبار رسیده، میزان روزانه فروش نفت دوباره به کانال 1 میلیون بشکه برگشته است. حتی اگر این فروش در ازای کالا باشد، باز هم روی کنترل نرخ ارز تاثیرات قابل توجهی خواهد داشت. بنابراین به نظر میرسد که نقش دولت در کاهش قیمت بازار خودرو بیشتر غیرمستقیم است تا مستقیم.
به علاوه، برخی از سیاستهای دولتی تاکنون برای کاهش قیمت بازار خودرو معکوس عمل کردهاند. سیاستهایی مانند نرخ گذاری دستوری قیمت بازار خودرو. طبق این سیاست به جای آن که خودروسازان نقش اصلی را در تعیین قیمت بازار خودروهای خود داشته باشند، این دولت است که سقف قیمت را تعیین میکند. به این ترتیب فارغ از این که تأمین قطعات و متریال اولیه برای ساخت خودروها با مشکلات جدی مواجه شده است، خودروسازان موظفاند به قیمتهای تعیین شده پایبند بمانند. بنابراین چارهای جز کاهش کیفیت محصولات خود نخواهند داشت. هر چند که سیاستگذار این امکان را فراهم کرده که خودروسازان با توجه به نرخ تورم بتوانند هر سه ماه یکبار قیمت بازار خودروهای خود را افزایش دهند، اما باز هم مشکلات دیگری در این زمینه وجود دارد.
اول اینکه نرخ تورم مورد تائید دولت با نرخ تورم واقعی موجود در جامعه که برای مردم قابل لمس است، تفاوتهای زیادی دارد. دوم این که حتی با افزایش قیمت بازار خودرو هر سه ماه یکبار، باز هم فاصله بزرگی بین قیمت کارخانه و قیمت روز خودرو در بازار وجود دارد. این تفاوت قیمت خود دلیلی میشود برای آن که مردم با وجود کاهش کیفیت خودروهای داخلی، برای چند میلیون تومان صرفه جویی، باز هم در صفهای طولانی برای ثبت نام خودرو شرکت کنند. به این ترتیب سایپا و ایران خودرو به هر ترتیب که شده خودروهای ناامن و بی امکانات خود را روانه بازار میکنند؛ چرا که به هر روی خریداران زیادی برای آنها وجود دارد.
به همین دلیل میتوان گفت که بر خلاف تصور، دولت معمولاً در افزایش قیمت بازار خودرو و کاهش کیفیت خودروهای تولید داخل نقش جدی نداشته است و این سیگنالهای خارجی است که احتمالا به طور موقتی باعث کاهش قیمت روز خودرو شده است.
همراه مکانیک، مرجع معتبر قیمتگذاری خودرو
در شرایطی که قیمت روز خودرو واقعاً به قیمت روز بدل شده است و امروز با فردا قیمتهای متفاوتی دارد، توصیه میکنیم به سراغ مراجعی مانند همراه مکانیک بروید که به طور دقیق شما را در جریان قیمت تمام خودروهای موجود در بازار ایران میگذارد. با کمک این ابزار میتوانید نام خودرو، سال تولید، رنگ خودرو، میزان کارکرد، رنگشدگیهای احتمالی و موارد دیگر را در فیلتر وارد کنید. سپس ویژگیهای اضافه را در صورت تمایل پر کرده و منتظر محاسبه قیمت بازار خودرو خواهید ماند. این ابزار را میتوانید برای فروش خودرو نیز مورد استفاده قرار دهید. به طوری که مشخصات دقیق خودروی خود را وارد کرده و اجازه میدهید که قیمت کارشناسی آن محاسبه شود. پس همین الان به صفحه hamrah-mechanic.com/carprice مراجعه کرده و قیمت روز خودرو خود را ببینید.