ماجرای ویدیوی جنجالی سوال از کودکان به کابوسی برای مدیرعامل آپارات تبدیل شده است. در جدیدترین خبرها، دادگاه انقلاب، مدیرعامل این پلتفرم را به مجموعا 12 سال زندان محکوم کرد.
داستان از یکسال قبل و آبان ماه 98 شروع میشود؛ روزی که کانال «ژلوفن تی وی» ویدیوی جنجالی خود را منتشر کرد. در این ویدیو، مجری برنامه، سوال عجیبی از کودکان میپرسید: «میدونید چه جوری به دنیا اومدید؟» به گفته تهیه کننده کانال ژلوفن، این ویدیو که در عرض چند ساعت حدود 7 هزار بازدید داشت، با اعتراضات شدیدی مواجه شد و در همان ساعتهای اول از روی صفحه آپارات حذف شد. اما این پایان ماجرا نبود و به دلیل انتشار گسترده این ویدیو در محیط اینترنت، خانوادههای زیادی از تهیه کننده و مجری این برنامه شکایت کردند. سایت آپارات هم که بستر را برای آپلود این ویدیو فراهم کرده بود مورد اتهام قرار گرفت. پس از طرح شکایت، مجری و تهیهکننده ژلوفن پشیمانی خود را در قالب ویدیویی اعلام کردند.
در ادامه ویدیوی «اظهار پشیمانی مجری و تهیه کننده کانال ژلوفن که منجر به محکومیت آپارات شد» را مشاهده می کنید.
4 آبان 99 خبری مبنی بر محکومیت محمد جواد شکوری، مدیرعامل صباایده و پلتفرم آپارات در خبرگزاریها منتشر شد. قاضی محمد مقیسه که وظیفه بررسی این پرونده را بر عهده داشت، مدیرعامل آپارات را به اتهام «تشویق به فساد» به 10 سال، به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال و همینطور به اتهام «انتشار محتوای مبتذل» به یک سال (مجموعا 12 سال) زندان محکوم کرد که در صورت نهایی شدن، مجازات بالاتر یعنی 10 سال زندان اجرایی خواهد شد. آن طور که گفته شده 7 متهم دیگر این پرونده از جمله تهیه کننده و مجری این برنامه هم به چند سال زندان محکوم شدند.
روابط عمومی آپارات در واکنش به این خبر بیانیهای صادر کرد که به بخشی از آن در زیر آمده است:
تجدیدنظرخواهی از این دادنامه صورت پذیرفته و در لایحه اعتراضیه با اشاره به ماده 23 قانون جرایم رایانهای و مصوبات حمایتی شورای عالی فضای مجازی از پلتفرمها که به صورت رویه ثابت درآمده، استناد شده و امیدواریم بر این مبادی، محکمه تخصصی رای مناسب را صادر نمایند.
از سوی دیگر، سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) که در واقع نهاد حمایت کننده از پلتفرمهای آنلاین محسوب میشود در خصوص این پرونده اطلاعیهای صادر کرد تا دادگاه تجدیدنظر، حکم نهایی خود را تغییر بدهد. بخشی از این بیانیه به شرح زیر است:
بر اساس بازدیدهای دورهای گروه ارزیابی و نظارت ساترا که از رسانهها از جمله رسانه آپارات انجام شد و در تاریخ 27 خرداد 99 نتیجه آن به اطلاع عموم رسید، مشخص شد این رسانه به تناسب حجم بالای محتوای بارگذاریشده، تلاش جدی و موثری در راستای اصلاح فرآیندهای نظارتی خود انجام داده است. با توجه به بدوی بودن رأی صادره و ارجاع پرونده به شعب تجدید نظر، ساترا، گزارش و نظر کارشناسی خود را به دادگاه ارائه میکند که با حسن نظر دستگاه قضایی به رسانههای بومی و در عین حال توجه به دغدغههای بهحق فرهنگی، امید است مؤلفههای حکمرانی و تنظیمگری رسانه مورد نظر قرار گیرد.
وجود خلاهای قانونی چندین سال است که باعث بروز مشکلات جدی برای کسبوکارهای آنلاین شده است. وبسایت آپارات که خود به عنوان جایگزینی برای یوتیوب فعالیت میکند از همین خلاهای قانونی کشور استفاده کرده و فیلمهای روز دنیا را بدون رعایت کپی رایت در پلتفرم فیلیمو منتشر میکند. حالا اما همین موضوع به شیوهای دیگر، گریبان این پلتفرم را گرفته است. به نظر میرسد عدم بررسی دقیق محتوای بارگذاری شده، آپارات را با چالش جدی مواجه کرد.
سخن پایانی
نظر شما درباره این پرونده چیست؟ آیا تولیدکنندگان محتوای ویدیویی باید از فیلتر قانونی مشخصی عبور کنند؟ آیا نظارت جدیتر روی آثار ویدیویی اینترنتی باعث خودسانسوری تولیدکنندگان نمیشود؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید
