اینتل و AMD مثل همیشه رقابت نزدیکی برای ساخت بهترین سی پی یو گیمینگ دارند و امسال به نظر میرسد این رقابت نزدیکتر از همیشه باشد.
هنگام خرید سی پی یو گیمینگ مهمترین کاری که باید انجام دهید ایجاد تعادل بین عملکرد و قدرت پردازنده با بودجهای است که برای خرید کنار گذاشتید. با مطالعه نکات کوتاهی که در این مطلب به آنها اشاره شده میتوانید بهترین سی پی یو برای گیمینگ را انتخاب و خریداری کنید. اگر به دنبال راهنمای جامعتری هستید میتوانید مطلب راهنمای خرید سی پی یو را نیز مشاهده کنید. علاوه بر این اگر بین دو شرکت اینتل و AMD دو دل هستید هم میتوانید برای آشنایی بیشتر با ویژگیهای آنها مطلب مقایسه پردازندههای این دو کمپانی را مطالعه کنید.
با این همه اگر هدف اصلی شما از خرید پردازنده اجرای بازیها است باید هنگام خرید پردازنده گرافیکی هم وسواس زیادی به خرج دهید؛ چراکه حتی اگر بهترین سی پی یو برای بازی را خریداری کنید اما اگر کارت گرافیک شما از رده خارج باشد یا قدرت کافی را در اختیار شما قرار ندهد، آنقدر تاثیر قابل توجهی در بازیها مشاهده نخواهید کرد. به همین خاطر حتما نگاهی به مطلب راهنمای خرید بهترین کارت گرافیک برای بازی در سال 2020 هم بیندازید تا بهتر بتوانید پردازنده گرافیکی خود را انتخاب کنید.
آنچه در ادامه میخوانید:
راهنمای خرید CPU گیمینگ ؛ نکات مهم
در مطلب مقایسه پردازندههای اینتل و AMD به این نکته که در حال حاضر شرکت AMD پردازندههای بهتری نسبت به رقیب خود میسازد اشاره کردیم. اما وقتی کیفیت قطعاتی که امروزه در سیستمها و در کنار پردازنده گیمینگ مورد استفاده قرار میگیرند را در نظر داشته باشیم، میبینیم عملکرد کلی آنها اختلاف چندانی با یکدیگر ندارد، به خصوص در بحث گیمینگ. برخی از گرانقیمتترین پردازندههای اینتل در بخش گیمینگ عملکرد نسبتا بهتری نسبت به AMD دارند، در حالی که پردازندههای AMD به لطف هستهها و رشتههای بیشتر، در انجام وظایفی مثل ویرایش ویدیو عملکرد سریعتری دارند.
اگر به دنبال بهترین سی پی یو مناسب برای سیستم های گیمینگ هستید باید به این نکته توجه داشته باشید که برای گیمینگ فرکانس پردازنده از تعداد هستهها اهمیت بیشتری دارد. فرکانس پردازنده هر چقدر بیشتر باشد، انجام وظایف سبکی مثل گیمینگ با سرعت بیشتری صورت میپذیرد. در حالی که تعداد هستهها بر انجام سریعتر وظایف سنگین و وقتگیر تاثیر گذار است.
همچنین برای گیمینگ بهتر است با پرداخت مبلغ اضافی یک پردازنده قدرتمندتر را خریداری کنید تا اینکه یک پردازنده ضعیفتر را بخرید و برای خنککنندههای ردهبالا هزینه اضافی کنید تا پس از گذراندن زمان بسیار زیاد بتوانید با اورکلاک کردن پردازنده، توان پردازشی آن را اندکی افزایش دهید.
بهترین سی پی یو برای گیمینگ در سال 2020
در ادامه میتوانید با بهترین پردازنده های گیمینگ در سال ۲۰۲۰ آشنا شوید. در این فهرست اینتل در بحث عملکرد کلی حرف اول را میزند، اما AMD در بیشتر اوقات نسبت به قیمت، ارزش خرید بیشتری دارد. البته یک استثنا هم وجود دارد و آن هم پردازندههای سری XT این شرکت هستند که اصلا ارزش هزینه اضافی را ندارند و به جای آنها بهتر است به سراغ سری X بروید.
بهترین پردازنده برای گیمینگ : اینتل Core i5-10600K
در ادامه ویدیو «بررسی پردازنده گیمینگ Intel i5-10600K» را مشاهده می کنید.
معماری: کامت لیک | نوع سوکت: 1200 | تعداد هستهها و رشتهها: 6 هسته و 12 رشته | فرکانس پایه: 4.1 گیگاهرتز | فرکانس حداکثری: 4.8 گیگاهرتز | توان طراحی گرمایی: 128 وات | قیمت: 11 تا 13 میلیون تومان
- نقاط قوت: قیمت کمتر به ازای هر رشته، عملکرد مثال زدنی در گیمینگ، قدرت پردازشی بالا در پردازش وظایف تک و چند رشتهای، امکان اورکلاک، به نسبت دیگر پردازندههای هم رده راحتتر خنک میشود
- نقاط ضعف: عدم پشتیبانی از PCIe 4.0، بدون خنک کننده به فروش میرسد، به مادربورد جدید نیاز دارد
سی پی یو Gaming اینتل Core i5-10600K برای گیمرهایی که به دنبال بهترین عملکرد ممکن هستند یا کسانی که به دنبال اورکلاک کردن پردازنده بدون نیاز به قطعات اضافی و گرانقیمت هستند یک گزینه ایدهآل است و یکی از بهترین سی پی یو های گیمینگ به حساب میآید. این پردازنده در مقایسه با نسل قبلی خود یعنی Core i5-9600K با 6 هسته و 12 رشته (دو برابر) ساخته شده، اما در عین حال با همان قیمت قبلی 262 دلار برای کاملترین مدل و 237 دلار برای مدل بدون گرافیک مجمع (Core i5-10600KF) عرضه میشود.
تعداد رشتههای بیشتر این پردازنده در کنار فرکانس حداکثری بالاتر سبب شده این نسل نسبت به نسل قبلی در اجرای گیمپلی بازیها عملکرد به مراتب سریعتری داشته باشد و از این نظر تقریبا با Core i7-9700K برابر باشد. به همین خاطر Core i5-10600K یک انتخاب بسیار عالی برای گیمرهایی است که نرخ تازهسازی بیشتر برایشان اهمیت زیادی دارد، به خصوص اگر بخواهند در آینده از کارتهای گرافیک جدید انویدیا و AMD استفاده کنند.
شما برای استفاده از این پردازنده باید یک مادربورد با سوکت LGA1200 در کنار یک خنککننده هم خریداری کنید. با این وجود Core i5-10600K در این بازه قیمتی بهترین CPU برای گیمینگ به حساب میآید که قدرت پردازشی نسل قبلی پردازندههای Core i7 را با قیمت پردازندههای Core i5 در اختیار شما قرار میدهد.
بهترین سی پی یو AMD برای بازی: Ryzen 9 3950X
معماری: Zen 2 | نوع سوکت: AM4 | تعداد هستهها و رشتهها: 16 هسته و 32 رشته | فرکانس پایه: 3.5 گیگاهرتز | فرکانس حداکثری: 4.7 گیگاهرتز | توان طراحی گرمایی: 105 وات | قیمت: 22 تا 25 میلیون تومان
- نقاط قوت: فرکانس پایه بالا، قیمت مناسب به ازای هر هسته، امکان اورکلاک، مصرف برق پایین، سازگار با بیشتر مادربوردهای AM4، پشتیبانی از PCIe 4.0
- نقاط ضعف: به سیستمهای خنککننده گران قیمت نیاز دارد، محدودیت در اورکلاک پردازنده
پردازندههای دسکتاپ رده بالا (HEDT) مدتها است در زمینه عملکرد حرف اول را میزنند؛ البته به بهای قیمت بسیار زیاد. گذشته از قیمتی که باید برای خود پردازنده بپردازید، برای استفاده از آنها نیز به قطعات گرانقیمت دیگری مثل مادربوردهای بزرگ و کنترلهای چهار کاناله حافظه که فضای زیادی اشغال میکنند هم نیاز دارید. به اینها باید مواردی مثل عملکرد ضعیفتر در پردازش وظایف سبک مثل گیمینگ و برنامهها را هم اضافه کنیم. به همین خاطر است که هر گیمری که بودجه محدودی داشته باشد از خیر این پردازنده میگذرد و به سراغ پردازندههای معمولی میرود.
اکنون AMD با درک این موضوع و با عرضه سی پی یو گیمینگ Ryzen 9 3950X با 16 هسته و 32 رشته توانسته قدرت پردازشی پردازندههای HEDT را به مادربوردهای معمولی بیاورد. این پردازنده با قیمت 749 دلار به فروش میرسد که نسبت به سایر پردازندههای HEDT کاملا مقرون به صرفه و اقتصادی به حساب میآید. با این وجود پردازندههای HEDT معمولا برای گیمرها توصیه نمیشوند و Ryzen 9 3950X نیز از این قاعده مستثنی نیست.
اما اگر به دنبال پردازندهای هستید که بتواند پردازشهای سنگین را به سرعت انجام دهد و در عین حال بتواند گیمپلی بازیها را نیز با نرختازه سازی بالا در اختیار شما قرار دهد، به سختی میتوانید پردازندهای شبیه به Ryzen 9 3950X پیدا کنید.
بهترین سی پی یو گیمینگ نسبت به قیمت: Ryzen 7 3700X
معماری: Zen 2 | نوع سوکت: AM4 | تعداد هستهها و رشتهها: 8 هسته و 16 رشته | فرکانس پایه: 3.6 گیگاهرتز | فرکانس حداکثری: 4.4 گیگاهرتز | توان طراحی گرمایی: 65 وات | قیمت: 8 تا 10 میلیون تومان
- نقاط قوت: پشتیبانی از PCIe 4.0، همراه با خنککننده داخل جعبه، ضریب کلاک (Multiplier) باز، سازگار با مادبوردهای X470
- نقاط ضعف: محدودیت در اورکلاک پردازنده
اگر تنها به دنبال بهترین سی پی یو برای گیمینگ هستید و همچنین میخواهید وظایف سبک را انجام دهید میتوانید یک راست به سراغ Core i5-8400 بروید و خرج اضافی هم نکنید. اما اگر در کنار گیمینگ به دنبال استریم بازیها و ویرایش تفریحی ویدیو هستید، Ryzen 7 3700X بهترین انتخاب خواهد بود.
این پردازنده با قیمت کمتر، دو برابر تعداد رشتههای Core i7-9700K را با مصرف برق کمتر در اختیار شما قرار میدهد. با وجود اینکه پردازنده اینتل در کنار یک کارت گرافیک ردهبالا میتواند در رزولوشن 1080p نرخ فریم بالاتری داشته باشد، اما اگر از رزولوشن 1440p بالاتر بروید دیگر تفاوت چندانی بین این دو پردازنده در این زمینه وجود نخواهد داشت؛ چراکه در این حالت کارت گرافیک محدودیت ایجاد میکند.
هر دو این پردازندهها با کمک یک کارت گرافیک قدرتمند، به راحتی میتوانند نرخ فریم 3 رقمی در رزولوشن 1080p در اختیار شما قرار دهند. در نتیجه اگر بهترین مانیتور گیمینگ بازار را با نرختازهسازی بالا در اختیار ندارید، بعید است فریمهای اضافی که i7-9700K ارائه میکند به دردتان بخورد. همچنین پشتیبانی از PCIe 4.0 (در مادربوردهای X570 یا B550) و سازگاری با مادربوردهای ارزانتر X470 نیز از دیگر نقات قوت Ryzen 7 3700X هستند.
بهترین سی پی یو گیمینگ میان رده: AMD Ryzen 5 3600X
معماری: Zen 2 | نوع سوکت: AM4 | تعداد هستهها و رشتهها: 6 هسته و 12 رشته | فرکانس پایه: 3.8 گیگاهرتز | فرکانس حداکثری: 4.4 گیگاهرتز | توان طراحی گرمایی: 95 وات | قیمت: 7 تا 8 میلیون تومان
- نقاط قوت: عملکرد تحسینبرانگیز در گیمینگ و اجرای نرمافزارها، پشتیبانی از PCIe 4.0، همراه با خنککننده داخل جعبه، مصرف برق پایین، ضریب کلاک (Multiplier) باز
- نقاط ضعف: محدودیت بسیار زیاد در اورکلاک پردازنده در هر دو حالت دستی و خودکار
با توجه به قیمت سی پی یو گیمینگ Ryzen 5 3600X، این پردازنده در بازه قیمتی خود بهترین سی پی یو برای بازی و تولید محتوا به حساب میآید. رایزن 5 3600X در حالت تنظیمات پیشفرض خود میتواند پردازنده گرانقیمتتر i5-9600K اینتل را در بحث گیمینگ و اجرای نرم افزارهای بهرهوری شکست دهد. البته در بخش گیمینگ اختلاف آنها خیلی کمتر است و میتوان گفت اینتل همچنان توانست در گیمینگ حرف اول را بزند و AMD در اجرای نرمافزارهای تولید محتوا رقیب خود را شکست دهد.
اگر قصد اورکلاک داشته باشید، پردازندههای اینتل دست شما را برای انجام تنظیمات مدنظرتان باز میگذارند؛ با این شرط که خودتان خنککنندههای ردهبالا و گرانقیمت را خریداری کنید. در حالی که AMD پردازنده خود را با یک خنککننده کارآمد و جذاب عرضه میکند. به همین دلیل Ryzen 5 3600X بیشتر از همه برای کاربرانی که به دنبال یک پردازنده با قدرت کافی برای انجام پردازشهای معمولی هستند مناسب است و ارزش خرید بسیار زیادی دارد.
بهترین سی پی یو گیمینگ ارزان قیمت: AMD Ryzen 3 3300X
معماری: Zen 2 | نوع سوکت: AM4 | تعداد هستهها و رشتهها: 4 هسته و 8 رشته | فرکانس پایه: 3.8 گیگاهرتز | فرکانس حداکثری: 4.3 گیگاهرتز | توان طراحی گرمایی: 65 وات | قیمت: 5 تا 6 میلیون تومان
- نقاط قوت: قیمت مناسب، عملکرد گیمینگ فوقالعاده، پشتیبانی از PCIe 4.0، مصرف برق مناسب
- نقاط ضعف: نبود خنککننده داخل جعبه
سی پی یو گیمینگ Ryzen 3 3300X با چهار هسته و هشت رشته خود قادر است از نهایت پتانسیل کارتهای گرافیک میانرده استفاده کند و تجربه متفاوتی از گیمینگ را در اختیار گیمرهایی که بودجه محدودی دارند قرار دهد. این پردازنده جدید AMD از معماری Zen 2 و لیتوگرافی 7 نانومتری بهره میبرد و میتواند عملکردی بینظیر از خود به نمایش بگذارد. علاوه بر این به لطف این پردازنده قابلیتهای کاربردی مثل پشتیبانی از PCIe 4.0 نیز در اختیار گیمرهایی که قدرت خرید بالایی ندارند قرار گرفته است.
چهار هسته این پردازنده دارای فرکانس پایه 3.8 گیگاهرتز هستند و میتوانند به حداکثر فرکانس 4.3 گیگاهرتز نیز دست پیدا کرده و عملکرد سریع و روانی را در پردازش وظایف سبک مثل گیمینگ در اختیار شما قرار میدهند. AMD همراه این پردازنده در داخل جعبه خنککننده Wraith Spire را قرار داده، اما شاید بهتر باشد با کمی خرج بیشتر یک خنککننده بهتر را خریداری کنید تا بتوانید از نهایت قدرت پردازنده استفاده کنید؛ به خصوص اگر به فکر اورکلاک هستید.
حالا که حرف اورکلاک شد باید به این نکته هم اشاره کنیم که Ryzen 3 3300X در بین تمام پردازندههای سری رایزن 3000 میتواند به بیشترین فرکانس دست پیدا کند. همچنین برخلاف سایر پردازندههای نسل فعلی رایزن 3، این پردازنده نیاز به کارت گرافیک جداگانه دارد که با توجه به قیمت کمتری که دارد میتوانید هزینه بیشتری را برای خرید یک کارت گرافیک مناسب کنار بگذارید.
بهترین سی پی یو گیمینگ پایین رده: AMD Ryzen 5 3400G
معماری: +Zen | نوع سوکت: AM4 | تعداد هستهها و رشتهها: 4 هسته و 8 رشته | فرکانس پایه: 3.7 گیگاهرتز | فرکانس حداکثری: 4.2 گیگاهرتز | توان طراحی گرمایی: 65 وات | قیمت: 4 تا 5 میلیون تومان
- نقاط قوت: قیمت، فرکانس بالا نسبت به قیمت، عملکرد قابل قبول در گیمینگ با کیفیت 1080p و بسیار خوب با کیفیت 720p، پشتیبانی از قابلیت اورکلاک خودکار PBO، خنککننده داخل جعبه، گرافیک رادئون RX Vega 11
- نقاط ضعف: عملکرد ضعیف در اجرای اپلیکیشنها در مقایسه با رقبا، بهبود جزیی عملکرد در مقایسه با نسل قبل
سی پی یو گیمینگ Ryzen 5 3400G از آنجایی که با گرافیک مجمع رادئون RX Vega 11 عرضه میشود یک گزینه مناسب برای گیمرهایی است که به دنبال بستن یک سیستم مقرون به صرفه و اقتصادی هستند. این کارت گرافیک به شما اجازه اجرای بسیاری از عناوین را میدهد؛ به شرطی که تنظیمات و رزولوشن آنها را خیلی بالا نبرید. به این ترتیب دیگر نیازی به خرید کارت گرافیک مجزا نخواهید داشت و میتوانید هزینه بیشتری برای قطعات مهمی مثل SSD کنار بگذارید.
Ryzen 5 3400G نسل جدید پردازنده 2400G به حساب میآید که با معماری +Zen و ریزمعماری 12 نانومتری خود توانسته نسبت به نسل قبلی عملکرد بهتری از خود به نمایش بگذارد. قدرت پردازش بیشتر در کنار ضریب کلاک باز سبب شده سقف اورکلاک این پردازنده هم بالاتر باشد. به همین دلیل پردازنده AMD Ryzen 5 3400G برای سیستمهای اقتصادی و رزولوشن پایین بهترین سی پی یو برای بازی است.
اینتل در بحث سی پی یو گیمینگ مثل همیشه حرف اول را میزند، اما از طرف دیگر AMD نیز مانند گذشته یک گزینه مقرون به صرفه و اقتصادی است که تجربه اجرای بازیهای روز را با کیفیت قابل قبول برای گیمرهایی که بودجه محدودی دارند فراهم میکند. باید دید آیا در آینده این دو کمپانی میتوانند کاربران یکدیگر را با عرضه پردازندههایی متفاوت جذب خود کنند یا خیر.