روشن نشدن کامپیوتر یکی از مشکلاتی است که میتواند برای افراد همچون کابوس باشد؛ مخصوصا افرادی که تمام کار و زندگیشان با این وسیله انجام میشود.
تصور کنید که صبح اول وقت پشت کامپیوتر خود مینشینید و دکمه روشن کردن آن را میزنید، درست همان کاری که همیشه میکنید، اما هیچ اتفاقی نمیافتد. شاید کامپیوتر شما اصلا روشن نشود و شاید هم برای چند لحظه روشن شود و بعد فورا خاموش گردد یا شاید هم تنها صفحهای آبی روی صفحه نمایشگر به نمایش درآید. در این مقاله از پلازا قصد داریم تا به این مشکلات بپردازیم و راهکار مناسبی برای آن ارائه کنیم.
در ادامه ویدیویی در مورد اینکه «چطور کامپیوتری که روشن نمیشود را درست کنیم؟» را مشاهده خواهید کرد.
آنچه در ادامه میخوانید:
دلایل روشن نشدن کامپیوتر و راه هایی برای رفع آنها
دلایل بسیار زیادی برای روشن نشدن کامپیوتر وجود دارد، از دلایلی کاملا ساده و قابل حل گرفته تا مشکلاتی پیچیده که نیازمند به کار بستن تمهیدات بزرگتری است. اما دلیل روشن نشدن کامپیوتر هرچه باشد، به احتمال بسیار زیاد فایلهای ذخیره شده شما سالم هستند و مشکلی برایشان پیش نیامده و جای نگرانی نیست. در صورتی که مشکلی فاجعهبار برای کامپیوتر به وجود نیامده باشد، جای هیچ گونه نگرانی نیست. در بدترین حالت هم اگر کامپیوتر به هیچ وجهی دوباره روشن نشد، میتوانید هارددرایو و یا حافظه SSD کامپیوتر را جدا کرده و با وسیله دیگری آن را مورد بررسی قرار دهید و آن اطلاعات را بازیابی کنید. حالا با تمام این اوصاف بگذارید به این موضوع بپردازیم که چرا ممکن است یک کامپیوتر روشن نشود.
مطمئن نیستم که کامپیوترم روشن است یا خیر
اگر شما مطمئن نیستید که آیا کامپیوتر روشن است یا خیر، میتوانید فن کیس را مورد بررسی قرار دهید که معمولا در پشت کامپیوتر قرار دارد. اگر این فن در حال چرخیدن بود، کامپیوتر برق دارد و باید مشکل را در جای دیگری پیدا کنید. اگر کامپیوتر تستهای اولیه را رد نمیکند، صدای بوق میدهد و یا هیچ تصویری را نشان نمیدهد، در آن صورت باید به رفع نقص مشکل بالا آمدن ویندوز بپردازید.
ویندوز با سرعت بسیار کندی در حال راه اندازی است
شاید ویندوز شما با سرعت بسیار کند و به آرامی در حال راهاندازی است. شاید این مسئله احمقانه به نظر برسد، اما ممکن است که کامپیوتر شما روشن شده و مشغول راهاندازی است و فقط این روند را بسیار به کندی انجام میدهد. بنابراین، سعی کنید تا 15-20 دقیقه صبر کنید، اگر باز هم ویندوز بالا نیامد، احتمالا واقعا دچار مشکل شده است. اگر ویندوز در حال نصب آپدیتها باشد، ممکن است فرآیند بالا آمدن آن کمی طول بکشد.
کابل کامپیوتر به درستی وصل نشده است
شاید این مسئله کاملا واضح باشد، اما دقیق بررسی کنید که آیا کابل برق کامپیوتر به درستی به برق وصل شده است یا خیر. اگر به درستی وصل بود، آن را از برق کشیده و دو طرف آن را از جا در بیاورید و دوباره وصل کنید تا مطمئن شوید که کابل شل نیست.
شاید مشکل از محافظ برق شما باشد
در صورتی که از محافظ برق استفاده میکنید، کابل برق کامپیوتر را از محافظ درآورده و مستقیم به پریز برق بزنید. شاید مشکل از محافظ برق شما باشد. اگر کابل برق را مستقیم به پریز زدید و باز هم کامپیوتر روشن نشد، وسیله برقی دیگری را هم به آن پریز برق بزنید تا از سالم بودن آن پریز مطمئن شوید.
مشکل کابل پاور کامپیوتر
این امکان نیز وجود دارد که کابل پاور کامپیوتر دچار مشکل شده باشد. اطمینان حاصل کنید که کابل تامینکننده برق کامپیوتر خراب یا صدمهدیده نباشد و کابل دیگری را با کامپیوتر امتحان کنید. در صورتی که کابل دیگری ندارید، از فرد دیگری از آشنایان قرض بگیرید و یا به صورت آنلاین به خرید یک کابل دیگر اقدام کنید.
نکته: برخی از نمایشگرهای کامپیوتر نیز دارای کابلهایی مشابه کابل کیس کامپیوتر هستند. اگر این کابل جداشدنی بود، آن را از نمایشگر جدا کرده و به کیس کامپیوتر وصل کنید تا امتحان کنید که آیا روشن میشود یا خیر.
کلید منبع تغذیه پاور
برخی از منبعهای تغذیه پاور دارای نوعی کلید روی بدنه خود هستند. در این موارد پشت کیس کامپیوتر را بررسی کرده و مطمئن شوید که این دکمه خاموش یا روشن است. این دکمه معمولا به صورت 0 و 1 بوده و 0 به معنای خاموش و 1 به معنای روشن است.
منبع تغذیه پاور اشتباه
اگر کیس کامپیوتر را خودتان سرهم کردهاید و حالا روشن نمیشود، ممکن است که منبع تغذیه پاور نقص داشته باشد و یا متناسب با نیازهای سختافزاری شما نیست. ابتدا از این موضوع اطمینان حاصل کنید که این منبع قابلیت رفع نیاز مادربورد، پردازنده و کارت گرافیک شما را دارد یا خیر.
مشکل در منبع تغذیه پاور، دکمه، بورد پاور و یا مبدل آن
اگر بعد از طی کردن تمامی این مراحل باز هم مشکل روشن نشدن کامپیوتر پابرجا ماند، ممکن است که اشکال از منبع تغذیه پاور باشد. اگر خودتان امکان تعویض آن را ندارید، به شما پیشنهاد میکنیم که آن را به کارشناسی فنی بسپارید تا تعویض کند.
اگر کامپیوتر رومیزی دارید و میخواهید خودتان آن را تعمیر کنید، درب کیس را باز کرده و تمامی اتصالات برق را بررسی کنید. میتوانید اتصال برق اصلی کامپیوتر را از جا درآورده و دوباره نصب کنید تا مطمئن شوید این کابل شل نشده است. همچنین بررسی کنید که دکمه پاور به خوبی به مادربورد متصل است.
سخت افزارهایی که شل شده اند
هر بار که کامپیوتری میخواهد روشن شود، یک نوع تست کلی را انجام میدهد. اگر هر یک از سختافزارهای کامپیوتر نقص داشته باشند، در این آزمایش رد شده و مشکل روشن نشدن کامپیوتر برای کاربر پیش میآید. نکته قابل توجه این است که هنگام کار کردن با تجهیزات درونی کامپیوتر، باید احتیاط کنید که مبادا باعث تخلیه الکترواستاتیک نشوید. در صورت بروز این اتفاق، قطعات حساس الکترونیک شما ممکن است دچار خسارت شوند.
شما میتوانید تمامی تجهیزات سختافزاری را از جا درآورده و دوباره نصب کنید. در صورت روشن نشدن کامپیوتر بعد از اسمبل و بعد از اطمینان حاصل کردن از نصب درست تجهیزات سختافزاری، تمامی کابلها را مورد بررسی قرار دهید.
مادربورد دچار نقص شده است
اگر اتصالات برق کامپیوتر سالم هستند و باز هم کامپیوتر روشن نمیشود، ممکن است نقص از مادربورد باشد. ابتدا، کیس کامپیوتر را باز کنید و نگاهی به آن بیندازید و تمامی خازنهای روی مادربورد را بررسی کنید که سالم باشند.
اگر به تازگی روی مادربورد لحیمکاری کردهاید، ممکن است اتصالاتی را با یکدیگر مرتبط کرده باشید که نباید و همین مسئله باعث مشکل در مادربورد شده و باعث بالا نیامدن سیستم کامپیوتر گردیده است.
مانیتور خود را بررسی کنید
اگر کامپیوتر به نظر روشن شده و با این وجود تصویری را مشاهده نمیکنید، شاید کامپیوتر شروع به کار کرده و نمایشگر شما با مشکل مواجه شده و تصویری نشان نمیدهد. کابل ورودی و خروجی نمایشگر را دقیقا مورد بررسی قرار دهید. در اینجا هم میتوانید سیم برق مانیتور را از محافظ جدا کرده و مستقیم به پریز برق بزنید. همچنین بررسی کنید که کابل رابط نمایشگر و کامپیوتر با مشکل مواجه نشده و یا شل نباشد.
اگر از لپتاپ استفاده میکنید و تصویری روی نمایشگر خود نمیبینید، شاید احمقانه به نظر برسد، اما اطمینان حاصل کنید که این مشکل به خاطر کم بودن نور صفحه نیست.
منتظر صدای بوق باشید
نه، اشتباه نکنید. منظورمان پیغامگیر تلفن نیست. هنگامی که کامپیوتر در حال راهاندازی است، یک صدای بوق کوتاه به گوش میرسد که این یعنی همه چیز بدون مشکل است. اما اگر کامپیوتر هنگام راهاندازی مشکل داشته باشد، چندین صدای بوق شنیده میشود که به شما میگوید مشکلی پیدا شده و همین باعث روشن نشدن کامپیوتر گردیده است.
در این صورت، برخی مطالب آموزشی در مورد مادربورد و دیگر تجهیزات سختافزاری را مطالعه کنید تا دلیل چندین بوق را متوجه شوید. همچنین اگر کامپیوتر اصلا بوقی نزد، ممکن است که با مشکلی جدی روبرو شده باشد و باید آن را برای تعمیر به متخصص بسپارید.
یو اس بی های اضافی را از کامپیوتر جدا کنید
ممکن است که روشن نشدن کامپیوتر به خاطر برخی از USBهای متصل شده به کامپیوتر باشد؛ چیزهایی همچون وبکم، هارددرایوهای خارجی، هدستهایی که با USB به کامپیوتر متصل میشوند و موارد دیگر. سعی کنید که تنها با یک ماوس و کیبورد کامپیوتر را روشن کنید.
در برخی از موارد، وسیله متصل شده به کامپیوتر مشکلی ندارد، بلکه پورت USB با نقص همراه شده است. در برخی از اوقات، ممکن است وصل بودن چیزی به پورت USB جلوی کامپیوتر مشکل ایجاد کند؛ چیزی که اگر در شرایط روشن بودن کامپیوتر به آن وصل کنیم، هیچ مشکلی ندارد و تنها هنگام روشن شدن این طور میشود.
در صفحه BIOS به دنبال مشکل بگردید
اگر کامپیوتر شما روشن شده و در صفحه بررسی اولیه باقی مانده و نمیتواند وارد ویندوز شود، ممکن است که برخی از تنظیمات خاص ایجاد مشکل کرده باشند. برای مثال، اگر در این صفحه بیان شده که کامپیوتر نمیتواند سیستمعامل مخصوص بوت کردن را پیدا کند، ممکن است که سیستم BIOS برای بوت شدن روی درایو اشتباهی تنظیم شده باشد. شاید هم مشکلات دیگری باعث شده تا خطای صفحه آبی روی نمایشگر ظاهر شود.
هنگام ظاهر شدن صفحه BIOS معمولا فشار دادن دکمه Delete یا F2 یا دکمههای دیگر شما را وارد صفحه تنظیمات میکند. سعی کنید که برخی از تنظیمات انجام شده اخیر خود را به حالت پیشفرض برگردانید. اطمینان حاصل کنید که رم شما شناسایی شده و این که سیپییو داغ نکرده باشد. اگر میزان دمای آن بیش از 90 درجه باشد، مشکلی در آن به وجود آمده است. همچنین در صورتی که آپدیتی که اخیرا روی سیستم انجام شده بوت شدن سریع را با مشکل مواجه میکند، ممکن است لازم باشد که این فرآیند بوت شدن را خاموش کنید.
وارد صفحه Safe Mode شوید
اگر با صفحه پیام خطای آبی روبرو شدید، این امر میتواند نتیجه نوعی اپلیکیشن مشکلدار، درایور یا مسائل سختافزاری دیگر باشد. اگر میتوانید پیام خطای نمایش داده شده را در گوگل جستجو کنید تا بتوانید برایش راهکاری بیابید.
در برخی از موارد، بهتر است که کامپیوتر را روشن و خاموش کرده و وارد صفحه Safe Mode شوید تا بتوانید این مشکل را رفع سازید. این روند در ویندوز 7 بسیار سادهتر انجام میگرفت؛ چون تنها کاری که باید میکردید این بود که دکمه F8 را نگاه دارید تا وارد این صفحه شود. در نسخههای بعدی ویندوز این کار بسیار سختتر شده است، اما به هر حال به نحوی میتوان وارد این صفحه شد. در آن صورت صفحه تعمیر خودکار برای شما نمایش داده میشود و شما میتوانید مشکل بالا نیامدن ویندوز را حل کنید.
آپدیت ویندوز مشکل دار را حذف کنید
اگر به تازگی ویندوز خود را آپدیت کردهاید و یا فکر میکنید که ویندوز به صورت خودکار در پسزمینه این کار را کرده باشد، این امر ممکن است نوعی مشکل در بالا آمدن ویندوز ایجاد کند و باعث روشن نشدن کامپیوتر گردد. شاید چنین مشکلی ناخوشایند باشد، اما خوشبختانه ویندوز این قابلیت را در اختیار شما قرار داده تا به نسخه قبلی بازگردید؛ حتی اگر نمیتوانید وارد ویندوز شوید. به صفحه عیبیابی رفته و گزینههای پیشرفته را انتخاب کنید و مورد عدم نصب آپدیت را بزنید.
در این مقاله دلایل روشن نشدن کامپیوتر را بررسی کردیم و همچنین به رفع مشکل روشن نشدن کامپیوتر نیز پرداختیم. آیا شما با چنین مشکلی مواجه شدهاید؟ در قسمت نظرات همراه ما باشید.