باورهای زیادی درباره پیشگیری از کرونا وجود دارند که برخی از آنها درست و برخی نادرست هستند. در ادامه میخواهیم ببینیم آیا عینک زدن میتواند از ابتلا به ویروس کرونا جلوگیری کند.
بر اساس تحقیقاتی که در کشور چین انجام شده، تعداد کمی از افراد مبتلا به کووید-19 که در بیمارستانها بستری شدهاند، از عینک استفاده میکنند. این تحقیقات باعث شده تا یک سوال مهم مطرح شود؛ اینکه آیا عینک زدن به پیشگیری از کرونا کمک میکند؟
در یکی از بیمارستانهای شهر سوییژو در چین، طی 47 روز، 276 بیمار مبتلا به ویروس کرونا پذیرفته شدند که از میان آنها تنها 16 نفر (یعنی کمتر از 6 درصد) دچار نزدیکبینی بودند و باید روزانه حداقل هشت ساعت عینک میزدند. یک تحقیق دیگر در گذشته نشان داده بود که بیش از 30 درصد افراد میانسال این شهر، به خاطر نزدیکبینی از عینک استفاده میکنند. بنابراین با کنار هم قرار دادن نتایج این دو تحقیق، به خوبی میتوان متوجه شد که افراد عینکی کمتری به ویروس کرونا مبتلا شدهاند. به همین خاطر محققان اعلام کردهاند که عینک زدن «احتمالا» در پیشگیری از کرونا موثر است.
البته متخصصان اعتقاد دارند هنوز برای اظهارنظر قاطعانه در این رابطه خیلی زود است و نمیتوان مردم را تشویق کرد که علاوه بر ماسک از عینک هم استفاده کنند. اما به هر حال استفاده از عینک باعث میشود که چشم افراد در هنگام عطسه و سرفه طرف مقابل، کمتر در معرض ذرات ریز خارج شده از دهان قرار بگیرد و همین موضوع خطر ابتلا به کرونا را کاهش میدهد. از سوی دیگر، افراد عینکی معمولا در طول روز، کمتر چشمهای خود را لمس میکنند و این مورد هم یکی دیگر از راههای انتقال ویروس به داخل بدن است.
دکتر لیزا ماراگاکیس از دانشکده پزشکی جان هاپکینز درباره این تحقیق اعلام کرده که نمیتوان به طور صددرصد به نتایج آن اعتماد کرد؛ چون اولا این مطالعه روی جامعه آماری بسیار کوچکی صورت گرفته و کمتر از 300 نفر را مورد بررسی قرار داده است. از سوی دیگر میتوان از جنبه دیگری نیز به این نتایج نگاه کرد؛ مثلا میتوانیم بگوییم افراد عینکی معمولا در سن بالاتری هستند و این افراد دستورالعملهای بهداشتی را با وسواس بیشتری رعایت میکنند و کمتر از خانه خارج میشوند. بنابراین خطر ابتلای آنها به ویروس کرونا هم کمتر است.
معمولا پرستاران و اعضای کادر درمانی، علاوه بر ماسک، از لباسهای مخصوص و همچنین شیلدهایی استفاده میکنند که کل صورت آنها از جمله چشمانشان را میپوشاند. این افراد چون با مبتلایان زیادی سروکار دارند، برای جلوگیری از ورود ذرات معلق ناشی از سرفه و عطسه بیماران، بهتر است از عینک مخصوص یا محافظ صورت استفاده کنند، اما افراد عادی، اگر ماسک بزنند و فاصله اجتماعی را رعایت کنند، ضرورتی وجود ندارد که عینک هم بزنند.
به هر حال لازم است تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام شود تا بفهمیم که عینک زدن تا چه حد در پیشگیری از کرونا تاثیر دارد. طبق اعلام متخصصان، ویروس کرونا میتواند از راه بینی، دهان و چشم وارد بدن شود که نقش بینی در این بین از همه بیشتر است. با اینکه گفته میشود انتقال ویروس از راه چشم به ندرت اتفاق میافتد، اما علائمی مثل چشم درد، خارش و سوزش چشمها، قرمز شدن آنها و تار شدن دید، از جمله علائم ابتلا به کرونا گزارش شدهاند. در ماه گذشته تحقیقی در شهر ووهان چین و روی 216 کودک مبتلا به کرونا انجام شد که نشان میداد 49 نفر از آنان (یعنی 23 درصد) دارای علائم چشمی بودند.
جمع بندی
هنوز دقیقا مشخص نیست که استفاده از عینک تا چه حد در پیشگیری از کرونا موثر است. پس بهتر است فعلا به اصلیترین توصیه پزشکان، یعنی استفاده از ماسک، حفظ فاصله با سایر افراد و پرهیز از حضور در جاهای شلوغ عمل کنیم.