برخی موضوعات در سینما جزو ژانر محسوب نمیشوند، اما جذابیتهای زیادی برای مخاطبان دارند. یکی از این موضوعات تم انتقام است. در این مطلب به مهمترین فیلم های سینمایی با موضوع انتقام پرداختهایم.
یکی از تمهای جذاب برای علاقهمندان به سینمای قهرمانپرور و کلاسیک، تم انتقام است. اینکه در یک ماجراجویی، قهرمان اصلی فیلم گاهی اوقات به تنهایی و گاهی نیز با همراهی سایرین علیه ضدقهرمان برمیخیزد و سعی میکند انتقام بگیرد. در سینمای ایران تم انتقام با وجود جذابیت برای مخاطبان، آنچنان مورد توجه سینماگران قرار نگرفته است و تعداد فیلمهای با محوریت انتقام خیلی زیاد نیست. بیشک سردمدار ساخت فیلم های سینمایی با موضوع انتقام در ایران، مسعود کیمیایی است. کیمیایی سبک خاصی برای فیلمسازی دارد و در اغلب فیلمهایش مردانگی، غیرت و انتقام جانمایه فیلمنامههایش است. در این فهرست بیشترین فیلم های سینمایی با موضوع انتقام مربوط به آثار مسعود کیمیایی است، اما در سالهای اخیر برخی کارگردانان دیگر هم سراغ اینگونه موضوعات رفتهاند.
سال گذشته دو فیلم مطرح «شنای پروانه» و «خون شد» در این حوزه ساخته شدند که اولی مدتی روی پرده بود و دومی هنوز اکران نشده است. با پلازا همراه باشید تا مهمترین فیلم های سینمایی با موضوع انتقام در سینمای ایران را با هم مرور کنیم.
آنچه در ادامه میخوانید:
- مهمترین فیلم های سینمایی با موضوع انتقام
- فیلم قیصر
- فیلم رد پای گرگ
- فیلم فریاد
- و…
- کلام آخر
مهمترین فیلم های سینمایی با موضوع انتقام
در این فهرست قصد داریم به جذابترین و مهمترین فیلم های سینمایی با موضوع انتقام و انتقامگیری شخصیت قهرمان اول فیلم در این آثار بپردازیم.
فیلم قیصر
- سال تولید: 1348
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- بازیگران: بهروز وثوقی، ناصر ملک مطیعی، جمشید مشایخی، پوری بنایی و بهمن مفید
منصور آب منگل، به فاطی تعرض و تجاوز میکند. در پی این اتفاق فاطی در نامهای به مادر و داییاش، واقعه دردناکی که بر او گذشته را شرح میدهد و خودکشی میکند. وقتی فرمان برادر بزرگتر فاطی متوجه موضوع میشود، سراغ برادران آب منگل میرود، اما چون قسم خورده که دست به چاقو نزند، بدون سلاح با آنها درگیر میشود و به قتل میرسد. وقتی قیصر از جنوب برمیگردد، متوجه میشود چه مصیبتی بر سرش آوار شده است. او تصمیم میگیرد انتقام خواهر و برادرش را از برادران آب منگل بگیرد و هر سه آنها را از پای درمیآورد. او در نهایت پس از کشتن برادران آب منگل، توسط پلیس دستگیر میشود.
فیلم رد پای گرگ
- سال تولید: 1370
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- بازیگران: فرامرز قریبیان، گلچهره سجادیه، نیکی کریمی، منوچهر حامدی و جلال مقدم
رضا در آستانه عروسی با دختری به نام طلعت است که او را بسیار دوست دارد. اما سه روز قبل از عروسی، رضا بر اثر یک پاپوش به زندان میافتد. او بیست سال بعد از زندان آزاد میشود و سراغ طلعت میرود، اما متوجه میشود طلعت با دوست قدیمیاش صادق خان ازدواج کرده است. او در همین اوضاع که حال و روز خوبی ندارد، مطلع میشود صادق خان برای او پاپوش دوخته بوده و عامل به زندان رفتنش کسی نبوده جز صادق خان! به این ترتیب رضا سراغ صادق میرود و در شب عروسی پسرش از او انتقام میگیرد.
فیلم فریاد
- سال تولید: 1377
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- بازیگران: محمدرضا فروتن، میترا حجار، کیانوش گرامی، عنایت بخشی و پولاد کیمیایی
سهراب و فاروق بر سر مسائل کاری در جنوب ایران و در یک گاراژ درگیر میشوند و بر اثر اتفاقی فاروق به خاطر فشار روانی و عصبی سکته میکند و میمیرد. پس از این حادثه، برادران فاروق راهی جنوب میشوند و برای گرفتن انتقام سراغ سهراب میروند.
فیلم بوتیک
- سال تولید: 1382
- کارگردان: حمید نعمت الله
- بازیگران: محمدرضا گلزار، گلشیفته فراهانی، رضا رویگری و حامد بهداد
اتی (احترام) قصد مهاجرت در سر دارد، اما شرایط اقتصادیاش اصلا مناسب نیست. او که توان پرداخت سهم اجاره خانهای که با دوستانش در آن زندگی میکند را ندارد، مبلغ موردنیازش را از جهانگیر صاحب بوتیکی در نزدیکی خانهشان تامین میکند. اتی به جای پرداخت اجاره خانه، تصمیم میگیرد مقداری دیگر پول را تهیه کند و به خارج از کشور برود. اما در دام مردی به نام شاپوری میافتد و در حالیکه شاپوری در تلاش است تا با سوءقصد و تعرض به اتی به مقاصد شوم خود برسد، جهانگیر وارد ماجرا میشود و انتقام اتی را از مرد کلاهبردار میگیرد.
فیلم محاکمه در خیابان
- سال تولید: 1387
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- بازیگران: پولاد کیمیایی، حمیدرضا افشار، محمدرضا فروتن، حامد بهداد و نیکی کریمی
امیر و مرجان قصد دارند با هم ازدواج کنند و تاریخ عروسی هم مشخص شده است. در روز عروسی، حبیب دوست امیر به او میگوید که از همسر مردی به نام عبد شنیده که مرجان با همسر او رابطه داشته است و حتی از عبد بچهدار شده و بچه را سقط کرده است! امیر ابتدا با مرجان درگیر میشود و او را مواخذه میکند، اما مرجان خود را بیگناه معرفی میکند. در ادامه امیر برای انتقام سراغ عبد میرود و از طریق همسر او عبد را پیدا میکند.
فیلم کیفر
- سال تولید: 1388
- کارگردان: حسن فتحی
- بازیگران: مصطفی زمانی، امیر جعفری، هانیه توسلی، هومن برق نورد و مریلا زارعی
مردی به نام برزو به دلیل قتل در آستانه اعدام قرار دارد. همسر، برادر و فرزند کوچک برزو با همراهی دوست صمیمی برزو به نام جمال در عروسیها برنامه اجرا میکنند تا بتوانند هزینه دیه را به خانواده مقتول بدهند و رضایت را از آنها بگیرند. خانواده مقتول بعد از مدتها راضی شدهاند تا رضایت بدهند، اما در شب قبل از اعدام به یکباره نظر خانواده مقتول عوض میشود و بروز قصاص میشود. سیامک برادر برزو با تحقیق و پرس و جو متوجه میشود که فردی ناشناس سه برابر پول دیه را به خانواده مقتول داده است تا حتما برزو را قصاص کنند و به هیچوجه رضایت ندهند. سیامک برای انتقام گیری و یافتن حقیقت به دنبال آن فرد ناشناس میگردد، اما در انتها متوجه میشود که جمال ملقب به ابی بن بست که دوست صمیمی برزو بوده، همان فرد ناشناس است و او برای انتقامگیری از برزو به خانواده مقتول پول داده تا بروز را اعدام کنند!
فیلم 360 درجه
- سال تولید: 1393
- کارگردان: سام قریبیان
- بازیگران: میلاد کی مرام، امیر آقایی، پریناز ایزدیار، مسعود کرامتی و میترا حجار
مهتاب دختری بزهکار است که چند وقتی است دور خلاف را خط کشیده است. او قرار است با نامزدش عروسی کند و برنامه عروسی آنها نیز چیده شده است. در آستانه عروسی در حالیکه این زوج در یکی از جادههای شمالی در حال سفر هستند و ایست بازرسی جلویشان را میگیرد، مهتاب ادعا میکند در کیفش یک بسته ماده مخدر دارد و از پسر میخواهد تا آن را گردن بگیرد و به او قول میدهد که پسر را از زندان آزاد کند. پسر مدتها در زندان میماند و کسی خبری از او نمیگیرد. از گوشه و کنار میشنود که همسرش را ربودهاند و به قتل رساندهاند. او پس از آزاد شدن از زندان قصد انتقامگیری دارد و تلاش میکند پرده از این راز پیچیده بردارد.
فیلم لاتاری
- سال تولید: 1396
- کارگردان: محمدحسین مهدویان
- بازیگران: ساعد سهیلی، هادی حجازیفر، زیبا کرمعلی، علیرضا استادی و جواد عزتی
امیرعلی عاشق دختری به نام نوشین است و نوشین هم او را دوست دارد و این دو قرار است به زودی با یکدیگر ازدواج کنند. نوشین و خانوادهاش در وضعیت مالی مناسبی قرار ندارند و او تصمیم میگیرد برای آزاد کردن برادرش نیما که به دلیل بدهی در زندان به سر میبرد، با یکی از دوستان پدرش برای کار به دبی برود. اما آن فرد نوشین را فریب میدهد و به یک شیخ عرب پولدار که در دبی جزو قدرتمندان و سیاستمداران کشور است میفروشد.
امیرعلی و نیما وقتی متوجه این اتفاق میشوند تلاش میکنند به نوشین کمک کنند، اما خبر تعرض به نوشین و خودکشی او در دبی به خانوادهاش میرسد. نیما که در زندان به سر میبرد از امیرعلی میخواهد که مسببان این اتفاق را پیدا کند و انتقام خواهرش را از آنها بگیرد. موسی، مربی امیرعلی که یک فرد عصیانگر و تندرو است امیرعلی را همراهی میکند و این دو نفر به طرز فجیعی انتقام نوشین را در هتلی در دبی از متجاوزین میگیرند.
فیلم مغزهای کوچک زنگ زده
- سال تولید: 1397
- کارگردان: هومن سیدی
- بازیگران: نوید محمدزاده، فرهاد اصلانی، نوید پورفرج، مرجان اتفاقیان و فرید سجادی حسینی
شکور و برادرانش در یک حلبی آباد در اطراف تهران، زندگی عجیبی دارند. آنها از یک طرف در حال توزیع مواد و از طرفی دیگر در حال خرید و فروش نوزاد هستند. خبر میرسد که برای خواهرشان شهره قرار است خواستگار بیاید. شب خواستگاری همه چیز مهیاست، اما خبری نمیشود. مشخص میشود که فیلمی شخصی از شهره لو رفته و در همه تهران پیچیده و به همین دلیل خواستگار شهره بیخیال شده است. شکور، شاهین و بچهمحلهایشان دنبال انتقام از مسببان این ماجرا هستند. در این بین با حضور پلیس، شکور دستگیر میشود و شاهین در ملاقات با او، متوجه میشود فرزند این خانواده نیست. حال او تصمیم میگیرد از شکور و خانوادهاش انتقام بگیرد.
فیلم شنای پروانه
- سال تولید: 1398
- کارگردان: محمد کارت
- بازیگران: جواد عزتی، امیر آقایی، طناز طباطبایی، علی شادمان و پانتهآ بهرام
فیلمی از زنی به نام پروانه که عریان و در حال شنا در استخر است در فضای مجازی منتشر میشود و دشمنان شوهرش هاشم، این فیلم را همه جا پخش میکنند. پس از این اتفاق، هاشم که غیرتش را لگدمال شده میبیند، به سراغ پروانه میآید و او را به قتل میرساند. هاشم به زندان میافتد و حجت برادر هاشم تلاش میکند، در حمایت از برادر و زن برادرش، مسببان این ماجرا را پیدا کند و انتقام خون زن برادرش پروانه و اسارت برادرش هاشم را از آنها بگیرد.
فیلم خون شد
- سال تولید: 1398
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- بازیگران: سعید آقاخانی، نسرین مقانلو، لیلا زارع، سیامک صفری و هومن برق نورد
فردی به نام فضلی پس از هشت سال برای جمع کردن خانواده خود برمیگردد، اما میبیند خانواده از هم پاشیده است. خواهرش توسط فردی معتاد شده و برادرش در تیمارستان به سر میبرد. او تصمیم میگیرد از تمام کسانی که خواهران و برادرانش را به مصیبت کشاندهاند انتقام بگیرد و در این راه تمام کسانی که مانع جمع شدن خانواده آنها دور هم شدهاند را از بین میبرد.
کلام آخر
در این مطلب سعی کردیم مهمترین فیلم های سینمایی با موضوع انتقام در سینمای ایران را برایتان معرفی کنیم. البته اساسا انتقامگیری یکی از اهرمهای مهم در پیشبرد قصه و درام در فیلم و سریالهای معمایی جنایی با حضور قهرمان و ضدقهرمان است. به همین دلیل در بسیاری از آثار ایرانی شاید تم انتقام با درصدهای متفاوت دیده شود، اما ما اینجا سعی کردیم آثاری را برایتان ذکر کنیم که محوریت اصلی قصه غیرت و انتقام است. شما نیز درباره اینگونه آثار نظرات خود را با ما در میان بگذارید. به نظرتان فیلم های سینمایی با موضوع انتقام هنوز هم برای مخاطبان سینمای ایران جذابیتی دارند؟ شما کدامیک از فیلم های سینمایی با موضوع انتقام را بیشتر دوست داشتهاید؟ کدامیک از فیلم های سینمایی با موضوع انتقام فیلم خوب و ماندگاری بوده است؟