قفل کردن فولدر در ویندوز بهترین روش برای محافظت از یک پوشه در کامپیوتر و لپ تاپ است. هیچکس تمایلی ندارد که فردی بدون اجازه به پوشه هایی که ممکن است اطلاعات خصوصی روی آنها باشند، دسترسی پیدا کند. اما رمز گذاشتن روی پوشه چگونه است؟
خوشبختانه روشهای مختلفی جهت قفل کردن فولدر در ویندوز وجود دارد. اگر شما نیز همانند بیشتر افراد از یک سیستم مشترک در محل کار، خانه و… استفاده میکنید و فایلهای مختلفی که حاوی اطلاعات محرمانه شماست در کامپیوتر ذخیره دارید، بهتر است به فکر قفل کردن پوشه ها در ویندوز خود باشید. با این کار میتوانید به راحتی دسترسی دیگران به اطلاعاتتان را محدود کنید. اما چگونه در ویندوز 7، 10 یا 11 روی پوشه رمز بگذاریم؟ در این مقاله قصد داریم به آموزش قفل گذاری فایل ها در لپ تاپ ویندوز بپردازیم. با پلازا همراه باشید.
فهرست مطالب
قفل کردن فولدر لپ تاپ و کامپیوتر در ویندوز
روشهای مختلفی برای قفل كردن پوشه در ويندوز 10 بدون نرم افزار وجود دارد. ویندوز بهصورت پیشفرض دارای ابزاری برای رمزگذاری یک پوشه است و از طریق سایر روشها نیز میتوانید حتی یک رمزعبور برای پوشه موردنظرتان تعریف کنید. علاوه بر این حتی امکان قفل گذاری روی درایوهای ویندوز نیز وجود دارد که در ادامه به همه آنها میپردازیم.
1. آموزش رمزگذاری پوشهها
اولین و سادهترین روشی که برای قفلگذاری روی یک پوشه میتوانید استفاده کنید، رمزگذاری است. این روش با رمز گذاشتن روی پوشه در کامپیوتر متفاوت است. با استفاده از آن میتوانید یک پوشه را رمزگذاری کنید اما این پوشه با رمزعبور حساب ویندوز شما رمزگذاری میشود. یعنی به محض اینکه وارد ویندوز شوید، محتویات آن قابل دسترس خواهند بود.
برای فعال کردن این ویژگی، ابتدا روی پوشهای که میخواهید رمزگذاری کنید راست کلیک کرده و Properties را انتخاب کنید. سپس در زبانه General روی Advanced کلیک کنید.
سپس پنجره Advanced Attributes برایتان بهنمایش در میآید. در اینجا فقط کافی است گزینه آخر یعنی، Encrypt contents to secure data را تیک زده و سپس روی OK کلیک کنید.
سپس در پنجره اصلی نیز روی Apply کلیک کنید. با کلیک روی این گزینه، پنجره زیر بهنمایش درمیآید.
اگر گزینه Apply changes to this folder only را انتخاب کنید، فقط آن پوشه کامپیوتر که در ویندوز انتخاب کردید رمزگذاری و قفل میشود. اگر Apply changes to this folder, subfolders, and files را انتخاب کنید، تمام پوشهها و فایلهایی که در آن پوشه هستند نیز رمزگذاری خواهند شد. در انتها روی OK کلیک کنید. سپس یک نوتیفیکیشن در پایین سمت راست صفحه ظاهر خواهد شد. روی آن کلیک کنید تا پنجره زیر نشان داده شود:
این پنجره از شما میخواهد که از کلید رمزگشایی فایل یک پشتیبان تهیه کنید تا بعدا در صورتی که کلید اصلی از دست رفت یا دچار مشکل شد، بتوانید به محتویات فایل دسترسی پیدا کنید. برای تهیه پشتیبان، گزینه اول (Back up now) را انتخاب کنید. پنجره زیر باز خواهد شد. روی Next بزنید.
در صفحه بعد دوباره روی Next کلیک کنید تا به پنجره زیر برسید:
ابتدا گزینه Password را تیک بزنید و سپس در کادر اول یک رمزعبور برای کلید رمزگشایی فایل تعریف کنید. در کادر دوم رمز را تکرار کنید. حتما رمزشما حداقل 10 کاراکتر داشته باشد و موارد دیگر مثل حروف کوچک و بزرگ و اعداد را هم رعایت کنید تا یک رمز قدرتمند داشته باشید.
این رمز را نیز یکجا یادداشت کنید تا بعدا آن را فراموش نکنید. Encryption را روی AES256-SHA256 قرار دهید و روی Next کلیک کنید. در صفحه بعدی نام و محلی که میخواهید فایل مربوط به کلید در آنجا ذخیره شود را مشخص و دوباره روی Next و سپس Finish کلیک کنید.
حالا اگر یک بار دیگر فایل را مشاهده کنید، یک قفل در کنار آن ظاهر شده است. در آینده تنها زمانی که وارد حساب خود در ویندوز شوید میتوانید به این فایل دسترسی پیدا کنید.
2. آموزش رمز گذاشتن روی پوشه در کامپیوتر؛ چگونه روی پوشه رمز بگذاریم در ویندوز 7؟
جهت قفل کردن فولدر لپ تاپ در ویندوز، میتوانید از یک راه سختتر و پیچیدهتر هم استفاده کنید. مراحل گفته شده در زیر را طبق تصاویر به ترتیب اجرا کنید.
گام 1 : ابتدا طبق تصویر زیر در پوشهای که فایل خصوصی شما قرار دارد کلیک راست کرده و بعد بر روی گزینه New کلیک کنید.
گام 2: پس از باز شدن باکس جدید گزینه Text Document را انتخاب کنید.
گام 3: حالا دکمه Enter را بزنید. دقت کنید که در نهایت پس از ساختن پوشه قفل، میتوانید اقدام به تغییر نام فایل جدید خود کنید. پس فعلا نام فایل را تغییر ندهید.
پس از ایجاد شدن فایل جدیدی به نام New text doxument، بر روی آن دو بار کلیک کنید تا طبق تصویر زیر یک پنجره جدید باز شود.
گام 4: در این قسمت باید یک متن در درون پنجره جدید قرار دهید.
گام 5: متن زیر که به صورت پیشفرض است را بدون تغییر در باکس تصویر بالا کپی کنید.
cls
@ECHO OFF
title Folder Locker
if EXIST “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” goto UNLOCK
if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure u want to Lock the folder(Y/N)
set/p “cho=>”
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Locker “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
attrib +h +s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to Unlock folder
set/p “pass=>”
if NOT %pass%==Your-Password-Here goto FAIL
attrib -h -s “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}”
ren “Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}” Locker
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Locker
echo Locker created successfully
goto End
:End
گام 6: باید عبارت Your-Password-Here را از درون متنی که کپی کردهاید، بیابید.
گام 7: حال باید به جای عبارت Your-Password-Here رمزی که میخواهید برای پوشه خود قرار دهید را بنویسید.
گام 8: در قدم بعدی باید در گوشه سمت چپ بالای صفحه، بر روی File کلیک کرده و گزینه Save as را انتخاب کنید.
گام 9: حالا در پنجره جدیدی که برای شما ظاهر میشود، باید نام و نوع فایلتان را تغییر دهید. طبق تصویر زیر نام فایل را به FolderLocker.bat تغییر داده و نوع فایل را نیز بر روی All Files تنظیم کنید و فایل خود را ذخیره کنید.
گام 10: پس از اینکه دو بار بر روی پوشه کلیک کردید، فایل جدیدتان به نام Locker تشکیل خواهد شد. اکنون میتوانید فایلهای مورد نظرتان را که قصد رمزگذاری آنها را دارید، در داخل این پوشه قرار دهید.
گام 11: اگر مجدد فایل Locker را باز کنید یک پنجره جدید مشکی رنگ برای شما نمایش داده خواهد شد. در قسمت زرد رنگ که طبق تصویر زیر مشخص شده است، حرف Y را تایپ کرده و کلید Enter را بزنید.
گام 12: اکنون فایل شما رمزگذاری شده است. این کار باعث میشود علاوه بر اینکه پوشه شما قفل شود، فایل آن نیز از روی صفحه نمایش شما ناپدید شود. البته نگران نباشید! اطلاعات شما محفوظ است.
اگر میخواهید پوشهای که رمزگذاری کردهاید را باز کنید، مراحل زیر را دنبال کنید.
طبق تصویر بر روی فایل FolderLocker دو بار کلیک کنید.
در پنجره مشکی رنگی که برای شما نمایش داده میشود رمز خود را که قبلا خودتان انتخاب کرده بودید در مکان نمایش داده شده وارد کنید و کلید Enter را بزنید.
حالا پوشه حاوی اطلاعات محرمانه شما به حالت قبل خود برگشته است. میتوانید آن را باز کرده و فایلهای مخفی شده خود را ببینید.
3. قفل گذاری روی درایوهای ویندوز با BitLocker ؛ قفل کردن درایوهای ویندوز 10
مرحله قبلی برای رمز گذاشتن روی پوشه در کامپیوتر بیش از حد پیچیده است. اما یک روش دیگر نیز وجود دارد که بدون پیچیدگی خاصی بهشما این امکان را میدهد تا روی یک درایو رمز بگذارید. در این روش باید از طریق BitLocker یک درایو مجازی ایجاد کنید و روی آن رمز بگذارید. البته روی درایوهای فعلی خود هم میتوانید رمزبگذارید اما از آنجایی که ممکن است رمز را فراموش کنید بهتر است اینکار را با ایجاد یک درایو مجازی و اضافه کردن مواردی که میخواهید مورد محافظت قرار بگیرند به آن درایو، انجام دهید.
برای قفل گذاری روی درایوهای ویندوز، ابتدا باید یک هارد دیسک مجازی ایجاد کنیم. روی استارت کلیک و در قسمت جستجو Disk Management را وارد و نتیجه اول را باز کنید. در صفحه اول از نوار بالای صفحه روی Action و بعد Create VHD کلیک کنید.
در پنجره باز شده، ابتدا روی Browse کلیک و محلی که میخواهید درایو مجازی برای رمز گذاشتن روی پوشه هایش در کامپیوتر، در آنجا ذخیره شود را مشخص کنید. همچنین یک نام برای این درایو وارد و در انتها روی Save کلیک کنید.
حالا به پنجره قبلی بازخواهید گشت. در قسمت Virtual hard disk size باید میزان فضایی که میخواهید به این درایو اختصاص دهید را مشخص کنید. مثلا 8 گیگابایت. این میزان فضا را باید براساس حجم محتوایی که میخواهید از آن محافظت کنید، در این قسمت وارد کنید. سپس در قسمت Virtual hard disk format گزینه VHDX را انتخاب کنید.
در مرحله بعدی برای قفل کردن فولدر لپ تاپ در ویندوز، در قسمت پایین گزینه Dynamically expanding را انتخاب کنید. با انتخاب این گزینه، فضای هارد مجازی شما همزمان با افزودن محتوای جدید، به حداکثر سایزی که تعریف کردید افزایش پیدا میکند.
اما اگر Fixed size را انتخاب کنید، هارد مجازی از اول با همان میزان فضایی که مشخص کردید، ایجاد میشود. سپس روی OK بزنید. حالا در صفحه اول Disk Management یک دیسک جدید مشاهده خواهید کرد. روی آن راست کلیک کرده و Initialize Disk را انتخاب کنید.
در پنجره باز شد، دیسک را از فهرست تیک بزنید و از پایین این فهرست هم گزینه MBR (Master Boot Record) را انتحاب و روی OK کلیک کنید.
حالا باید این درایو مجازی را پارتیشنبندی کنیم. برای انجام این کار، در صفحه اول روی فضای خالی درایو (Unallocated) راست کلیک و گزینه New Simple Volume را انتخاب کنید.
اندازه و حجم پارتیشنها را تغییر ندهید و از همان مقادیر پیشفرض استفاده و روی Next کلیک کنید.
در قسمت Assign the following drive letter یک حرف برای درایو جدید تعریف و بعد دوباره روی Next کلیک کنید.
در پنجره بعدی و در قسمت File system گزینه NTFS را انتخاب کنید. قسمت Allocation unit size را روی Default بگذارید. در کادر Value label هم یک نام برای پارتیشن وارد کنید. در انتها گزینه Perform a quick format را تیک بزنید. اگر قصد صرفهجویی در میزان حافظه درایو را دارید، گزینه Enable file and folder compression را هم تیک بزنید تا امکان فشردهسازی فایلها و پوشهها در درایو وجود داشته باشد.
سپس روی Next و بعد Finish کلیک کنید. حالا یک درایو مجازی در اختیار خواهیم داشت که میتوانیم با BitLocker روی آن رمزعبور بگذاریم. برای انجام اینکار ابتدا به کنترل پنل و بعد قسمت System and Security رفته و روی BitLocker Drive Encryption کلیک کنید.
در این قسمت، درایو مجازی که پیدا کردید را پیدا و روی گزینه Turn on BitLocker روبهروی آن کلیک کنید.
در پنجره باز شده، گزینه Use a password to unlock the drive را تیک بزنید. سپس یک رمزعبور برای این درایو تعریف کنید و در انتها روی Next کلیک کنید.
در پنجره بعدی باید یک از کلید ریکاوری قفل پوشه در ویندوز خود یک بکاپ تهیه کنید تا زمانی که رمزعبور را فراموش کردید، بتوانید دوباره به محتویات درایو دسترسی داشته باشید. پس حتما از این فایل در یک محل امن نگهداری کنید. میتوانید این کلید را در یک فضای ابری، یک فلش، بهصورت فایل دخیره کرده یا اینکه آن را چاپ کنید. ما در اینجا گزینه Save to a file را انتخاب میکنیم تا آن را بهصورت یک فایل ذخیره کنیم.
بعد از اینکه محل ذخیره را مشخص کردید روی Save و بعد Next کلیک کنید تا به پنجره زیر برسید. در اینجا گزینه Encrypt used disk space only را انتخاب کنید.
در پنجره بعدی گزینه Compatibility mode را انتخاب و بعد روی Next کلیک کنید. در انتها و در پنجره آخر روی Start encryption کلیک کنید تا فرایند قفل گذاری روی فایل ها و درایوهای لپ تاپ ویندوز آغاز شود.
وقتی این فرایند تمام شد، روی Close بزنید.
حالا باید برای دسترسی به این درایو، به محلی که در ابتدای این فرایند و با کلیک روی Browse به محلی که درایو مجازی را در آنجا ذخیره کردید بروید. این درایو با پسوند vhd مشخص است. دو بار روی آن کلیک کنید تا درایو شناسایی و Mount شود. اگر پیامی مبنی بر Access is denied دریافت کردید، توجهی نشان ندهید.
حالا به This PC بروید. در اینجا باید درایو جدیدی که ایجاد کردید را مشاهده کنید. روی آن کلیک کنید.
سپس یک پنجره پاپآپ ظاهر خواهد شد که از شما میخواهد رمزعبور را وارد کنید. اگر روزی رمز را فراموش کردید، روی More options کلیک و کلید ریکاوری 48 رقمی که در همان فایل بکاپ وجود داشت را وارد کنید تا به درایو دسترسی پیدا کنید.
حالا درایو باز خواهد شد و میتوانید برای قفل پوشه ها در ویندوز، فایلهایی که میخواهید را به آن منتقل کنید. اما حتما حواستان باشد که آن را قفل کنید. برای قفل گذاری روی درایوهای ویندوز، کافی است روی آن راست کلیک کرده و گزینه Eject را انتخاب کنید. هر زمان که خواستید دوباره به درایو دسترسی پیدا کنید باید دوباره از ابتدا آن را Mount و رمزعبور را وارد کنید.
قفل کردن فولدر در لپ تاپ ویندوز 7، 10 و 11 با نرم افزار
اگر مراحل بالا که در آموزش قفل كردن پوشه در ويندوز 8 و 10 و 11 ارائه کردیم برایتان بیش از حد پیچیده و وقتگیر است، میتوانید از نرمافزارهایی که برای انجام اینکار استفاده میشوند هم کمک بگیرید.
1. قفل کردن پوشه در کامپیوتر با 7zip ؛ چگونه برای پوشه کامپیوتر رمز بگذاریم؟
اولین کاری که باید انجام بدهید این است که نرم افزار 7zip را دانلود و نصب کنید. حالا بر روی فایل یا فایلهایی که میخواهید رمزگذاری شوند کلیک راست کرده و طبق تصویر زیر بر روی گزینه مربوط به نرم افزار یعنی 7zip بروید و در نهایت در باکس جدیدی که برای شما باز میشود گزینه Add to archive را انتخاب کنید.
حالا پنجره جدیدی به نام Add to archive برای شما باز خواهد شد. همانطور که مشاهده میکنید در سمت چپ پنجره نام فایلی که میخواهید ایجاد کنید نوشته شده است. میتوانید آن را به دلخواه خود تغییر دهید. در سمت راست قسمت رمزگذاری را مشاهده میکنید که باید گذرواژه مورد نظرتان را در آن تایپ کنید. دقت کنید که جهت فراموش نکردن رمزتان، تا حد امکان آن را ساده انتخاب کنید.
رمز خود را در باکس مربوطه وارد کنید و روی OK کلیک کنید.
پس از اتمام فرایند قفل کردن پوشه در کامپیوتر توسط نرم افزار 7zip، پنجره مربوطه بلافاصله بسته خواهد شد. فایل رمزگذاری شده که حاوی اطلاعات محرمانه شما است ایجاد شده است. ناگفته نماند که این فایل بدون دسترسی به پسورد شما قابل باز کردن نیست.
2. نحوه رمز گذاری پوشه در کامپیوتر با Easy File Locker ؛ از بهترین برنامه های رمز گذاشتن روی پوشه
این نرم افزار رمز گذاشتن روی پوشه در کامپیوتر یکی از گزینههای معروف و معتبر است. برنامه گزینههای زیادی برای قفل کردن پوشهها و همچنین محدود کردن دسترسی به آنها دارد. رابط کاربری آن هم ساده است و البته خود برنامه هم حجم زیادی ندارد تا فشار مضاعفی به کامپیوتر شما وارد کند.
پس از دانلود این برنامه، در صفحه اول از گزینههای نوار بالای برنامه روی System و بعد Set Password کلیک کنید. سپس یک رمزعبور تعریف و آن را تایید کنید.
حالا برای اینکه فولدر مدنظرتان را اضافه کنید، روی Files & Folders کلیک و گزینه Add File را برای اضافه کردن فایل و گزینه Add Folder را برای اضافه کردن پوشه انتخاب کنید.
روی سهنقطه افقی بزنید و فایل یا فولدر مدنظرتان در در لپ تاپ را برای قفل کردن انتخاب کنید. اگر گزینههای زیر آن را نیز تیک بزنید، میتوانید سطح دسترسی به فایل یا فولد را مشخص کنید.
سپس روی OK بزنید. برای فعال کردن حالت قفل گذاری فایل در لپ تاپ، کافی است از نوار بالای برنامه روی System و سپس روی Start Protection کلیک کنید. قفل كردن پوشه در ويندوز 7 با نرم افزار Easy File Locker نیز امکانپذیر است.
سخن پایانی
در این مقاله از پلازا سعی کردیم انواع روشهای قفل کردن فولدر در ویندوز لپ تاپ را بررسی کنیم. همانطور که مطالعه کردید روشهای مختلفی اعم از طریقه ایجاد پسورد برای فولدر، نرم افزار قفل گذاری روی درایوهای ویندوز و… معرفی شد. امیدواریم از راهکارهای ارائه شده در این مقاله در جهت شخصی سازی فایلهایتان به خوبی بهره برده باشید. اگر روش دیگری برای رمز گذاشتن روی پوشه در کامپیوتر میشناسید، آنها را با ما و سایر کاربران بهاشتراک بگذارید.
سلام برای بازیابی رمز عبور ویندوز می تونید به این مقاله پلازا مراجعه کنید: https://www.plaza.ir/140103/208870/reset-windows-10-password/