واکسن روسی کرونا با نام اسپوتنیک (برگرفته از نام اولین ماهواره فضایی روسی) به زودی در روسیه به طور گسترده تولید و مصرف خواهد شد. اما نگرانیهای بسیاری در مورد استفاده از این واکسن وجود دارد!
در طی روزهای اخیر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه از دست یافتن دانشمندان روس به فرمول واکسن کرونا خبر داد. خبرگزاریهای روسیه خبر ساخت واکسن روسی کرونا را در تمام جهان منعکس کرده و آزمایشات آن را موفقیت آمیز اعلام کردند. این در حالی است که هنوز سازمان بهداشت، واکسن روسی کرونا را مورد تایید قرار نداده و معتقد است این واکسن مراحل توسعه خود را به طور کامل نپیموده و بنابراین فاقد صلاحیت لازم برای ثبت جهانی است.
کشورهای بسیاری در جهان برای ساخت واکسن ویروس کرونا در تلاش و رقابت با یکدیگر هستند. از ابتدای شروع این بحران دانشمندان بسیاری در سراسر دنیا تحقیقات خود را به روی چگونگی ساخت واکسن این ویروس مهلک آغاز کردهاند. اکنون بیش از 20 واکسن توسط کشورهای مختلف در حال آزمایش است و تعدادی از این واکسنها مراحل تست آزمایشگاهی و حیوانی خود را پشت سر گذاشته و آماده برای مرحله تست انسانی هستند. اگر هریک از این واکسنها موفق شود فاز سوم توسعه خود یعنی تست انسانی را با موفقیت پشت سر بگذارد، آنگاه وارد فاز تولید انبوه و عرضه به مردم خواهد شد. تمامی این مراحل پروسههایی زمانبر و نیازمند تحقیق و بررسی بیشمار هستند.
واکسن روسی کرونا بنا به شواهد و مستندات موجود، هنوز مرحله تست انسانی خود را به طور کامل و با موفقیت قطعی پشت سر نگذاشته است و اعلام خبر تولید آن در روسیه موجب نگرانی کارشناسان سازمان بهداشت جهانی شده است. علیرغم اینکه سازمان بهداشت جهانی در مورد انتشار این واکسن به روسیه هشدار داده است، مسئولان حکومتی کشور روسیه ادعای سازمان بهداشت جهانی مربوط به عدم صلاحیت واکسن روسی کرونا را بیاساس دانستهاند. ساعاتی پیش رئیس جمهور روسیه ولادیمیر پوتین از آغاز ثبت نام برای دریافت واکسن کرونا در کشور خود خبر داد. طی این خبر دولت قصد دارد برای کادر درمان، معلمان و افراد نظامی در دریافت واکسن اولویت ویژهتری قائل باشد. ثبت نام برای دریافت واکسن کرونا در روسیه از روز سه شنبه 18 آگوست (28 مرداد) آغاز خواهد شد.
پوتین پیش از این اعلام کرده بود که دخترش یکی از اولین داوطلبانی بوده که واکسن روی او آزمایش شده است و اکنون هیچ مشکلی ندارد. اما بسیاری بر این عقیده هستند که روسیه برای دست یافتن به اهداف سیاسی خود قصد دارد اولین کشوری باشد که واکسن کرونا را تولید میکند. بنابراین برای رسیدن به این هدف هرچه سریعتر مراحل تست واکسن را پیش برده است و حتی شواهدی وجود دارد که نشان میدهد روسیه در مرحله تست انسانی واکسن روسی کرونا تنها از تعداد محدودی داوطلب استفاده کرده و عوارضی چون تب، تورم و سردردهای شدیدی از این واکسن حاصل شده است.
خطرات انتشار زودرس واکسن روسی کرونا
از آنجا که هنوز صلاحیت واکسن ساخت روسیه توسط سازمان بهداشت جهانی تایید نشده است، تزریق این واکسن در ابعاد گسترده باعث افزایش تلفات و گسترش همهگیری ویروس خواهد شد. از جمله خطرات انتشار زودرس واکسن روسی کرونا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخی از کارشناسان معتقدند که شتاب روسیه برای دست یافتن به واکسن کرونا، جو رقابتی را میان دیگر کشورهای جهان بسیار بالا برده و کشورهای دیگر برای رقابت با روسیه تلاش میکنند تا هرچه سریعتر به واکسن دست یابند. این شتاب موجب بیدقتی و نادیده گرفتن برخی مراحل تست واکسن کرونا خواهد شد و در نتیجه به تولید واکسن ناکارآمد و غیراستاندارد منجر خواهد شد.
- در صورتی که واکسن روسی کرونا ناکارآمد باشد، فرد دریافت کننده این واکسن با تصور اینکه در برابر ویروس ایمن شده است به فعالیتهای اجتماعی خود میپردازد و ناخواسته هزاران فرد دیگر را نیز مبتلا خواهد کرد. علاوه بر این واکسنهای غیر معتبر دارای عوارض جانبی شدید و مخربی خواهند بود که سلامت دریافت کنندگان را به مخاطره خواهند کشاند.
روسیه با اصرار خود بر تولید و عرضه واکسن روسی کرونا ریسک بزرگی را به جان خریده است. حال باید منتظر ماند و دید که عملکرد این واکسن چگونه خواهد بود و آیا در پیشگیری از کرونا موثر خواهد بود یا خیر! نظر شما در این رابطه چیست؟ آیا به نظر شما روسیه موفق میشود که اولین کشور دارنده واکسن کرونا باشد یا خیر؟ نظرات خود را در کادر پایین با ما به اشتراک بگذارید.