کتاب های علمی دریچه جدیدی از دنیا را به روی ما باز میکنند و باعث میشوند به پدیدههای جهان پیرامون خود به صورت تخصصیتری بنگریم. در این مطلب بهترین کتاب های علمی دنیا را به شما معرفی خواهیم کرد.
کتاب های علمی سرشار از اطلاعات غنی و ارزشمند درباره تمامی مسائل پیرامون زندگی بشر هستند که با دیدگاه علمی همه چیز را اثبات میکنند. کتب علمی معروف موجود در سراسر دنیا توسط دانشمندان و مشاهیر مطرح در حوزههای مختلفی چون پزشکی، نجوم، فلسفه، فیزیک، روانشناسی و غیره نوشته شدهاند که خواندن آنها دید انسان را نسبت به دنیا تغییر میدهد. خواندن کتاب های علمی کمک میکند تا درک بیشتری نسبت به دنیای پیرامون خود و جهان هستی داشته باشیم.
درک بهتر از زندگی ارتباط مستقیمی با میزان کیفیت زندگی انسان دارد. یعنی زمانی که بشر به درک درستی از عالم هستی و وقایع دنیای پیرامون خود برسد، قادر است درباره حقیقت هستی و موجودیت خود عمیقتر فکر کند. بنابراین هر انسانی باید در جهت رشد فکری و درک بیشتر از عالمی که در آن زندگی میکند، خواندن کتاب های علمی را در برنامه روزانه خود قرار دهد. به همین جهت در ادامه این مقاله از پلازا بهترین کتاب های علمی که حتما باید بخوانید را به شما معرفی خواهیم کرد.
آنچه در ادامه میخوانید:
- بهترین کتاب های علمی دنیا
- کتاب تاریخچه زمان
- کتاب پاسخ های کوتاه به پرسش های اساسی
- کتاب جهان هولوگرافیک
- کتاب ژن خودخواه
- و…
بهترین کتاب های علمی دنیا
در این بخش معروفترین و بهترین کتاب های علمی دنیا در حوزههای مختلف را به شما معرفی کرده و هریک را به صورت مختصر مورد بررسی قرار میدهیم.
کتاب تاریخچه زمان
- سال نشر: 1988
- نویسنده: استیون هاوکینگ
- ترجمه: محمدرضا محجوب
- ناشران فارسی: شرکت سهامی انتشار
کتاب تاریخچه زمان که با نام «از مهبانگ تا سیاهچالهها» نیز شناخته میشود، یکی از پرخوانندهترین کتابهای فیزیکدان معروف «استیون هاوکینگ» بوده که درباره کیهان شناسی و نجوم نگاشته شده است. این کتاب تاکنون به 33 زبان زنده دنیا ترجمه شده و در زمان خود با استقبال بسیار خوبی از سوی خوانندگان مواجه شد. هاوکینگ در این کتاب به زبانی ساده اما علمی و از منظر علم فیزیک به مسائلی چون نحوه پیدایش، نوع ساختار و سرنوشت جهان پرداخته است.
هاوکینگ با زبان علم سعی میکند خواننده را با تمام عناصر تشکیلدهنده جهان هستی آشنا کند و این وجه از کتاب، بسیار شگفتانگیز است. هر فرد پیش از مرگ باید کتاب تاریخچه زمان را مطالعه کند و دیدگاه خود نسبت به جهانی که در آن زندگی میکند را تغییر دهد.
بخشی از کتاب:
انیشتین هیچوقت نپذیرفت که شانس بر جهان هستی حاکم است؛ عقاید انیشتین در این مورد در این جمله معروف او خلاصه شده است: «خدا، تاس نمیریزد».
کتاب پاسخ های کوتاه به پرسش های اساسی
- سال نشر: 2018
- نویسنده: استیون هاوکینگ
- ترجمه: جمیل آریایی، امیرحسین فاضلی مقدم و…
- ناشران فارسی: انتشارات مازیار، انتشارات کوله پشتی و…
کتاب پاسخهای کوتاه به پرسشهای اساسی نیز یکی دیگر از کتاب های علمی نوشته شده توسط استیون هاوکینگ است که در آن به 10 سوال اساسی و مهم انسان درباره جهان هستی پاسخ میدهد و پاسخهای هاوکینگ به این سوالات برگرفته از علم او هستند. در این کتاب که یکی از بهترین کتاب های علمی برای کودکان و نوجوانان است به پرسشهایی از قبیل « آیا خدایی هست؟ آیا میتوان آینده را پیشگویی کرد؟ جهان هستی چگونه شکل گرفت؟ و غیره » پاسخ داده شده است. این کتاب یکی از جالبترین کتاب های علمی فیزیک و نجوم است که به بسیاری از سوالات اساسی شما پاسخ میدهد.
بخشی از کتاب:
همگان از این که جهان هستی آغازی داشته خرسند نبودند. برای مثال، ارسطو از مشهورترین فلاسفهٔ یونان، بر این باور بود که جهان هستی از ازل بوده است. آنچه ازلی باشد کاملتر از چیزی است که آفریده شده باشد.
کتاب جهان هولوگرافیک
- سال نشر: 1992
- نویسنده: مایکل تالبوت
- ترجمه: داریوش مهرجویی
- ناشران فارسی: نشر هرمس
کتاب جهان هولوگرافیک یکی دیگر از بهترین کتاب های علمی برای نوجوانان است که به جهان با دیدی متفاوت مینگرد و حقایق پنهان هستی را برملا میکند. این کتاب میکوشد اسرار ناگفته و ناشناختهای که بشر تاکنون به آنها پی نبرده است را فاش کند و در واقع تلفیقی از علم فلسفه و فیزیک است. جهان هولوگرافیک علاوه بر پرداختن به اسرار جهان هستی به مسائل دیگری چون تلهپاتی، نیروهای فراطبیعی انسان، درمانهای اعجابآمیز و غیره نیز میپردازد. این کتاب پیچیده و علمی توسط داریوش مهرجویی، کارگردان معروف سینما و تلویزیون ایران ترجمه شده که با زبانی ساده سعی کرده است مفاهیم انتزاعی موجود در کتاب را توضیح دهد.
بخشی از کتاب:
جهان ما و هرآنچه در آن است، از قطرههای باران و دانههای برف و درختان کاج تا شهابها و ذرات الکترونها و کوانتومها همگی تنها تصاویر شبه گونهای هستند از واقعیت دور از دسترس که خارج از زمان و مکان بر ما فراتابیده میشود.
کتاب ژن خودخواه
- سال نشر: 1976
- نویسنده: ریچارد داکینز
- ترجمه: دکتر جلال سلطانی
- ناشران فارسی: انتشارات مازیار
کتاب ژن خودخواه نیز یکی از بهترین کتاب های علمی فیزیک و پزشکی است که موجب تغییر نگرش انسان نسبت به موجودیت خود و جهان هستی میشود. این کتاب یکی از کتابهای پرفروش دهه 60 میلادی بود که با استقبال بسیار خوبی از سوی خوانندگان مواجه شد. محوریت اصلی این کتاب درباره تلاش برای بقا و جاودانگی در سطح ژن انسانها است و تمام موجودات زنده اعم از انسانها و گونههای جانوری صرفا حامل ژنهایی گذرا و موقتی از نسلی به نسلی دیگر هستند. این مفهوم در نام کتاب نیز مستتر است و نویسنده با ارائه نمونههایی ملموس در حوزههای زیست شناسی مختلف، مسئله تکامل انسان و بقای او را توضیح میدهد.
بخشی از کتاب:
بیایید تلاش کنیم که سخاوت و نوع دوستی را یاد بگیریم، چون ما خودخواه به دنیا میآییم. بیایید درک کنیم که ژنهای خودخواهمان قصد انجام چه کاری را دارند، چون آن وقت ممکن است بتوانیم برنامههایشان را به هم بریزیم؛ کاری که هیچ گونهی دیگری به فکر انجامش نبوده است.
انسان خردمند
- سال نشر: 2014
- نویسنده: یووال نوح هراری
- ترجمه: نیک گرگین
- ناشران فارسی: فرهنگ نشر نو
یکی دیگر از بهترین کتاب های علمی که باید خواند کتاب «انسان خردمند» است که نسخه اصلی آن در سال 2011 به زبان عبری نوشته شده است و ترجمه انگلیسی آن نیز در سال 2014 روانه بازار شد. نویسنده در این کتاب اظهار دارد که صد هزار سال پیش، حدود شش گونه انسان بر روی کره زمین زندگی میکردند، اما امروز تنها یک گونه از آنها یعنی «انسان خردمند» باقی مانده است.
این کتاب از چهار بخش «انقلاب شناختی»، »انقلاب کشاورزی»، «وحدت بشر» و «انقلاب علمی» تشکیل شده است. کتاب انسان خردمند در واقع روایتی علمی، تاریخی و فلسفی از نحوه پیدایش و تکامل انسانها در دورههای تاریخی مختلف است. دکتر یووال نوح هراری در ادامه این کتاب نیز کتاب «انسان خداگونه» را نوشت.
بخشی از کتاب:
ما نه تنها خویشاوندان بدوی بسیاری داشتهایم، بلکه روزگاری صاحب خواهر و برادرهای زیادی هم بودهایم. ما به این فکر عادت کردهایم که تنها موجودات بشری هستیم، چون گونه ما طی 10 هزار سال گذشته تنها گونه بشری روی کره زمین بوده است.
کتاب فیزیک ناممکن ها
- سال نشر: 2008
- نویسنده: میچیو کاکو
- ترجمه: رامین رامبد
- ناشران فارسی: انتشارات مازیار
کتاب فیزیک ناممکنها نیز یکی از بهترین کتاب های علمی تخیلی و فیزیک دنیا است که بسیاری از مسائل ناممکن امروزی را با استدلالهای علمی، برای آیندگان ممکن میسازد. میچیو کاکو فیزیکدان معروفی است که برای اولین بار نظریه جهان های موازی را مطرح کرد و سر و صدای زیادی در دنیا به راه انداخت. کتاب فیزیک ناممکنها نیز به همین شکل است و در آن به مسائل ناممکنی چون نامرئی شدن و سفر در زمان میپردازد و با زبانی ساده، ذهن انسان را به چالش میکشد. این کتاب در عین آگاهی بخشی به خواننده، او را بسیار سرگرم و درگیر کرده و با چاشنی کمی تخیل برخی موضوعات علمی را بیان میکند.
بخشی از کتاب:
یک مشکل تحلیل کردن علم روانجنبانی آن است که دانشمندان به سادگی توسط کسانی که مدعی داشتن قدرت وراحسیاند، گمراه میشوند.
کتاب تاریخچه تقریبا همه چیز
- سال نشر: 2004
- نویسنده: بیل برایسن
- ترجمه: محمدتقی فرامرزی
- ناشران فارسی: انتشارات مازیار
کتاب تاریخچه تقریبا همه چیز همانطور که از نام آن پیداست، درباره اکثر مباحث علمی از کوانتوم تا زمینشناسی بحث میکند و حقایق بسیاری را برای انسان آشکار میسازد. این کتاب سرشار از داستانهای علمی مختلفی است که با بیانی ساده، اعجاز و شگفتیهای جهان هستی را توضیح میدهد. کتاب تاریخچه تقریبا همه چیز در سال 2004 برنده جایزه کتاب سال آمریکا شد و مورد تحسین منتقدان ادبی قرار گرفت.
این عنوان از شش بخش «گمشده در کیهان»، «بزرگی کره زمین»، «آغاز عصر جدید»، «سیاره پرخطر»، «از کائنات تا حیات» و «بزرگراهی به سوی انسان» تشکیل شده است که تقریبا به تمام سوالات بنیادین بشر کنجکاو درباره جهان هستی پاسخ میدهد.
بخشی از کتاب:
آنچه نخست باید بدانی این است که برای آنکه بتوانی در اینجا باشی تریلیونها اتم سرگردان مجبور بودهاند به شکلی و از راههایی حیرتانگیز و سرشار از لطف و محبت در یک جا گرد هم آیند تا تو آفریده شوی. یک چنین گردآمدنی به قدری اختصاصی و یگانه است که پیش از این هیچگاه کوششی برای تحققش به عمل نیامده است و فقط همین یکبار بوده که موجودیتش به حقیقت پیوسته است.
کتاب طرح بزرگ
- سال نشر: 2010
- نویسنده: استیون هاوکینگ و لئونارد ملودینو
- ترجمه: عبدالحسین صبوری، سارا ایزدیار و علی هادیان
- ناشران فارسی: انتشارات مازیار
یکی از بهترین کتاب های علمی برای جوانان کتاب «طرح بزرگ» اثری جذاب از استیون هاوکینگ است که در آن تئوری چگونگی پیدایش و شکلگیری جهان هستی را بیان میکند و به سوالات بنیادی و اساسی بشر پاسخ میدهد. پاسخ سوالاتی از قبیل جهان از کجا آمده است؟ چرا ما اینجا هستیم؟ منشا جهان از کجاست؟ پایان آن کجاست؟ و غیره همگی در کتاب طرح بزرگ وجود دارند. هاوکینگ در این کتاب مانند سایر کتابهای خود با زبانی ساده اما علمی، پیشینههای ذهنی و باورهای خواننده را به چالش میکشاند و او را با حقیقت جهان هستی آشنا میکند. کتاب طرح بزرگ یکی از کتابهایی است که هر فرد پیش از مرگ باید حداقل یک بار آن را بخواند.
بخشی از کتاب:
عدم آگاهی نسبت به رویدادهای طبیعی باعث شده است که مردم باستان خدایان متعددی اختراع کنند تا بر هر کدام از جنبههای زندگی آنها حکمرانی کنند. خدایان عشق و جنگ؛ خدایان خورشید، زمین و آسمان و… زمانی که خدایان راضی و خشنود بودند، انسانها در وضعیت آب و هوایی مساعد، در صلح و آرامش و رها از فجایع و امراض طبیعی زندگی میکردند. اما اگر ناراضی بودند، در این صورت خشکسالی، جنگ و بیماری همه جا را فرا میگرفتند.
کتاب ساعت ساز نابینا
- سال نشر: 1986
- نویسنده: ریچارد داکینز
- ترجمه: دکتر محمود بهزاد و شهلا باقری
- ناشران فارسی: انتشارات مازیار
کتاب «ساعت ساز نابینا» یکی دیگر از بهترین کتاب های علمی جهان برای نوجوانان است که به بررسی مسئله تکامل میپردازد. داکینز در این کتاب به صورت علمی، چگونگی تغییر و تکامل تمام موجودات زنده بر روی کره زمین را نشان میدهد و ثابت میکند که با تغییر آنها جهان نیز تغییر پیدا میکند. در این کتاب، موجودات و پدیدههای موجود در طبیعت به دو دسته پیچیده و ساده طبقهبندی شدهاند که هریک به نوعی در این دنیا تغییراتی را به وجود میآورند. کتاب ساعت ساز نابینا از سوی منتقدان ادبی مورد تحسین قرار گرفت و یکی از کتابهای تاثیرگذار علمی در صد سال اخیر اعلام شد. از دیدگاه داکینز، ساعت ساز نابینا خود طبیعت است که از مهمترین جزء هر چیزی یعنی DNA به وجود آمده است.
بخشی از کتاب:
تصور این که کسی غیر از شما، مسئول بخشیدن معنا و هدف به زندگیتان است، بچگانه به نظر میرسد. در حالی که نگرش بالغانه واقعی این است که زندگی ما درست به همان اندازهای پرمعنی، سرشار و شگفت انگیز است که میخواهیم باشد.
کتاب کوانتوم
- سال نشر: 2013
- نویسنده: بنش هوفمان
- ترجمه: بهرام معلمی
- ناشران فارسی: انتشارات مازیار
کتاب کوانتوم: حکایت تولد و حیاتی شگفت نیز یکی دیگر از بهترین و پرفروشترین کتاب های علمی دنیا است که درباره علم فیزیک پس از نیوتون صحبت میکند. در این کتاب نظریههای فیزیکی مختلف از جمله هسته اتم، اصل عدم قطعیت هایزنبرگ، ترازهای انرژی اتم بور و تمام نظریههای در باب کوانتوم را از ابتدای دهه 1960 میلادی تا پایان قرن بیستم به طور کامل شرح داده است. کتاب کوانتوم همچنین بسیاری از نظریههای فیزیکی دیگر را با دلیل و برهان علمی به چالش میکشد و به بسیاری از سوالات بیجواب انسان، پاسخ منطقی و علمی میدهد.
بخشی از کتاب:
تشخیص این امر که علم کجا پایان مییابد و تصوف از کجا آغاز میشود دشوار است. به محض آنکه شروع به پرداختن حتی ابتداییترین نظریهها بکنیم، به در افتادن در حوزه فلسفه ماوراءالطبیعه متهم میشویم. همیشه هم تمیز دادن فلسفه ماوراءالطبیعه خوب از بد، امکان پذیر نیست زیرا ممکن است یک ماوراءالطبیعه بد به پیشرفت منجر شود، در حالی که خوب آن از پیشرفت جلوگیری کند.
ما در این مقاله بهترین کتاب های علمی تخیلی برای نوجوانان ، کودکان و جوانان در حوزههای مختلف را به شما معرفی کردیم. شما تاکنون کدامیک از کتاب های علمی معرفی شده در این فهرست را مطالعه کردید؟ لطفا نظرات خود را در بخش ارسال دیدگاه با ما در میان بگذارید.