کارت صدا قطعهای است که امکان ضبط و پخش صدا را فراهم میکند و به ویژه نقشی تعیینکننده در کیفیت صدای ضبط شده دارد. در این مطلب با راهنمای خرید کارت صدا همراه شما هستیم.
کارت صدا که گاهی رابط صوتی نیز نامیده میشود، وسیلهای است که پخش یا ضبط صدا را ممکن میسازد. هنگامی که یک گروه موسیقی قصد دارد صدا را از طریق میکروفون ضبط کند، این کارت صدا است که با تبدیل سیگنالهای آنالوگ به داده صوتی دیجیتال، موسیقی را به صورت داده به کامپیوتر میفرستد. همچنین هنگام پخش صدا از طریق اسپیکر، کارت صدا داده صوتی را به سیگنالهای آنالوگ تبدیل کرده و برای پخش به اسپیکر میفرستد. افرادی که به ضبط و پخش صدا با کیفیت بالا نیاز دارند، باید خرید یک کارت صدای مجزا و باکیفیت را در نظر داشته باشند. با راهنمای خرید کارت صدا در پلازا همراه باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
راهنمای خرید کارت صدا (رابط صوتی)
پیشتر به این پرسش که وظیفه کارت صدا چیست به اختصار پاسخ داده شد. میکروفون، اسپیکر و سایر دستگاههای مشابه به صورت مستقیم به درگاههای کارت صدا متصل میشوند. بنابراین جهت برخورداری از کیفیت مطلوب در پخش و به خصوص ضبط صدا، به یک کارت صدای دقیق و باکیفیت نیاز است. اما خرید کارت صدا عموما امری دشوار است. در ادامه سعی شده تا با ارائه یک راهنمای خرید کارت صدا این امر برای شما تسهیل شود.
چرا ممکن است به خرید کارت صدا نیاز داشته باشید؟
کامپیوترهای شخصی خود مجهز به کارت صدا آنبرد هستند. سوال اینجاست که مشکل این کارتها چیست و چرا باید هزینه خرید کارت صوتی جداگانه را متقبل شد؟ پاسخ این است که کارتهای آنبرد عمدتا برای استفادههای معمولی جهت پخش صدا مناسب هستند. اما اگر بخواهید به ضبط صدا بپردازید یا به کیفیت پخش بالاتری نیاز داشته باشید، باید خرید کارت صدا را در نظر داشته باشید.
کارتهای صدا مجزا کیفیت پخش بالاتری دارند، اما خرید کارت صدا اغلب جهت ضبط صدا (پادکست، موسیقی و غیره) با کیفیت بسیار بالاتر از کارتهای آنبرد مورد توجه است. حتی اگر بخواهید تنها صدای آواز خود و یک گیتار را ضبط کنید، کارتهای آنبرد فاقد اتصالات مناسب جهت ضبط صدا خواهند بود. از طرف دیگر، شما به خروجیهای باکیفیت جهت اتصال هدفون یا اسپیکر برای بررسی و ویرایش صدای ضبط شده نیاز دارید. صدای خروجی باید از کیفیت مطلوبی برخوردار باشد و عاری از اعوجاج، نویز و نیز بدون حذفیات باشد؛ مشکلی که کارتهای آنبرد از آن رنج میبرند. کارتهای صدا یکی از مهمترین وسایل مورد نیاز برای یک نوازنده یا خواننده محسوب میشوند.
هنگام خرید کارت صدا نوع کارت صدای مورد نیاز را مشخص کنید
اگر بخواهید به فهرست طولانی انواع مختلف کارتهای صدا مراجعه کنید، احتمالا در انتخاب دچار مشکل خواهید شد. این راهنمای خرید کارت صدا به شما در انتخاب راحتتر کمک میکند. هرچند کارتهای صدا انواع بسیار متنوع و گوناگونی دارند، اما چند نکته مهم وجود دارد که در صورت توجه به آنها میتوانید به کارت صداهایی که برای استفاده شما و نیز بودجه شما مناسب هستند برسید. این نکات عبارتند از:
- چه درگاههای ورودی و خروجی مورد نیاز شما است؟
- کامپیوتر یا دستگاهی که کارت صدا به آن وصل میشود به چه نوع اتصالی نیاز دارد؟
- چه کیفیت صدایی برای ضبط و پخش نیاز دارید؟
- بودجهتان چقدر است؟
در ادامه موارد مطرح شده در بالا تشریح میشوند.
چه درگاه های ورودی و خروجی مورد نیاز شما است؟
این یکی از مهمترین مواردی است که هنگام خرید کارت صدا گیمینگ و استودیو و غیره باید مد نظر داشته باشید. تنوع گزینهها از نظر درگاهها بسیار بالا است. در میان کارتهای ساده میتوان مدلهایی را دید که تنها میتوانند یک جفت سیگنال مونو یا یک سیگنال استریو را ضبط کنند. در سمت دیگر، کارتهای صدای عظیمی وجود دارند که میتوانند چندین و چند (و گاهی صدها) کانال مختلف و ورودیهای متعدد را پوشش دهند. شما باید بر اساس چیزی که میخواهید ضبط (و پخش) کنید تصمیم بگیرید که به چه ورودیهایی نیاز دارید.
به عنوان نمونه، برای ترانهسرایانی که صرفا میخواهند ترانه خود را همراه با نواختن گیتار آکوستیک بخوانند و آن را با میکروفون ضبط کنند، دو ورودی میکروفون متوازن میتواند کافی باشد. اگر میکروفونهای شما از نوع کاندنسر است، برای تامین انرژی آنها به ورودیهای دارای فانتوم پاور بر روی کارت صدا نیاز خواهید داشت. اگر میخواهید گیتار بیس، الکتریک، یا کیبورد بنوازید، این دستگاهها باید مستقیما به ورودی کارت صدا متصل شوند. در اینجا به درگاههای موسوم به High-Z input بر روی کارت صدا نیاز خواهد بود.
در صورتی که میخواهید از ساز درام، سمپل ساز و پردازشگرهای صوتی خارجی همچون مالتی افکت استفاده کنید، به ورودی و خروجیهای Line level نیاز خواهید داشت. برخی از مانیتورهای استودیویی و آمپلیفایرهای هدفون نیز به این ورودی و خروجیها نیاز دارند. همچنین برخی از دستگاههای خارجی ممکن است به اتصالات دیجیتال از جمله S/PDIF و ADAT نیاز داشته باشند.
به طور کلی بسیار خوب است که فهرستی از تمامی دستگاهها و وسایلی که میخواهید به کارت صدای خود متصل کنید را تهیه کنید. قبل از خرید کارت صدا، مطمئن شوید مدل مورد نظر همه درگاههای مورد نیاز برای دستگاههای شما را دارد. اگر بودجه کافی دارید، بد نیست تعداد درگاهها بیشتر از نیاز فعلی شما باشد؛ چراکه ممکن است در آینده و با پیشرفت در کار خود، بخواهید به ضبطهای پیچیدهتری بپردازید. همچنین مطمئن شوید کارت صدای مورد نظر با کامپیوتر شما و سیستم عامل آن کاملا سازگار است.
نوع رابط مناسب برای اتصال کارت صدا به کامپیوتر یا دستگاه شما چیست؟
امروزه کارت صداها از سازگاری خوبی جهت اتصال به کامپیوترها، گوشیها و سایر دستگاههای رایج برخوردارند. این مسئله در مورد سازگاری با نرم افزارها و اپلیکیشنهای موجود در این دستگاهها نیز صادق است. در زیر به رایجترین نوع رابطهای مورد استفاده در کارتهای صدا اشاره شده است:
USB: این درگاه تقریبا بر روی همه کامپیوترها قرار دارد. بسیاری از کارتهای صدای جدید طوری طراحی شدهاند که با اتصال به درگاه USB انرژی مورد نیاز خود را نیز تامین کنند. بدین ترتیب خرید کارت صدا USB برای استفاده سیار بسیار مناسب است.
فایروایر: این رابط که بیشتر در کامپیوترهای مک و کارت صداهای طراحی شده برای دستگاههای اپل دیده میشود، یک اتصال باثبات با قابلیت انتقال بسیار سریع دیتا است. بدین ترتیب این رابط برای ضبطهای چند کاناله بسیار مناسب است. شما همچنین میتوانید با نصب یک کارت توسعه بر روی کامپیوتر خود از رابط FireWire استفاده کنید. کامپیوترها و لپ تاپهای جدید اپل از درگاههای پرسرعت Thunderbolt بهره میبرند که در ادامه به آن پرداخته شده است.
تاندربولت: این فناوری پرسرعت شرکت اینتل، رابط مورد استفاده در مکهای جدید است. Thunderbolt همچنین میتواند بر روی کامپیوترهایی که دارای کارتهای توسعه مجهز به درگاه تاندربولت هستند مورد استفاده قرار گیرد. رابط تاندربولت سرعتی خیره کننده در انتقال دیتا داشته و امکان تاخیر بسیار کم در ضبط صدا را فراهم میسازد.
پیسیآی اکسپرس (PCIe): این کارتهای صدا که معمولا بر روی کامپیوترهای دسکتاپ و در داخل کیس نصب میشوند از قدیم هنگام خرید کارت صدا کامپیوتر مطرح بودهاند. از آنجا که این کارتها به صورت مستقیم بر روی مادربرد نصب میشوند، جهت اتصال آنها به یک شکاف PCIe نیاز دارید که ممکن است برخی از مادربردها فاقد آن باشند. رابط PCIe امکان انتقال دیتا با سرعت بالا و تاخیر پایین را فراهم ساخته که برای کارتهای صدا با کانالهای ورودی چندگانه مناسب است.
به چه سطح کیفیتی نیاز دارید؟
همانند سایر دستگاهها، در اینجا نیز به طور کلی قیمت خرید کارت صدا با کیفیت صدای آن نسبت مستقیم دارد. اما همواره جهت ضبط و میکس حرفهای، مدلهای بسیار باارزشی با قیمتهای مناسبتر نیز یافت میشوند. در زیر به فاکتورهای کلیدی که کیفیت کلی صدای یک کارت صدا را مشخص میکنند اشاره میشود:
عمق بیت: به طور ساده، هرچه بیت کارت صدا بیشتر باشد، صدای تولید شده توسط کارت صدا دقیقتر و باکیفیتتر خواهد بود. متاسفانه میزان نویز در ضبط صدای دیجیتال بالا است، بنابراین ضبط صدا با عمق 16 بیت (استاندارد مورد استفاده در سی دیهای صوتی) باعث شنیده شدن نویز در لحظاتی که موسیقی شما شدت صدای کمتری دارد خواهد شد. ضبط با عمق 24 بیت، استاندارد حرفهای مورد استفاده در دنیای امروز است که تقریبا همه نویزها را از بین میبرد.
نرخ نمونه برداری: نرخ نمونه برداری را تصاویری لحظهای تصور کنید که کارت صدای شما هر لحظه ضبط میکند. سی دیهای صوتی از سمپل ریت 44.1 کیلوهرتز استفاده میکنند؛ به این معنی که هر ثانیه 44100 تصویر از سیگنال صوتی ورودی ضبط میشود. در اینجا نیز بدون پرداختن به مسائل پیچیده فنی، به طور ساده میتوان گفت نرخ نمونه برداری بالاتر کارت صدا باعث ضبط صدای دقیقتر و رضایت بخشتر خواهد شد. از این رو افرادی که به دنبال بهترین کارت صدا برای استودیو خانگی یا حرفهای خود هستند، کارت صدا با نرخ نمونه برداریهای 48، 96 و حتی 192 کیلوهرتز تهیه میکنند.
اگر قصد دارید موسیقی آزمایشی خود را ضبط کرده و به خانواده نشان دهید، احتمالا کارت صدای 16 بیت و 44.1 کیلو هرتز کافی است. اما اگر قصد انتشار تجاری موسیقی خود را دارید، بهتر است یک کارت صدا با مشخصات 24 بیت و 96 کیلوهرتز را انتخاب کنید تا به اثر خود رنگ و بوی حرفهای بخشید.
کیفیت مبدل: مبدلهای آنالوگ به دیجیتال و دیجیتال به آنالوگ، دو بخش هر کارت صدا است که به ترتیب وظیفه تبدیل صدای ورودی از میکروفون و دیتای دیجیتال خروجی از کامپیوتر به اسپیکر را برعهده دارند. همانند عمق بیت و نرخ نمونه برداری، کیفیت و دقیق بودن مبدلهای درون کارت صدا نیز اهمیتی حیاتی دارد.
معرفی کارت صداهای موجود در بازار ایران + قیمت
علاوه بر موارد ذکر شده در بالا، قیمت کارت صدا و تناسب آن با بودجه شما نیز اهمیت زیادی در خرید کارت صدا دارد. همچنین ممکن است به برند خاصی علاقه داشته باشید و آن را بهترین برند کارت صدا بدانید. بسیاری از کاربران، خرید کارت صدا کریتیو و فکوسترایت و چند برند محبوب دیگر را ترجیح میدهند. اما مشکلات فعلی کشور خرید کارت صدا ارزان یا خرید برندهای محبوب را دشوار ساخته است. در این بخش به معرفی برخی از بهترین و پرفروش ترین کارت صدا های موجود در بازار ایران و قیمت تقریبی آنها میپردازیم.
کارت صدا استودیو Presonus FireStudio Mobile
- قیمت تقریبی: 2,250,000 تومان
کارت صدای حرفهای FireStudio Mobile همان طور که از اسمش پیداست برای ضبط صدای سیار بسیار مناسب است. این رابط صوتی از قابلیتها و درگاههای متنوعی بهره میبرد که 10 ورودی، شش خروجی، استفاده از رابط فایروایر، کانورتر قدرتمند 24 بیت و 96 کیلوهرتزی و نیز دارا بودن یک جفت پریآمپ سری XMAX از جمله آنهاست. میکروفونهای داینامیک، کاندنسر و ریبون، گیتار و گیتار بیس، کیبورد، ماشین درام و دی جی میکسر از جمله دستگاههای قابل اتصال به این رابط صوتی هستند.
کارت صدا استودیو Steinberg UR-12
- قیمت تقریبی: 3,800,000 تومان
کارت صدای UR-12 از برند اشتاینبرگ برای استودیوهای خانگی طراحی و ارائه شده و محصول همکاری مشترک با مهندسان شرکت ژاپنی یاماها است. این رابط صوتی از پریآمپ مجهز به فناوری D-Pre بهره میبرد که نویز و اعوجاج را در حد ایدهآل کاهش میدهد. نرخ نمونه برداری 192 کیلوهرتز و عمق 24 بیت، استفاده از درگاه USB2، طراحی بدنه تمام فلزی، سازگاری با سیستم عامل iOS و انواع محصولات قابل حمل اپل از جمله ویژگیهای این محصول است.
کارت صدای Audient ASP880 Microphone Preamp
- قیمت تقریبی: 25,500,000 تومان
کارت صدای ASP880 از یک پری آمپلی فایر با ورودی هشت کاناله میکروفون بهره میبرد. این کارت صدای قدرتمند صدای شما را با کیفیتی بسیار بالا ضبط میکند. هشت مدیا سنسور کنسول کلاس A با امپدانس ورودی متغیر و دو ورودی JFET DI برای اتصال گیتار معمولی یا بیس از دیگر ویژگیهای این کارت صدای افسانهای به شمار میروند.
کارت صدای استودیو Audient ID44
- قیمت تقریبی: 16,000,000 تومان
شرکت آدینت با کارت صدای iD44 کیفیت صدای حرفهای و رضایت بخشی را به استودیوی شما میآورد. این کارت صدای رومیزی همانند دیگر محصولات این برند طوری طراحی شده که نویز و اعوجاج ناچیزی داشته باشد و صدایی بسیار دقیق را برای شما ضبط کند. ورودی و خروجیهای متنوع از جمله چهار ورودی میکروفون و نرخ نمونه برداری 96 کیلوهرتز و عمق 48 بیت از ویژگیهای این محصول هستند.
کلام آخر
امید است با مطالعه این مطلب آشنایی بیشتری با نکات مهم در خرید کارت صدا پیدا کرده باشید. قبل از صرف هزینه جهت خرید کارت صدا، در نظر داشته باشید که کارت صدا، بدون برخورداری از دستگاههای ورودی و خروجی باکیفیت، چندان نتیجه رضایت بخشی را حاصل نخواهد کرد. به بیان دیگر دستگاههایی چون میکروفون، هدفون و اسپیکر که به کارت صدا متصل میشوند باید کیفیتی متناسب با کارت صدا داشته باشند تا بتوانید به نتیجه مطلوب برسید. تجربه شما پیرامون خرید و استفاده از کارت صدا چیست؟ دیدگاهها و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.