روز گذشته مصادف با چهل و پنجمین سالگرد آخرین دیدار فضانوردان آمریکایی از کره ماه، طرح اعزام مجدد انسان به این قمر و برداشتن گامهایی دیگر روی آن به امضای دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده رسید. به این ترتیب ناسا بار دیگر پروژهی سفر به ماه را اجرایی خوهد کرد.
پیشتر در ماه اکتبر این پیشنهاد از سوی «مایک پنس» معاون رئیس جمهور آمریکا که ریاست شورای ملی فضایی را نیز برعهده دارد ارائه شده بود و سرانجام روز گذشته به امضای دونالد ترامپ رسید.
اما طی سالیان اخیر حرف و حدیثهای فراوانی نیز مبنی بر سفر انسان به کره مریخ به گوش میرسید و ممکن است این سوال در اذهان ایجاد شود که تکلیف آن پروژه چه خواهد شد؟ پاسخ این است که ظاهراً پروژهی سفر به ماه پیش زمینهای برای فرود ماجراجویانهی انسان روی سیاره سرخ است و مقدمات کار در ماموریت پیش رو چیده خواهد شد.
ترامپ در این خصوص اظهار داشت: «امضای این فرمان به دست من، بار دیگر ایالات متحده را وارد پروژههای اکتشافی مبتنی بر نیروی انسانی در فضا خواهد کرد و سبب برداشته شدن گامهای دیگری توسط فضانوردان ما روی کره ماه خواهد شد، چیزی که از سال 1972 تاکنون شاهد آن نبودهایم» او اضافه کرد:
«البته این بار تنها به نصب پرچم و بر جای گذاشتن ردپای خود روی کره ماه بسنده نخواهیم کرد و تاسیساتی در آنجا بنا میکنیم که ما را به هدف نهایی خود یعنی سفر به مریخ و چه بسا کرات آسمانی دیگر نزدیکتر خواهند کرد»
به عقیدهی مایک پنس نیز ایالات متحده میبایست برنامههای فضایی خود را توسعه داده و بار دیگر در این عرصه یکهتازی کند.
اما فارغ از این اظهارات پرطمطراق و بلندپروازانه هنوز اطلاعات روشنی دربارهی این پروژه (یا پروژههای) سفر به ماه در دسترس عموم قرار نگرفته و مشخص نیست ناسا قصد بنای چه تاسیساتی روی کره ماه دارد و اینکه آیا شرکتهای خصوص نظیر SpaceX هم در این طرح مشارکت خواهند داشت یا خیر؟ همچنین برنامهی زمانی اعزام انسان به ماه یا مریخ نیز همچنان نامشخص است.
ناسا نیز در بیانیهای نه چندان روشنگرایانه ضمن اعلام حمایت از فرمان رئیس جمهور، به تدوین و تنظیم برنامههایی برای فرود مجدد انسان روی کره ماه، سفر به مریخ و گشودن دریچههای تازه به سوی اعماق منظومه شمسی اشاره کرده است.
گفتنی است دونالد ترامپ این فرمان را در حضور تنی چند از نخبگان فضایی آمریکا امضاء کرد از جمله: سناتور «هریسون جک اشمیت» که 45 سال از فرود آمدن او روی کره ماه میگذرد؛ «باز آلدرین» که نامش به عنوان دومین انسانی که روی ماه قدم گذاشته جاودانه شده است؛ «پگی ویتسون» که با گذراندن 665 روز در پایگاه فضایی رکورددار در بین فضانوردان آمریکایی محسوب میشود؛ و همینطور «کریستینا کُخ» یکی دیگر از فضانوردان نخبهی ناسا.
این فرمان اجرایی کاخ سفید سبب شدت گرفتن رقابت فضایی بین ایالت متحده، چین و ژاپن خواهد شد. هر دو کشور آسیایی در سال جاری قصد خود برای فرود آوردن انسان روی کره ماه در حوالی سال 2030 را آشکار کردهاند. باید دید آیا برنامهی ناسا پیش از این دو کشور عملی خواهد شد و یا خیر؟
