کوالکام چند روز پیش از آخرین نسخه پردازنده موبایلی خود، اسنپدراگون 845 رونمایی کرد و گفته میشود بسیاری از پرچمداران سال آینده، از این پردازنده بهره خواهند برد. عملکرد بهتر و سریعتر اسنپدراگون 845 نسبت به نسخه قبلی خود به همراه پردازنده گرافیکی بهبود یافته، کمک میکند تا تلفنهای هوشمند توانایی پردازش بهتر هوش مصنوعی را داشته باشند. اما این مهمترین ویژگی اسنپدراگون 845 نیست، مهمترین ویژگیای که این پردازنده میتواند به سیستم عامل اندرویدی هدیه دهد “Secure Processing Unit” یا «واحد پردازش امن» است.
سالهای سال است که امنیت بالای آیفون نسبت به اندروید، یک برگ برنده برای کوپرتینویی ها بوده است. تقریبا هر هفته اخباری در خصوص انتشار یک تروجان جدید برای اندروید یا آسیب پذیری برنامه ها در Google Play میشنویم. چیزی که در مورد آیفون شاید بسیار بسیار کمتر شنیده شود که البته این به معنای کامل و بی نقص بودن آیفون نیست، اما اکوسیستم اندروید به گونهای است که مشکلات جدی امنیتی را به همراه دارد.
هر هفته اخباری در خصوص انتشار یک تروجان جدید برای اندروید یا آسیب پذیری برنامه ها در Google Play میشنویم.
این دقیقا مشکلی است که کوالکام در تلاش برای تغییر و بهبود آن است. واحد پردازش امن یا SPU، یک پردازشگر مبتنی بر امنیت است که در تراشه اسنپدراگون 845 تعبیه شده. این تراشه با هدف محافظت از اطلاعات مهم کاربر ساخته و طراحی شده است. حملههای متعدد و هک شدنهای پی در پی داده ها به طور چشمگیری در اندروید در حال افزایش هستند تا جایی که حتی دادههای بیومتریک کاربران نیز به سرقت رفته اند. دادههایی مانند اثرانگشت کاربر و یا اطلاعات چهره شما، در صورتیکه تلفن هوشمند شما از سنسور FaceID بهره میبرد، مانند آیفون x.
کوالکام با معرفی SPU قصد دارد تا تمام دادههای بیومتریک را در محیطی کاملا حفاظت شده و ایمن ذخیره کند، مشابه آنچه که اپل با Enclave Secure در پردازنده A11 Fusion خود در آیفون انجام میدهد.
Enclave Secure، ریزپردازنده و حافظه مخصوص خود را دارد و اطلاعات فوق حساس مانند دادههای مربوط به سنسور تشخیص چهره و کلید رمزگشایی را در خود نگه میدارد. SPU هم مانند Enclave Secure، اطلاعات محرمانه و مهم را ذخیره کرده و از دیگر اجزای اسنپدراگون 845 جدا شده است تا از هک شدن آن جلوگیری شود.
این واحد تنها وظیفه حفاظت از داده های بیومتریک را ندارد بلکه حفاظت از اطلاعاتی مانند حسابهای پرداخت و اطلاعات مربوط به سیم کارت نیز جز وظایف واحد پردازش امن است. برای مثال، زمانیکه با گوشی اندرویدی خود که اسنپدراگون 845 دارد، عکس بگیرید، SPU یک کلید رمز منحصر به فرد برای آن عکس ایجاد کرده که در همان مکان ذخیره میشود. این یک لایه حفاظتی اضافه است و توسعه دهندگانی مانند فیسبوک هم میتوانند از SPU برای رمزگذاری پیامهای فیسبوک مسنجر استفاده کنند.
SPU هم مانند Enclave Secure، ریزپردازنده و حافظه مخصوص خود را دارد و به طور کامل از دیگر اجزای اسنپدراگون 845 جدا شده است. تمام اطلاعات در فضایی جداگانه و کاملا امن ذخیره شدهاند.
گری برتمن، مدیر بخش محصولات کوالکام، اطلاعات بیشتری در خصوص SPU منتشر نکرد و تنها به گفتن جمله «این چیز خوبیست، هرچه کمتر در مورد آن بدانیم، افراد بد هم کمتر در مورد آن خواهند فهمید» بسنده کرد.
آیا این واحد پردازش، تلفنهای اندرویدی را تبدیل به دستگاهی غیرقابل هک خواهد کرد؟ احتمالا خیر، اما این یک گام در جهت درست حرکت کردن برای افزایش سطح امنیت دستگاههای اندرویدی و از همه مهمتر به نفع کاربران این دستگاههاست.