خرید میکروسکوپ چندان سخت نیست، اما انتخاب میان صدها مدل مشکل است. این راهنمای خرید به شما کمک میکند تا مناسبترین مدل میکروسکوپ برای خود را بیابید.
مشاهده اجسام و بافتهای زنده و غیر زنده مختلف از نزدیک بسیار جالب است، اما با چشم غیر مسلح ممکن نیست. برای مشاهده اجسام و بافتهای ریز و بزرگنمایی بیشتر هر قسمت به میکروسکوپ نیاز دارید. برای خرید میکروسکوپ باید با انواع مختلف آن و ویژگیهای آنها آشنا شوید تا بتوانید مدل مناسب کار و استفاده خود را بیابید. پس اگر میان خرید میکروسکوپ دیجیتال و خرید میکروسکوپ الکترونی درماندهاید، با خواندن این مقاله کار خود را در خرید میکروسکوپ مناسب سادهتر کنید. با راهنمای خرید میکروسکوپ همراه پلازا باشید.
آنچه در ادامه میخوانید:
- نکاتی که قبل از خرید میکروسکوپ باید بدانید
- انواع میکروسکوپ
- بزرگنمایی
- سر میکروسکوپ
- فوکوس Coarse یا فوکوس Fine
- روشنایی
- دیافراگم
- کندانسور
- صفحه میکروسکوپ
- قیمت خرید میکروسکوپ در بازار ایران
- میکروسکوپ لونهوک مدل labZZ M101
- میکروسکوپ آموزشی مدل Mh-450L
- میکروسکوپ لايكا مدل DM500
- میکروسکوپ دیجیتال مدل H1
- میکروسکوپ تی اس آی مدل TG-5-3
نکاتی که قبل از خرید میکروسکوپ باید بدانید
خرید میکروسکوپ میتواند به خاطر پردازش انبوه اطلاعاتی که برای هر مدل ارائه میشود کار پیچیده و گیج کنندهای باشد. مدلهای مختلفی از میکروسکوپ در بازار وجود دارد؛ پس اگر بدون هیچ تحقیقی برای خرید اقدام کنید، ممکن است میکروسکوپی با کیفیت پایین بخرید که حتی برای کاری که میخواهید اصلا مناسب نباشد. با این حال قبل از خرید میکروسکوپ باید به نکاتی مثل نوع و کیفیت آن توجه کنید. اگر به دنبال راهنمای خرید میکروسکوپ دانش آموزی میگردید یا قصد خرید میکروسکوپ آزمایشگاهی دارید، این مقاله را از دست ندهید.
انواع میکروسکوپ
به طور کلی دو نوع میکروسکوپ در بازار موجود است: میکروسکوپ استریو یا تشریح و میکروسکوپ مرکب یا بیولوژی. هر نوع از این میکروسکوپها دارای ویژگیهای خاص خود بوده و استفاده خاصی نیز دارد.
سوال مهمی که در خرید میکروسکوپ باید از خود بپرسید این است که آن را برای چه استفادهای میخواهید. آیا میخواهید از میکروسکوپ برای مطالعه نمونههای بافتی یا ارگانیسمهای میکروسکوپی استفاده کنید یا آن را برای مطالعه روی نمونههای بزرگتر خاک و سنگ میخواهید؟
اگر میخواهید روی نمونههای کوچکتر مثل خون، باکتریها، موجودات ریز درون آب و… مطالعه کنید، به میکروسکوپ مرکب نیاز دارید؛ چراکه برای دیدن نمونههای مذکور به میکروسکوپهایی قدرتمند و با بزرگنمایی بالا نیازمندید. از این رو به میکروسکوپهای مرکب میکروسکوپهای پر قدرت نیز میگویند. بزرگنمایی این میکروسکوپها از 4 تا 100 برابر است.
در مقابل میکروسکوپهای مرکب یا بیولوژی، میکروسکوپهای استریو یا تشریح هستند که برای مشاهده نمونههای بزرگتر از قبیل حشرات، برگها و سنگها به آنها نیاز دارید. معمولا برای مشاهده و مطالعه این نمونهها به میکروسکوپهایی با قدرت کمتر نیازمندید. میکروسکوپهای استریو یا تشریح دارای محدوده بزرگنماییای بین 6.5x تا 45x هستند و به همین دلیل نیز میکروسکوپهای کم قدرت نامیده میشوند.
با توجه به تنوع زیادی که در مدلهای میکروسکوپ وجود دارد، انتخاب میکروسکوپ مناسب ممکن است کار راحتی نباشد؛ پس برای راحتی کار و آشنایی با نکات مهم در خرید میکروسکوپ این مقاله را بخوانید.
بزرگنمایی
یکی از مهمترین نکات در خرید میکروسکوپ میزان بزرگنمایی آن است. در ساختار میکروسکوپ از دو چیز برای بزرگنمایی استفاده میشود: لنز شیئی و لنز چشمی. برای اینکه بتوانید بزرگنمایی را بهتر بفهمید باید قدرت بزرگنمایی دو لنز شیئی و چشمی را در هم ضرب کنید. مثلا تصور کنید قدرت بزرگنمایی لنز چشمی میکروسکوپی برابر با 4x و قدرت بزرگنمایی لنز شیئی آن برابر با 10x باشد. برای به دست آوردن بزرگنمایی کلی میکروسکوپ باید قدرت بزرگنمایی دو عدسی میکروسکوپ موردنظر را در هم ضرب کنیم؛ پس در این مثال، قدرت بزرگنمایی کلی میکروسکوپ برابر با 40x است.
بیشتر میکروسکوپهای بیولوژی دارای 3 یا 4 عدد لنز شیئی، معمولا با بزرگنمایی 4x ،10x ،40x و 100x هستند. بعضی از این میکروسکوپها میتوانند تا 5 عدد لنز شیئی داشته باشند که البته چنین میکروسکوپهایی در آزمایشگاهها و کلینیکها یافت میشوند.
حد پایین بزرگنمایی میکروسکوپهای استریو قابل کنترل است و میتوانند دارای بزرگنمایی ثابت یا متغیر باشند. بعضی از این میکروسکوپها از هر دو نوع بزرگنمایی استفاده میکنند و به کاربر اجازه میدهند تا بین دو میزان بزرگنمایی ثابت مثلا 10x و 30x یا 20x و 40x یکی را انتخاب کنند. این در حالی است که میکروسکوپهای دارای بزرگنمایی متغیر امکان انتخاب هر میزان بزرگنمایی را در محدوده بزرگنمایی تلسکوپ موردنظر برای کاربر فراهم میآورند.
سر میکروسکوپ
میکروسکوپهای بیولوژی دارای سه مدل یک، دو و سه چشمی هستند. به طور کلی کودکان با مدل یک چشمی احساس راحتی بیشتری میکنند؛ در حالی که بزرگسالان مدلهای دو چشمی را ترجیح میدهند. میکروسکوپهای سه چشمی به کاربر امکان میدهند که از طریق چشمی سوم عکس بگیرد یا فیلم ضبط کند.
بیشتر میکروسکوپهای استریو دو چشمی هستند، اما میکروسکوپهای استریوی سه چشمی نیز وجود دارند. این چشمی سوم به کاربر اجازه میدهد تا دوربین یا وبکم را به میکروسکوپ نصب کرده، از آن برای تدریس و تصویربرداری دیجیتال استفاده کند یا نمونه را به نمایش بگذارد.
فوکوس Coarse یا فوکوس Fine
نکته مهم دیگر در خرید میکروسکوپ دستههای تنظیم فوکوس آن هستند؛ چراکه با استفاده از آنها میتوانید روی چیزی که میخواهید فوکوس کنید. دسته کوچک متصل به میکروسکوپ به کاربر اجازه میدهد تا میزان فوکوس مناسب برای خود را پیدا کند. میکروسکوپها دارای دو نوع فوکوس Coarse و Fine هستند. بعضی از میکروسکوپها فقط دارای فوکوس Coarse هستند، در حالی که دیگر میکروسکوپها علاوه بر فوکوس Coarse از فوکوس Fine نیز بهره میبرند. فوکوس Coarse میتواند تصویری بزرگ و واضح را به شما ارائه کند، در حالی که با استفاده از فوکوس Fine میتوانید روی قسمتهای ریزتر فوکوس کنید.
روشنایی
در ساختار اکثر میکروسکوپها منبع نوری وجود دارد که از لامپهای فلورسنت، تنگستن یا هالوژن بهره میبرد. میکروسکوپهای دارای منبع نوری فلورسنت از قیمت بالاتری نیز برخوردارند، با این حال کیفیت نوری آنها به نسبت میکروسکوپهای دارای لامپهای هالوژن یا تنگستن بهتر بوده و روشنتر هستند.
میکروسکوپهای دارای لامپ ال ای دی تقریبا هم قیمت میکروسکوپهای دارای چراغهای فلورسنت بوده و درست مثل میکروسکوپهای فلورسنت در زمینه رنگها مشکلاتی دارند. با این وجود میکروسکوپهای ال ای دی کم مصرفتر بوده و تولید گرما نیز نمیکنند و همین امر آنها را برای استفاده در میکروسکوپهای باتری خور مناسب میکند.
دیافراگم
دیافراگم معمولاً بالای منبع نور و درست زیر صفحه میکروسکوپ قرار دارد. دیافراگم میزان نوری را که از طریق اسلاید عبور میکند، قبل از ورود به لنز شیئی و چشمی کنترل میکند. متداولترین نوع دیافراگم دیسکی چرخان است که زیر صفحه میکروسکوپ قرار دارد. این دیسک دارای سوراخهایی با اندازههای مختلف است که میزان نور عبوری به سمت بالا را کنترل میکند. برای افزایش یا کاهش نور کافی است دیسک را چرخانده و سوراخهای بزرگتر یا کوچکتر را انتخاب کنید.
کندانسور
کندانسور نور را از منبع نور جمع کرده و و آن را مانند مخروطی از نور بر روی نمونه متمرکز میکند. میکروسکوپهای دارای کندانسور دارای تصویر واضحتری نسبت به مدلهای فاقد کندانسور هستند. کندانسور خصوصا در بزرگنماییهای 400x و بالاتر بسیار مفید واقع میشود.
صفحه میکروسکوپ
صفحه میکروسکوپ، نمونه را در محل خاص خود قرار میدهد. دو نوع صفحه میکروسکوپ وجود دارد. نوع اول، صفحهای است که کاربر میتواند برای دیدن قسمتهای مختلف نمونه، اسلاید را خود جابجا کند، اما در نوع دوم که صفحه مکانیکی نام دارد، کاربر میتواند با استفاده از دو دسته مخصوص نمونه را روی محورهای X و Y حرکت دهد. بیشتر میکروسکوپهای رده بالای بازار از صفحههای مکانیکی برخوردارند، اما گاهی این نوع صفحه به طور جداگانه نیز فروخته میشود تا بتوانید آنها را در میکروسکوپهای فاقد صفحه مکانیکی نصب کنید.
قیمت خرید میکروسکوپ در بازار ایران
تا اینجا با انواع میکروسکوپ و نکات مهم در خرید میکروسکوپ آشنا شدید، اما قیمت میکروسکوپ در بازار ایران چقدر است؟ با چه بودجهای میتوان میکروسکوپ خرید؟ قیمت خرید میکروسکوپ تا حد زیادی به ویژگیهای ارائه کننده آن وابسته است. در این قسمت قیمت خرید میکروسکوپ در بازار ایران را بررسی کرده و چند نمونه از میکروسکوپهای بازار را به شما معرفی میکنیم تا بررسی کنید با بودجه در دسترس خود چه میکروسکوپی با چه میزان ویژگیهایی را میتوانید تهیه کنید.
میکروسکوپ لونهوک مدل labZZ M101
- قیمت: حدود 900,000 تومان
طراحی اپتیکی میکروسکوپ لونهوک مدل labZZ M101 تک چشمی بوده، دارای 3 عدد عدسی شیئی با بزرگنمایی 4، 10 و 40 برابر و یک عدسی چشمی با بزرگنمایی 10 و 16 برابر است. این میکروسکوپ دارای بدنهای سبک و پلاستیکی بوده و برای روشنایی از لامپ ال ای دی استفاده میکند. میزان نور خروجی در این میکروسکوپ قابل تنظیم است و انرژی موردنیاز منبع نوری آن نیز از طریق دو باتری تامین میشود.
میکروسکوپ آموزشی مدل Mh-450L
- قیمت: حدود 170,030 تومان
میکروسکوپ آموزشی مدل Mh-450L دارای طراحی اپتیکیای ساده و تک چشمی بوده که در آن تنظیم فاصله چشمیها امکان پذیر نیست. قطر لوله چشمی این میکروسکوپ برابر با 2 سانتی متر، ابعاد میکروسکوپ برابر با 210×120×70 میلی متر و وزن آن برابر با 150 گرم است. این میکروسکوپ دارای سیستم تنظیم فوکوسی دستی و مکانیسم فوکوسی چرخشی است. کمترین بزرگنمایی استاندارد این میکروسکوپ برابر با 100x و بیشترین بزرگنمایی استاندارد آن برابر با 450x است. Mh-450L دارای 3 عدد عدسی شیئی بوده و جنس بدنه آن از پلاستیک است.
میکروسکوپ لايكا مدل DM500
- قیمت: حدود 20,000,000 تومان
میکروسکوپ لايكا مدل DM500 از نوع دوچشمی با زاویه چشمی 45 درجه است. این میکروسکوپ امکان تنظیم دیوپتر، تنظیم فاصله چشمیها را داشته و قطر چشمی آن برابر با 1.25 است.
ابعاد این میکروسکوپ برابر با 260x250x310 میلیمتر و وزن آن برابر با 6700 گرم بوده و دارای تنظیم فوکوسی چرخشی است. کمترین بزرگنمایی استاندارد این میکروسکوپ برابر با 40x و بیشترین بزرگنمایی استاندارد آن برابر با 1600x است. تعداد عدسیهای شیئی این میکروسکوپ 4 عدد بوده و از سیستم ال ای دی برای روشنایی استفاده میکند. ولتاژ منبع تغذیه این میکروسکوپ برابر با 100-240V بوده و جنس بدنه نیز از فلز است.
میکروسکوپ دیجیتال مدل H1
- قیمت: حدود 2,000,000 تومان
میکروسکوپ دیجیتال مدل H1 دارای طراحی اپتیکیای ساده و تک چشمی بوده و دارای ابعادی برابر با 120x160x213 میلیمتر و وزنی برابر 800 گرم است. تنظیم فوکوس در این میکروسکوپ دستی بوده و کمترین و بزرگترین میزان بزرگنمایی استاندارد آن به ترتیب برابر با 1X و 1000X است. تعداد عدسیهای شیئی در این مدل برابر با 1 بوده و از لامپهای ال ای دی برای تامین روشنایی استفاده میکند. منبع تغذیه مناسب این میکروسکوپ DC5V، رزولوشن سنسور آن برابر با 1920×1080 بوده و جنس بدنه آن از پلاستیک مرغوب است. دادهها در قالب فرمتهای JPG و AVI و توان مصرفی آن برابر با 1.95W است.
میکروسکوپ تی اس آی مدل TG-5-3
- قیمت: حدود 4,900,000 تومان
میکروسکوپ تی اس آی مدل TG-5-3 دارای طراحی اپتیکیای ساده، دوچشمی بوده و زاویه چشمی آن برابر با 180 درجه است. در این میکروسکوپ امکان تنظیم دیوپتر و تنظیم فاصله چشمیها وجود داشته، بدنه آن دارای ابعادی برابر با 200x200x370 میلیمتر و وزن آن نیز برابر با 4800 گرم است. تنظیم فوکوس تی اس آی مدل TG-5-3 دستی بوده، مکانیسم فوکوس آن چرخشی و جنس صفحه میکروسکوپ فلزی است. چشمیهای این میکروسکوپ دارای بالشتک چشمی لاستیکی بوده و کمترین و بیشترین بزرگنمایی استاندارد آن به ترتیب برابر با 5x و 40X است. تعداد عدسیهای شیئی میکروسکوپ تی اس آی مدل TG-5-3 یک عدد بوده و نوع روشنایی آن نیز از نوع ال ای دی است.
در این مقاله با انواع میکروسکوپ، نکات مهم و قیمت خرید میکروسکوپ آشنا شدید. به نظر شما برای خرید میکروسکوپ به چه مواردی علاوه بر نکات ذکر شده در این مقاله باید توجه کرد؟ برای کسانی که قصد خرید میکروسکوپ دانش آموزی را دارند چه نوع میکروسکوپی را پیشنهاد میکنید؟ از کدام مدل میکروسکوپها تا به حال استفاده کردهاید؟ نظرات خود را با در میان بگذارید.
